» Blog » Garmin

Garmin vie merať EKG!

Tagy: Správy | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 8.2.2023 | 3 MIN | 2x komentár

Pred 9 mesiacmi Garmin nechal vo svojich hodinkách Venu 2 Plus otvorenú funkciu EKG v menu pre testovanie funkčnosti hodiniek a niektorí ju tam našli. Potom sa s ďalšou aktualizáciou stratila. Od tej doby sme na ňu čakali a pred pár dňami bola plne spustená.

Veľa ľudí sa na tento senzor pýta. Žijeme v zrýchlenom turbosvete a niektorých z nás to bohužiaľ ovplyvňuje aj zdravotne. Množstvo ľudí nosí smart hodinky práve kvôli zdravotnému stavu, aby si strážili tepovú frekvenciu, okysličenie krvi a v niektorých prípadoch aj tlak a EKG.

Garmin Venu 2 Plus predstavenie – Prvý s možnosťou telefonovania
30.11.2021 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu 2 Plus predstavenie – Prvý s možnosťou telefonovania

Aby som to uviedol trošku na pravú mieru, keď chcete merať EKG s Garminom, musíte mať hodinky Venu 2 Plus. Tie jediné majú hardware pre meranie elektrokardiogramu. Jednu z dvoch podstatných súčiastok dokonca môžete vidieť aj na vlastné oči. Spočiatku obyčajný prstenec okolo snímača tepovej frekvencie sa zdal len ako dizajnový prvok a ochrana snímača, ale nakoniec je to teda hardware ktorý zabezpečuje EKG.

Ocelový kroužek pro měření je označen červenou šipkou.

Druhou súčiastkou je drôt, ktorý spája tento prstenec s lunetou hodiniek, ktorú musíte držať pri meraní EKG. Zo začiatku sme si vraveli, že Garmin v dizajne a kovových súčiastkach u tohto modelu slušne postúpil... A ono to malo hlavne čo dočinenia s funkciami a nie vzhľadom.

Čo potrebujete pre meranie EKG?

Bohužiaľ, zatiaľ je pre meranie EKG nutné bývať v USA, inak sa vám hodinky pre meranie nerozbehnú. Zatiaľ je táto funkcia schválená FDA (Food and Drug Administration) len tam a Garmin ešte len čaká na expanziu tejto funkcie do ďalších krajín. Aby som vás ale navnadil, myslím si, že schváliť nejakú kvalitnú fíčuru od Garminu rozhodne nebude trvať dlho.

Až sa na nás usmeje šťastie, tak je treba vlastniť tieto hodinky – teda Garmin Venu 2 Plus. Pri prvom meraní budeme potrebovať telefón pre nastavenie EKG. Buď do nastavenia môžete cez ikonku v Connecte a potom cez nedokončené nastavenie alebo rovno cez štatistiky zdravia a v nich položku EKG.

Garmin vám napíše, že toto je prvé meranie a ako by ste meranie mali urobiť. Ukáže vám aj fotku, ako máte držať lunetu pri meraní a potom sa do toho môžete smelo pustiť. Po 30sekundovom meraní máte hotovo a telefón už pre meranie nepotrebujete.

Obrázky jsou půjčeny od DCRainmakeraObrázky sú požičané od DC Rainmakera

Všetky výsledky síce zobrazíte prehľadne v telefóne, ale pre meranie ho nepotrebujete a do aplikácie sa môžu nahrať aj neskôr.

Následné vyhodnocení v aplikaci Garmin ConnectNásledné vyhodnotenie v aplikácii Garmin Connect

Je to vôbec presné?

Poďme teraz len v rýchlosti mrknúť na nejaké pozadie spustenia tejto fíčury. Zaujímavé na tom všetkom najviac je, že Garmin to všetko robil verejne a všetko robil pod svojou značkou. Apple a Samsung používali iné spoločnosti, aby sa neprišlo na to, že na nejakej novinke pracujú.

Na prvotné testovanie bolo prijatých 460 účastníkov a nakoniec bolo celkom otestovaných 568 účastníkov. Je to z dôvodu, že niektorí účastníci štúdie nespĺňali kritériá po celú dobu štúdie a tak bolo treba počet navýšiť (deje sa tak bežne takmer u všetkých štúdií).

Garmin touto štúdiou nechcel EKG certifikovať ako zdravotnícky prostriedok, ale ako aplikáciu do hodiniek. Nadväzuje tak na značku Apple, ktorá EKG implementovala úplne rovnako. V tejto štúdii sa zameriavali čisto len na EKG a netestovali žiadne ďalšie senzory.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Aby sa Garminu podarilo certifikovať zariadenie, museli splniť tri podmienky:

  • Klinický výkon – splniť kritériá FDA
  • Ľudský faktor tzv. blbuvzdornosť – zariadenie a aplikácia musia fungovať intuitívne a manuál je postavený tak, aby mohol aplikáciu používať akýkoľvek človek bez predchádzajúcich znalostí
  • Technické prevedenie – Algoritmus musí spĺňať požiadavky na tepelnú bezpečnosť, elektromagnetické rušenie, korekciu pri arytmii atp.

Proces začal v apríli 2021 a skončil pred niekoľkými dňami schválením od FDA.

Môj názor na presnosť nemôžem poskytnúť. Hodinky som nemal ako otestovať, a tak určite ponúkneme recenziu neskôr. Dosť ma zaujíma presnosť a neviem, čo si od toho sľubovať. Vždy som vravel, že sa mi EKG zdá zbytočné a zatiaľ to môj názor, že to vydal Garmin, nemení.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Monikapred 449 dňami, reagovať
Nad venu 2 plus som rozmyslala, najma kvoli moznosti telefonovania (a celkovo aj vyzeraju dobre, najma gold) ale zasa forerunner 255 maju lepsie funkcie, takze pockam na forerunner 265 a uvidim co vyhra nakoniec :D
Dušanpred 424 dňami, reagovať
Takže sme "domerali". FR265 uvedené, bez merania EKG. Za tie peniaze to tam malo byť.