» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenzia na tak trochu „iné“ pilotky

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Letecké

Ivan Přibyl | 18.1.2021 | 5 MIN

Keď som sa púšťal do recenzie hodiniek X-Wind Day Date značky Hamilton, mal som tak trochu zmiešané pocity. Značku samozrejme poznám, ale považoval som ju len za jednu z mnohých „komerčných“, ktorá sype modely hodiniek vo veľkom a tie sa podobajú ako vajce, vajcu. Na moje prekvapenie som sa teda veľmi mýlil. Ale od začiatku.

Hamilton má k leteckým hodinkám blízko. Dnes síce patrí do skupiny Swatch Group a sídli v meste Biel v Švajčiarsku, veľmi si ale zakladá na svojich amerických koreňoch. Takže mne napadá skoro reklamný slogan: americká minulosť – švajčiarska súčasnosť. V tej americkej minulosti bola napríklad už od roku 1919 dodávateľom časomeračov leteckej pošty medzi Washingtonom, Filadelfiou a New Yorkom. V prítomnosti sa od roku 2005 presadzuje v leteckej akrobacii a ambasádorom značky je známy letecký akrobat Nicolas Ivanoff.

Roku 2017 sa Hamilton a jeho časomerný systém stáva oficiálnou časomierou pretekov série Red Bull Air Race World Championship. Pre túto príležitosť firma uviedla na trh model Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date s čiernym ciferníkom a puzdro bolo čiernené PVD povlakom (ref. H77785733).

Pretože túto „F1“ medzi športovými lietadlami sponzoroval Hamilton aj naďalej, predstavila firma v roku 2019 ďalšie hodinky z radu Khaki Aviation a to model Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date H77765 (modrý ciferník).

Zaradenie tohto modelu do sekcie Khaki Aviation odkazuje na hodinky viacmenej vojenské – letecké. Avšak niektoré zvláštnosti modelu sa tejto kategórii trochu vymykajú. Predovšetkým sú to dve otočné lunety. Vodeodolnosť hodiniek je 100m (staticky), čo u pilotiek bežné nie je, avšak, u Hamiltonu to je pravidlom. Dá sa povedať, že sú to také „iné“, menej časté pilotky. Skrátka, už z diaľky ich asi mnohí z nás označia ako hodinky športové.

Puzdro je vyrobené z ušľachtilej nerez ocele 316L (ČSN 17350) s priemerom 45 mm, veľmi klasického vzhľadu. To robí hodinky dobre nositeľné. Je to proste dnes klasická veľkosť pre chlapskú ruku. Všetky hlavné plochy puzdra sú brúsené a následne kartáčované, len na vonkajšom okruží lunety sú leštené plôšky.

Do okružia lunety precízne zapadá zafírové sklíčko s obojstranným antireflexom. Pod zafírom je umiestnený prehľadný a dobre čitateľný ciferník peknej modrej farby s veľkými arabskými číslami 1 až 12 s luminiscenčnou výplňou Super-LumiNova® doplnenou malými číslami 13 až 24.

Ručky a indexy mají luminiscenci Super-LumiNova

Ručičky a indexy majú luminiscenciu Super-LumiNova

Ako som už povedal, otočné lunety majú hodinky dve. Vonkajšia je súčasťou logaritmického pravítka a odčíta sa na nej pre letecké potreby rýchlosť. Dá sa otáčať len v smere hodinových ručičiek. So zveličením sa dá povedať, že je to akýsi tachometer. Vnútorná je tiež súčasťou otočného logaritmického pravítka, používaného skôr bežne pri pilotáži lietadiel. Pri tomto modeli sa jedná skôr o prvok dizajnový, pretože indexy sú veľmi malé a teda nie sú dobre čitateľné. Ale chlapi bývajú často hraví a radi si zaspomínajú na priemyslovku a niečo si istotne skúsia spočítať. Priznám sa, že som tiež neodolal.

Logaritmická stupnice Hamilton W-Wind

Logaritmická stupnica Hamilton X-Wind

Len pre úplnosť: Hamilton myslel aj na tých, ktorí už poznajú logaritmické pravítko len z múzea a v manuále k hodinkám je celkom podrobný návod, ako ho používať, zvlášť s ohľadom na pilotáž. Pre ovládanie log. pravítka slúžia dve šrobovacie korunky. Jedna je nad pozíciou indexu 2 a ovláda otočnú stupnicu 0° až 360° oboma smermi. Tú vidíme v okienku lunety. Druhá korunka nad indexom 4 má na starosti obojsmerný pohyb vnútornej lunety.

Tretia korunka, prepáčte, ale nedá mi to, je ako na hodinkách pre ľavákov či golf. Je totiž umiestnená na pozícii 9. V jej stabilnej polohe ňou možno hodinky naťahovať, pri čiastočnom vytiahnutí korunky, otáčaním doľava nastavíme deň v týždni, otáčaním doprava, deň v mesiaci. A konečne pri plnom vytiahnutí – nastavenie času. Všetky korunky sú signované štylizovaným H.

Celkový priehľad sklíčkom je veľmi prehľadný. Luminiscenčné ručičky akoby ostrého vzhľadu pripomínajú meče. Sekundovka s výrazným oranžovým zakončením sa myslím k športovému vzhľadu hodiniek hodí. Lahôdka aj pre horšie vidiacich je veľký dátum, tiež na pozícii 9. Vnútorná luneta, asi aby dodala punc pilotáže, má nerušiace nápisy, ako návod, kde a čo pre pilotáž nastaviť.

Dienko hodiniek je šrobovacie s priehľadom na kaliber cez sklo. A tu je ďalšie prekvapenie. Žiadne zdobenie hodinkového strojčeka brúsením, gilošovaním či niečím podobným. Rotor je originálne ozdobený grafom pre optimálny smer letu proti vetru v rôznych uhloch. V manuáli nájdete kartičku s totožným grafom. Rovnako milá vychytávka.

Rotor je ozdobený grafom pre optimálny smer letu proti vetru v rôznych uhloch

Konečne sa dostávam k srdcu hodiniek. Hamilton používa pre kaliber označenie H-30. Je to vlastne rokmi preverená a spoľahlivá ETA 2824-2. Pre potreby Hamiltonu však patrične upravená. Frekvencia bola znížená z 4 Hz na 3 Hz. A tým bolo dosiahnuté až nevídanej rezervy náťahu a to 80 hodín. Presnosť ± 5 sekúnd. Zdá sa až neskutočné, čo inžinieri z ETY z kalibra vyžmýkali.

Tento model je dostupný vo variante s kvalitným a poctivo vyrobeným kovovým ťahom s preklápacou sponou, alebo s koženým remienkom. Tento variant je môjmu srdcu bližší, ale tu je podľa mňa, kameň úrazu. Pekný, dobre spracovaný, hnedý kožený remienok z hovädziny, bielo prešívaný. Proste nedalo by sa mu nič vytknúť, keby tu nebola tá nešťastná dvojitá spona. Musíte sa obrniť trpezlivosťou, kým sa vám podarí ju zapnúť. To už asi trochu dizajnéri v snahe o originalitu prehnali. Pritom by celkovému vzhľadu hodiniek prospela napríklad „motýliková spona“.

Celkové hodnotenie hodiniek sa píše celkom samo. Ide o veľmi podarené a remeselne poctivo prevedené „pilotky“, ktoré sú v niektorých ohľadoch dosť ojedinelé. Atraktívny vzhľad týchto hodiniek upúta už z niekoľkometrovej vzdialenosti. Proste budete mať na ruke kus poctivého železa a budete to vedieť. Kvôli ich váhe, obzvlášť v kombinácii s oceľovým ťahom sa nebudete dívať na ruku, či náhodou nezostala vaša časomiera doma. Dobre ju pocítite. A keď uvážim cenovú reláciu, niečo okolo 1 000 eur, tak tento stroj na meranie času vychádza v porovnaní s konkurenciou v rovnakom segmente veľmi dobre.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku