» Blog » Garmin

Garmin vívomove Sport recenzia – Spoločenský hybrid so športovým duchom

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Filip Debrecenyi | 10.3.2022 | 7 MIN

Pokiaľ váhate, či majú vaše zápästie zdobiť klasické hodinky alebo radšej tie smart, Garmin ponúka hybridný model vívomove Sport, ktorý nezradí pri akejkoľvek športovej aktivite ani spoločenskej príležitosti. Bežecká obuv, kraťasy a tielko alebo kravata so sakom? Ani v jednom prípade nič, čo by tento model mohlo zaskočiť. Je ale naozaj tak komplexný, ako sa na prvý pohľad zdá?

GPS prijímač v kombinácii s modelom vívomove. Niečo, čo sme v rade vívomove doteraz nevideli. A nielen to. Medzi hlavné prednosti tohto štramáka od Garminu nepatrí len hybridné prevedenie. Je to mnoho mnoho ďalších funkcií, ako je kvalitný snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter, smart oznámenia, dychové cvičenie a týmto tempom by som mohol pokračovať po zvyšok článku.

Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?
12.5.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?

Nové farby, nový elán do života

Nič prehnané, zato dosť očarujúce! Vívomove Sport nedisponujú početným množstvom farebných kombinácií, naopak dokazujú, že v jednoduchosti je krása. A to bez debaty. Broskyňovo zlatá, hnedá, klasická čierna a pistáciová. Farby, ktoré sme zatiaľ v modelových radoch vívomove nevideli zasa rozširujú vozo... Teda hodinkový park o pár zaujímavých a atraktívnych farieb.

Dotykový displej môže byť to, čo vám bude celkový dojem ľahko kaziť

OLED displej v kombinácii s minerálnym sklíčkom modelu vívomove dokonale sedí. Hodinkám uchováva decentnosť menšie dátové pole v spodnej časti číselníka. V ňom nájdeme práve spomínaný OLED displej, ktorý nezradil v akýchkoľvek svetelných podmienkach. U týchto modelov to bol v minulosti problém. Garmin to však skvelo vyriešil.

V rámci dizajnu sú zmenou skosené boky vnútornej lunety. Tá dodáva číselníku istú dávku sexappealu a bola to prvá vec, ktorá mi padla do oka.

Dosť ma sklamala citlivosť dotykovej vrstvy. Tá nie vždy reagovala podľa mojich predstáv a hoci len jemné posunutie po obrazovke som musel robiť na trikrát. V praxi si neviem predstaviť, ako to ovládajú muži s ešte väčšími prstami než mám ja. Najviac nepraktické a doslova otravné bolo zapackané sklíčko. Každá známka dotyku s displejom na ňom bola okamžite poznať a rýchlo uberala na atraktívnosti hodiniek.

Elegán ku každej príležitosti, k šatám aj ku košeli

Vívomove Sport patrí skôr medzi zlatú strednú cestu veľkostí. S priemerom 40 mm a hrúbkou 11 mm sadne ako na dámske, tak pánske zápästie. Dizajn hodiniek pôsobí športovejšie, ale decentným číselníkom so sympatickými farbami pôsobí dobre aj v spoločnosti. S hmotnosťou iba 34 g mám pocit, že na ruke niečo mám a pritom mi to ani v najmenšom neprekáža. Dokonca ani v prípade, keď obliekam košeľu s upnutými rukávmi či rolák.

Na prvý dojem by mohli hodinky pôsobiť ako čisté analógové klasiky, ale nebol to zámer? Často váham, či zostať u čistej klasiky, alebo ísť s trendom smart hodiniek a presne tento problém Garmin náramne vychytal.

Celoplastové puzdro, minerálne sklíčko s OLED displejom a silikónový remienok dodáva hodinkám ľahkosť a zachováva športový štýl. S odopínacím systémom Quick Release (rozpätie nožičiek je 20 mm) môžete v pár sekundách prehodiť remienok zo silikónového na kožený. Abrakadabra... A zo šporťáka ste razom gentleman či dáma chystajúca sa navštíviť divadlo.

Silikónový remienok príjemne obopína zápästie. Vďaka zúbku na pútku aj pevne drží. Perfektné je, že si prídu na svoje majitelia menších aj väčších zápästí. Dierok na uchytenie je na remienku veľa, a tak sadnú hodinky pomaly na každú ruku.

Na druhej strane ma veľmi odradili vlastnosti silikónového remienka. Je to doslova mucholapka a netrvá mu dlho zachytiť všetok prach poletujúci okolo. Párkrát sa mi stalo, že mi doslova strhol chlpy z ruky. Je škoda, že Garmin v tomto prípade siahol po plastovej spone. Pri nešťastnom trhnutí rukou môže spona prasknúť.

GPS prijímač, pulzný oxymeter a super snímač tepovky

Počul som správne GPS? Aj ja som sa musel dvakrát opýtať, keď som prvýkrát započul, že vívomove má GPS prijímač. Čo je veľký krok v rade vívomove, ktorý zatiaľ touto funkciou nedisponoval. Dokonca ho nemajú ani drahšie a prémiovejšie modely ako sú Vivomove 3 Style a Vivomove 3 Luxe.

Pri porovnaní s modelom Garmin Tactix sa občas na zázname GPS objavila krivka, ktorá nesedela. Za hodinu a pol dlho trvajúci záznam, ma dvakrát hodinky na chvíľu vychýlili z trasy. Mimo to bol záznam takmer zodpovedajúci.

Model Sport je vybavený staršou generáciou snímačov tepovej frekvencie Elevate 3, ktoré sú stále spoľahlivé. Portfólio senzorov zakončuje pulzný oxymeter, ktorého dáta sa nijak nelíšili od Tactixov. A teraz už nič nebráni tomu mať svoj športový výkon suprovo zaznamenaný.

Podpriemerňák vo svete výdrže

Výdržou tento model nepatrí medzi baterkových maratóncov. Výrobca uvádza 5dennú výdrž batérie, čo určite neurazí. Pri testovaní mi hodinky naozaj vydržali nejakých 5 dní. S tým, že som hodinky každý deň zaťažoval hodinovou športovou aktivitou a sem tam prečítaním / zobrazením nejakej tej správy.

Používateľské prostredie už nemôže byť jednoduchšie

A naozaj nemôže. Displej rozsvietime zdvihnutím ruky, potom už môžeme pohybovať prstom doprava alebo doľava. Pri potvrdení následne klikneme na ikonku, ktorá nás fajkou alebo krížikom vyzve, či chceme aktivitu či funkciu potvrdiť alebo zrušiť. Ako vraví staré príslovie...V jednoduchosti je krása a toho sa Garmin u vívomove držal.

Lifestylové funkcie potešia

Že je tento model šporťák s eleganciou už vieme. Ani lifestylové funkcie pre neho nie sú problémom. Vo veľkej miere som sa mohol rozhodnúť akú funkciu kedy a ako využijem. Dýchacie cvičenie pred spaním, meranie frekvencie dýchania a sledovanie pitného režimu v priebehu dňa. V prípade nehody sú hodinky vybavené detekciou nehôd. Za mňa super funkcia s praktickým potenciálom. Bavilo ma to. Na prvý pohľad nenápadný drobec ponúka veľa možností, ako si s hodinkami vyhrať a využiť ich.

Garmin Vívomove recenzia. Hybridné hodinky s klasickým vzhľadom
3.5.2019 - Radek Vyhlídal
Garmin Vívomove recenzia. Hybridné hodinky s klasickým vzhľadom

O kvapku menej funkcií než u bratov a sestier

Bez debaty je nižšia cena vívomove Sport plne zodpovedajúca funkciám a možnostiam hodiniek. Tak či onak, s nižšou cenou prichádza aj odstránenie športovo-praktických funkcií. Budete sa musieť obísť bez barometra, výškomera, osvetlenia a platby hodinkami (NFC). Pokiaľ by ste niečo také vyžadovali, siahnite po kúskoch z radu vívomove 3 Luxe alebo vívomove 3 Style.

Športové funkcie

Prednahraté športové profily (nastaviteľné v aplikácii Garmin Connect), presné meranie a veľké množstvo zaznamenaných dát. To by som povedal ako prvé pri dotaze na športovanie s týmto kúskom. Aj cez hybridný model v štýle klasiky si vyberie svoju obľúbenú aktivitu snáď každý. Chôdza, beh, jóga, posilňovanie, plávanie alebo jazda na bicykli. Slušný základ, ktorý si možno zmeniť v aplikácii a nahradiť inou aktivitou. Potešilo ma tiež meranie krokov, spálených kalórií či pomer aktívnej a neaktívnej doby. Najviac ma ale prekvapila presnosť, s ktorou hodinky merajú.

Nájde si vívomove Sport využitie pri tréningu?

VO2 Max, GPS, monitoring spánku, stresu a energie nie sú všetky funkcie obohacujúce záznam športového výkonu. Tento elegantný borec prekvapil hromadou športových aktivít, odpočtom aj stopkami. Vravel som si, či ešte niečím prekvapia. A stalo sa. Vzal som vívomove do bazéna, s vodeodolnosťou 50 M to pre nich nie je problém. Rovno som ich porovnal s Apple Watch 7 a Tactix Delta PRO, ktoré teraz nosím. Výsledky neboli až tak odlišné.

To ma prekvapilo a zároveň potešilo. Hodinky niekoľkonásobne lacnejšie než špičky svojho oboru sa záznamom výrazne nelíšia. Milé prekvapenie a palec hore, Garmin. Využiteľné sú aj pri behu, posilňovaní alebo inom druhu kardio cvičenia. Kvôli ich krehkosti ich nedoporučujem na aktivity v extrémnejších podmienkach. Ako MMA zápasník ich preto nemôžem využiť pri svojom tréningu, čo sa mi napríklad s Apple Watch bez problémov podarilo.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

V inteligencii spadá medzi priemer

Keď spomeniem smart funkcie, nemôžem to určite porovnávať s drahšími hodinkami. Pravdou ale zostáva, že ani tak nie som sklamaný. Hodinky majú dostačujúci základ smart funkcií, ako sú zobrazenie sms, e-mailov, hovorov a ostatných notifikácií. Z praxe viem, že je to plne dostačujúce a v tomto odvetví som si nemohol na nič sťažovať.

Funkcia "Nájsť môj telefón" šlapala skvelo. Hodinky rozoznajú, či je telefón blízko, alebo ďaleko. A keď bol ďaleko, rozozneli ho hlasitým zvukom, ktorý by prebudil aj mŕtveho. Dáta z počasia berú hodinky z telefónu. Dáta boli základné a zistil som z nich aspoň rozdiel denných teplôt.

Komplexný borec za slušné prachy

Podporím ťa pri športe aj v spoločnosti. Tak by asi znela prvá veta, keby vívomove Sport vedel hovoriť. Super parťák do každej situácie, do dažďa aj do sucha. Ideálnou cieľovou skupinou sú za mňa príležitostní športovci. Ľudia, čo si radi vyrazia aj za kultúrou a chcú mať na ruke niečo, čo je smart, športové a slušne reprezentujúce.

Zhrnutie – Garmin vívomove Sport

Priznám sa...Vždy som bol všeobecne k modelom vívomove trošku skeptický. Až po väčšom otestovaní hodiniek som zmenil názor. Či sú hodinky tak komplexné, ako sa tvária, mi ukázali už po dvoch dňoch nosenia. Primárne ma potešili hlavne farebné kombinácie, ktoré síce viac sedia k ženám, ale aj čierny variant môže zdobiť pánsku ruku. Elegancia a presne zmerané hodnoty podobné velikánom z vyšších priečok. Ľahkým sklamaním pre mňa bola citlivosť dotykovej vrstvy. Ani to nemení moje presvedčenie o tom, že športová verzia vívomove nepatrí medzi outsiderov, ale medzi smotánku kategórie hybridov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku