» Blog » Hamilton

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Tagy: Predstavenie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Agáta Vřeská | 22.3.2021 | 6 MIN

Hamilton predstavil dizajnovo veľmi autentický mechanický model z konca 60. rokov Hamilton Chrono-Matic Chronograph H. Bez rotora, s úžasným vintage dotykom, panda číselníkmi a novým kalibrom vytvoreným špeciálne pre Hamilton.

Historické pozadie

Koniec 60. rokov bol v znamení pretekov. O dobytie Mesiaca, o prvé quartzové hodinky, o prvý automatický chronograf. Hamilton bol posledne spomenutého priamym účastníkom. Projekt s krycím menom Projekt 99 (vedeným Breitlingom a Heurom v spolupráci s Hamiltonom-Burenom a Dubois-Deprazom) kryštalizoval v roku 1969 uvedením slávneho Caliber 11.

Dodnes sa vedú diskusie, kto bol v preteku prvý. Zenith so svojími El Primero? Alebo práve skupina „Chronomatic“ s Caliber 11? Alebo ich nakoniec tajne porazilo Seiko, ktoré uviedlo svoj automatický chronograf 6139 do predaja ešte pred Švajčiarmi?

Každý z nich má svojich podporovateľov. Ale faktom zostáva, že Hamilton bol pri tom, hoci sa k tomu dostal vlastne náhodou odkúpením spoločnosti Buren (1966), ktorú si Heuer vtedy vyhliadol pre um vyrábať tzv. mikro rotory.

Hamilton označil svoje chronometre s kalibrom 11 názvom „Chrono-matic“. V dizajne, ktorý si dodnes pripomína vo svojej kolekcii modely Hamilton American Classic Intra-Matic Automatic Chronograph, ich uviedol na prelome 70. rokov.

Hamilton Chrono-Matic Chronograph A, 1970.Hamilton Chrono-Matic Chronograph A, 1970.

My sa ale dnes musíme vrátiť ešte o kúsok naspäť, hoci naozaj len o kúsok, do roku 1968. Hamilton vtedy vyrábal mechanické chronografy označované ako Chronograph A a Chronograph B. Mali iba ručný náťah a dodnes toľko milovaný panda číselník.

Dizajn číselníkov podľa pojedača bambusu. Tzv. Panda číselníky (Panda Dial) boli populárne v 60. a 70. rokoch. Získali si priazeň pre svoju skvelú čitateľnosť a atraktívny vzhľad športových chronografov. Medzi prvé patria chronografy z roku 1962 a 1963 od spoločností Breitling, Heuer a Rolex.

Obdobie 60. rokov nebolo pre americký Hamilton zasa tak ružové, ako by sa mohlo zdať. Švajčiarska konkurencia bola ťažkým súperom. Pravdepodobne to bolo hlavným dôvodom, prečo kúpil švajčiarsku spoločnosť Buren a časť svojej produkcie riadil zo Švajčiarska, časť zostala v Pensylvánii, než sa definitívne rozhodol pre starý kontinent.

Hamilton Chronograph A. Mechanické chronografy z roku 1968 s Valjoux 7730. Zdroj: analogshift.comHamilton Chronograph A. Mechanické chronografy z roku 1968 s Valjoux 773x. Zdroj: analogshift.com

Nadviazanie spolupráce cez Buren s Heurom priniesla ale plody aj mimo „Projekt 99“. Vďaka švajčiarskemu zázemiu mohol Hamilton predstaviť niekoľko svojich ešte mechanických chronografov so strojčekom Valjoux 7730, ktorý v tej dobe používal celý rad švajčiarskych značiek. A medzi ne patrili aj chronografy A a B z roku 1968.

Panda číselník: Obvykle svetlý číselník s čiernymi subciferníkmi. Najčastejšie na pozícii 3, 9, prípadne 6.
Reverzný Panda číselník: Tmavý číselník so svetlými subciferníkmi.
Semi-Panda číselník: Subciferníky sú v kontrastnej farbe s číselníkom, ale nie nutne v bielo-čiernej či čierno-bielej kombinácii.
Vertikálny Panda číselník: Kontrastné subciferníky vo vertikálnej pozícii, napr. 6, 9 a 12.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H. Mechaniky pre 21. storočie

Keď bol Hamilton v roku 1892 založený, naskočil na rýchlo idúci vlak a stal sa dominantnou značkou na poli hodiniek pre železnice. Pokračoval úspešnou spoluprácou s dobrodruhmi, novým leteckým odvetvím a počas druhej svetovej sa preslávil výrobou námorných chronometrov. A mal aj mnohé prvenstvá – prvé elektronické hodinky, prvé digitálne, jedny z prvých automatických chronografov…

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Rozhodne má na čo nadväzovať a z čoho ťažiť. V skutočnosti sa nebojím povedať, že v svojej cenovej kategórii toho môže len máloktorá iná značka ponúknuť toľko, v takom zábere a kvalite ako práve Hamilton. Trend vintage štýlu hodiniek z posledných rokov nielen, že nepoľavuje, ale volanie po čo najväčšej autenticite je snáď ešte silnejšie. A práve mechanické hodinky patria do samotného stredu tejto zberateľskej vášne.

Hamilton už nám niekoľko dizajnovo veľmi verných mechanických hodiniek predstavil. Hovorím samozrejme najmä o Khaki Field Mechanical, ale aj nemenej zaujímavých (hoci pre vyššiu cenu menej spomínaných) Khaki Aviation Pioneer Mechanical. A teraz sa k nim pridajú Intra-Matic Chronograph H Mechanical. Poďme sa na ne teda kuknúť bližšie.

Možno bude pre mnohých fanúšikov značky trochu diskutabilné, prečo ich Hamilton nazval práve Intra-matic. Vo svojej dobe tento názov neniesli, ale legitímny odkaz tu určite je. Pod týmto názvom Hamilton už nejakú dobu predstavuje svoje retro modely, odkazujúce práve na švajčiarske "Hamilton-Buren obdobie" druhej polovice 60. rokov a počiatku 70. (Modely Intra-matic vyrábal priamo Buren, Hamilton využíval jeho mikrorotor napr. pri krásnych spoločenských Thin-O-Matic).

Kolekcia Intra-matic tak dnes zahŕňa trojručičkové modely, automatické a teraz aj mechanické chroná. Na číselníku ale názov nenájdeme. Hamilton bol v tomto veľmi úsporný, aby zachoval čo najvernejšiu podobu. Zostal iba názov Hamilton v pôvodnej kurzíve, s ktorou sa stretávame pri celej kolekcii Intra-matic, a informácie Mechanical.

Číselník je potom v dvoch variantoch. Klasická panda (svetlý číselník a dva tmavé čítače) podľa Chronografu A, a reverzná panda (tmavý číselník so svetlými čítačmi) vychádzajúca z Chronografu B. Svetlý variant pracuje s bielym až jemne krémovým odtieňom a čiernymi subciferníkmi so vzorom sústredných kruhov, tmavý variant kombinuje čierny číselník s bielymi subciferníkmi. Vždy ide o tzv. bi-compax prevedenie, teda dva subciferníky, v tomto prípade na 3 a 9.

Kontrastný dizajn panda číselníkov je už preverený časom a ich obľúbenosť nepoľavuje ani v modernej dobe. Esteticky sa dosiahlo dokonalosti, ktorá dnes naberá na obrátkach vďaka retro vlne. Panda dizajn zaručuje vysoký kontrast a tým aj vynikajúcu čitateľnosť pri používaní stopiek. Nejedná sa ale len o praktickosť, je na ňom niečo hypnoticky príťažlivé.

Po okraji nechýba tachymetrická stupnica, ktorá je vo farbe číselníka. Jednotnosť dopomáha elegantnejšiemu rázu, súčasne opticky nezmenšuje číselník, ako to bolo pri Auto Chrono variante.

Hamilton aj tu zvolil luminiscenciu v nažltnutom odtieni. Navodzuje tak pocit, že pred sebou máte model, ktorý skutočne starol a vtedy používaný rádioaktívny náter dozrel do prirodzenej patiny. Moderná fauxtina, ako sa tejto falošnej patine začalo hovoriť, dokresľuje celkový retro vzhľad. Ten však podtrhuje vypuklé zafírové sklíčko, ktoré svojím zaoblením prináša vždy zaujímavé divadlo.

Pôvodné modely z konca 60. rokov mali veľkosť 37 mm. Hamilton zvolil modernejších 40 mm. Tvarom sa ale leštené oceľové puzdro blíži k predlohe. Po boku nechýba veľká korunka s výrazným vrúbkovaním a dve tlačidlá pre spustenie a reset stopiek. Nožičky sú výrazne skosené a celkové rozloženie potom zdarne maskuje pomerne vysoké puzdro 14,35 mm.

Hamilton so svojími Intra-matic Chrono H predstavil prvýkrát aj svoj nový kaliber H-51. Nejedná sa pochopiteľne o in-house strojček Hamiltonu, ale kaliber vytvorený spoločnosťou ETA špeciálne pre Hamilton. Stavia na Valjoux 7753, ale konštrukčnými úpravami bolo docielené zvýšenej rezervy chodu na 60 hodín pri zachovaní 28 800 polokmitov za hodinu.

Oba varianty, ako klasická panda verzia, tak reverzná, budú k dispozícii na lesklom mesh náramku alebo čiernom remienku z teľaciny. Medzi nožičkami je 20 mm, takže prípadné výmeny budú o to ľahšie, aj keď základ bol vzhľadom k odkazu na 60. a 70. roky zvolený veľmi dobre.

Hamilton svojím návratom k mechanickým chronografom z konca 60. rokov potešil nejedného fanúšika klasických mechaník a priniesol veľmi autentický zážitok. Nové Intra-Matic Chronograph H patria medzi najzaujímavejšie mechanické chronografy s vintage dizajnom v tejto cenovej kategórii na trhu.

Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom
14.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku