» Blog » Hamilton

Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart – recenzia na zdravé sebavedomie

Tagy: Recenzie | Hamilton | Dámske | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 6 MIN

Recenzia týchto hodiniek bola výzvou. Ako byť kritický k niečomu, do čoho ste až po zotrvačník zamilovaní? Skúsim ale prehovoriť srdce, nech mlčí a rozum, nech o týchto Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart porozpráva so všetkou pokorou objektívneho pozorovateľa.

Občas mužom závidím ich možnosti voľby vo svete hodiniek. Vážne. S drobnou rukou máte jednoducho smolu. Aj keď sa vzopriete konvenciám a idete do pánskych modelov, narazíte na praktickú stránku ako je vyššia váha, veľkosť, dlhý remienok... Kúsok si privlastniť môžete, ale ďalej je to nepriepustný svet. Lenže akonáhle sa do toho sveta, plného tikajúcich lákadiel, raz dostanete, nie je cesty späť.

Hamilton Jazzmaster Viewmatic s atypickým výrezom číselníku bol presne ten model, o ktorom som si vždy myslela: toto keby bolo v dámskej verzii! Namiesto toho mi Hamilton servíroval kvetinkový open heart, alebo už príliš predimenzovaný skeleton. Všetko krásne, hypnotizujúce, proste Jazzmaster. Ale k dokonalosti tomu chýbalo jediné – nebol to Ten Jazzmaster.

A potom konečne, na jar 2020 som sa dozvedela, že sa Hamilton uvolil pre dámsku verziu klasiky Jazzmaster Viewmatic. Prichádza v štyroch variantoch číselníku: temne čiernej, hlbokej oceánovo modrej, menej známej arktickej a prírodnej perleti.

Varianty s čiernym, perleťovým, tmavo a arkticky modrým

Mojou jasnou voľbou je práve ten zvláštny, u hodiniek nie moc často sa vyskytujúci odtieň modrej, ktorému sú zrejme prisudzované mená podľa toho, akú škálu farieb na googli zrovna otvoríte. Snáď odtieň petrolejovej, sa mi zapáčil romantickejší artic blue.

Chybu ale urobiť nejde u žiadneho odtieňa. Čierna dynamicky kontrastuje s lesklými fasetovanými indexmi, perleť ponúkne skutočnú jemnosť stvorenú prírodou a u tmavo modrej máte pocit, že sa pozeráte do hlbokých, čistých vôd.

Plné plochy číselníku rozráža práve open heart. Jeho originálne, asymetrické poňatie je jasnou dominantou, ktorá definuje samotnú podstatu modelu.

Nie je to gýč, nie je vidieť moc, ale určite ani málo, proste to vybočuje v dokonalej vyváženosti. Poznám dosť ľudí, ktorí nebudú súhlasiť. Že vraj je to také "divné". Presne! Kto miluje divné veci, toto je ono, toto je viewmatic; okno, ktoré nemá tvar okna.

Samotný výrez v tvare, pre ktorý som ešte nenašla správne slová  snáď polkruh s protiľahlými výbežkami, je z vnútorných strán dotiahnutý oceľovým orámovaním a dáva nám tak najavo, že si s ním v Hamiltone dali prácu.

Zažité pravidlá spoločenských hodiniek velia: žiadna prílišná okázalosť, zabudnite na luminiscenciu! No, Hamilton nezaprie americké voľnomyšlienkárstvo, a tak aj do radu spoločenských hodiniek neváha trochu tej lumi vtesnať. Vie to dosť dobre vyvážiť, takže to nepôsobí, ako sa hovorí, blbo. Elegancia "delfínových" ručičiek to znesie a nestráca sa nič zo šľachtickej podstaty. Oceľová sekundová ručička s oštepovým protizávažím si ide svojim trojkrôčkovým tempom v každej sekunde, nie úplne smooth, ale s ladnosťou, ako sa na 3 Hz strojček patrí.

Průhled na setrvačku a zdobenou část strojku

Ľahký náter luminiscencie na ručičkách elegantného tvaru Dauphine

U strojčeka sa musíme samozrejme zastaviť až v prvom rade. Predsudky typu: ženské nejaký strojček nezaujíma, si nechajme prosím pre iných čitateľov. Zaujíma nás veľmi, a to nielen jeho zdobenie, ale aj praktické vlastnosti.

Hamilton využíva privilégiá mať ETA strojčeky a v rámci Swatch groupovej stratégie si ich upraviť podľa vlastných túžob. Preto tu máme v základe starú známu ETA 2824-2, ktorú Hamilton transformoval na H-10.

Dámske Jazzmastery sa v kolekcii Hamiltonu zaradili medzi jedny z prvých, ktoré majú vlások z Nivachronu, materiálu so skvelými antimagnetickými vlastnosťami. Upotrebiteľnosť týchto kvalít v bežnom živote môže byť diskutabilná, to ale neplatí o 80 hodinovej rezerve chodu. Nejde len o marketingové číslo, u automatov sa to naozaj hodí.

Naťahovanie cez korunku je krásny proces, v tomto prípade dokonca vidíte, ako jednotlivé zúbky pracujú, otáčajú a zapadajú do seba v presnej súhre. Ozubený proces dopĺňa synchrónny zvuk, a dokonca máte pocit, že v šeleste počujete navíjané pero. Aj napriek tomu je fajn, keď si v pondelok beriete z poličky hodinky a nemusíte riešiť, či ich natiahnuť, alebo si zvládli žiť cez víkend vlastným, plus mínus nejaká tá sekunda, stálym životom.

Dôvod, prečo sa pozeráme po hodinkách typu open heart je okato prostý: chceme vidieť, ako tepe zotrvačník. Ako vlások pulzuje, ako všetko s upokojujúcou pravidelnosťou pracuje. Tu je sen splnený. Cez číselník vidíme nielen samotný nepokoj, ale aj krokové koleso, vinníka onoho tik tak zvuku mechanických hodiniek.

Priehľad na zotrvačník a zdobenú časť strojčeka

Pastva pre oči i ducha by určite nebola tak pôsobivá, keby sa výrobca nepohral so zdobením. Kým súčiastky viditeľné cez priehľadné dienko zostali prosté, mostíky obnažené cez výrez číselníku ornamentoval Hamilton šnekovitým zdobením. Strojček tak nie je len niečo tajného vnútri, ale stáva sa súčasťou dizajnu hodiniek.

I když strojek prezentovaný přes dýnko není zdobený, přináší radost z toho, že „vidíme“

Aj keď strojček prezentovaný cez dienko nie je zdobený, prináša radosť z toho, že "vidíme"

Tým som si nahrala na tému samotného vzhľadu Hamiltonu Jazzmaster. Tu ale nie je čo vytknúť. Buď vás zaujme, alebo pôjdete o dom ďalej. Skrýva sa v tom jemnosť, ale súčasne rýdze sebavedomie. Mať dnes mechanické hodinky, dávať to na obdiv, to jednoducho nerobí každý. Je to tak v poriadku, o to viac to niektoré z nás v závere baví.

Ak sa rozhodnete dámske Jazzmastery darovať, mali by ste dotyčnú poznať a vedieť, či má pre tento typ hodiniek "open heart". Inak by mohla všetka tá krása prísť navnivoč. Ale možno je to naopak. Čím viac sa kochám týmto modelom, tým viac si hovorím, že aj nejaký ten piatok späť, ako úplný hodinkový nedouk, pre ktorého boli pojmy mechanických hodiniek len prázdne slová, by som pre Jazzmastery mala slabosť.

Rozplývať sa nad spracovaním puzdra je ako nosiť drevo do lesa. Hamilton zastáva jasnú politiku prinášať zákazníkom poctivú kvalitu. Claim značky v tomto hovorí jasne: American Spirit, Swiss Precision. Preto aj puzdro (mimochodom s 36 mm priemerom, čo je tak akurát) je pekne dotiahnuté: leštené s brúsenými plôškami nožičiek.

Nadväzuje buď päťradový oceľový náramok, ktorý má u Hamiltonu uznávanú kvalitu v danej cene, alebo kožený remienok. Nie som kovaný koželužník, ale v kvalitu remienka by som verila. Zvláštnosťou je variant zo pštrosej kože v zaujímavom hnedom odtieni; biela a čierna sú z teľaciny.

Remienky z teletinky sú pocitovo mäkké, príjemné, poddajné, o ich smrteľnosti však nemôže byť časom pochýb. Zvlášť, keď ich Hamilton vyzbrojil len klasickou prackou a uprel im motýlikovú sponu, ktorá predsa len remienok v mieste upínania chráni o niečo viac. Ak si teda napríklad po pár rokoch povedia Jazzmastery o nový remienok, nesmiete sa na ne hnevať.

Hamilton to ale rieši elegantne a podobne ako mnoho ďalších značiek prechádza na spôsob uchytenia remienku pomocou "rychlostěžejek". Quick release prináša pohodlnejšiu voľbu nielen vo chvíli, keď originálny remienok doslúži, ale aj pre ľahkú obmenu, napríklad až budete dolaďovať lodičky s remienkom. Vrásky nám nepridá ani šírka 18 mm, ktorá patrí k štandardným a variabilita je tak takmer bezodná.

Řemínek je přichycen pomocí quick release, výměna je tak snadná a rychlá

Remienok je prichytený pomocou quick release, výmena je tak jednoduchá a rýchla

Na tomto mieste by malo prísť finálne rozriešenie. Na všetkom sa dajú nájsť chyby, a zvlášť, keď ich hľadáte. U Hamiltonu ma zvyčajne najviac baví príbeh, ktorý sa ukrýva na pozadí hodiniek. Tu žiadny nie je. Sú len hodinky a ich výzor a preverený stroj sú všetko, s čím bojujú Jazzmaster Lady o pozornosť. Za mňa je dobojované.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku