» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 16.1.2023 | 6 MIN

Každý, kto videl blockbuster Interstellar, pozná tieto hodinky ako svoje vlastné. Hamilton Khaki Field H70605731 Automatic prezývané Murph si získali unikátne miesto a je za nimi aj unikátny príbeh vzniku.

Je to len pár mesiacov, čo Hamilton prekvapil fanúšikov modelu Murph menšou verziou s 38mm puzdrom. A je to len pár dní, čo sa nám Baby Murph dostali do rúk a my sme si tak opäť vybavili silný príbeh v pozadí slávnych Murph. Uvedomenie, že sme sa tomuto dnes už ikonickému modelu v našom magazíne doteraz nevenovali nás priviedlo k nutkavej potrebe to čo najskôr napraviť. Tak tu to je: všetko o modeli Hamilton Khaki Field Murph.

Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!
5.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!


Medzihviezdne spojenie s filmom

Ťažko začať niečim iným, než práve filmovým spojením, ktoré model Hamilton Khaki Field H70605731 preslávilo.

Nie, že by bolo nejak ojedinelé, že sa hodinky objavia vo filme ako product placement, najčastejšie ako kostymérsky doplnok. Avšak tu išlo o omnoho viac.

Tieto hodinky boli totiž vyrobené priamo a výhradne pre film Interstellar režiséra Christophera Nolana a majster rekvizít Ritchie Kremer si vybral menovite Hamilton, aby vytvoril hodinky, ktoré vo filme zohrajú kľúčovú úlohu.

Kremer je starý mazák, ktorý má na svedomí rekvizity k nespočtu filmov a seriálov, vrátane V koži Johna Malkovitcha, Big Lebowski, Chyť ma keď to dokážeš, Westworld a ďalšie. Výber hodiniek tak rozhodne nepodcenil. Hamilton mal údajne iba tri týždne, aby prišiel s hodinkami, ktoré splnia všetky požiadavky.

Model šmrncnutý field-watch štýlom sa vo filme objaví prvýkrát vo chvíli, kedy ich Matthew McConaughey ako „Cooper“ venuje svojej dcére Murph (hrá Mackenzie Foy) než sa vydá na vesmírnu misiu, ktorá má za cieľ nájsť novú obývateľnú planétu. A z ktorej sa prinajlepšom vráti za desiatky rokov.

Čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí. Dôsledky: 1. Nič nie je také jednoduché, ako sa to na prvý pohľad zdá. 2. Všetko stojí viac času, než si predpokladal.
Základné Murphyho zákony

Neskôr pomocou sekundovky práve týchto hodiniek posiela Cooper svojej už dospelej dcére (hrá Jessica Chastain) dôležité informácie. Keď Murph konečne všetko rozkóduje, zvolá „Heureka“. Napokon, pokojne si tu pripomeňte rozkľúčovanie.

Hodinky vznikli pre film a vo filme z roku 2014 mali aj zostať. Pôvodne totiž nebolo vôbec v pláne mať ich v bežnej produkcii. A boli to hlavne fanúšikovia, ktorí Hamilton neúnavne prosili, aby tento model uviedol aj do predaja.

Hamilton sa k tomu ale moc nemal, až potom, v roku 2019 sa hodinky nečakane objavili medzi novinkami. A fanúšikovia im okamžite dali prezývku Murph.

Hamilton je s Hollywoodom spojený asi viac, než ktorákoľvek iná hodinárska značka. Hodinky Hamilton sa objavili vo viac ako 500 filmoch vrátane Marťana, TENET, Muži v čiernom, Deň nezávislosti a ďalšie.

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Vznikla dokonca limitovaná edícia, respektíve limitovaná edícia špeciálneho boxu, v ktorom boli dodávané. Hamilton na ňom spolupracoval s oceňovaným produkčným dizajnérom Nathanom Crowleym. Inšpirácia vychádzala z filmového teseraktu, podrobnosti o vzniku boxu s počtom 2555 kusov si môžete vypočuť tu.

Po vypredaní limitovaného počtu (a bolo to naozaj rýchlo) sa ďalej predávali v bežnej krabičke Hamiltonu a na trhu sú dodnes.

Išlo o presnú kópiu filmových hodiniek, len s jedným (za mňa) fascinujúcim detailom a skvelým nápadom z dielne Hamiltonu: na sekundovej ručičke je morzeovkou vygravírované „eureka“.

•  • • ― • ― • • ― • ― • ―  
EUREKA• • • ― • ― • • ― • ― • ― EUREKA

Je to skutočne nenápadné, a toho, kto film nevidel alebo si hodinky nekupuje kvôli tejto väzbe tých pár bodiek a čiarok nijak neruší. Ale pre toho, kto si okrem hodiniek obľúbil aj toto filmové spojenie je to perfektná pripomienka.

Vo filme sa potom objavili aj ďalšie Hamiltony, ktoré nosí priamo hlavná postava pilot NASA Cooper. Ide o Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135 a podrobnosti o nich si môžete prečítať v našom článku:

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar
6.6.2019 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar

Dizajn a rozmery

Dizajnovo ide o nové hodinky. Nejde o reinkarnáciu historickej predlohy, nebavíme sa o žiadnej reedícii. Vznikli na základe požiadavkov produkčného tímu filmu Interstellar, ale samotný štýl a vzhľad je nový a aj cez pomerne jednoduchý koncept až pôsobivo unikátny.

Samozrejme vychádza z tradície vojenských hodiniek (veď ich tiež nájdeme v rade Khaki Field) a pri pohľade na puzdro sú tieto korene silno cítiť. A aj tak, Murphy sú oproti ostatnej kolekcii vojenských hodiniek… aké je to správne slovo? Sofistikovanejšie. V pomyselnej sekcii športovo-elegantných sa prikláňajú k tým elegantným, hoci to nie sú zrovna oblekovky.

Majú v sebe zvláštnu esenciu, ktorá zanecháva dojem a Murphy si len tak nezmýlite. Niet divu, že po nich fanúšikovia (filmu, hodiniek, obidvoch) túžili a že od zaradenia do bežného predaja patria medzi najvyhľadávanejšie modely Hamiltonu.

Priemer puzdra je 42 mm, s hrúbkou 11 mm. Prekvapujúca je hodnota lug to lug, teda dĺžka hodiniek od nožičky k nožičke, ktorá je nemalých 52 mm. Nejedná sa teda zrovna o malé hodinky a pre majiteľov středných až menších zápästí (prípadne dámskych) boli tieto hodnoty celkom tŕňom v oku.

Pri Murphe nebude platiť žiadne „ale vďaka krátkym nožičkám alebo zakriveniu puzdra sadnú aj na subtílnejšie zápästia“, naopak, v takých prípadoch by som doporučila hodinky dopredu vyskúšať. Alebo – siahnuť po menšej verzii (38 mm priemer), ktorú Hamilton vydal ku koncu roka 2022 a na našom trhu sa objavili na začiatku roka 2023.

Táto menšia, 38mm verzia je dizajnovo celkom vernou kópiou pôvodných Murphov, len menšia a bez „eureky“ na sekundovej ručičke. Táto väzba na film zostala len tým pôvodným.

A my sa k nim tiež vrátime. Ručičky a číslice nesú luminiscenciu SuperLumiNova, ktorá je v béžovom odtieni, často nazývanom fauxtina (falošná patina), ktorá hodinkám dodáva zvláštny retro nádych.

Puzdro je z chirurgickej ocele, v brúsenej úprave, ale s leštenou lunetou. Korunka proporčne korešponduje s veľkosťou puzdra a nesie signovanie H. Šrobovacie je ale iba dienko a hodinky dosahujú na vodeodolnosť 100 metrov.

Dodávajú sa na teľacom remienku s tŕňovou sponou a vzorom aligátora. U nožičiek puzdra je remienok vystužený a celkovo pôsobí pevným a kvalitným dojmom. Svetlé prešitie príjemne ladí s odtieňom číslic na číselníku. Medzi nožičkami je 22 mm, takže dvere na výmenu za iný sú otvorené dokorán. Najlepšie si viem Murphy predstaviť na čiernom NATO alebo inom, rustikálne prešitej koži.

Radšej plynulejšiu sekundovú ručičku, alebo dlhšiu rezervu?

Vo vnútri Murphov tiká mechanický strojček s automatickým náťahom. Nesie označenie H-10, ale Hamilton si dnes vlastné strojčeky nevyrába. Využíva zázemie Swatch Groupu a H-10 je tak upravená ETA C07.611.

Ponúka rezervu chodu 80 hodín, u ktorej bolo dosiahnuté niekoľkých úprav, predovšetkým zníženie frekvencie z 28800 polokmitov na 21600 polokmitov za hodinu. Táto zmena ale nemala väčší vplyv na presnosť, ale na sekundovej ručičke to samozrejme poznáte.

Ak by som si ale mala vybrať, či plynulejší chod sekundovky alebo rezervu chodu, ktorá prežije aj víkend, praktickejšia sa mi zdá úprava, ktorú zvolili aj v Hamiltone.

Strojček má samozrejme aj hacking, 25 kamenných uložení a hamiltonovský rotor. Celý chod potom môžete sledovať cez priehľadné dienko. Možno niekoho prekvapí, že nie je bohate zdobený, ale za mňa táto strohosť patrí k pomyselnej funkcionalite vojenských hodiniek.

Obstáli by Murphy aj bez filmového zázemia?

Aj cez jedno z najsilnejších filmových spojení, ktoré je vlastne možné, si Murphy podľa mňa nekupujú len zarytí fanúšikovia Interstellaru. Sú to jednoducho krásne hodinky s originálnym dizajnom. Tak originálnym, že zatiaľ čo iné modely vychádzajú z toho či onoho, Murphy sú nový, ničím nezaťažený kúsok. A detail v podobe morzeovky? To je len nevtieravá, ale múdra pripomienka pre tých, ktorým sa film vryl pod kožu.

Katedrálne ručičky, luminiscencia s okrovým odtieňom, font písma, tvar puzdra, tlmené farby, to všetko je v dokonalej súhre. Samozrejme, že Murphy neoslovia každého. Kto po nich ale raz zatúži, málokedy sa z ich vplyvu dostane. A s každým pozretím Interstellaru bude puto ešte silnieť…

A ruku na srdce, tiež si idete pustiť znovu Interstellar?

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nielen pre filmových nadšencov
28.3.2024 - Jiří Marek
Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nielen pre filmových nadšencov

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku