» Blog » Hamilton

Hamilton Jazzmaster Face 2 Face – Dve tváre s poriadnou kulisárňou

Tagy: Predstavenie | Hamilton | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 8.2.2023 | 3 MIN

Tiež si niekedy vravíte, že by ste chceli hodinky s priehľadom na zdobený mechanický strojček nosiť naopak? Aspoň občas. Sledovať, ako zotrvačka pravidelne pulzuje, pozorovať ako do seba všetko krásne zapadá… Hamilton Jazzmaster Face 2 Face III želanie milovníkov hodiniek a všetkého netradičného plní.

Stačí jedno otočenie číselníka a máte dokonalý pohľad na strojček. A ešte niečo naviac. Kúzlo? Nie, Hamilton už túto parádičku predviedol v minulosti dvakrát. Prvýkrát v roku 2013, druhýkrát v roku 2016 (na Face 2 Face II si pamätám, a bola som z nich paf) a naposledy teraz, v roku 2023 s tretím modelom Face 2 Face III.

Pri pohľade na otočný číselník vám okamžite napadnú varianty z vysokých hodinárskych kruhov, menovite neuveritelne štýlové Reverso od Jaeger-LeCoultre alebo nejaké šialenosti od MB&F. Oproti nim má Hamilton ale dve výhody. Cena nie je ako z inej planetárnej sústavy a dokonca si viete predstaviť, že si ich vezmete k saku.

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Hamilton model Face 2 Face III obmedzil na 999 kusov v číslovanej limitke, čím ešte zvýšil zaujímavosť modelu. Cena by sa mala pohybovať okolo 3600 euro.

Oceľové puzdro je v kombinácii brúsených a vysoko leštených plôch, čo vzhľadom k tomu, že si s ním budete často hrať a otáčať, rozhodne oceníte.

Oproti predošlej generácii, ktorá mala oválne puzdro s priemerom 53, zvolil Hamilton  kompaktnejších 44 mm v okrúhlom puzdre. Na prvý pohľad by ste takú kulisáreň ako otočný číselník ani nečakali.

Starosti o to, že sa bude na zápästí číselník rôzne krútiť pustite za hlavu. Docvakne pekne do puzdra a musíte ho potom zasa primeranou silou vytiahnuť. Otáčanie prebieha v dvoch miestach, u deviatky, kde je vidieť skrutka, a u korunky, kde je ale skrytá.

Predná strana má číselník s typickými znakmi Jazzmasterov vrátane kvapkovitých indexov a ručičiek s luminiscenciou. V ľavej časti sú tri subčíselníky. Modrý na 6. hodine je sčítač s kapacitou 12 hodín, minúty sčíta subčíseník na 12. hodine (30 minút). Posledný, antracitový subčíselník na deviatke ukazuje sekundy hlavného času a ako jediný má ručičku bez luminiscencie.

Centrálna modrá sekundovka slúži ako ukazovateľ sekúnd stopiek, ktoré sa ovládajú tradične tlačidlami na pravej strane puzdra. Na číselníku je tiež vidieť dátový veniec, čím sa dizajnovo akoby zakončuje kruh.

Keď otočíte hodinky, alebo číselník..., naskytne sa pohľad na strojček. To ale nie je všetko. Nájdeme tam aj modrú ručičku, ktorá je spojená s centrálnou ručičkou chronografu prednej strany, takže zrejme pôjde proti smeru hodinových ručičiek. Dáva to vlastne zmysel, pretože stopky sú spojené so stupnicou pulzometrickou a tachymetrickou, ktoré na zadnej strane nájdeme.

Môžeme tak merať priemernú rýchlosť alebo tepovku. Ako za starých čiac. Sú to také smartwatche pre gentlemanov. :)

Ale teraz vážne. Druhá strana odhaľuje predovšetkým strojček H-41. Ide o mechanický strojček s automatickým náťahom postaveným na Valjoux 7750. Vďaka tomu ponúka komplikáciu dňa v týždni, dátum a stopky s navýšenou rezervou chodu 60 hodín.

Hacking a možnosť ručného náťahu je samozrejmosť. Rotor je veľmi strohý a kontrastuje tak so zdobenejšími mostíkmi. Vidieť je aj niekoľko kamenných uložení (z celkom 25). Nie je teda prehnane zdobený, ale dosť na to, aby to bola pastva pre oči.

Hlavnú show ale ponúka otočný číselník. Kvôli vychytávke hodnej haute horlogerie je puzdro pomerne tučné (17,12 mm) a rozhodne nehrozí, že by si hodiniek na vašom zápästí niekto nevšimol.

Aj tak je za mňa dobre, že z toho Hamilton nerobí zbytočnú atrakciu a drží sa vo vysoko elegantnom štýle. Decentné farby zvýraznené iba modrými akcentmi zaručujú, že hodinky obstoja aj v spoločnosti s menej náročným dress kódom. A rozhodne budú dobrým konverzačným otvárakom, pretože také nebude mať v miestnosti asi len tak niekto.

Elegantnejší štýl dopĺňa aj remienok so šírkou 20 mm, ktorý je z hovädziny s ľahkým modrým prešitím a poctivo pevnou oceľovou sponou.

V závere snáď stačí zhrnúť, že ide o mimoriadne zaujímavý model. S chronografom na jednej strane, a odhaleným strojčekom a dvoma stupnicami na druhej. V každom prípade pre odvážnejšie povahy, s väčším zápästím a v každom smere milovníkov mechanických hodiniek a tak trochu hravé osobnosti.

Predošlé modely sú naviac vypredané, takže sa nebojím, že si 999 kusov Face 2 Face nenájde svojich nadšených majiteľov.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete

6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton
8.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre