» Blog » Garmin

Garmin Venu SQ: Telom Apple Watch, srdcom Garmin

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 22.2.2021 | 12 MIN

Garmin pridal počas septembra do svojho portfólia ďalší kúsok - Garmin Venu SQ. Čo prináša nového do "smartwatchových" vôd? Okrem prekvapivo hranatého displeja vlastne vôbec nič. Oproti minuloročnému modelu Garmin Venu stratil pár senzorov a prešiel z AMOLED na LCD displej. Pýtate sa, v čom je tento model teda zaujímavý? Ponúka nižšiu cenu a moderný hranatý dizajn, ktorý rozhodne ocení veľa užívateľov vyhľadávajúcich chytré hodinky na fashion vlne.

Napodobňuje Garmin Apple Watch?

Od samotného vydania je tento model ustavične porovnávaný s konkurenčnými Apple Watches. A to všetko len preto, že puzdro hodiniek je hranaté. Ale na obranu Garminu, čo iné sa dá vymyslieť? Chytré hodinky sú buď guľaté alebo hranaté. Nič iné nie je. Navyše porovnanie týchto modelov postráda všetok zmysel, pretože cieľová skupina je rozdielna.

Ale pre akurátov, ktorí by stále hovorili, že Garmin napodobňuje Apple Watch, prikladám fotku Garmin Forerunner 205 z roku 2003. Garmin "išiel do hrán" už na začiatku tohto tisícročia. Mimochodom, prvé Apple Watch sa na trhu objavili až v roku 2015.

Garmin Forerunner 205, ktorý sa na trhu objavil už v roku 2003. Zdroj: Wikipedia.com

Garmin Forerunner 205, ktorý sa na trhu objavil už v roku 2003. Zdroj: Wikipedia.com

Aký je rozdiel medzi novými hranatými a vlaňajšími guľatými Garmin Venu?

Ale teraz už dosť o histórii Garminu a Apple Watch. Toto je recenzia na Garmin Venu SQ, a preto sa ponúka porovnanie skôr s modelom Garmin Venu, ktorý sa na trhu objavil v minulom roku. Tento model bol zaujímavý tým, že (spoločne s Garmin VivoActive 4) išlo o univerzálny športtester disponujúci radom inteligentných funkcií, ako je bezkontaktné platenie Garmin Pay a hudobný prehrávač za prijateľnú cenu. Garmin Venu navyše ako prvé hodinky od Garminu ponúkali plnohodnotný dotykový AMOLED displej (Garmin u veľkej väčšiny svojich športtesterov používa technológiu LCD).

Najväčšie zmeny si všimnete na prvý pohľad. Hodinky prešli od kruhu ku hranám, ktoré dodávajú hodinkám nádych modernity a svieži vietor do radov hodiniek od Garminu. Oboje hodinky majú dotykový displej, ale Venu SQ sa vrátili k technológii LCD a displej sa vďaka hranám zväčšil na 1,3". Zo senzorovej výbavy nový model Venu SQ stratil barometer a gyroskop.

Menšej redukcie sa, bohužiaľ, dočkala aj výdrž batérie. Garmin Venu dokázal prijímať signál GPS každú sekundu po dobu 20 hodín. Nový model Venu SQ to zvládne o niečo kratšiu dobu - 14 hodín. Redukcia (tentoraz v dobrom zmysle slova) prebehla aj na váhe. Tohtoročný model schudol takmer 9 gramov a dostal sa teda na slušných 37,6 gramov. Venu SQ tiež nemá animácie, ktoré používateľa sprevádzali cvičením. Ale úprimne, to mi nepríde ako niečo extra dôležitého

Rozdíl mezi Garmin Venu SQ (vlevo) a Garmin Venu (vpravo).

Rozdiel medzi Garmin Venu SQ (vľavo) a Garmin Venu (vpravo).

Niečo stratili, ale veľa toho dobrého zostalo

Čo sa ale týka všetkého ostatného? Hudobný prehrávač (iba verzia Music), bezkontaktné platby, denný monitoring, optický snímač tepovej frekvencie, pulzný oximeter, jednoduchá navigácia, príjem signálu GPS, GALILEO a GLONASS? To všetko tam zostalo. Ale to bolo len v skratke.

S mestským štýlom Garmin udrel klinec po hlavičke

Zvyčajne mi časť recenzie, kde sa zaoberám vzhľadom hodiniek, úprimne, nepríde tak dôležitá. Radšej sa zaujímam o funkcie a senzorovú výbavu, ale tu ide o Garmin Venu SQ. Tento model vsádza hlavne na vzhľad. Prečo by inak Garmin o rok neskôr vydával viacmenej totožné hodinky ako Garmin Venu?

A viete, čo vám poviem? Ono sa im to v tej Amerike podarilo. Hodinky sú po dizajnovej stránke špičkové. Sú to podľa mňa jedny z prvých vyložene mestských hodiniek od značky Garmin. A keby mi niekto povedal, že si ich chce kúpiť len preto, že sa mu páčia, nič proti tomu nenamietnem. Venu SQ z tohto dôvodu tiež vznikli.

Hodinky sa ponúkajú celkovo v ôsmich farebných variantoch, pričom štyri z nich sú vo verzii Music (hudobný prehrávač a podpora streamovacích služieb). Ostatné štyri sú bez hudobného prehrávača a ich cenovka je o niečo nižšia než je tomu u verzie Music.

Hodinky sa ovládajú kombináciou dotykového displeja a dvoch mechanických tlačidiel

Ale teraz už dosť omáčky. Hodinky majú puzdro z tvrdeného plastu a ovládajú sa dotykovým LCD displejom o veľkosti 1,3 palca s rozlíšením 240x240 pixelov. Tento displej chráni minerálne sklíčko s úpravou Corning Gorilla Glass 3. Dotykové ovládanie po stranách dopĺňajú dve mechanické tlačidlá, kedy vrchným spúšťate monitoring športovej aktivity a dlhým stlačením otvoríte skratky. Spodné tlačidlo funguje ako "Späť" a dlhým stlačením otvoríte nastavenia.

Musím sa priznať, že keď som hodinky dostal do ruky, myslel som si, že majú AMOLED displej. Farby sú totiž sýte, kontrastné a nezostáva mi nič než povedať, že Garmin opäť odviedol dobrú prácu. Trochu problém mám s ovládaním displeja, ktorý mi sem tam trochu lezie na nervy. Áno, sem tam pri tom nadávam ako dláždič. Jednoducho sa stáva, že nechtiac nabieham tam, kde vôbec nechcem a podobne. To sa mi s vlaňajšími Garmin Venu vôbec nestávalo.

Aký je rozdiel medzi rýdzim LCD a transflektívnym LCD displejom?

Dôvodom, prečo som ich nerozoznal je to, že ostatné modely Garminu majú transflektívny LCD displej. A ten je na prvý pohľad jednoducho odlíšiteľný od OLED displeja. Displej používaný u Venu SQ je len Liquid Crystal, takže využíva plošného podsvietenie a zhasína pri nepoužívaní. Transflektívne displeje sú o niečo mdlejšie, ale vyznačujú sa šetrnosťou k výdrži batérie, permanentným rozsvietením a perfektnou čitateľnosťou aj na priamom slnku. Rýdze Liquid Crystal displeje sú farebne sýtejšie a kontrastnejšie, ale zhasínajú a nie sú tak dobre čitateľné na priamom slnku. Všeobecne sú vlastnosťami podobnejšie skôr OLED displejom.

Porovnanie čitateľnosti na priamom slnku - LCD (vľavo), OLED (uprostred) a transflektívny LCD (vpravo).

Porovnanie čitateľnosti na priamom slnku - LCD (vľavo), OLED (uprostred) a transflektívny LCD (vpravo).

Na spone a lunete hodiniek Garmin ušetril cenovo aj váhovo

Hodinky sa na ruku upevňujú silikónovým remienkom so šírkou 20 mm. Ja osobne preferujem šírku aspoň 22 milimetrov, ale u týchto hodiniek mi užší remienok nijako neprekáža. Hodinky na ruke poriadne držia a sú pohodlné. Navyše majú hodinky "rychlostěžejky" (systém QuickRelease), takže môžete remienky meniť rýchlo bez použitia akéhokoľvek nástroja.

Z čoho by som mal trochu strach, tak z plastovej spony, ktorou sa remienok prevlieka. Spona hodiniek je vystavovaná častej manipulácii a mám trochu strach, že jej životnosť nebude tak dlhá ako u oceľovej spony, ktorá sa používa oveľa častejšie.

Na podobnej báze Garmin ušetril aj na lunete hodiniek, ktorá tentoraz nie je z ocele (ako je tomu u minuloročného modelu), ale z hliníka. Na druhú stranu je dôležité poznamenať, že vďaka týmto "lacnejším" materiálom sa výrobcovia značky váhovo dostali na pôsobivých 37,6 gramov.

Senzorová výbava stratila barometer k záznamu výškových metrov

Zo senzorovej výbavy majú hodinky optický snímač tepovej frekvencie, pulzný oximeter (meria okysličenie krvi), kompas a akcelerometer. Hodinky majú integrovaný prijímač signálu GPS, GLONASS a GALILEO. Zaujímavým prírastkom môže byť senzor okolitého svetla, ktorý prispôsobuje jas hodiniek podľa vonkajších svetelných podmienok.

Ako už bolo spomenuté, tak tento športtester nemá barometer, ktorý slúži k presnému záznamu nastúpaných a zostúpaných výškových metrov, ale aj vystúpaných poschodí. Okrem iného barometer dokáže rozpoznať blížiacu sa búrku. To je však iba zoznam funkcií, ktoré hodinky nemajú.

Aj keď sú hrany moderné a

Aj keď sú hrany moderné a "mestské", hodinky vyzerajú dobre aj k športovému oblečeniu.

S pustenou hudbou a príjmom polohových dát hodinky vydržia šesť hodín

Čo sa týka výdrže batérie, zaradil by som Garmin Venu SQ niekde k priemeru. V režime chytrých hodiniek vydržia až šesť dní. Pri príjme signálu GPS každú sekundu výdrž batérie klesne na 14 hodín. Hodinky nemajú UltraTrac mód, ktorý umožňuje príjem signálu GPS každú minútu, takže 14 hodín je konečnou maximálnou hodnotou. Ak budete kombinovať príjem signálu GPS s pustenou hudbou, klesne výdrž batérie na 6 hodín. Ešte k väčšej redukcii výdrže batérie dôjde pri kombinácii niekoľkých navigačných systémov (GPS + GLONASS, GPS + GALILEO). Mimochodom v hodinkách je prednastavená kombinácia GPS + GLONASS, tak si na to dajte pozor.

Hodinky v základnom nastavení zhasínajú, ale ponúkajú aj možnosť nastavenia módu Always-on, kedy hodinky nezhasínajú. To však tiež znižuje výdrž batérie a šiestich dní sa rozhodne nedočkáte.

Na pohľad mestské hodinky, ale vo vnútri sa skrýva športiak s širokou ponukou športových aktivít

Venu SQ na prvý pohľad pôsobia ako mestské hodinky, ale vo vnútri sa skrývajú športiacke črevá. To hodinky potvrdzujú tiež širokou ponukou športových aktivít. Okrem behu, cyklistiky a chôdze, nájdete v hodinkách napríklad aj veslovanie, pilates či jogu. Vďaka vodeodolnosti 5 ATM je s hodinkami možné plávať aj v bazéne (nepodporujú však plávanie v otvorenej vode).

Garmin Venu SQ ponúkajú monitoring týchto aktivít: Beh, Krytá dráha, Bežecký pás, Bicykel, Bicykel vnútri, Chôdza, Chôdza vnútri Lyže, Snowboard, Bežky, Plávanie v bazéne, SUP (Stand Up Paddle Board), Veslovanie, Veslovanie vnútri, Pilates, Joga, Stepper, Eliptický trenažér, Kardio, Sila, Golf a Iné (slúžia na vytvorenie vlastnej aktivity).

Ak by pre vás ponuka nebola dostatočne široká, môžete si hodinky obohatiť aplikáciami tretích strán cez Connect IQ. Tam nájdete aj rôzne doplnky a vzhľady ciferníku.

Aký majú Venu SQ záznam trasy?

Ako väčšina ľudí mám sklony ku škatuľkovaniu a tieto, na pohľad mestské, hodinky som silno podcenil. Zabudol som ale, že v podozrivo hranatom puzdre sa skrýva srdce Garminu.

Keď som vzal hodinky na atletický ovál, porovnával som ich s Garmin Forerunner 745, ktoré sú novinkou s najpresnejším záznamom trasy na atletickom ovále. Áno, Garmin Venu SQ majú o niečo horší záznam, ale rozhodne to nie je nič hrozné. Navyše sú to hodinky z nižšej cenovej relácie, takže by som povedal, že si viedli obstojne.

Záznam trasy na atletickom ovále z Garmin Forerunner 745 s monitoringom aktivity

Záznam trasy na atletickom ovále z Garmin Forerunner 745 s monitoringom aktivity "Beh po dráhe".

Záznam trasy na atletickom ovále z Garmin Venu SQ s monitoringom aktivity

Záznam trasy na atletickom ovále z Garmin Venu SQ s monitoringom aktivity "Beh".

Potom som hodinky vzal na desaťkilometrový beh, kde ma zase zaujímal záznam trasy mimo atletický ovál. Podotýkam, že hodinky vždy zaznamenávali trasu súčasne a mali rovnaké podmienky. To platí ako pre atletický ovál, tak aj pre beh mimo neho. Musím povedať, že tu ma Garmin Venu SQ prekvapili ešte o trochu viac ako na atletickom ovále, pretože záznam je naozaj dosť slušný. Čo myslíte?

Záznam trasy zo zariadenia Garmin Forerunner 745.

Záznam trasy zo zariadenia Garmin Forerunner 745.

Záznam trasy zo zariadenia Garmin Venu SQ.

Záznam trasy zo zariadenia Garmin Venu SQ.

Podotýkam, že Garmin Forerunner 745 je septembrovou novinkou, ktorá sa pýši špičkovým záznamom trasy, spoznajú aj to, na ktorej strane cesty bežíte. Je to pre Venu SQ naozaj ťažký súper, ale myslím, že "hranáč" si vôbec neviedol zle.

Ako dobre Garmin Venu SQ snímajú srdcový tep?

Chcete rýchlu odpoveď? Naozaj dobre. Na desaťkilometrovom behu som zrovnal dáta získané z hrudného pásu (sníma srdcový tep priamo z hrude, čo zaisťuje presnejšie výsledky) s dátami získanými z Garmin Venu SQ.

Dáta o srdcovom tepe získané z hrudného pásu.

Dáta o srdcovom tepe získané z hrudného pásu.

Dáta o srdcovom tepe získané z Venu SQ.

Dáta o srdcovom tepe získané z Venu SQ.

Niekto by snáď mohol aj povedať, že som sem dal rovnakú fotku dvakrát. Áno, Garmin Venu SQ meria tep naozaj moc dobre. Samozrejme to je kvalitou optického snímača (Elevate), ale tiež tým, ako sú hodinky ľahké a sedia na ruke. Hodinky na ruke "neskáču", čo zaručuje presné meranie.

Čo všetko mi Venu SQ povedia o mojom športovom výkone?

Hneď po športovom výkone hodinky zhodnotia tréning a povedia vám všetko potrebné o vzdialenosti, tempe, rýchlosti, ale aj kadencii, dĺžke kroku či odhadovanej strate potu. S pripojeným hrudným snímačom získate dáta tiež o dobe a vyváženosti kontaktu so zemou, vertikálnej vzdialenosti a vertikálnom pomere.

Hodinky samozrejme ponúkajú tiež odhad hodnoty VO2Max, ktorý športovci používajú ako zhodnotenie kondície, ale úplne správne je to maximálne množstvo kyslíka, ktoré človek využíva pri športovom výkone. O odhadu hodnoty VO2Max sme už písali článok v našom magazíne. Po športe rozhodne oceníte tiež odhad doby regenerácie a zhodnotenie tréningu.

Aj cez to všetko má Venu SQ pár mušiek

Nič nie je dokonalé a to isté platí aj pre Venu SQ. Počas používania som prišiel na niektoré nedostatky. Jedným z najväčších je samotný monitoring športovej aktivity, ktorý je celkovo nedomyslený. Ak ste vlastníkom verzie Music, bohužiaľ priamo v monitoringu nie je vyhradené dátové pole na ovládanie hudby. Tomu skutočne nerozumiem. Áno, vo verzii bez hudby by som to pochopil. Logicky. Ale vo verzii s hudbou?

Ďalším nedostatkom v monitoringu je počet údajov v rámci jedného dátového poľa. Hodinky s obdĺžnikovým displejom majú väčšie možnosti zobrazenia ako hodinky s okrúhlym. Logicky sa tam vlezie viac údajov. Ten ale Garmin vôbec nevyužil.

Hodinky zobrazia len tri údaje v jednom dátovom poli. Je tam teda veľa nevyužitého priestoru a úprimne, tri údaje sú naozaj málo (našťastie sa dá stiahnuť dátové pole z tretej strany cez Connect IQ). Pre začiatočníka asi nie, ale pre pokročilejšieho športovca rozhodne áno. Ďalším nedostatkom je čierny farebný podklad. V kombinácii s ne-transflektívnym displejom na hodinkách naozaj nie je na priamom slnku takmer čo vidieť.

Pôvodné obmedzené dátové pole (vľavo) som nahradil dátovým poľom stiahnutým z Connect IQ (vpravo).

Pôvodné obmedzené dátové pole (vľavo) som nahradil dátovým poľom stiahnutým z Connect IQ (vpravo).

Čo budú Venu SQ sledovať počas dňa?

Pokiaľ práve nebudete športovať, tak vás hodinky aj tak budú celý deň monitorovať. Počas dňa hodinky na základe variability srdcového tepu zhodnotia, či ste v strese, alebo nie. V noci monitorujú váš spánok (časový pomer v ľahkom, hlbokom a REM spánku). Ale tiež počas dňa zaznamenávajú vašu srdcovú tepovú frekvenciu a vypočítajú priemerný pokojný tep. Hodinky ponúkajú aj celodenné merania pulzným oxymetrom, ale upozorňujem, že to rapídne znižuje výdrž batérie. V našom magazíne nájdete článok na tému týchto senzorov a čo nám môžu povedať o našom zdravotnom stave.

Užitočnou funkciou je aj Body Battery, ktorá na základe užívateľovho stresu, spánku a aktivít určí "nabitie tela" na škále od 0 do 100.

Má tento smartwatch nejaké chytré funkcie?

Mestské hodinky by predsa mali mať nejakú tú múdru funkciu. A majú. Myslím, že dvomi najpoužívanejšími sú rozhodne Garmin Pay a rýchle odpovede. Garmin Pay je bezkontaktná metóda platby, ktorú podporuje väčšina bánk v Slovenskej republike. Peňaženku teda môžete nechať doma a pohodlne platiť hodinkami. Druhou spomínanou funkciou rýchlo zareagujete na prichádzajúce správy prednastavenými odpoveďami. Rovnaké odpovede môžete využiť aj pri odmietnutí hovoru.

Ďalšou užitočnou funkciou je detekcia nehody a pádu, kedy sa hodinky po detekcii spýtajú, či ste v poriadku. Ak túto výzvu nepotvrdíte, hodinky automaticky rozošlú správu trom prednastaveným kontaktom.

Vo verzii Music (za vyššiu cenu) potom hodinky môžu prehrávať hudbu z vlastného úložiska. Do hodiniek sa "vlezie" až 500 skladieb. Hodinky podporujú tiež streamovacie služby ako sú Spotify, Deezer či Amazon Music. Svoje obľúbené playlisty si môžete stiahnuť cez Wi-Fi a počúvať offline.

Pre koho sú hodinky vhodné?

Pre vrcholového športovca by som hodinky úplne neodporučil. Výdrž batérie je nízka a pri dlhom preteku sa hodinky cieľovej pásky zapnuté pravdepodobne nedočkajú. Samotný Garmin hodinky udáva ako vhodné na chôdzu a fitness. Ja by som ich odporučil aj pre rekreačného a mierne pokročilého bežca. Záznam trasy je veľmi dobrý, snímač tepovej frekvencie funguje veľmi slušne a hodinky sú ľahké, takže pri behu nevadia.

Myslím si, že tento model vyhľadá veľa užívateľov, pretože za slušnú cenu ponúka bezkontaktné platby, vo verzii Music hudobný prehrávač a širokú ponuku športových aktivít. Navyše sú všetky tieto funkcie uzavreté v modernom hranatom puzdre.

Ak by ste chceli o niečo vybavenejšie hodinky, nebál by som sa odporučiť minuloročný model Garmin Venu. Rovnaké funkcie ako Garmin Venu má potom Garmin VivoActive4, ktorý má transflektívny LCD displej. Ďalšími alternatívami z radov iných značiek potom môžu byť Samsung Galaxy Watch Active2, poprípade chytré hodinky od značky Xiaomi z radu Amazfit.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku