» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Aviation Converter recenzia – Tak trochu kontroverzná letecká záležitosť

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Letecké | Tradičné

Vojtěch Höhe | 30.11.2021 | 3 MIN

Pôvodne americká značka Hamilton má bohatú skúsenosť čo sa týka výroby účelových hodiniek. Dodávala hodinky napríklad americkej armáde alebo leteckej pošte. Výnimkou nie je ani jej posledná kolekcia Hamilton Khaki Aviation Converter, ktorá je určená pilotom. Zahrňuje trojručičkový automat, automat s GMT a chronograf. Dostal som možnosť sa naživo zoznámiť s prvým spomínaným modelom.

Prvou vecou, ktorú si človek na hodinkách všimne a ktorú majú všetky modely spoločnú, sú dve stupnice. Jedna na číselníku a druhá na otočnej lunete. Je to kópia otočného pravítka, ktoré v minulosti používali piloti pre výpočty potrebné napríklad k stúpaniu, klesaniu alebo pre výpočet doletu.

Ide v podstate o logaritmické pravítko, na ktorom možno robiť výpočty ako násobenie, delenie, logaritmy, prevody jednotiek apod. Šikovná vec, pokiaľ človek vie, ako ju používať. Osobne nepoznám nikoho, kto by to vedel. Našťastie je na internete množstvo návodov ako na to. Veľkú nevýhodu vidím v tom, že sú čísla a značky na stupniciach naozaj miniatúrne. Neviem si predstaviť, že by to v reálnom živote niekto používal, najmä nie piloti počas letu.

Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov
5.12.2019 - Milan Letošník
Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov

Model, ktorý som mal v rukách, bol vybavený čiernou povrchovou úpravou. Robí sa aj čisto v oceľovom prevedení. Spracovanie puzdra je na jedničku, všetko pekne sedí a nikde nie sú žiadne zbytočné vôle. Aj keď je povrchová úprava odolnejšia proti oderu viac než samotná oceľ, skôr či neskôr sa odrie, čo je nenávratné. Človek by s tým mal rátať, pokiaľ si také hodinky kupuje.

Výčitku by som mal k remienku, ktorý je z hovädziny zdobenej krokodílím vzorom. Ten z nejakého dôvodu neskutočne škrípe a vŕzga. Ale to sa časom snáď poddá. Avšak, na mňa trochu umelo pôsobiaci vzor a tŕňová spona dobrému dojmu tiež veľmi nepridáva. Výmena bude ale bez problému, pretože medzi nožičkami je 22 mm, kde ponuka je skutočne široká, takže môžete dosadiť remienok podľa vlastného uváženia.

Pod priehľadným viečkom sa skrýva strojček s označením H-10. Je to v podstate Powermatic 80 od ETA. Ten je postavený na kalibri 2824 od ktorého sa líši 80 hodinami rezervy náťahu, nižšou frekvenciou a iným regulačným systémom. Som rád, že Hamilton neurobil tú šialenosť ako Tissot alebo Certina a nepoužil Powermatic s plastovým krokom.

Čoho mi ale príde škoda, že siahli po obyčajných šedých niklovaných strojčekoch. Aspoň rotor samonáťahu má na sebe rhodium. Dal som si tú prácu a meral som na vibrografe to, ako stroj chodí v priebehu tých 80 hodín. Nie je to vôbec zlé. Výrazné odchýlky sa začali objavovať až po 72 hodinách. V praxi to znamená napríklad to, že hodinky v piatok odložíte a po víkende ich vezmete späť na ruku a ony budú stále ukazovať správný čas.

Čo sa týka číselníka, ten je čierny, zdobený brusom „do slniečka“. Do vkusu sa úpravou asi netrafí každému, ale je dobre čitateľný, čo beriem ako plus. Mal som ale asi smolu na kúsok, ktorý mal naozaj veľa nečistôt z vnútornej strany skla a po číselníku.

Značku Hamilton mám rád, robí veľa pekných modelov, na ktoré si brúsim zuby už dlhý čas, ale tento kus ma osobne moc neokúzlil. Môže za to fakt, že nie som fanúšik leteckých hodiniek tohoto typu. To je ale len môj názor, objektívne jediné, čo by som hodinkám vytkol je škrípajúci remienok a zvolená veľkosť čísel na stupniciach.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenzia na tak trochu „iné“ pilotky
18.1.2021 - Ivan Přibyl
Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenzia na tak trochu „iné“ pilotky

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom
14.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku