» Blog » Hamilton

Hamilton Jazzmaster Performer Automatic Chronograph H366 – Na prvý pohľad nevyčnievajú, ale majú obrovský potenciál

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Tradičné

Vojtěch Höhe | 21.3.2024 | 3 MIN

Sprievodný rad Hamilton Jazzmaster sa rozšíril o atypický model – Hamilton Jazzmaster Performer Chronograph. Napoly elegantný a napoly športový model možno na prvý pohľad nezaujme, ale rozhodne sa v ňom skrýva viac, než sa na prvý pohľad zdá.

Pôvodne americká značka Hamilton sa podľa môjho názoru radí do spoločnosti značiek Tissot a Certina a tvorí akúsi vstupnú bránu do sveta kvalitných švajčiarskych hodiniek. Za pomerne prijateľné peniaze si môžete kúpiť kvalitne spracované hodinky od výrobcu, ktorý má bohatú históriu. Tejto téme sme sa venovali v samostatnom článku a videu:

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Portfólio spoločnosti Hamilton charakterizujú kolekcie inšpirované vojenskou históriou, letectvom, americkou históriou atď. Existuje aj línia spoločenskejších hodiniek s názvom Jazzmaster, ktorú výrobca nedávno posilnil tromi novými modelmi s prívlastkom Performer.

Konkrétne ide o chronograf a trojručičkový automat (ktorý sa tiež dodáva v dvoch veľkostiach, a to 38 mm a 34 mm). Hoci ide primárne o spoločenské hodinky, číselná stupnica na lunete či perforovaný remienok im dodáva akýsi športový nádych.

V tomto článku by som rád predstavil prvý spomínaný model, a to chronograf Jazzmaster Performer. Ponúka sa v štyroch variantoch. Prvé dva sú s čiernym ciferníkom a lunetou, jeden na oceľovom náramku, druhý na čiernej koži. Potom je tu variant s modrým ciferníkom a modrým koženým remienkom s oceľovou lunetou a posledný variant má PVD povrchovú úpravu z ružového zlata, čiernu lunetu, biely ciferník a je na čiernom koženom remienku.

Elegantne tvarované puzdro má priemer 42 mm, čo hodinky radí skôr do kategórie väčších. K tomu prispievajú aj dlhšie nožičky puzdra, ktoré majú od stopky po stopku (alebo od ucha po ucho) približne 51 mm. Oceľové zdobenie je kombináciou matu a leštenia a je naozaj podarené.

Skrutkovacia korunka je pomerne veľká, ale nikde neprekáža a hlavne sa s ňou skvele manipuluje. Tlačidlá na ovládanie chronografu sú nezvyčajne tvarované, ale napriek tomu sa ľahko ovládajú a ich vzhľad krásne podčiarkuje eleganciu celých hodiniek.

Na druhej strane hodiniek sa nachádza ďalšie tlačidlo/korektor. To slúži na rýchly prístup k dátumu. To, čím sa rad Perfomer odlišuje od kolekcie Jazzmaster, je predovšetkým luneta, ktorá je vybavená tachymetrickou stupnicou a v našom prípade čiernym vyhotovením. Spracovanie je vynikajúce – jedinou nevýhodou je čierna farba. Do lunety sa natrvalo zapíše každá nerovnosť či škrabanec.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Vodotesnosť sa zastavila na hodnote 100 m, takže majiteľ sa vody báť nemusí.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Pod zafírovým sklíčkom sa nachádza "tvár" hodiniek – ciferník. V prípade mnou testovaného variantu na oceľovom náramku je čierny s bielymi prvkami. Malé subciferníky sú na pozíciách 3-6-9. Jeden je sekundový ukazovateľ, ďalšie dva sú minútové a hodinové počítadlá pre chronograf. Sú zdobené sústrednými krúžkami a ich stupnice majú svetlú farbu, vďaka čomu sú pekne prehľadné.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Skvelá čitateľnosť sa týka aj celého ciferníka. Okrem toho sú indexy a hodinové a minútové ručičky vybavené luminiscenciou. Medzi indexmi na 4. a 5. hodine sa nachádza okienko s dátumovkou.

Skrutkovacie viečko je vybavené zafírovým sklíčkom s priehľadom do vnútra hodiniek. Strojček je tu vidieť z polovice zakrytý rotorom samonáťahu. Oba sú označené symbolom "H", inak sa na nich nenachádza žiadne väčšie zdobenie. Výrobca strojček nazýva H-31.

V podstate ide o strojček Valjoux 7753 (od klasického Valjoux 7750 sa líši umiestnením minútového počítadla a rýchloposuvu dátumu), ktorý bol vylepšený podľa vzoru Powermatic. Jeho rezerva energie sa zvýšila na príjemných 60 hodín a použitý je iný systém ovládania, ktorý by nemal výrazne zhoršiť presnosť strojčeka, keďže pero je odstránené.

Valjoux 7750. Tak ETA. Alebo...? Príbeh jedného z najslávnejších automatických strojčekov
15.6.2023 - Agáta Vřeská
Valjoux 7750. Tak ETA. Alebo...? Príbeh jedného z najslávnejších automatických strojčekov

Na prvý pohľad tieto Hamiltony príliš nevynikajú, ale pri bližšom skúmaní som si uvedomil, že majú naozaj veľký potenciál. V skutočnosti balansujú niekde na hranici medzi spoločenskými a športovými hodinkami. Nehanbil by som sa ich nosiť k obleku, ale zároveň vďaka šikovne zvoleným detailom získavame pretekársku atmosféru à la Rolex Daytona. To z neho robí skvelého spoločníka na každodenné nosenie. Ak k tomu pripočítame rozumnú cenu, časom overený strojček a výrobcu, ktorý má dlhú históriu, a skupinu Swatch, ktorá za ním stojí, je to skvelá partia.

Hamilton Khaki Navy Frogman H77845330 recenzia - Časomiera pre športových vodákov
4.5.2023 - Jiří Hons
Hamilton Khaki Navy Frogman H77845330 recenzia - Časomiera pre športových vodákov

6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton
8.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku