» Blog » Hamilton

Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!

Tagy: Predstavenie | Hamilton | Pánske | Klasické | Letecké | Retro | Tradičné | Vojenské

Eliška Měrková | 5.1.2023 | 4 MIN

Fanúšikovia filmu Interstellar a hodiniek Hamilton Murph sa dočkali 38mm prevedenia, po ktorom už dlho volali. A k nám dnes konečne dorazili! Poďme sa na nové hviezdne vojačky aspoň letmo mrknúť.

Je to tu. Hamilton Khaki Field "Murph" dostali kompaktnejšiu veľkosť a fanúšikovia jasajú. A za mňa oprávnene. Nielen, že si prídu na svoje aj majitelia menšieho zápästia, ale na tieto hodinky je ozajstná radosť pozerať.

"Hodinárska komunita Hamilton je nesmierne zapálená a znalá toho, čo robíme. Uvedomujeme si, že je dôležité aktívne sa účastniť rozhovorov, aby sme naviazali kontakt s našimi fanúšikmi, pochopili ich potreby a prekonali ich očakávania." – Vivian Stauffer, generálny riaditeľ spoločnosti Hamilton

Ako prvé ma samozrejme zaujímalo porovnanie s väčšími, 42mm predchodcami, ktoré preslávil film Interstellar. Verím, že spomienka na ťažký, vedeckofantastický veľkofilm režiséra Christophera Nolana sa natrvalo zabývala v hlave každého, kto film videl... (už len soundtrack, ktorý pri písaní tohto článku počúvam, mi spôsobuje husiu kožu). A tak nie je treba ho obšírnejšie popisovať.

Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete

Dôležité je, že hodinky Hamilton tu hrali kľúčovú úlohu – neboli iba ako "product placement" nasadené na ruku herca, ale stali sa samotným nástrojom a rozuzlením deja. Preto sa sekundová ručička pôvodných Hamilton Murph pýši nápisom Eureka v morzeovke.

Hodinky Hamilton spočiatku filmu figurovali iba ako pamiatka, ktorú pilot Cooper (Matthew McConaughey) venoval svojej dcére Murph (Jessica Chastain). Darček, ktorý symbolizoval dôležitosť času a relativity vo vesmíre. Ako sa ale neskôr ukázalo, tieto hodinky nakoniec pomôžu vyslať posolstvo v morzeovke, ktoré by mohlo zachrániť Zem.

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar
6.6.2019 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar

Ako sa ale ukázalo, pre veľkú časť hodinkovej komunity bolo 42 mm skrátka moc. V dnešnej dobe sa to javí ako úplne štandardná veľkosť, avšak u Khaki Fieldov v retro vojenskom štýle sme zvyknutí na inú (menšiu) kávu a veľa ľudí bolo presvedčených, že aj "retro" veľkosť 38 mm by hodinkám pristala ďaleko viac. Mali pravdu?

Fotografie použita s laskavým svolením Monochrome-watches.Fotografia použitá s láskavým dovolením https://monochrome-watches.com/

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Táto otázka vo mne budí rozpaky, pretože sa trochu zdráham tejto myšlienke prikloniť. Nie, zhodenie 4 milimetrov podľa mňa hodinkám na kráse (a tomu "wow" pocitu, ktorý pri pohľade na nich máte) nepridalo. Nepridalo, pretože staré Murphy už tento efekt mali. Neviem, či som čakala niečo viac, niečo, čo ma posadí na zadok a spôsobí mi nielen zrýchlené búchanie srdca, ale rovno jeho zástavu, ale nie... boli to skrátka staré dobré krásne Murphy, len menšie. Takže nie, lepšie nie sú, ale nie sú ani horšie.

Teda, až na jednu vec... Na sekundovej ručičke chýba nápis Eureka. To je za mňa ohromná škoda, práve ten totiž pridával štipku tej záhadnosti a hlbokej myšlienky, ktorú si so sebou divák odnášal z kina po zhliadnutí Interstellaru. Prečo to Hamilton urobil? Možno, že chcel ctiť pôvodný filmový kúsok a priznať, že ten nový, menší, už tak autentický nie je? Ťažko povedať...

Zaujímavý bol názor čitateľa nášho magazínu:

"Na nátlak verejnosti Hamilton začal vyrábať aj Murph. A to tak ako je vo filme, teda s puzdrom ∅42mm. V súčasnosti, kedy píšem tento príspevok, už je k dispozícii aj verzia ∅38mm. Tá sa však líši aj v iných detailoch než je veľkosť puzdra a preto, len môj osobný názor, už sa o Murph nejedná a sú to len a len ďalšie perfektne spracované Hamilton Khaki Field." – ďakujeme za názor Honzy z komentárov :)

Honzo, pokiaľ tento článok čítate, aké iné detaily máte na mysli? Hoci sme na hodinky ležiace vedľa seba pozerali aj s kolegyňou Agátou celkom dlho a naozaj sa snažili nájsť dizajnové rozdiely, žiadne sme nenašli. Snáď až na naozaj (naozaj) nevýrazný rozdiel v kontraste a teplote farieb číselníka. Zatiaľ čo starší model sa zdá utlmenejší (číselník nie je čisto čierny, ale ľahučko do hneda a indexy a ručičky sú také...zastreté), novší model mal číselník viac čierny a indexy trochu žiarivejšie. Uf, bola celkom fuška tento rozdiel nájsť.

Pôvodné Murph:

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Katedrálne ručičky, leštená luneta na kartáčovanom puzdre, signovaná korunka, lesklý čierny remienok z hovädzej kože a s kontrastným prešitím, ktoré ladí k indexom, tŕňová spona s logom Hamilton, elegantné zakrivenie nožičiek, pomer veľkosti číselníka a indexov, rozloženie textu, perfektná vyváženosť... sedí skrátka všetko. Vrátane parametrov.

Sklíčko je ako sa patrí zafír, puzdro chirurgická oceľ a vodeodolnosť stovková (na plávanie). Luminiscencia (švajčiarska Super-Luminova), má "fauxtinu", ktorá hodinkám pridáva ten teplý, retro dojem z hodiniek. A k tomu po nasvietení žiari ako hrom a v tme vás v štychu nenechá.

Vo vnútri nájdeme tiež rovnaký strojček, Caliber H-10. Jedná sa v podstate o Hamiltonovskú verziu strojčeka ETA C07.611, ktorý sa nachádza medzi rôznymi značkami Swatch Groupu.

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Je to strojček automatický a pozorovať ho môžeme cez priehľadné dienko. Jeho úprava, vrátane rotora so signatúrou Hamilton, je trošku industriálna a strohá, čo u Khaki Fieldov samozrejme nie je na škodu a žiadne honosnejšie zdobenie sa ani nedalo očakávať. Dôležité ale je, že je strojček vybavený antimagnetickým vláskom z Nivachronu, pracuje rýchlosťou 21 600 polokmitov za hodinu, používa 25 kamenných uložení a jeho rezerva chodu je celých 80 hodín.

U mechanického strojčeka nám frekvencia zotrvačky vraví, koľkokrát za sekundu dôjde k pohybu celého súkolia, a teda koľkokrát za sekundu dôjde k miernemu rozvinutiu perka. Udáva sa v polokmitoch za hodinu (bph) a počet pohybu sekundovej ručičky za sekundu. U 21.600 bph (čo sú 3Hz) sa jedná o 6 tikov sekundovej ručičky za sekundu.

Dýnko je šroubovací.Dienko je šrobovacie.

Ja som z nových Murph nadšená asi rovnako, ako som bola z tých starých a tým, že sú menšie a sedia pekne aj na štíhlom zápästí, sa mi do hlavy vkráda myšlienka na to, ako veľmi by im to pristalo v mojej skromnej zbierke... Nuž, tak možno o rok, Ježiško. ;)

Našli ste nejaké rozdiely vy? A zdá sa vám 38mm pre Hamilton Murph lepších? Nebojte sa podeliť o názor v komentároch.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton
8.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenzia – Krásavec s očami po dedkovi
18.11.2022 - Igor Kratochvíl
Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenzia – Krásavec s očami po dedkovi

Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom
14.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku