» Blog » Hamilton

Hamilton Boulton Quartz - hodinky, ktoré nosil Indiana Jones

Tagy: Recenzie | Hamilton | Klasické | Retro | Spoločenské

Aleš Pavelek | 25.7.2023 | 7 MIN

Ak by sa hodinky Hamilton Boulton Quartz neobjavili vo filme Indiana Jones a nástroj osudu, možno by ste si ich nevšimli. A pravdepodobne by som si ich nevšimol ani ja. Je to vlastne taká vykopávka. Alebo americká klasika?

Ale predsa sa objavili. Nosí ich samotný Indiana Jones a sú to prvé hodinky, ktoré sme kedy videli na Indyho zápästí. A nie je to náhoda. Nie sú to ani jediné hodinky, ktoré vo filme uvidíme.

Pre piaty diel tejto kultovej dobrodružnej ságy by sotva mohol byť lepší námet ako čas. Veď už ten názov "Dial od Destiny". Do slovenčiny sa nakoniec prekladá ako "nástroj osudu", ale každý, kto film videl, vie, že nejde len o nástroj. Je to o čase. A o hodinkách.

A o to nám ide, takže mi dovoľte predstaviť Indyho hodinky Hamilton American Classic Bouton Quartz.

Prednáška o histórii

Nebudem zachádzať do histórie, ale dúfam, že pri tom nezaspíte ako pri poslednej prednáške profesora Jonesa. Je však vhodné, aby sme si tu posvietili na historický kontext Boultonov.

Hamilton často čerpá zo svojej bohatej (predovšetkým, ba dokonca by som povedal, že výlučne americkej) histórie. Ak by som to mal zjednodušiť, pri svojich reedíciách sa vracia k trom obdobiam. Prvým sú dvadsiate, tridsiate a čiastočne aj štyridsiate roky 20. storočia, kde je silne cítiť štýl art deco.

Druhé obdobie je tiež veľmi silné, druhá svetová vojna a následné vojnové konflikty, keď Hamilton dodával hodinky a ďalšie vybavenie pre vojenské účely. Inšpiráciu z tohto obdobia vidíme najmä v radoch Khaki Field a Navy.

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

A tretím obdobím sú revolučné roky - 50., 60. a dokonca 70. roky, v ktorých vznikli také ikonické modely ako Chrono-matic, Ventura a Pulsar (PSR). Všetky odrážajú pokrok spoločnosti Hamilton ešte na americkej pôde - jedny z prvých automatických chronografov, prvé pokusy o elektronické hodinky, prvé digitálne hodinky...

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

A samozrejme by sme našli aj Boultony v období prvého z nich. Predchodca sa objavil v roku 1941 a podľa spoločnosti Hamilton bol jedným z najobľúbenejších modelov tej doby. Bolo to aj preto, že Boultony boli hodinkami "medzivojnovej krízy". Boli to jednoduchšie, ale predovšetkým cenovo dostupnejšie hodinky z vtedajšej produkcie spoločnosti Hamilton.

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Malé štvorcové puzdro s mechanickým strojčekom s ručným náťahom a malou sekundovou ručičkou, so zlatými arabskými číslicami a pre toto obdobie typickou koľajničkovou minútovou stupnicou okolo ciferníka. Išlo o hodinky značky Boulton. A americký štýl Art Deco zo 40. rokov 20. storočia (ktorý bol typický skôr pre 20. - 30. roky 20. storočia, ale v hodinkách bol populárny o desať rokov neskôr). Takéto hodinky mohol "mladý" Indiana v tých rokoch pokojne nosiť a také hodinky si mohol Henry Jones starší kúpiť v obchode (hoci, ako vieme, stále uprednostňoval vreckové hodinky).

Aby som však bol úprimný, vždy som venoval väčšiu pozornosť iným modelom z radu American Classic spoločnosti Hamilton. Napriek tomu sú historické modely Boulton už nejaký čas na trhu a sú veselým návratom. Až tak, že sú vlastne nadčasové.

Možno práve preto si ich produkčný tím vybral do filmu Indiana Jones.

Indiana Jones, vlastným menom Henry Jones Jr. je typ akčného hrdinu, ktorého ľahko spoznáte podľa siluety - s bičom a klobúkom typu Fedora. Fanúšikov si však získal aj svojím humorom, dobre vyrozprávanými príbehmi a charizmou Harrisona Forda, ktorý ho vo filmovej ságe stvárnil. A prvýkrát sa mu to podarilo v roku 1981. V roku 2023 vyšiel piaty a podľa niektorých aj posledný diel. Hoci v kinách nebol taký úspešný ako ten predchádzajúci, podľa môjho názoru mal byť predovšetkým dôstojným zakončením pentalógie o slávnom archeológovi. A to sa mu aj podarilo.

A kde sú tie hodinky, Indy?

Keď som videl filmové upútavky na hodinky v spote Hamilton, tešil som sa, že uvidím Boultonovcov v kine. Ach, môj bože. Teda tie hodinky. Niekoľkokrát hovoria o hodinkách, dokonca sa dozvedáme, prečo majú k Indymu citovú väzbu a prečo po toľkých rokoch nosí hodinky. Takže si zahrajú nejakú úlohu, to áno, ale vidieť ich zblízka? (Malý spoiler: hodinky dostal od svojho zosnulého otca, ktorého hral Sean Connery).

Až vtedy som si uvedomil, aký je to geniálny ťah.

Boultony majú v spodnej časti malú sekundovú ručičku. Vzhľadom na dobový kontext je to veľmi vhodné. Pre film to však môže mať ešte jednu výhodu. Je malá. Aj keby ste hodinky videli, nedokázali by ste povedať, že to nie sú mechanické hodinky, ako by sa historicky očakávalo pri hodinkách zo 40. rokov, ale že sú quartzové. Mohli by aj povedať, že sú to mechanické hodinky... Ale Hamilton jasne priznáva, že ide o model, ktorý sa objavuje vo filme. Ignorovanie historickej presnosti, alebo iný skrytý zámer?

V kolekcii Boulton sú mechanické modely. Sú však väčšie (kvôli strojčeku) a majú rímske číslice. A práve arabské číslice vo veľmi peknom patkovom písme, ktoré dodáva ešte viac vintage nádychu, sú podľa mňa dôvodom, prečo sa zo všetkých možností rozhodli pre túto batériovú verziu.

Ako fanúšik hodiniek sa tiež môžem domnievať, že keďže sa film odohráva v roku 1969, je to prikývnutie na blížiacu sa quartzovú revolúciu. Ale nebuďme naivní...

Alebo - druhá teória, otec Indiana Jonesa mal stroj času dávno pred Juniorom a v budúcnosti kúpil synovi jeden...

Ale pravdepodobnejšie je, že nikto z filmového štábu neočakával, že sa v ňom budeme my, hodinkami nedisponujúci jedinci, prehrabávať. A preboha, veď tam nedali priamy záber. Aj tak sa im podarilo povýšiť tento inak nevýrazný model na hodinky Indiana Jonesa. Takže, dobre urobené.

Boultony sú teda ďalšie hodinky Hamilton, ktoré úspešne zažiarili na striebornom plátne. Hodinky Hamilton sa prvýkrát objavili vo filme Šanghajský expres z roku 1931 a odvtedy ich bolo možné vidieť v stovkách filmových trhákov vrátane klasík ako Muži v čiernom, Marťan, Interstellar, Deň nezávislosti, James Bond, Mad Man, Dr. House a ďalších. A teraz do svojej zbierky pridal aj Indiana Jonesa.

Vo filme môžete objaviť ešte viac Hamiltonov, konkrétne Khaki Navy Scuba, ktorý vlastní Renaldo, priateľ Indiana Jonesa, ktorého hrá Antonio Banderas.

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Ústredným artefaktom filmu sú Antikithery, dosť možno najstaršie hodiny na svete. Skutočne existovali a rovnako ako vo filme sa našli vo vraku lode. Dokázali zobrazovať pohyby Slnka, Mesiaca vrátane zatmení a ďalšie informácie. Pravdepodobne boli vyrobené v období 150 - 100 rokov pred naším letopočtom a obsahovali 37 ozubených koliesok a 45 pohyblivých platní z bronzu. A možno dokázali zobrazovať trhliny v čase...

Mechanismus z Antikithéry. Dial of Destiny.Mechanizmus z Antikythéry. Ciferník osudu.

Ako ich nosiť a stojí to za to?

Jednou z vecí, ktorá vás možno prekvapí, je veľkosť. Presne 27 x 31,6 mm a 41,5 mm od nožičky k nožičke. Vďaka quartzovému mechanizmu sú tiež úžasne tenké, len 7,8 mm. Hoci sú o niečo väčšie ako ich historický predchodca, mnohým bude súčasný model Boulton stále pripadať príliš malý. Hovoríme tu však o vintage štýle a v tomto prípade sú rozmery úplne primerané.

Navyše neuveriteľne dobre sedia na zápästí. Akoby naozaj takmer doslova splynuli. Nielen preto, že sú menšie a tenšie, ale dienko je zaoblené a objíma ruku. Myslím, že budú adekvátne na všetkých menších až stredne veľkých mužských zápästiach a bez problémov aj na ženských. Na chlapoch s veľkými zápästiami by som sa však dosť obával, že budú vyzerať neprimerane. Dokonca aj na retro.

Veľkým sklamaním je pre mňa minerálne sklo. Hamilton ho občas používa na svojich retro modeloch, najmä ak ide o sklo s výrazným zakrivením, ale za cenu, za ktorú sa predávajú, by si naozaj zaslúžili zafír. A ak chcel Hamilton zachovať historickú presnosť, mal zariskovať a zvoliť plast.

Remienok mi tiež nesadol, hoci to je skôr o osobných preferenciách. Objektívne teľacia koža so vzorom aligátora vyzerá veľmi kvalitne. Hnedý odtieň ladí so zlatou PVD úpravou puzdra (ktorá je celá v lesku), ale na môj vkus je príliš krikľavý a asi by som ho rýchlo vymenil za iný. Našťastie je tu 18 mm rozteč a stále s rýchlovarnými kanálikmi, takže to bude hračka. Vodotesnosť je základných 30 metrov. Na Indyho dobrodružné výpravy dosť nízka, ale na retro model očakávaná.

Pri strojčeku sa asi netreba pozastavovať. Je tu ETA 980.163 s 15 drahokamami a klasickou batériou. Hamilton ho používa na niektorých svojich modeloch Thinline a má len možnosť malej sekundovej ručičky na šiestej hodine a má tonneau zakrivenie. Naposledy sme ho mohli vidieť napríklad na špeciálnej edícii pre čínsky film Putovanie po Zemi II.

Najnaliehavejšiu otázku sme si nechali na záver. Stoja hodinky za cenu takmer 900 euro? Čisto racionálne? Je to veľmi otázne. Bežný batériový strojček, minerálne sklo, žiadne extra funkcie. Ale to je podobné ako spochybňovať Ventury v quartzovom prevedení, ktoré stáli ešte o niečo viac. A vy ich stále chcete, pretože sú ikonické a niečo hovoria.

Boultony sú ideálnou voľbou, ak hľadáte švajčiarske hodinky so zaujímavým pozadím, veľmi verným vintage dizajnom, a pritom moderným strihom.

Ich hranaté puzdro a jednoduchosť ich robia nadčasovými a myslím si, že tento štýl dokáže úplne zmeniť celkový vzhľad, či už ste v tričku a džínsoch, alebo v košeli. Nemusíte mať na sebe tvídové sako alebo fedoru, aby vám Boultonky ladili a volali po pokojnom večeri pri dobrej whisky alebo spontánnom dobrodružstve.

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku