» Blog » Suunto

Golden Trail Series – Aké hodinky nosí najlepšia päťka trailových bežcov?

Tagy: Predstavenie | Polar | Coros | Garmin | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 13.4.2023 | 6 MIN

Golden Trail Series je asi najväčšia trailová séria horských behov. Preteká sa na tratiach v rozmedzí polmaratónu až maratónu. A aké športtestery používa prvých päť mužov a žien? Na to sa dnes pozrieme.

Pokiaľ sa aspoň trošku pohybujete v trailovom behu, určite už ste niekedy počuli o sérii pretekov Golden Trail.

V podstate ide o svetovú sériu pretekov, kde zbierate body za jednotlivé preteky. Paralelne so svetovou sériou sa beží aj menšia, národná. V tej menšej môže preraziť takmer každý a môže sa kvalifikovať na "Grande Finale" a pomerať sily s tými najlepšími.

My sa ale budeme zameriavať na sériu svetovú a mrkneme sa, aké šupy nosí TOP 5 mužov a žien. A kto to teda je?

U mužov je to:

Rémi Bonnet – Polar Vantage V2 / Norquain

Elhousine Elazzaoui – Suunto 9 Peak

Thibaut Baronian – Coros Apex Pro 2 / Coros Vertix 2

Ruy Ueda – Garmin Fenix 6X Pro Solar / Norquain

Eli Hemming – Garmin Forerunner 735XT

A u žien:

Nienke Brinkman – Coros Pace 2 na asfalt / Coros Apex Pro na trail

Sophia Laukli – Garmin Fenix 7S

Sara Alonso – Suunto 9 Peak

Elise Poncet – Polar Vantage V2

Bailey Kowalczyk - Garmin Fenix 6S

Eli Hemming a Bailey Kowalczyk – Tu vládne Garmin

Piatymi v poradí boli Eli Hemming a Bailey Kowalczyk. Hoci meno nežného pohlavia evokuje, že je dotyčná z Polska, nie je tomu tak a obaja sú Američania. Okrem pôvodu majú spoločné aj to, že obaja debutovali minulý rok a nosia rovnakú značku hodiniek.

Eliho by mohol kadekto poznať ešte z triatlonu, kde pôsobil dlhé roky. V roku 2022 ukončil svoju profi kariéru triatlonistu a rovno sa vrhol na trailový beh. Pomerne úspešne. Bailey bola vždy len bežkyňa hoci jednu XTERRU (trailový triatlon) tiež prešla. Obaja sú teraz sponzorovaní Salomonom a myslím, že budúci rok od nich môžeme čakať veľké výsledky.

Bailey při maratonu du Mont BlancBailey pri maratóne du Mont Blanc

Ako už som načrtol, obaja behajú s hodinkami značky Garmin. Bailey bola tento rok vidieť s hodinkami Fenix 6S, čo je rok starý model. Stále ale spĺňa všetky požiadavky na zariadenie pre profi športovca.

Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami
1.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami

Eli Hemming má ale väčšiu bombičku. Tou je model Forerunner 735 XT, ktorý už sa vlastne ani nepredáva. Športové funkcie tieto hodinky majú na slušnej úrovni a tepovku z ruky pri takom športe nemožno brať vážne. Dá sa ale čakať, že keďže Eli prestúpil k Salomonu, tak že pôjde asi do Suunta, ktoré je so Salomonom najviac spojené.

Ruy Ueda a Elice Poncet – Japonsko / Amerika, Francúzsko / Fínsko

Tu už sa nám národnosti trošku miešajú. Ruy Ueda je výborný ultrabežec a skyrunner, ktorý sa netají tým, že chce byť najlepší na svete. Na majstrovstvách sveta v roku 2021 sa mu to dokonca v disciplíne Vertical kilometer podarilo.

Elice Poncet je z tímu Sidas / Matryx, ktorý sám o sebe hovorí, že združuje a podporuje bežcov, ktorí zároveň študujú a chcú byť tými najlepšími. Posledné dva roky sa im darí to napĺňať a ich bežcov pravidelne vídame do TOP 10 na každom preteku. Rovnako tak Elice, ktorá väčšinou končí v prvej päťke.

Ruy behal minulú sezónu s hodinkami Garmin Fenix 6X Solar, ktoré už sú pomaly všade nahradené sedmičkami. Dosť ma prekvapila voľba solaru u X modelu, ale prečo nie. Páči sa mi, že Garmin sa s funkciami ako nočné meranie HRV neobmedzil len na nový model a zrovna túto funkciu pustil aj do starších Šestiek. Zaujímavosťou je, že Garminy nosí Ruy len na šport, pretože je ambassadorom prémiových švajčiarskych hodiniek Norqain.

Elice Poncet sa obrátila na sever a v minulej sezóne behala s hodinkami Polar Vantage V2, ktoré sú naozaj športovo zamerané – povedal by som až na maximálny výkon pri tréningu a regeneráciu. Ich metriky a "spánkové laboratórium" im robia skvelé meno vo svete bežcov.

Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít
30.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít

Thibaut Baronian a Sara Alonso – Salomon už neznamená Suunto

Kedysi bolo jasné, že všetci ambassadori Salomonu nosili hodinky Suunto. Po prechode Suunta do Číny sa ale táto aliancia rozpadla a každý si išiel svojou cestou.

Thibaut je v sérii už roky a drží si svoju líniu výsledkov, kedy ho vždy môžeme vidieť bojovať o méty najvyššie. A tiež jeden z mála profíkov, ktorý si vie poriadne užiť nielen pretek, ale aj afterparty.

Sara Alonso je objav posledných dvoch rokov, kedy táto španielska deva začala robiť výsledky. To ju vynieslo až na celkovú 3. priečku. Je vidieť, že to je veľká bojovníčka, pretože aj napriek niekoľkým pádom (a dosť tvrdým) v minulej sezóne dokázala vždy pretek dokončiť a umiestniť sa.

Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?
4.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?

Po konci ofiko spolupráce Salomon / Suunto sa mnoho atlétov rozutekalo k iným hodinkovým značkám. Thibaut odišiel ku Corosu, kedy sme ho minulú sezónu mohli vidieť s dvoma typmi hodiniek – Coros Vertix 2 a Apex Pro. Tieto hodinky mi dávajú zmysel z hľadiska maximálneho využitia pri športovom výkone a tiež pre vyhodnotenie výsledkov, kedy ich Training Hub je vynikajúci.

Sara Alonso zostala ako jedna z mála u Suunta, a myslím si, že hodinky ešte nafasovala z bývalej spolupráce, kedy túto sezónu nosila Suunto 9 Peak. Inak Suunto 9 Peak, čo sa aktivít a vyhodnotenia týka, problém nemá. Len mu trošku hapruje tepovka, no.

Suunto 9 Peak recenzia – Veľká sila v malom vydaní
7.1.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak recenzia – Veľká sila v malom vydaní

Elhousine Elazzaoui a Sophia Laukli – Nenápadní "víťazi"

V tomto článku som vždy začínal mužmi, ale teraz to otočím a začnem Sophiou. Tú totiž budete poznať skôr ako talentovanú bežkyňu na lyžiach, ktorá sa "vybehala" až na minuloročnú zimnú olympiádu v Číne. V sezóne 2022 debutovala aj v klasickom behu práve v tejto

svetovej sérii a išlo jej to nad očakávania skvele a preto si dobehla pre celkovo druhé miesto.

Elhousine je už nejaký čas stálica svetovej série a zdá sa mi, že je taký nenápadný víťaz. Sem tam niečo vyhrá, sem tam sa mu nepodarí dokončiť pretek... Ale aj tak, druhé miesto celkovo vraví, že tento španielsky bežec vie, čo robí.

Elhousine zostal verný predošlému angažmá a zostal u hodiniek Suunto 9 Peak, ktoré nosil už sezónu predtým. A prečo nie. Funkčne na tom nie sú vôbec zle a preto nebolo treba meniť za novší model.

Elhousine jako jeden z mála nosí hodinky na pravé ruceElhousine ako jeden z mála nosí hodinky na pravej ruke

Sophia používa ako jedna z mála najnovšie Garminy, a to model Fenix 7S. Tento model ponúka najrôznejšie tréningové funkcie a metriky, o ktorých sme sa rozpisovali v niekoľkých článkoch.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie
21.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Rémi Bonnet a Niekne Brinkman – Najlepší z najlepších

Keď nazvem oboch najlepší z nejlepších, tak sa určite mýliť nebudem. Remi aj Nienke dominovali celý rok a obaja boli takmer neporaziteľní. Nad ich výkonmi zostáva rozum stáť, pretože Rémi dokáže skvele kombinovať v zime skialpy a v lete beh a Nienke dokonca zvláda kombinovať cestný beh s tým trailovým. Minulý rok si dokonca strihla maratón za 2:23, čo je pre nás smrteľníkov čas z ríše snov.

Rémi celú sezónu prebehal s hodinkami Polar Vantage V2, ktoré sú majsterštykom od Polaru. Dlhá výdrž batérie, športové aj fitness funkcie na absolútnej špičke rovnako ako človek, čo hodinky používa. Zaujímavosťou je, že mimo šport Rémi preferuje klasické hodinky a je ambassadorom značky Norquain rovnako ako Ruy Ueda. Pokiaľ by vás zaujímal model, tak nosí hodinky s označením Adventure Sport Chrono 44mm.

Na poslednom skialpovom šampionáte to ale vyzeralo, že Rémi mal na rukách Garminy, a tak uvidíme s čím príde budúcu sezónu.

Coros Pace 2 recenzia – Hodinky, ktoré zrýchlia aj leňochoda
30.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 2 recenzia – Hodinky, ktoré zrýchlia aj leňochoda

Nienke strieda dvoje hodinky, kedy na asfalt nosí Coros Pace 2 a na trail zase Apex Pro. Je ambassadorkou Corosu, a tak sa dá počítať s prechodom na novší model Apex 2 Pro.

Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenzia - Najlepšie pre beh?
5.1.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenzia - Najlepšie pre beh?

Hoci som obom poslal správu na Instagrame, tak mi podľa očakávaní ani jeden neodpovedal. Niet sa čo diviť. Rémi zrovna vyhral druhú medailu z majstrovstiev sveta v skialpinizme a Nienke maká v Itene, aby bola tá najlepšia. Takže sa nedozvieme, prečo zvolili zrovna tieto hodinky, ale je vidieť, že v hodinkách to tak úplne nie je a nikdy nebude.:-) Hodinky sú skvelý pomocník pri tréningu, ale odbehané kilometre v nohách sú najviac.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

496 € (doručíme do 16.5.)
713 € skladom
725 € skladom
530 € skladom
Zľava 17%
397,01 € skladom
Zľava 17%
397,01 € skladom
530 € skladom
530 € skladom
Zľava 18% do vypredania
432,67 € skladom
Zľava 30% do vypredania
337,09 € skladom
Zobraziť ďalší
484 € (doručíme do 17.5.)
695 € očakávaná novinka
695 € očakávaná novinka
695 € očakávaná novinka
384 € nedostupné
384 € nedostupné
Rozbalené, zľava 3%
679 € nedostupné