Glashütte: Príbeh hodinárskeho mestečka v Nemecku

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické | Tradičné

Ivan Přibyl | 6.2.2020 | 5 MIN

Neďaleko českých hraníc v saskej časti Krušných hôr sa nachádza pôvabné mestečko s názvom Glashütte. Neoplýva ani mimoriadnou rozlohou, ani značným osídlením, a predsa ho pozná celý svet ... totiž, celý hodinársky svet.

Už viac než stošesťdesiat rokov sa Glashütte medzi milovníkmi výnimočnej hodinárskej kvality pýši mimoriadnou povesťou. Nepatrný región, ktorý sa rozkladá len dvadsať kilometrov od českých hraníc, sa svojim významom vyrovná aj slávnej švajčiarskej Jure. Nielen vo Švajčiarsku sa totiž darí prvotriednej hodinárskej práci. Hodinky s nápisom Glashütte v názve, sú tým najlepším dôkazom.

V stredoveku sa Glashütte preslávilo ako oblasť, kde sa ťaží striebro. Lenže zásoby drahého kovu sa postupne míňali, až po viac než štyroch storočiach úplne ustali. Do bohatého mestečka sa razom preliala vlna chudoby, ktorá za sebou zanechala beznádejné obyvateľstvo.

Městečko Glashütte okolo roku 1855

Mestečko Glashütte okolo roku 1855

V roku 1845 sa v baníckom Glashütte zjavil muž s neobvyklou záľubou. Muž menom Ferdinand Adolf Lange. Tento sotva tridsaťročný pán nebol v oblasti Saska úplne neznámou osobou, na saskom dvore ho zamestnávali ako výborného hodinárskeho majstra.

Ferdinand A. Lange významně přispěl k rozvoji hodinářství v Glashütte

Ferdinand A. Lange významne prispel k rozvoju hodinárstva v Glashütte

Aj keď ho baníci z nemeckej časti Krušných hôr mali spočiatku, jemne povedané, za blázna, čoskoro Langeho smelý plán na vybudovanie saského hodinárskeho priemyslu so zameraním na výrobu vysoko presných hodiniek v obmedzených sériách prijali za svoj. Obzvlášť keď sa ukázalo, že Ferdinand Adolf Lange od saského dvora na rozvoj svojej hodinárskej manufaktúry získal nemalý obnos peňazí.

Revolučnú obrodu mestečka Glashütte snáď najvýstižnejšie zachytáva mestský znak, ktorý pochádza z roku 1912. Je na ňom zachytená minulosť úzko spätá s baníctvom a následne aj s hodinárstvom.

Znak města Glashütte

Znak mesta Glashütte

Pre rozvoj hodinárstva v Glashütte bol dôležitý hlavne Ferdinand Adolf Lange - jeho meno je dodnes synonymom hodiniek tej najvyššej triedy a kvality. Prichádzali ale aj ďalší hodinárski majstri z nemecky hovoriacich krajín. Je pôsobivé, za akú krátku dobu sa tu zrodilo niekoľko hodinárskych manufaktúr, ktoré zhodne vyrábali dokonale presné meradlá času bez toho, že by si navzájom konkurovali. Svojmu mestu totiž dodávali punc hodinárskeho eldoráda, s ktorým sa v hodinárskom svete musí určite počítať.

A tak smerom ku Glashütte putovali takí hodinárski špecialisti, akými boli Ernest Kasiske, Ludwig Strasser, Gustav Rohde, predovšetkým však slávny Julius Assmann. V polovici devätnásteho storočia založil manufaktúru s názvom Deutsche Präzisions-Taschenuhrenfabrik, ktorá potom na dlhú dobu určovala smer, akým sa hodinárska práca v Glashütte bude uberať. Assmann vytvoril veľmi presné hodinky, ktoré sa pýšili originálnymi prvkami a tie už čoskoro obdivoval celý hodinársky svet.

Kapesní hodinky vyrobené v polovině 19. století pod značkou Julius Assmann zalcené 14k zlatem

Vreckové hodinky vyrobené v polovici 19. storočia pod značkou Julius Assmann pozlatené 14k zlatom

Sláva hodinárstva v Glashütte bola tak ohromná, že v sedemdesiatych rokoch devätnásteho storočia položila základný kameň Nemeckého hodinárskeho inštitútu. Vysoké nároky na študentov zaručoval učiteľský zbor zostavený z tých najlepších hodinárskych odborníkov z celej Európy. Na kantorov dohliadal Moritz Grossmann, vo svojej dobe slávny hodinár, ktorý sa preslávil predovšetkým svojimi precíznymi vreckovými modelmi hodiniek.

Moritz Grossmann patří dodnes k mimořádným hodinářským značkám

Moritz Grossmann patrí dodnes k mimoriadnym hodinárskym značkám

Hodinársku školu v Glashütte síce dávno odniesla minulosť, ale budova stojí dodnes a od roku 1992 sa v nej nachádza hojne navštevované múzeum hodinárskej histórie. Na dvoch poschodiach sa dajú vidieť stovky jedinečných kúskov, náramkových a vreckových hodiniek, námorných časomerov, astronomických meradiel, unikátnych výrobných zariadení, slávnych patentov a mnoho ďalších pozoruhodností.

Hodinárske múzeum v Glashütte

Po prvej svetovej vojne nastalo pre vysoké hodinárstvo obdobie ťažkej krízy, ktoré sa pochopiteľne dotklo aj výrobkov z Glashütte. Veľa manufaktúr zaniklo, zatiaľ čo prekvapivo vznikali nové. Darilo sa skôr tým, ktorí pochopili, že hlad po luxusných vreckových hodinkách sa dramaticky ztenčuje, a že naopak móda velí produkovať hodinky náramkové.

Aby sa udržala čo najvyššia kvalita, zaopatrili producenti zo Saska svoje produkty súslovím „Original Glashütte“ - tento emblém rozlišoval skutočné hodinky z malého krušnohorského mestečka od nevalných kópií, ktoré s označením „System Glashütte“ na Sasoch obyčajne parazitovali. V dvadsiatych a tridsiatych rokoch pokračujúca kríza prinútila hodinárov, aby začali svoje manufaktúry združovať a spoločne, na úkor predražených, ručne vyrábaných periel, produkovať náramkové hodinky na masovej báze.

Počas druhej svetovej vojny sa hodinári v Glashütte museli preorientovať na výrobu leteckých a námorných chronometrov.

Už sa zdalo, že sa hodinárstvo v Glashütte úspešne zotavilo, keď v Nemecku k moci nastúpil Hitler a s ním spojené masívne zbrojenie. Hodinárom s blížiacou sa druhou svetovou vojnou nezostávalo nič iné, než aby sa preorientovali na výrobu leteckých a námorných časomerov. Meradlá z malého mestečka pri Drážďanoch si medzi vojakmi získali ohromný rešpekt, a to pre svoju mimoriadnu precíznosť, presnosť a vítanú spoľahlivosť.

Počas druhej svetovej vojny, vo februári 1945, spojenecké stíhačky vybombardovali Drážďany a bomby sa nevyhli ani mestu Glashütte. Hodinári stratili strechu nad hlavou a zdalo sa, že s kedysi presláveným priemyslom to už nemôže dopadnúť horšie. Nasledovali však ďalšie rany. Glashütte sa čoskoro ocitlo pod ruskou správou, ktorá všetky hodinárske manufaktúry rýchlo znárodnila. Rok 1951 bol v histórii Glashütte prelomový, pretože hodinárske dielne zastrešila jediná značka, a to východonemecký národný podnik VEb Glashütter Uhrenbetriebe.

Od roku 1951 do roku 1990 byly hodinářské dílny zastřešeny národním podnikem VEb Glashütter Uhrenbetriebe

Od roku 1951 do roku 1990 boli hodinárske dielne zastrešené národným podnikom VEb Glashütter Uhrenbetriebe

S postupom času kvalita hodiniek aj spracovanie viditeľne klesali, a tak koniec budovania komunizmu a následné zjednotenie Nemecka v roku 1990 nastalo v pravý čas. Najprv sa z východonemeckého štátneho molocha VEb Glashütter Uhrenbetriebe stala presne podľa západonemeckého vzoru spoločnosť s ručením obmedzeným, totiž Glashütter Uhrenbetrieb GmbH. Na začiatku deväťdesiatych rokov sa podnik pretransformoval do niekoľkých staronových hodinárskych firiem zvučných mien, ako A. Lange & Söhne, Mühle - Glashütte, Nomos, Glashütte Original, Union Glashütte atd.

Jednou zo slávnych hodinárskych značiek z nemeckého mestečka je Glashütte Original

Novodobá história hodinárstva v Glashütte, posvätená mohutnými investíciami prestížnych gigantov ako Swatch Group či Richemont International, so sebou priniesla niekoľko ikonických modelov v segmente najvyššej hodinárskej triedy. Dopyt po precíznych hodinkách zo saského Glashütte teraz mnohonásobne prevyšuje ponuku.

Poptávka řemeslného umění z Glashutte dnes mnohonásobně převyšuje nabídku

Dopyt po remeselnom umení z Glashütte dnes mnohonásobne prevyšuje ponuku

Po takmer dvoch storočiach konečne dochádza na to, o čom niekdajší hodinárski vizionári z Glashütte, malého mestečka, kde hodinárske remeslo bolo povýšené na umenie, kedysi tajne snívali.

Ak vás príbeh o Glashütte zaujal, neprehliadnite program Cesty za hodinářským uměním, v ktorom sa mestečku venujú. Nemecký hodinársky priemysel však samozrejme nie je len mestečko Glashütte. Je tu aj mnoho iných miest s hodinárskymi firmami vysokej kvality. O nich možno nabudúce...

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre