» Blog » Hamilton

Hamilton Capsule Collection – Ako vyzerajú hodinky navrhnuté hviezdnou kostymérkou?

Tagy: Recenzie | Hamilton | Dámske | Klasické | Retro | Tradičné

Eliška Měrková | 9.3.2022 | 6 MIN

Hamilton a filmy, to je kapitola sama o sebe. Ale Hamilton a kostýmový dizajn? To je teda lahôdka. Dlho a netrpezlivo (aspoň mnou) očakávaná Capsule Collection je navrhnutá cenami ovenčenou kostymérkou Janie Bryant a už teraz vám môžem povedať, že vyzerá skvele. Trošku excentricky, ale v tom najlepšom slova zmysle. Bude sa vám páčiť tak ako mne?

Už ste niekedy premýšľali nad tým, že práve kostýmy sú jedným z najdôležitejších a najmocnejších nástrojov pri utváraní vzhľadu a atmosféry filmov alebo seriálov? No vážne, nech už sa jedná o historický film, dobovú drámu, fantastický seriál v štýle Hry o tróny alebo vesmírne sci-fi, nič z toho by divákovi nedávalo zmysel, keby postavy neobliekal schopný a často nesmierne kreatívny kostymér.

A ako to súvisí s hodinkami? Fanúšikovia Hamiltonu už dávno vedia, že práve táto hodinárska značka má na konte nespočet filmových a seriálových titulov, v ktorých sa objavili ich hodinky. Vlastne nad 500! A to už je vážne niečo. Preto dáva viac než zmysel, že dizajn ich novej kolekcie nenavrhol nikto iný než cenami ovenčená hviezda kostýmového dizajnu – Janie Bryant.

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Kostýmová výtvarníčka Janie Bryant má na svedomí rozsiahly zoznam televíznych lahôdok, ako Deadwood, Mad Men alebo najnovšie čierna komédia Prečo ženy zabíjajú. A tiež má na konte slávny kostým desivého klauna z filmu TO (It). Jej štýl je naozaj osobitý, a tak niet divu, že sa stala jedným z najvyhľadávanejších hlavných hlasov Hollywoodu alebo že získala ocenenie Emmy.

A čo Janie Bryant stvorila v spolupráci s Hamiltonom?

Hamilton predstavil troje dámske modely z radu American Classic, ktoré majú patriť "súčasnosti aj budúcnosti". Dizajnovo hodinky ležia na "retro škále", ktorá začína na vkusnej vintage striedmosti a končí na blyštivej futuristickej diskotéke, ktorá vám príjemne zamotá hlavu. Áno, jedinečný vzhľad ako z filmu pre Hamilton síce nie je novinkou (spomeňme napríklad na originálne Ventury či PSR), ale vždy ma dokáže príjemne prekvapiť, s čím novým ešte dokáže prísť.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

Nová kolekcia Hamilton x Janie Bryant Capsule Collection obsahuje celkom šesť dámskych hodiniek, teda tri modely po dvoch farebných variantoch (v štýle súčasnosti a budúcnosti), patriacich do radov Intra-Matic, Ardmore a Lady Hamilton.

"Kapsľový šatník" je termín označujúci malú kolekciu odevov, ktoré spolu farebne a štýlovo ladia. Zahŕňa niekoľko základných kusov oblečenia, ktoré nezídu z módy, a skladá sa len z nadčasových kusov, aby sa maximalizoval počet outfitov, ktoré možno vytvoriť. Cieľom je mať oblečenie vhodné pre akúkoľvek príležitosť, bez toho aby bolo nutné vlastniť nadmerné množstvo oblečenia. Tento termín je hojne používaný v britských a amerických módnych médiách a stal sa námetom niekoľkých populárnych televíznych seriálov.

Všetky modely sa budú predávať v krásnej koženej krabičke krémovej farby, ktorú môžete vďaka decentnému popruhu nosiť napríklad aj ako kabelku.

Hamilton Intra-Matic – Automatický chronograf pre dámy už nie je passé

Keď sa v roku 2017 Hamilton vrátil k svojmu modelu Chronograph B z roku 1968, bol to hit, ktorý sa okamžite vypredal. O dva roky neskôr, v roku 2019, potom Hamilton nadviazal ďalším automatickým chronografom Intra-Matic s menšou veľkosťou puzdra 40 mm a presvedčivou retro atmosférou 60. rokov. A výsledok? Ďalšia totálna šupa.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Ale čo sa stane, keď sa tento slávny automatický chronograf urobí v dámskej verzii a k tomu v odvážnom hollywoodskom štýle? Tak to si úprimne zatiaľ netrúfam hádať (ale môžete napísať do komentárov, čo si myslíte vy).

"Today" aj "Tomorow" verzie dámskych Intra-Matic si zachovali 40mm priemernú veľkosť puzdra, čo je na dámske hodinky naozaj moderná a v pravom slova zmysle "súčasná" veľkosť. A nadpriemerná je aj hrúbka, ktorá je sprievodným znakom automatických chronografov. Tu je to celých 14,8 mm, čo, ako sa obávam, nemusí byť na niektoré dámske zápästie úplne ideálne, hlavne pre dámy s chudou ručičkou (ale tie s tým už aj tak dopredu počítajú, že?).

Malé dámske hodinky pre drobné zápästia - Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Malé dámske hodinky pre drobné zápästia - Fotogaléria

Spracovaním sa od štandardnej pánskej verzie tiež príliš nelíšia – leštené puzdro aj skosená luneta sú z nerezovej ocele, hodinky majú komplikáciu chronografu (stopiek), športový dizajn a náležite prepracované detaily, ako vidíme napríklad u aplikovaných indexov s fasetkou či u hodinovej ručičky s priehľadom.

Farebne je model "Today" ten jemnejší a "ženskejší" z dvojice a značí sa na ňom snaha autorky hodinky tak trochu zahaliť do naružovelého oparu. Zdobí ho ružovo-zlatá PVD úprava (opäť veľmi súčasný detail) a brúsený číselník v "zaprášenom" odtieni ružovej. A nechýba ani ružový remienok, bez ktorého by myšlienka nebola kompletná, avšak pokiaľ by na nositeľku bolo tej ružovej až moc, remienok sa dá vždy vymeniť za iný.

Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria

Model "Tomorow" oproti tomu zasiahne vkus odvážnejších dám, ktoré sa neuspokoja s doplnkom, ktorý by nebol niečím svojrázny a mimoriadny. Hodinky budúcnosti v retro štýle šmrncnuté disko érou.

Hamilton ich postavil na kombinácii lesklej zlatej farby a matnej čiernej, ktorá tvorí príťažlivý kontrast. Futuristický vzhľad tu však robí ten unikátny metalický zlatý remienok, ktorý odráža okolité farby v hravých obmenách. Materiál je samozrejme koža.

Model Intra-Matic je naozaj poriadnym, prepracovaným kúskom, za ktorým stojí myšlienka, že aj dámy si zaslúžia nosiť na zápästí malý hodinársky skvost, ktorý nehľadí len na dizajn. Korunka aj dienko sú šrobovacie, takže hodinky držia vodeodolnosť do 100 M a sklíčko je samozrejme zafír. Do vnútra Hamilton vsadil rovnaký strojček ako do pánskej verzie – Hamilton H-31 s chronografom a dátumom postavený na Valjoux 7753, ktorý sa pýši rezervou chodu 60 hodín a 27 kamennými uloženiami.

Hamilton Ardmore – hodinky ako z 30. rokov

Ďalší pár dámskych hodiniek spadá do kolekcie Ardmore, ktorá je inšpirovaná štýlom Art Deco a ktorej korene siahajú až do 30. rokov. A nájdeme tu aj typické rysy tohto štýlu – hranatý tvar, vypuklé sklíčko a mimostredná sekundová ručička. Hodinky dostali veľmi štíhle obdĺžnikové puzdrá s celoleštenou úpravou a oproti predošlým športovým Intra-Matic sú decentnejšie, elegantnejšie a ladiace ku každodennému dennému odevu. Tiež sú výrazne menšie (šírka 18,7 mm a dĺžka 27 mm), čo umocňuje retro pocit z hodiniek.

U modelu Ardmore "Today" dizajnérka zvýraznila jemnú eleganciu žiarivou vrstvou leštenej PVD úpravy vo farbe žltého zlata. Táto verzia hodiniek dostala rímske číslice, ručičky štýlu breguet a biely remienok s embosom.

Minimalistickú vizáž vydarene rozbíja výrazná korunka s dvojitým okrajom.

Model Admore "Tomorrow" potom namiesto zlatej povrchovej úpravy necháva vyniknúť holú leštenú oceľ. Brúsený sunburst číselník v kombinácii s jednoduchými zlatými indexmi a minimalistickými ručičkami pôsobí dynamickejšie a rovnako zlatá povrchová úprava subčíselníka na 6. hodine dodáva hodinkám výraznejší charakter.

Obe verzie hodiniek Hamilton x Janie Bryant Ardmore ponúkajú pre bežné nosenie dostatočnú vodeodolnosť 30 metrov a batériový (quartzový) strojček.

Lady Hamilton – drobunká vintage čerešnička na koniec

Rad Lady Hamilton očividne vychádza zo staršej estetiky než dva predchádzajúce modely. Konkrétne z 20. rokov, kedy boli módne drobunké šperkové proporcie (tu 15 mm široké a 19 mm dlhé), hranatý tvar, tenký zdobený náramok a zložito ornamentálne tepané puzdrá.

Moderný šmrnc im dodáva farebná úprava, vďaka ktorej je vzhľad svieži a neupadá do zatuchlej antikvárnosti, ako by sa mnohí mohli obávať.

Lady Hamilton "Today" sú vydarené v leštenej, tmavo-slivkovo-fialovej PVD úprave. Práve táto sýta a nevšedná farba zachováva atmosféru hodiniek z 20. rokov a súčasne pridáva nádych pútavej mystiky. U takto šperkových hodiniek sa vyložene núka aplikácia diamantov, ktoré nájdeme na 3., 6., 9. a 12. hodine.

Druhé hodinky Lady Hamilton "Tomorrow" zaujmú výraznejším štýlom a kontrastom čiernej úpravy so strieborným sunburst číselníkom. Aby vznikla pútavejšia dynamika, zvolila dizajnérka polookrúhle aplikované zlaté indexy, pričom žiarivá povrchová úprava vo farbe žltého zlata má viesť k dramatickej hre svetla.

Oboje hodinky sú batériové a čo sa vodeodolnosti týka, zvládnu s vami aj sprchu.

A čo povedať na záver? Úprimne, vždy zaplesám, keď v hodinárskom svete vznikne niečo unikátne a neobvyklé. Niečo, čo nevidíte v každej druhej vitríne a kde sa aj kvalita spracovania rovná kvalitnému dizajnu. A u dámskych hodiniek to platí snáď dvojnásobne. Hamiltonu a hlavne Janie Bryant týmto skladám poklonu, je to krásna práca. Či však kolekcia reálne zožne úspech u dámskeho publika, je celkom vo hviezdach. A čo myslíte vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku