Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Jakub Pitucha | 10.10.2023 | 6 MIN

Hacking funkcia, ktorú určite väčšina z vás pozná. Potiahnete korunku na hodinkách do poslednej polohy a... cvak... sekundová ručička akoby zastala. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, prečo je to tak? Ako to celé funguje? A prečo máme v hodinkách hacking? Nie je to len ďalšia zbytočná povinnosť navyše? Toto všetko a ešte oveľa viac sa vám pokúsim vysvetliť v dnešnom článku.

Kde sa to všetko začalo?

Asi nikoho neprekvapí, že najväčšiu potrebu merať čas s presnosťou na sekundy pociťovali najmä vojaci – na súši aj na vode. Pechota potrebovala korigovať pozemné akcie a letectvo spolu s námorníctvom potrebovali presný čas na navigáciu. Odchýlka len 30 sekúnd mohla údajne spôsobiť navigačný rozdiel až 12 kilometrov... a ako inak tomu zabrániť ako hodinkami s presnosťou na sekundy.

"Falošný hacking" – Second Setting Watch

Zhruba do konca 20. rokov minulého storočia sa ale takých hodiniek nedostávalo, pretože žiadna vtedajšia spoločnosť hodinky s hackingom (tiež nazývaným „stop-second") nevyrábala. Prvým priekopníkom bol Phiilips Van Horn Weems, dôstojník amerického námorníctva, ktorý vynašiel takzvané Second Setting watch – tie boli vybavené otočnou lunetou (tiež sa hovorí, že boli prvé na svete).

Táto luneta bola označená 60stupňovou stupnicou a vojaci ju mohli nastavovať podľa informácií z lodného rádia a neskôr ju sledovať v akcii. Najznámejším príkladom môžu byť vreckové hodinky Waltham Vanguard, ktoré boli ku koncu 30. rokov komerčne upravované spoločnosťou Louis Levin and Sons a neskôr vyrábané priamo americkým námorníctvom. Rovnaké hodinky však vyrábali aj spoločnosti ako Omega, Jager-LeCoultre, Zenith alebo Movado.

Zdroj: www.analogshift.com

Zdroj: www.analogshift.com

V tomto období sa na podobnom princípe vyrábalo niekoľko ďalších typov hodiniek. Najznámejším príkladom sú vreckové hodinky Waltham Vanguard, ktoré koncom 30. rokov 20. storočia komercializovala spoločnosť Louis Levin and Sons a neskôr ich vyrábalo priamo americké námorníctvo. Tieto hodinky mali subciferník na 6. hodine upravený tak, aby sa dal voľne otáčať pridaním korunky.

Zdroj: https://thespringbar.com

Zdroj: https://thespringbar.com

Hacking ako ho poznáme dnes

Ten „pravý“ hacking, ktorý všetci poznáme z našich dnešných „strojov“, vznikol niekedy na začiatku 40. rokov. Nemôžeme s istotou povedať, kto bol prvý, ale drvivá väčšina hodiniek s hackerskými funkciami bola v tom čase vyrobená práve pre vojakov na bojiskách druhej svetovej vojny.

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Ministerstvá obrany vtedajších zúčastnených krajín zadávali hodinárskym spoločnostiam veľké zákazky. Z tohto obdobia tak môžeme nájsť mnoho rôznych modelov, ktoré spĺňali zadané špecifikácie: hackovanie, jednoduchý (a ľahko čitateľný) ciferník, zvýšená odolnosť voči nárazom a vysoká presnosť (často na úrovni chronometrov).

Asi najznámejšími sú takzvané A11, 32 mm hodinky s hackovaním, ktoré sú často bez preháňania označované ako hodinky, ktoré vyhrali vojnu. Podľa štandardov americkej armády ich vyrábali spoločnosti Elgin, Waltham a Bulova, ktorej meno najčastejšie počuť v súvislosti s modelom A11.

Dnes Bulova vyrába model 96A282, ktorý verne odkazuje na tento historický model:

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)
18.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)

Ďalším príkladom môže byť takzvaný "Dirty Dozen", hodinky vyrobené 12 švajčiarskymi značkami na objednávku britského ministerstva obrany. Tieto hodinky sa vyznačovali vodotesnosťou a nárazuvzdornosťou, jednoduchým čiernym ciferníkom s arabskými číslicami a subciferníkom na šiestej hodine. Svoju prezývku získali vďaka podobnosti s rovnomenným filmom o 12 britských vojakoch v druhej svetovej vojne. V súčasnosti sú veľmi žiadané a skutočným úspechom zberateľa je, keď sa mu podarí uloviť všetkých 12 naraz.

Zdroj: www.montredo.com (The original Dirty Dozen (© Watches Of Knightsbridge)

Zdroj: www.montredo.com (Pôvodný Dirty Dozen (© Watches Of Knightsbridge))

Po vojne sa funkcia / komplikovanosť hackovania ujala medzi "civilnou" populáciou a časom sme ju mohli nájsť v čoraz väčšom počte modelov a značiek. Príkladom sú ruské Sportivnye z dielne prvých moskovských pretekov, hodinky ohlásené športovcom, ktoré vďaka hackingu mohli presne merať ich výkon.

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob

Ako to funguje?

Pri quartzových hodinkách sa netreba dlho zdržiavať – tu totiž po vytiahnutí korunky prerušíte obvod, čím zabránite batérii dodávať energiu do strojčeka. Hodinky prestanú mať "šťavu" a zastavia sa. Ako však funguje hacking pri mechanických hodinkách?

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

V mechanických hodinkách nájdeme úplne iný princíp. Aby sme tu zastavili pohyb ručičky, musíme zastaviť aj srdce – zotrvačník, ktorý dáva rytmus celému strojčeku. Toto "zastavenie" prebieha na podobnom princípe ako brzdenie brzdových doštičiek na bicykli. Potiahnutím korunky do poslednej polohy sa posunie páka, ktorá za normálnych okolností leží voľne v stroji. Tento pohyb spôsobí, že páka sa rozbehne zotrvačnosťou a zastaví sa hrubou silou (trením). Jednoduché, však? Tak prečo to nemajú všetky hodinky?

Mohli by sme si myslieť, že je to otázka ceny. Možno je to pre výrobcu práca navyše, ktorá by len zbytočne zvýšila cenu hodiniek... Opak je však pravdou – hacking dnes nájdeme vo všetkých cenových segmentoch, značkách a typoch hodiniek. Nájdeme ho v klasikách, ako je Seiko 4R35, ETA 2824-2 alebo dokonca v kalibroch známych Rolexov.

Na druhej strane chýba v niektorých modeloch cenovo veľmi dostupnej a často používanej Miyoty (z dielne japonského Citizenu) a tiež v špičkových kalibroch, ako je 4400 AS (z kultového Vacheron Constantin 1921), Zenith El Primero 400 alebo všetky kalibre F. P. Journe, spoločnosti založenej rovnomenným hodinárom s francúzskymi koreňmi, ktorá sa venuje špičkovej a bezpochyby luxusnej "vysokej hodinárskej výrobe".

Zenith El Primero 400

Zenith El Primero 400

K tejto téme sa vyjadril samotný François-Paul Journe. Preto je podľa jeho názoru funkcia hackovania nežiaduca, keďže ide o doslova hackovanie páčky do tejto jemnej a veľmi dôležitej časti kalibra. Zároveň tento mechanizmus zaberá miesto, ktoré by sa dalo využiť na iné parametre chronometra, napríklad na väčšiu zotrvačnosť."

Dalo by sa teda povedať, že záleží na postoji a názore tej či onej spoločnosti, či funkciu hackingu vo svojich hodinkách zahrnie alebo nie, pretože aj hacking, ako takmer všetko ostatné v hodinárine, má svoje za aj proti.

Hacking pre náročných – funkcia Zero Reset

Pre tých, ktorým hacking nestačí, je tu ešte jedna vychytávka v rozmanitom svete hodiniek – funkcia "Zero Reset". Nájdete ju napríklad v hodinkách A. Lange & Söhne a okrem mechanizmu hackingu, ktorý som opísal vyššie, prebieha ešte jeden proces navyše:

Po vytiahnutí korunky sa sekundová ručička "vynuluje", podobne ako pri chronografe. Je to preto, že pri vytiahnutí korunky sa posunie aj páčka s kladivkom. Toto kladivko potom interaguje s vačkou, ktorá posunie sekundovú ručičku do nulovej polohy. Po vytiahnutí korunky sa všetko vráti na svoje miesto - vačka a zotrvačník sa uvoľnia a sekundová ručička sa spustí "od začiatku".

Bonus na záver – ako "hacknúť" hodinky bez hackovania?

Či už máte doma starú generáciu hodiniek Seika s kalibrom 7S25, F.P. Journe Chronomètre Holland and Holland alebo starý Prim Traktor, nemusíte zúfať. Kalibre bez hackovania sa dajú "nastaviť" trochu iným spôsobom. Nazýva sa to "backhacking". Robí sa to tak, že v polohe nastavenia času vyvíjate mierny tlak proti smeru hodinových ručičiek – ako keby ste chceli na hodinkách posunúť čas dozadu. V tomto okamihu sa sekundová ručička zastaví (môže trochu poskočiť dozadu) a po uvoľnení korunky sa opäť rozbehne.

Zároveň by som to osobne nikomu neodporúčal. Spätný chod nie je pre hodinky príliš "zdravý". Jemný pohyb hodiniek je navrhnutý tak, aby fungoval len jedným smerom – dopredu. A pri backhackingu sú hodinky neprirodzene nútené "ísť dozadu". Na to však hodinky nie sú navrhnuté a ich zdraviu to veľmi neprospieva.

Potrebujeme dnes hodinky s hackovaním?

Potrebujeme dnes vôbec hodinky s hackovaním? Väčšina z nás nelieta na Boeingu 737, neriadi zaoceánsku loď ani nesedí každý deň v zákopoch... A v dôsledku toho aj títo ľudia dnes používajú úplne iné, modernejšie technológie a my, bežní ľudia, sa pozeráme na svoje mobilné telefóny, keď potrebujeme vedieť úplne presný čas. Takže hacking je, aspoň pre mňa, dosť preceňovaným, ale na druhej strane veľmi zaujímavým spestrením mechanických hodiniek, ktoré väčšina z nás, vrátane mňa, v hodinkách často hľadá.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre