» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nielen pre filmových nadšencov

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro | Vojenské

Jiří Marek | 28.3.2024 | 4 MIN

Hodinky Hamiltony si našli cestu do stoviek filmov. A platí to aj o modeli, ktorý vám dnes predstavujeme – hodinkách Hamilton Khaki Field Auto H70555533, ktoré nosil Steve Rogers v prvom filme Avengers z roku 2012.

Spoločnosť Hamilton je v hodinárskom priemysle pojmom. Od roku 1974 je súčasťou skupiny SWATCH GROUP a jej modely nájdete takmer v každom odvetví. Či už ide o letecký, filmový alebo napríklad hudobný priemysel. Hodinky Hamiltony nosil na svojom zápästí aj kráľ rock'n'rollu Elvis Presley. Bolo to v roku 1961, keď božský Elvis nosil dnes už kultový model Ventura, v priebehu rokov mnohokrát aktualizovaný, vo filme Blue Hawaii. V roku 2015 sa Hamiltony opäť objavili vo filme, a to v kritikmi oceňovanom filme Marťan. Vtedy Matt Damon predvádzal divákom Marťana v absolútne fascinujúcej čiernej farbe Khaki BeLOWZERO.

Hamilton má skrátka so svojím portfóliom naozaj široký záber a my sa o tom presvedčíme na vlastné oči. Nie je to totiž len zábavný a dopravný priemysel, ktorý ho živí. Najmä hodinky sa pre väčšinu z nás stávajú každodenným spoločníkom, a preto mnohí ľudia uprednostňujú takpovediac univerzálne hodinky na každodenné použitie bez toho, aby museli premýšľať, či sú hodinky vhodné na tú či onú situáciu. A presne tieto parametre dokonale spĺňajú hodinky Hamilton Khaki Field Auto H70555533.

6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton
8.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

Potenciál stať sa každodenným spoločníkom

Ak ste majiteľom viacerých hodiniek, určite mi dáte za pravdu, že nájsť hodinky, ktoré by sa hodili na každú príležitosť a ešte aj dobre vyzerali, je naozaj náročné. Napríklad moje hodinky vždy vyzerali buď príliš športovo, alebo príliš striedmo. Môžem povedať, že dnes je naozaj ťažké nájsť hodinky, ktoré by boli vyvážené a zároveň nevyzerali ako mačka a pes, ktoré nerobia ani jedno z uvedeného.

K neformálnímu obleku i do přírody

Vonkajšie podmienky nie sú pre hodinky Khaki Field problémom

Našťastie to nie je prípad hodiniek H70555533. Po prvé, perfektne sa hodia ku košeli a obleku a po druhé, sú ideálne na každodenné nosenie, keďže priemer hodiniek je príjemných 42 mm. Nejde teda o žiadny hrubý kúsok a môžem vám zaručiť, že väčšine z vás padnú na zápästie ako uliate a de facto ich ani nebudete uctievať.

Díky průměru 42 mm a tloušťce 11 mm skvěle padne

S priemerom puzdra 42 mm a hrúbkou 11 mm dokonale padnú

Napriek tomu vám tieto Hamiltony zakaždým, keď zdvihnete ruku, aby ste skontrolovali čas, vyčaria úsmev na perách. Prečo? Je to jednoduché. Ciferník na tomto modeli je jednoducho zábavný a je radosť sa naň pozerať. Hoci sa niekomu môže zdať strohý, za seba môžem povedať, že taký nie je. Luminiscencia na indexoch je tak akurát, čo znamená, že síce nemôžete očakávať, že budete vystavení žiareniu, ako keby vás zasiahol rádioaktívny spad, ale na druhej strane sa nemusíte obávať, že sa vám v skorých ranných hodinách bude chcieť spať a nebudete vedieť, koľko je hodín.

A presne o to ide – FUNGUJTE NA PRVOM mieste! Motto, ktorým sa továreň v Bienne do bodky riadi. Čierny ciferník krytý zafírovým sklíčkom je skrátka dobre čitateľný a ničím neruší.

Ciferník je dobře čitelný a ničím neruší

Ciferník je ľahko čitateľný a nerušivý

Dátumovka sa nachádza na tretej pozícii. Okrem klasických hodinových značiek je ciferník doplnený aj dvadsaťštyrihodinovými indexmi, čo pri bežnej orientácii úplne vyhovuje. Nemusíte sa obávať, že by to všetko vyzeralo nudne, to vôbec nie. Stačí malý detail, ako je sekundová ručička, ktorá má červenú špičku, aby hodinky Hamilton Khaki Field Auto získali neuveriteľný šmrnc.

Červená špička vteřinové ručky dodává šmrnc

Červená špička sekundovej ručičky dodáva šmrnc

Čo sa týka koženého remienka, s ktorým sa tento model dodáva, nikde netlačí, preto je pohodlný na celodenné nosenie. Navyše, ak vás koža omrzí, môžete skúsiť "obliecť" Hamiltony do teraz tak populárneho remienka NATO, s ktorým hodinky získajú úplne iný "look"!

Řemeslně zpracovaný řemínek a signovaná spona

Remienok a podpísaná pracka

A ako tikajú Khaki Field Auto?

Srdcom hodiniek je kaliber H-10, ktorého základom je švajčiarsky strojček ETA 2824-2 s rezervou chodu 80 h pri frekvencii 3 Hz. Nemusíte sa teda báť odložiť ich na nočný stolík, pretože hodinky sa rozhodne nezastavia. Napriek tomu nie je od veci dopriať svojim miláčikom nejaký ten "Watch Winder".

Majiteľov určite poteší aj 100M vodotesnosť a priehľadné puzdro, ktoré je pre mnohých hodinkových fanatikov ako magnet. Vďaka nemu je vidieť, že Khaki Field Auto majú naozaj dušu a na rozdiel od quartzových strojčekov je naozaj počuť to uspokojivé tik-tak-tik-tak.

Uvnitř najdeme automatický strojek H-10

Vnútri nájdeme automatický strojček H-10

Pre koho sú Hamilton H70555533 teda určené?

Každému, kto chce vyskúšať niečo iné ako quartzové hodinky. Pre tých, ktorí chcú hodinky za prijateľnú cenu a zároveň sa nechcú každú chvíľu strachovať, či im ešte zostáva dostatočná rezerva energie. Ako som už spomínal, hodinky Hamilton Khaki Field budú každodenným spoločníkom, ktorý rozhodne neurobí nikomu na zápästí hanbu. Ak teda stále hľadáte kvalitne spracované hodinky s bohatou históriou danej značky, o ktoré sa však nemusíte zbytočne starať, môžem vám s úplnou istotou povedať, že Hamilton Khaki Field Auto nebudú chybným krokom.

Hamilton Khaki Field, ktoré nosil Kapitán Amerika

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku