» Blog » Garmin

Garmin Vívoactive 5 recenzia – Vy jasáte, vaša peňaženka neplače

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 16.11.2023 | 7 MIN | 2x komentár

Tak trochu rovnaké, tak trochu iné. Zmenil sa displej, zmodernizoval sa dizajnpribudlo niekoľko funkcií a cenovka zostala prijateľná. To sú nové Vívoactive 5.

Čo je nové vo Vívoactive 5:

  • Displej AMOLED (oproti pôvodnému transflexnému LCD)
  • jeden priemer puzdra – 42 mm
  • nový snímač srdcového tepu (Elevate V4)
  • GPS prijímač teraz dokáže prijímať signály zo všetkých systémov súčasne
  • nočné meranie HRV
  • monitorovanie spánku
  • spánkový poradca
  • ranné hlásenie
  • Svalová mapa pri silovom tréningu
  • skratka baterky
  • zobrazenie fotografií v rámci oznámení (Android)

Trochu viac plastu, ale za dobrým účelom

Asi najvýraznejšou zmenou naprieč generáciami je jediný priemer puzdra, a to 42,2 mm. Štvrtá (predchádzajúca) generácia mala dve veľkosti puzdra (40 a 45 mm), teraz však potenciálnym používateľom zostáva len jedna. Na druhej strane ide o celkom unisex priemer, takže si myslím, že dámy aj páni nebudú mať problém. Čo sa potvrdilo aj v praxi (hodinky som skúšal na pánskom aj dámskom zápästí).

Je celkom zábavné, ako veľmi sa Vívoactive 5 podobá prvej generácii Ven. Keď k tomu pripočítame výmenu LCD displeja za AMOLED, celkom určite by som ich na prvý pohľad od seba nerozoznal.

Rovnako ako v prípade Venu 3 bol textúrovaný remienok zmenený na hladký. To ma mierne sklamalo, pretože mám pocit, že textúra mu dodávala šmrnc. Má však šírku 20 milimetrov a rýchloupínací systém Quick-release.

Garmin Venu 3 recenzia – Tak trochu rovnaký, tak trochu lepší
18.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Venu 3 recenzia – Tak trochu rovnaký, tak trochu lepší

Garmin Venu 3 recenzia – Tak trochu rovnaký, tak trochu lepší
18.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Venu 3 recenzia – Tak trochu rovnaký, tak trochu lepší

Po dizajnovej stránke nie je Vívoactive 5 čo vytknúť, ale trochu ma sklamali tlačidlá, ktoré sú plastové. Vlastne... Neprekáža mi ani tak to, že sú plastové, ako to, ako očividne plastovo vyzerajú. Myslím, že mohli byť navrhnuté tak, aby aj plast vyzeral lepšie. Aspoň že luneta je hliníková, ale úprimne povedané, veľmi ťažko rozoznávam chrómovaný plast od hliníka. Každopádne je dobré, že sklíčko je obložené trochu pevnejším materiálom.

Musím však vyzdvihnúť farebné možnosti, ktoré mi prídu také... Letné. Venu 3 vsádza skôr na eleganciu, ale pri Vívoactive 5 Garmin pravdepodobne vsadil na istú "sviežosť". Napríklad modrofialový variant je pre mňa top, keďže som videl všetky ostatné farebné varianty v rámci radov Venu a Vívoactive.

Plast má však aj svoju výhodu – a tou je hmotnosť. Vďaka väčšinovému použitiu plastu mi hodinky (aj s remienkom) prišli na 36 gramov. Tu je klišé recenzenta "na ruke ich ani necítite" na mieste.

Displej prekukol hlavne kvôli novým číselníkom

Garmin sa vždy snažil posúvať hranice v mnohých aspektoch svojich zariadení, ale často išlo o hardvér, potom o funkcie, ale nikdy sa nehľadelo na dizajn používateľského rozhrania. To sa teraz zmenilo, pretože čím viac Garmin vydáva nové modely, tým viac mám pocit, že si uvedomuje svoju Achillovu pätu.

A ako na tom zapracovali? Pekné ciferníky, šikovnejšie používanie skratiek, oddelenie aplikácií od aktivít atď. Po stlačení horného tlačidla sa zobrazí výber športových aktivít a 2 karty, kde si môžete vybrať medzi aktivitami a aplikáciami. Predtým to bolo všetko spolu, takže v tom nebol poriadok.

K príjemnému používateľskému zážitku samozrejme prispieva aj 1,2" AMOLED displej s rozlíšením 390 x 390 pixelov.

Mám tiež pocit, že ide o najrýchlejšie používateľské rozhranie spoločnosti Garmin. Tým mám na mysli najmä posúvanie menu. Vždy to ľahko preskakovalo, ale teraz to skutočne plynulo schádza dole a hore. To isté sa dá povedať aj o svižnosti. Kliknete, zobrazí sa... O tom niet pochýb.

Z výbavy zmizol barometer, ale pribudla podpora Multi-GNSS

Zostava snímačov zahŕňa akcelerometer, kompas, snímač srdcového tepu, snímač okolitého svetla, pulzný oxymeter a prijímač GPS.

Dosť ma prekvapila absencia barometra. Ten sa v lifestylových modeloch Garmin nepoužíva na odčítanie nastúpaných a zostúpaných metrov, ale na výpočet vystúpaných poschodí. Netvrdím, že je to funkcia, bez ktorej sa nezaobídete, ale minimálne bola dosť populárna. Preto je škoda, že vo Vívoactive 5 už nie je. To isté sa však stalo aj v prípade Venu SQ 2.

Garmin Venu Sq 2 recenzia - Hrany s poriadnou výdržou batérie
7.9.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu Sq 2 recenzia - Hrany s poriadnou výdržou batérie

Posun však nastal v rámci GPS prijímača, kde už nemáte len možnosť nastaviť kombináciu GPS a iného systému, ale dokonca trojicu systémov naraz – GPS, Galileo a GLONASS.

Vylepšenia sa dočkal aj snímač srdcového tepu, ktorý prešiel z tretej na štvrtú generáciu. Existujú na to dva názory. Mohli sme sa dočkať piatej generácie (ktorú má napríklad Venu 3), ale chápem, že Garmin potrebuje svoje portfólio diferencovať. Najlepší snímač (s lepším osvetlením a schopnosťou EKG) je namontovaný vo Venu 3, a tak ak chce niekto väčšiu presnosť, musí si jednoducho priplatiť za Venu 3 .

Oproti predchádzajúcej generácii sa výdrž batérie zdvojnásobila

Neviem si ani predstaviť, že by spoločnosť Garmin vypustila do sveta model, ktorý má výdrž batérie len niekoľko dní. Pri optike iných značiek sa pár dní skutočne zdá ako slušná doba, ale pri optike Garmin vôbec nie. Vívoactive 5 to v režime inteligentných hodiniek zvládne až 11 dní. Ak aktivujete režim Always-on (displej sa nevypne, len sa zníži jas, aby ste videli aspoň základné údaje, ako je čas a podobne), čas sa skráti na 5 dní.

Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú
14.3.2024 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú

Hoci je Vívoactive 5 skôr mestský model, výdrž batérie je veľmi slušná aj pri aktívnom GPS. Ak hodinky komunikujú len so systémom GPS, vydržia až 21 hodín. Pri príjme všetkých systémov naraz (GPS + Galileo + GLONASS) vydržia až 17 hodín. Ak zapnete prehrávač hudby, vydrží až 8 hodín.

Garmin teraz veľa myslí na spánok. A to je dobre

Vívoactive 5 má tú klasickú sadu funkcií Garmin pre životný štýl, ale k tým sa dostaneme neskôr. Radšej sa zameriam na tie nové v rade Vívoactive 5.

Spánkový poradca sleduje vaše spánkové návyky, na čom by ste mali popracovať a aký je váš spánkový deficit. Cieľom je dosiahnuť približne 8 hodín, ale zohľadňuje aj kvalitu vášho spánku. Vyhodnocuje tiež nočnú variabilitu srdcovej frekvencie, čas regenerácie alebo intenzitu nedávnych športových aktivít. V skutočnosti však nedostanete ani tak radu, ako skôr návod na to, čo ovplyvňuje kvalitu vášho spánku. Hodinky pritom vyhodnotia, ako dobre všeobecne spíte, či vaše športové aktivity zvyšujú potrebu spánku alebo či stav HRV nejakým spôsobom zasahuje do vášho spánku.

Veľa ľudí na to čakalo a áno, Garmin konečne dokáže (spolu s Venu 3) monitorovať spánok počas dňa. Nezískate tak podrobné štatistiky ako pri nočnom spánku, ale minimálne uvidíte, ako dlho ste "driemali" a ako to ovplyvňuje vašu telesnú batériu.

Body Battery je populárna funkcia, ktorá zohľadňuje niekoľko faktorov a vyhodnocuje, ako je vaše telo nabité na stupnici od 0 do 100.

Do všetkých nových hodiniek teraz Garmin implementuje rannú správu, ktorá vám povie, ako dobre ste sa vyspali, akú máte Body Battery, stav HRV poslednej noci, ale taktiež ukáže, akú máte dobu regenerácie.

Takouto "klasikou" je počítadlo krokov, minút intenzívnej aktivity, odhad spálených kalórií, celodenná srdcová frekvencia, okysličenie krvi alebo meranie stresu. Ďalšou novinkou je nahradenie počítania krokov zábermi z invalidného vozíka.

Všeobecne je Vívoactive 5 na šport dobrý, v rámci Garminu skôr podpriemerný

Viem, že názov tejto časti je taký zavádzajúci, ale vysvetlím. Pokiaľ ide o šport, ak Vívoactive 5 porovnáte s bežnou ponukou na trhu, je považovaný za lepšiu možnosť, pretože ponúka kvalitný snímač tepovej frekvencie, prijímač GPS a získate všetky obvyklé údaje o tréningu (vrátane času zotavenia). Keď ho však zoberiete do úvahy v porovnaní so športovejšími radmi od spoločnosti Garmin, je tu niekoľko podstatných rozdielov.

Série ako Fenix alebo Forerunner majú niektoré tréningové funkcie, ktoré v mestských modeloch Garmin jednoducho nenájdete.

Patrí medzi ne tréningová záťaž, tréningový efekt, tréningový stav, tréningová pripravenosť, ako aj funkcie ClimbPro, PacePro a navigácia (či už na slepej mape alebo s topografickými mapami).

Ak sa chcete s týmito funkciami zoznámiť podrobnejšie, určite odporúčam články nižšie:

Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie
21.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie

Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod
22.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod

Čo však pribudlo, je možnosť nastavenia intervalov priamo v hodinkách. Ak teda plánujete šprinty s výklusom, môžete priamo v hodinkách naklikať konkrétne časové bloky.

Ale samozrejme, keď aktivitu dokončíte, viete všetko o svojej tepovej frekvencii, kadencii krokov, tempe, vzdialenosti atď. To všetko aj v grafoch.

Ponuka športových aktivít bola rozšírená o plávanie v otvorenej vode, handbike a rôzne športy na vozíku. Neviem, či ich zaradiť medzi športy, ale pribudla aj riadená meditácia.

V meste ako ryba vo vode

Najskôr by som opísal hlavný rozdiel medzi Venu 3 a Vívoactive 5 – používanie telefónu. S radom Venu môžete telefonovať v blízkosti telefónu, ale s Vívoactive 5 máte smolu.

To však neznamená, že Vívoactive 5 nie sú inteligentné. Asi najhorúcejšou novinkou je možnosť zobrazovať obrázky v rámci oznámení. Tu nie je úplne overené, či to bude fungovať so všetkými telefónmi, alebo len s tými, ktoré zobrazujú náhľadové obrázky na uzamknutej obrazovke telefónu. Tak či onak, náhľady obrázkov (spolu s rýchlymi odpoveďami) nefungujú v kombinácii so systémom iOS.

Jednou z takýchto stálic je bezkontaktné platenie a prehrávač hudby a podpora českých bánk pre Garmin je naozaj široká. Môžete si ju pozrieť v článku nižšie. Hudobný prehrávač pojme skladby s kapacitou pod 4 GB. Pravdepodobne to bude niečo okolo 2 GB, keďže veľkú časť z toho zaberie samotný systém.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Nová možnosť otvorenia poslednej spustenej aplikácie mierne urýchľuje ovládanie, ale nie som si istý, či práve Garminy majú také "priestranné" používateľské rozhranie, aby som potreboval skratku.

Zhrnutie

Aký je Vívoactive 5? Nie je to nič obzvlášť výnimočné. Teda... Vlastne je. Jedna dôležitá vec. A to je pomer cena/výkon. To je dôvod, prečo je tento model vonku a dosť možno práve preto bude populárny.

Niekto by mohol namietať, že konkurenčné značky majú rovnaké, ak nie lepšie funkcie, ale Garmin si nekupujete len kvôli funkciám. Kupujete si ich aj s prísľubom kvalitných snímačov, dlhej výdrže batérie a spoľahlivosti. Prečo by inak boli hodinky Garmin také populárne?

Inteligentnosťou Vívoactive 5 nemôže konkurovať napríklad Samsungu alebo Applu, ale vynahrádza to svojou športovou a lifestylovou stránkou, ktorú Garmin jednoducho vie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

xxxpred 202 dňami, reagovať
zase bez bezdrôtového nabíjania
roxetakpred 145 dňami, reagovať
To je také Garmin (americké), nedať do VA5 barometer, použiť Amoled, namiesto transparentného displeja), zrejme sa časom vypáli. A dať do nich starý senzor pulzu v.4 .... Máme toho dosť na sklade. Tak nejaké hodinky ešte do konca roku zmontujeme. Proste nemám žiadny dovod na prechod z VA4 na VA5.

Hodinky zmienené v článku