» Blog » Garmin

Garmin VívoFit junior 3 – náramok, ktorý dieťa vyženie von

Tagy: Recenzie | Garmin | Detské | Inteligentné

Dominik Hok | 3.12.2020 | 6 MIN

Garmin VívoFit junior 3 má priamo v názve svoj cieľ – Fit junior. Donútiť dieťa k pohybu, aby bolo fit. Čo je pravý opak, než čo robí väčšina súčasných chytrých zariadení. Ale v dnešnej sedavej dobe je to viac než žiadúce, nemyslíte? A ako to môže malé zariadenie na zápästí dieťaťa dokázať?

Rad chytrých náramkov VívoFit junior mi bol vždy tak nejako sympatický. Úprimne, tento náramok nie je tak šikovný ako konkurenčné, ktoré často ponúkajú dotykový displej, volanie priamo z hodiniek, lokalizáciu polohy, fotoaparát, hry a iné vymoženosti. Garmin má totiž trochu inú víziu. Skôr než chytrými nazývajú svoje zariadenia športtestery, sú totiž zamerané primárne na šport, ktorý je úzko spojený (logicky) s pohybom a hlavne disciplínou. To isté sa snaží (v dobrom) vštepiť do detí a ja osobne to veľmi oceňujem.

Naše video:

Celková myšlienka náramku VívoFit je krásna v tom, že to nie je len ďalšie zariadenie, ktoré dieťa donúti sedieť doma na gauči a bezmyšlienkovo ťukať na displej, ale práve naopak, donúti ho stráviť nejaký aktívny čas vonku.

Pohyb, povinnosti a odmeny – o tom je VívoFit junior 3

Čo teda Garmin VívoFit Junior 3 vie? Motivuje deti k pohybu, počíta im prejdené kroky a minúty strávené pohybom, ale rodičia tiež môžu do zariadenia ukladať úlohy a čas, kedy by mali hodinky upozorniť dieťa na túto úlohu. Ak dieťa svoje povinnosti náležite plní, získava odmeny vo forme virtuálnych peniažkov, ktoré môže využiť k nákupu.

Napríklad, za 10 peniažkov si môže "kúpiť" hranie spoločenskej hry s rodičmi, za 20 návštevu detského ihriska, za 25 hodinu na tablete a za 30 treba kúpu novej hračky v hračkárstve. To boli len príklady, ale nejako takto to pravdepodobne bude vyzerať. Navyše so svojimi súrodencami môžu súťažiť v počte krokov a minútach strávených pohybom.

Oproti konkurencii nie je potreba náramok pravidelne dobíjať. Batéria vydrží jeden rok

Väčšina chytrých detských zariadení vždy narazí na jedno veľké úskalie. Kto má neustále myslieť na to nabíjanie? Rodičia sú radi, že si večer spomenú nabiť vlastný telefón, nieto ešte myslieť na detské hodinky. V tom je krása VívoFit junior. Batéria náramku má totiž výdrž cez jeden rok.

Ale to bolo len v krátkosti to najdôležitejšie o Garmin VívoFit junior 3. Odteraz už pekne postupne.

Ariel či Jasmína? Iron Man alebo Black Panther? Ktorý hrdina si získal srdce vašich ratolestí?

Tretia generácia má displej s uhlopriečkou cez 1,4 centimetra

Tretia generácia VívoFitu sa oproti predchádzajúcim generáciám (1,1 cm) dočkala väčšieho farebného displeja s uhlopriečkou 0,56", čo je ľahko cez 1,4 centrimetra. Tento displej používa technológiu transflektívneho LCD, čo znamená, že displej permanentne svieti a na priamom slnku je veľmi dobre čitateľný. K tomu, aby deti dorazili z vonku domov včas aj za slnečného dňa ideál, nie? Na to, že stratili pojem o čase alebo že ho nešlo vidieť, sa nemôžu vyhovoriť.

Na zápästie sa hodinky upínajú silikónovým remienkom o obvode 13 až 17,5 centimetra. Tento obvod by mal byť vhodný pre deti nad 4 roky. Hodinky vážia iba 25 gramov, čo je váha, ktorú deti na ruky takmer nepocítia. Na prítomnosť hodiniek nebudú myslieť ani pri skoku do vody, pretože hodinky majú vodeodolnosť 5 ATM a môžu s nimi aj plávať. Ale ako je pre deti bežné, ony by nemysleli na prítomnosť hodiniek, aj keby neboli vodeodolné. Veď nie je čas ich dávať dole!

Motív Disney alebo radšej Avengers?

Iba farebný náramok by bol predsa nuda. Musí to mať nejaký motív. Garmin v tomto stavil pre chlapcov na Avengers od štúdia Marvel a pre dievčatá na Disney princenzné akými sú, napríklad Ariel, Bella, Jasmína, Mulan a Locika.

Všetky motívy Garmin VívoFit junior 3

Hodinky používajú "gombíkovú" batériu

Ako som už načrtol na začiatku článku, jedna z najväčších výhod tohto náramku je rozhodne jeho veľmi slušná výdrž. Zariadenie nemá akumulátor a tak ho nie je potrebné dobíjať ako ostatné chytré náramky. Kým o niečo chytrejší TCL Movetime MT40 je potreba dobíjať takmer každý deň, tak Garmin VívoFit junior 3 používa "gombíkovú" batériu CR2025 (áno, rovnaká ako sa dáva do váhy), ktorá hodinky poháňa aj cez jeden rok.

Ale to boli len "povrchné" informácie. O čom je naozaj VívoFit? O pohybe, motivácii, povinnostiach a odmenách.

Aktívny pohyb deti prevádza virtuálnym dobrodružstvom

Bez práce nie sú koláče. Áno, takto je tiež postavená filozofia tohto šikovného náramku. Princíp je jednoduchý. Za každých aktívne strávených 60 minút sa deťom otvorí postup v hre v aplikácii. Tam deti postupujú virtuálnym dobrodružstvom hrdinov ako napríklad Iron Man, Kapitán Amerika alebo napríklad morská víla Ariel. Čím viac pohybu, tým viac virtuálneho dobrodružstva. Ak počas dňa aktívne strávi 180 minút, otvoria sa im tri postupy v hre.

Za aktívne strávený čas získávajú tiež špeciálne body, za ktoré si môžu zaobstarať obrázky svojich hrdinov, ktorými môžu obohatiť ciferník svojich hodiniek.

Aktívny pohyb je zariadenie schopné detekovať vďaka zabudovanému akcelerometru, ktorý deťom počas dňa počíta kroky.

Náramok deti oboznamuje o ich povinnostiach s náležitou odmenou

Do zariadenia môžete deťom nahrávať povinnosti, ktoré musia splniť. Dá sa nastaviť denné alebo týždenné opakovanie. Takže ak sa každú stredu a sobotu poriadne upratuje izbička, môžete deťom nastaviť upozornenia a náležitú odmenu za splnenie tejto povinnosti. Za upratovanie môžete prideliť odmenu v podobe 5 virtuálnych peniažkov, ktoré si deti môžu, napríklad šetriť na návštevu detského ihriska za 20 peniažkov. Stav ich "konta" sa im zobrazuje priamo na hodinkách.

V prípade núdze môžu deti zobraziť číslo rodičov na displeji

Ak by sa dieťa (nedajbože) stratilo alebo by došlo k akejkoľvek núdzovej situácii, majú možnosť na displeji hodiniek jednoducho zobraziť núdzový kontakt. Zatúlanie v nákupnom centre sa teda dá ľahko vyriešiť prosbou na nejakého dospeláka, aby zavolal na číslo na displeji.

Náramok ponúka tiež sledovanie aktivít a spánku

Nielen, že rodič môže v aplikácii sledovať počet denných krokov, minúty strávené aktivitou, ale aj dieťa môže zapínať monitoring napríklad futbalového tréningu. Tam sa potom zobrazuje počet krokov priamo v rámci tejto aktivity a čas strávený touto aktivitou.

Svoje využitie nájde aj monitoring spánku, aby rodič vedel, ako kvalitne a dlho dieťa spí. A samozrejme, aby spoznal, či ratolesti neponocujú! V aplikácii sa totiž zobrazí čas, pomer ľahkého a hlbokého spánku či aktívna doba, kedy dieťa nespalo.

Trocha zdravej súťaživosti nikdy nie je na škodu

Dieťa môže súťažiť ako so svojimi súrodencami a kamarátmi v počte krokov, tak sa dá tiež súťažiť naprieč rodinami. Dve rodiny sa môžu vzájomne vyzvať v týždennom počte krokov a porovnáva sa získaný počet krokov rodičmi i deťmi.

Rýchlou súťažou je potom aplikácia Toe-to-Toe, kedy môže dieťa súťažiť proti súrodencom či kamarátovi so zariadením Garmin v blízkosti. Výzva Toe-to-Toe spočíva v trojminútovej súťaži v počte krokov. Počas troch minút musí súťažiaci získať čo najväčší počet krokov. A akým spôsobom? To je na nich! Taktike sa medze nekladú.

Garmin Vívofit junior recenzia. Hodinky motivujúce deti k pohybu a domácim povinnostiam
1.6.2019 - Radek Vyhlídal
Garmin Vívofit junior recenzia. Hodinky motivujúce deti k pohybu a domácim povinnostiam

Oplatí sa Garmin VívoFit junior 3?

Oproti ostatným chytrým zariadeniam sa mi na VívoMove páči, že viac ako upútanie ku gauču robia pravý opak. Vyženú deti von, donútia ich sa hýbať. Samozrejme, je to veľa aj o rodičoch, aby výsledky pravidelne kontrolovali, vypisovali povinnosti a odmeny, aby dieťa malo motiváciu a tak nejako cítilo, že ste v tom spoločne.

Tento náramok nie je tak chytrý ako, napríklad konkurenčný TCL Movetime MT40, ktorý ponúka dotykový displej, predný fotoaparát, videohovory a GPS lokalizáciu, ale možno to je dobre. Príliš chytrosti niekedy škodí. Garmin vedie deti k rýdzemu základu - pohybu a disciplíne. Ako alternatíva sa ponúka tiež predchádzajúca generácia VívoFit junior 2, ktorá je okrem menšieho displeja a váhy takmer totožná.

Ako veľké plus považujem použitie klasickej batérie, takže nie je potrebné hodinky pravidelne dobíjať. Srdce detí si Garmin získa tiež cez známe motívy Avengers a Disney postáv. Skúste im tento náramok ukázať, verím, že si ho hneď zamilujú. Takže pokiaľ im tento náramok nechcete zaobstarať, radšej im ho neukazujte. :)

Foto: Garmin.com

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku