» Blog » Hamilton

Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom

Tagy: Predstavenie | Hamilton | Pánske | Klasické | Letecké | Retro | Vojenské

Eliška Měrková | 14.6.2022 | 4 MIN

Hodinky, ktoré akoby vypadli zo starej fotografie, to Hamilton proste vie. A to veľmi dobre. Do akej doby nás s novými leteckými Hamilton Khaki Aviation Pioneer berie tentokrát? A aké autentické vlastne sú?

Tiež vás priťahujú hodinky, ktorých vzhľad akoby vôbec nezapadal do dnešnej uponáhľanej doby? Atmosféra tzv. vintage hodiniek je jedným slovom úžasná. Môcť ale zohnať tie pravé vintage hodinky, ktorých rodný list je možno starší než ten váš (a ešte v dobrom stave), to nie je tak jednoduché. Preto Hamilton (a samozrejme aj iné hodinárske značky) často siaha do minulosti, aby reinkarnoval svoje najzaujímavejšie kúsky.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

V máji tohto roku tak vznikli Hamilton Khaki Aviation Pioneer Mechanical Chrono.

Hodinky pre pilotov kráľovského letectva

Novému modelu bol predlohou jeden z najslávnejších leteckých chronografov zvaný "Fab Four 6BB", ktoré Hamilton dodával britskému kráľovskému letectvu v 70. rokoch 20. storočia (spolu so spoločnosťami CWC, Newmark a Precista). A jeho nové poňatie je na prvý pohľad celkom presné.

Fotografie použita s laskavým svolením monochrome-watches.com.Pôvodný model Fab Four. Fotografia použitá s láskavým povolením monochrome-watches.com.

Tieto pilotky boli charakteristické špecifickým asymetrickým dizajnom – puzdro bolo na pravej strane zosilnené tak, aby sa do neho korunka krásne zapustila (a bola tak chránená). Číselník s matným čiernym podkladom dával vyniknúť kontrastným indexom a ručičkám s luminiscenciou kvôli dokonalej čitateľnosti a subčíselníky stopiek mali typické horizontálne usporiadanie.

Po hodinkách Lemania Mono-Pusher sa jednalo o druhú generáciu chronografu pre pilotov kráľovského letectva, poháňal ich strojček Valjoux 7733 a merali v priemere 39 mm.

V 70. rokoch nebol Hamilton v oblasti vojenských objednávok žiadnym nováčikom. Keď vojenské konflikty 20. storočia (a najmä prvá svetová vojna) umocnili rozmach pánskych náramkových hodiniek, Hamilton bol pri tom. Na popud americkej vlády (Hamilton bol pôvodne americkou značkou, nie švajčiarskou ako dnes) zostavil mnoho hodiniek pre vojakov v zákopoch, pilotov aj pre námorné jednotky. Z tejto tradície tak vychádza mnoho dnešných hodiniek z kolekcie Khaki Field, Khaki Aviation a Khaki Navy.

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Staré Pioneery v modernom poňatí

Oživovanie odkazu pôvodných hodiniek je podľa mňa podobné ako napríklad s reštauráciou historickej architektúry. Áno, je iste dobré zachovať autentický vzhľad a pôvodnú dôstojnosť, ale zároveň je treba, aby daná vec obstála aj v súčasnosti. A Hamiltonu sa to s novým mechanickým chronografom, ako sa zatiaľ zdá, podarilo.

Pôvodnému vzhľadu zodpovedá typické asymetrické puzdro so zapustenou vrúbkovanou korunkou, farebná schéma a usporiadanie číselníka, rovnako ako leštené valcovité tlačidlá. Zároveň tu máme fauxtinu pre navodenie atmosféry starých hodiniek a univerzálne hladký hnedý kožený remienok, aký sa na náramkové hodinky dával snáď v každej dobe, aj keď jeho vzhľad v spojení s hodinkami pôsobí parádnym retro dojmom (a pokiaľ by ste ho chceli striedať napríklad za NATO, môže to byť podľa mňa celkom šupa).

Vzhľad je jednoduchý a skvele čitateľný, číselník "neničí" dátumovka, ručičky sú rovnako ako pri origináli biele lakované a s náterom Super-LumiNovy. Puzdro je oceľové so šrobovacím dienkom, vďaka ktorému hodinky držia vodeodolnosť do 100M, čo je na hodinky vo vintage štýle naozaj solídna hodnota. Veľmi dobre potom (podľa fotiek) pôsobí kartáčovaná povrchová úprava puzdra.

Veľkým lákadlom pre milovníkov retra je určite to, že Hamilton rešpektoval predlohu a dal novým Pioneerom strojček s ručným náťahom. Vo vnútri sa však nachádza omnoho modernejší strojček stojaci na základoch Valjoux 7753. Jedná sa o kaliber H-51-Si s frekvenciou 4 Hz, ktorý bol prvýkrát predstavený na chronografe Intra-Matic. Je vybavený antimagnetickým kremíkovým vláskom a pri plnom náťahu pobeží až 60 hodín.

Ďalší dôležitý prvok, ktorý dostal moderný švih, je sklíčko. Jeho vypuklý tvar Hamilton samozrejme ponechal, ale zmenil sa materiál. Istotne, plast je autentickejší, ale na zafír počujeme asi všetci. A tak je skvelé, že ho dostali aj tieto Pioneery a s antireflexnou vrstvou ako bonusom.

Sklíčko je však pomerne vysoké a vzhľadom na kombináciu s tučným strojčekom nám z toho vychádzajú celkom tučné hodinky (14,35 mm). Priemer puzdra sa síce navýšil z 39 mm na 40 mm, ale aj tak možno budú hodinky pôsobiť naživo v pomere veľkosť/hrúbka opticky nevyvážene... To však posúdime, až k nám dorazia (presnejšie časové údaje doplníme neskôr).

My sa ich už nemôžeme dočkať a sme radi, že budú ponúkané ako súčasť stálej kolekcie. Cena by mala vychádzať okolo 2300 eur, čo je na mechanické chronografy skutočne pekné. Najmä, keď sa dizajn a spracovanie zdajú naozaj vydarené. A čo myslíte vy?

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton
8.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Hamilton Khaki Aviation Converter recenzia – Tak trochu kontroverzná letecká záležitosť
30.11.2021 - Vojtěch Höhe
Hamilton Khaki Aviation Converter recenzia – Tak trochu kontroverzná letecká záležitosť

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Certina predstavila retro šupu – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968
26.7.2022 - Eliška Měrková
Certina predstavila retro šupu – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku