» Blog » Garmin

Garmin Vívosmart 5 recenzia – Krok dopredu alebo vedľa?

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 12.5.2022 | 8 MIN

Garmin má portfólio naozaj dosť široké a aj keď sa ich pozornosť zameriava hlavne na smart hodinky, sem tam fanúšikov menších zariadení uspokojí smart náramkom. V tomto prípade je to Vívosmart 5. Núka sa ale otázka – vydaril sa alebo je to len výkrik do tmy?

Čo je nové u Vívosmart 5:

  • displej narástol o 66 %
  • skóre spánku priamo v hodinkách
  • detekcia nehody a pádu
  • monitoring 15 športových aktivít (u minulej generácie to bolo 11)
  • tri farebné varianty (čierny je v dvoch veľkostiach)
  • vymeniteľné remienky

Čo sa mi na Vívosmart 5 páči?

Medzi výrobcami smart náramkov je Vívosmart 5 jeden z hŕstky, ktorý meria srdečný tep každú sekundu. A to nielen počas športovej aktivity.

Musím uznať, že Vívosmart 5 na mojej ruke vyzerá celkom pekne a veľmi pohodlne sa nosí.

Ranné správy – úžasná vec. Hneď po prebudení dostanete zhrnutie prejdenej noci a nadchádzajúceho dňa.

Mal som strach z malého displeja a jeho ovládateľnosti. Úplne zbytočne. Náramok sa veľmi dobre ovláda a displej má ideálnu citlivosť.

Čo sa mi na Vívosmart 5 nepáči?

Náramok síce sedí na ruke mne, ale komukoľvek s drobným či veľkým zápästím proste nesedí. Vyskúšal som ho na kolegyni so zápästím 14,5 cm a na kolegovi so zápästím 19 cm a na oboch nevyzeral moc dobre.

Je trochu škoda, že náramok sa vzhľadom k cenovke nedočkal GPS alebo aspoň NFC. Tu by som si predstavoval skôr to NFC.

Dizajn – na náramkoch nie je veľmi čo vymyslieť

Neviem prečo, ale kapitola o dizajne podľa mňa pri smart náramkoch stráca zmysel. Nie je tam moc priestoru, na ktorom vymyslieť niečo svetoborné. Vívosmart 5 zostal pri zaoblených tvaroch a ľahko štruktúrovanom silikónovom remienku. Zaujímavé sú určite farebné kombinácie – biela, zelená a čierna. Pričom posledná spomínaná je aj vo väčšej veľkosti.

Podľa stránok Garminu by menšia veľkosť mala byť vhodná na zápästie s obvodom 122–188 mm a väčšia veľkosť pre 148–228 mm. Doporučil by som si ale náramok pred kúpou vyskúšať.

Nemôžem si pomôcť, ale náramok proste pôsobí tak trochu dizajnovo pozadu. Podľa mňa to robí tá štruktúra. Všetci teraz totiž spoliehajú na hladké povrchy a číry minimalizmus. Garmin stavil na dizajn, ktorý sme už videli na minulej generácii z roku 2018. Čo vlastne dosť potvrdzuje moje tvrdenie...

Sklíčko je plastové (akrylát), rovnako ako puzdro hodiniek (polykarbonát) a spona na silikónovom remienku. Určite je fajn, že Garmin dal na remienok pútko so zúbkom. Pekne zabraňuje samovoľnému rozopínaniu.

Keď už bola reč o remienku, je super, že je teraz rýchlo vymeniteľný. U staršej generácie bol pripevnený napevno. To bola hlúposť.

Prednú stranu hodiniek ešte doplňuje plastové tlačidlo (predtým bolo dotykové), ktoré otvára menu, kdekoľvek mimo hlavnú obrazovku funguje ako späť a jeho dlhým podržaním si privoláte pomoc. Vytkol by som mu len jednu vec. Na môj vkus sa stláča až moc ťažko.

Na dienku nájdete snímač tepovej frekvencie, ktorý trochu vystupuje z puzdra, čo spresňuje meranie. Bohužiaľ sa na Vívosmart 5 nedostal najnovší snímač. Ale ten je koncipovaný do kríža, tak neviem, ako by sa na úzke telo Vívosmartu zmestil. Pod ním je potom dobíjací konektor, do ktorého teraz dáte rovnaký kábel ako do všetkých ostatných Garminov.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Displej je prekvapivo dobre ovládateľný

Displej je veľkostne 10,5 x 18,5 mm. Už len kvôli tomu som mal strach, že to nebudem schopný ovládať. Nevravím, že mám nejak extra veľké prsty, ale napríklad s inými náramkami som mal sem tam problém. Vívosmart 5 sa ovláda veľmi pekne. Citlivosť je tak akurát. Že by som sa uklikol, to sa stáva v naozaj mizivom percente prípadov. Rozlíšenie tohto OLED displeja je 88 x 154 pixelov.

Automatická úprava pracuje rýchlo a na priamom slnku nie je žiadny problém. Čísla aj text sú teraz o dosť väčšie než u predošlej generácie, takže celkovo sa čitateľnosť o dosť zlepšila. Jediné, čo ma mrzí, je absencia Always-On módu, kedy by náramok úplne nezhasínal. Keď to vezmem z opačného konca, trochu ma mrzí aj nemožnosť displeja zhasnúť priložením zápästia, čo je dnes skoro štandard.

Vo vnútri náramku nájdete okrem snímača tepovej frekvencie aj pulzný oxymeter merajúci okysličenie krvi, akcelerometer merajúci kroky, teplomer merajúci okolitú teplotu a senzor okolitého svetla, ktorý upravuje jas podľa svetelných podmienok.

VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)
6.5.2021 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)

Je trochu škoda, že piata generácia stratila barometer, ktorý bol napríklad u Vívosmart 4. Náramok nemeria napríklad vystúpané poschodia počas dňa, čo je taká lifestylová fíčura, ktorej som nikdy veľmi nerozumel, ale mnoho ľudí na tom frčí.

Tak isto zamrzí aj absencia GPS prijímača. Pokiaľ teda chcete prevádzkovať nejakú vonkajšiu aktivitu, je treba sa pripojiť k telefónu a z neho si brať dáta o polohe. Kvalita záznamu a následného vyhodnotenia sa potom silno odvíja od kvality GPS vo vašom telefóne. Čo je trochu škoda. Pokiaľ so sebou nemáte telefón, musíte sa spoľahnúť na akcelerometer, ktorý meria všetko na základe pohybu vašej ruky. Kvalita záznamu je potom asi ako kresliť pôdorys krajčírskym metrom.

S baterkou počítajte zhruba na ten týždeň

Pre náramky od Garminu je týždeň už tak nejak typickou výdržou. Keďže GPS nie je zabudovaná priamo v náramku, nie je tam moc faktorov, ktoré by výdrž rapídne ovplyvnili. Jedine pulzný oxymeter. Pokiaľ zapnete celodenné meranie, počítajte, že prídete o pár dní. Ja osobne sa merám iba manuálne.

Používateľské prostredie je minimalizmus v praxi

Na hlavnej obrazovke si môžete preklikávať dátové pole klikaním na displej. Postupne teda vidíte údaje o stavu batérie, dátum, počasie, spálené kalórie, minúty intenzívnej aktivity, hodnotu Body Battery, počet krokov a frekvenciu srdečného tepu. Za mňa je to super prívetivé, pretože pár klikmi zistíte všetko dôležité a nemusíte nikam hlbšie do náramku.

Keby ste sa predsa len chceli dozvedieť niečo podrobnejšie, tak pohybom hore a dole zobrazíte všetky vami nastavené widgety. Kliknutím tlačidla sa odkiaľkoľvek dostanete späť a jeho stlačením na hlavnej strane sa presuniete do menu. Dlhým podržaním aktivujete funkciu "Asistencia", ktorá pošle vašu polohu so správou o možnom nebezpečí prednastaveným kontaktom. Posunom prsta doprava zobrazíte naozaj jednoduché ovládacie centrum so stavom batérie, aktiváciou režimu nerušiť a funkciou "Nájsť môj telefón".

Radenie widgetov si môžete prispôsobiť v aplikácii. Vzhľad číselníka kľudne priamo z náramku.

Lifestylové funkcie

Začneme takou tou klasikou. Náramok počas dňa meria frekvenciu srdečného tepu, dýchania, váš stres a v noci samozrejme spánok. Hodnotenie spánku potom nájdete priamo v náramku, čo je určite omnoho pohodlnejšie než každé ráno v telefóne zapínať aplikáciu Garmin Connect. Kvalita vášho spánku či stres sa potom prejavuje na hodnote Body Battery, ktorá vyjadruje tzv. nabitie vášho tela. Ak ste lajdáci a málo pijete, do náramku si môžete zadávať šálky vypitých tekutín. Ženy ocenia aj menštruačný kalendár.

Počas dňa náramok upozorňuje, že by ste sa mali pohybovať. Pokiaľ si nastavíte nejaký denný cieľ krokov, náramok ho potom denne navyšuje. Pre veľa ľudí je to potom výzva, keď napríklad rok vkuse plnia cieľ a každý deň tam majú väčší a väčší cieľ.

Športové funkcie

Ako už som spomínal v časti o senzoroch, v náramku bohužiaľ nenájdete GPS prijímač. Znamená to, že kedykoľvek sa budete chcieť prejsť, prebehnúť alebo napríklad prejsť na bicykli a chcete to mať presne zmerané, je treba si so sebou vziať telefón z ktorého máte dáta o polohe.

Športové profily na Vívosmart 5: Beh, Beh na páse, Jazda na bicykli, Posilňovanie, HIIT, Kardio, Kruhový tréning, Chodenie do schodov, Veslovanie na trénažéri, Pilates, Jóga, Plávanie v bazéne.

Náramok má aj pokročilejšie športové funkcie ako je odhad hodnoty VO2 Max, ale všetko sa odvíja od kvality GPS a umiestnenia vášho telefónu. Napríklad mobil vo vrecku nie je pre GPS úplne lahôdkou. Vzdialenosť sa potom môže silno podmeriavať, čo bude ovplyvňovať odhad hodnoty VO2 Max.

Počas športovej aktivity je aktivovaná funkcia detekcie nehody. Pokiaľ napríklad spadnete alebo vás zrazí auto, náramok detekuje náraz a odošle SMS prednastaveným kontaktom. Pokiaľ sa náramok mýli, máte samozrejme čas niekoľko sekúnd na deaktiváciu tejto funkcie. Pri nejakej nedetekovanej situácii môžete použiť dlhé stlačenie tlačidla. Tým sa aktivuje funkcia "Asistencia". Tá robí vlastne úplne to isté, ale vyvoláte to manuálne.

Smart funkcie

Najviac smart funkciou je asi zobrazenie notifikácií z telefónu. Používatelia s Android telefónom si môžu užívať aj odosielanie prednastavených odpovedí. Nuž, ja mám Apple... Tak mám smolu.

To je asi zo smart funkcií všetko. Predsa len je to smart náramok a nie hodinky. Každopádne, Garmin sa mohol blysnúť nejakou viac smart funkciou ako je napríklad ovládanie hudby z telefónu alebo NFC platenie. Napríklad Xiaomi Mi Smart Band 6 toto všetko má. Vzhľadom k cenovke tu Garmin podľa mňa trochu zaspal dobu.

Xiaomi Mi Smart Band 6 recenzia – Čo sa dá ešte vylepšiť?
6.5.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 6 recenzia – Čo sa dá ešte vylepšiť?

Platenie náramkom Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečne je to tu!
29.10.2021 - Matěj Urbaczka
Platenie náramkom Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečne je to tu!

Čo sa mi ale veľmi páči, sú ranné reporty. Keď ráno vstanete, hodinky vám oznámia hodnotenie vášho spánku, aktuálne počasie a udalosti v kalendári na dnešný deň. Toto vidím u Garminu prvýkrát a dúfam, že nie naposledy.

Jediné, čo by som vytkol, je nemožnosť zobrazenia ranných reportov spätne. Predstavte si, že vstanete, ste protivní a rozospaní a na hodinkách by ste kľudne odklikli odpálenie atómovej bomby, pretože proste... Je ráno, chápete. A potom by ste sa na to chceli pozrieť o chvíľku neskôr pri káve. No...

Doporučil by som Vívosmart 5?

Pod videopredstavením Vívosmart 5 napísal Pavel Burdych zaujímavú myšlienku ohľadom toho, či tento náramok dokáže konkurovať tým čínskym:

Myslím, že dokáže konkurovať hlavne Connectom, inak nie.

A dosť možno je to pravda. Garmin Connect je skvelá aplikácia pre hodnotenie denných či športových aktivít a ťažko hľadá konkurenta. To je jeden z obrovských plusov.

Zároveň sa jedná o náramok s meraním tepovej frekvencie každú sekundu. Ďalší taký budete hľadať horko ťažko. Meranie je potom omnoho presnejšie než u zariadení s meraním každú minútu alebo každých desať minút a viac.

Pokiaľ teda hľadáte náramok a chcete presné meranie tepovej frekvencie, spánku a celkovo spoliehate skôr na zdravotné či bezpečnostné funkcie, môže byť Vívosmart 5 dobrá voľba.

Pre priaznivcov smart funkcií mám jednoduchú radu. Kúpte si radšej Xiaomi Mi Smart Band 6. Pokiaľ nepotrebujete platenie, tak napríklad Amazfit Band 5.

A teraz odpoveď na otázku z titulky. Rozhodne si nemyslím, že Vívosmart 5 je významným krokom dopredu, ale zároveň ani späť. Je to taká (na môj vkus) z núdze cnosť, kedy si Garmin odfajkol checkbox "smart náramok". Žiadne významné inovácie ale neprináša.

Čo na tento náramok vravíte vy? Dáva vám zmysel? Kúpili by ste si ho?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku