» Blog » FAQ

GPS synchronizácia času - najčastejšie otázky

Tagy: FAQ | Klasické

Martin Koňařík | 20.8.2018 | 3 MIN

GPS synchronizácia času - často kladené otázky

Kde všade mi bude fungovať GPS synchronizácia času?

Všade po celej planéte Zem, kde je aspoň čiastočný výhľad na oblohu. Pre synchronizáciu času stačí "vidieť" na jediný satelit, čo sa často podarí aj vo vnútri budov, blízko okien. Pre zistenie časovej zóny a času (napríklad po pristáti v novej destinácii) je ale potrebné nájsť signál z aspoň 4- och satelitov, čo sa podarí zvyčajne len vonku. Príjem určite nebude fungovať v podzemí, v metre a tam, kde nie je viditeľná obloha. Svojou dostupnosťou má GPS obrovskú výhodu oproti rádiom riadeným hodinkám, ktoré vedia prijať presný čas len v dosahu pozemných vysielačov, ktoré pokrývajú menej ako 10% povrchu planéty.

Aké sú výhody synchronizácie času cez GPS oproti hodinkám riadeným rádiom?

Tri hlavné výhody sú:

  1. Dostupnosť všade po celej našej planéte, kde je výhľad na oblohu (RC hodinky len v dosahu pozemných vysielačov).
  2. Pomocou technológie GPS si hodinky dokážu zistiť svoju polohu a automaticky nastaviť správnu časovú zónu. Pri rádiom riadených hodinkách je treba časovú zónu (zvyčajne prostrednictvom svetového mesta) nastaviť ručne.
  3. Zistenie času cez GPS je rýchlejšie (Citizen už od niekoľko sekúnd) ako cez pozemné rádiové vysielanie (viac minút).

Ktoré značky ponúkajúce hodinky s GPS korekciou času?

  • Casio iba v modelovej rade G-Shock. Niektoré modely Gravitymaster, MT-G a MR-G.
  • Citizen v rade Satellite Wave.
  • Seiko v rade Astron a pár kúskov v rade Prospex a Sportura.

GPS synchronizácia času nefunguje. Čím to môže byť?

Pokiaľ sa proces synchronizácie ani nespustí: 1) Hodinky sú v lietadlovom režime (príjem signálu je teda vypnutý). Vypnite lietadlový režim. 2) Hodinky nemajú dostatok energie. Vystavte hodinky slnku alebo inému svetlu. Pokiaľ sa proces spustí, ale výsledok je negatívny, tak hodinky nevedia prijať signál z GPS satelitu. Premiestnite sa niekam s výhľadom na oblohu. Veľmi výnimočne môže proces synchronizácie trvať až 13 minút. Tzn omnoho ďalej, ako ste zvykntý. Ide o príjem informácií o tzv. priestupnej sekunde.

Nastaví sa letný resp. zimný čas automaticky?

Záleží od značky a modelu. K marcu 2018 to vie iba Casio (Seiko a Citizen vôbec). V čipe hodiniek sú uložené informácie o tom, či a kedy je v danej oblasti (podľa zistených GPS súradníc) letný/zimný čas (DST) používaný. Pokiaľ sa niekde rozhodnutie o používaní DST zmení, nebudú hodinky v takej oblasti letný čas správne zobrazovať. Tento problém riešia hodinky, ktoré majú aj GPS, aj bluetooth, pomocou ktorého (spojením so smartphonom) si vedia aktualizovať informácie o používaní DST. Prvé také hodinky boli Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000.

Ktoré hodinky boli prvé s GPS synchronizáciou času?

Citizen bol prvý. V roku 2011 Citizen ako prvý predstavil hodinky, ktoré vedeli prijať GPS časový signál - Citizen Eco Drive Satellite Wave. Hodinky ale nevyužívali technológiu GPS naplno. Nevedeli ešte zistiť svoju polohu a nemohli tak automaticky nastaviť časovú zónu. To musel užívateľ urobiť sám. Druhým nedostatkom bola absencia automatickej korekcie času. Funkcie bolo potrebné aktivovať manuálne. Dnešné hodinky to robia automaticky a pravidelne (zvyčajne každý deň).

V roku 2012 uviedlo Seiko svoje Seiko Astron GPS Solar. Hodinky vedeli zistiť aktuálnu časovú zónu a synchronizáciu uskutočňovali automaticky každý deň. Je na vás, koho uznáte ako prvého.

Ako funguje GPS synchronizácia času?

Iba stručne (podrobnejšie o GPS na stránkach Wikipédie):

  • Okolo našej planéty krúžia približne tri desiatky GPS satelitov. Nad ČR ich je "viditeľných" zvyčajne 8 (minimálne však 6, maximálne 12).
  • Každý satelit má vlastné atómovo presné hodiny.
  • Hodinky so satelitmi nekomunikujú. Nič nevysielajú. Iba prijímajú signál zo satelitu, ktorý obsahuje informáciu o presnom čase a o polohe satelitov.
  • Aby hodinky zistili presný čas, stačí prijať signál z jediného satelitu.
  • Aby hodinky zistili svoju polohu a tým pádom aj časovú zónu, musia prijať signál z minimálne 4- och satelitov. Hodinky zistia informácie o polohe satelitov a o ich vzdialenosti. Na základe týchto dát vedia stanoviť svoju polohu. Podľa polohy určia časovú zónu a vedia tak nastaviť správne časové pásmo.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre