» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931 - nadväzuje na svoju vojenskú históriu

Tagy: Predstavenie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro | Vojenské

Vojtěch Pospíšil | 31.8.2018 | 2 MIN

Do svojej kolekcie hodiniek vo vojenskom štýle zaradila značka Hamilton novinku, ktorá je pomerne vernou reedíciou niekoľko desaťročí starého modelu.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931

Rad Khaki Field ponúka viacero modelov, u ktorých je zjavné, že vychádzajú z vojenských hodiniek. Novinka, ktorej oficiálne označenie je Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931, toto vnímanie posúva ešte o kus ďalej. Priamo totiž nadväzuje na model, ktorý Hamilton dodával vojakom od roku 1969 do 80. rokov minulého storočia.

Hodinky Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931

Hodinky z radu vyčnievajú predovšetkým vďaka použitiu luminiscencie s umelou patinou na ručičkách a indexoch. Na prvý pohľad by si tak človek mohol myslieť, že skutočne ide o historický kus. No naozaj len na ten prvý pohľad, pretože moderné materiály veľmi rýchlo prezradia, že toto sú hodinky patriace do súčasnosti.

Puzdro s priemerom 38 milimetrov už z radu Khaki Field poznáme, tentokrát je ale matne pieskované, čo pôvodný model nemal. K retro číselníku ale skvelo ladí a dáva to hodinkám drsný vzhľad. Zmenou je napokon aj zmienená veľkosť. Historický model sa vyrábal s puzdrami o priemere 34 alebo 36 milimetrov, ale je pochopiteľné, že sa švajčiarska značka s americkými koreňmi rozhodla pre zväčšenie - malé priemery by už v dnešnej dobe neobstáli.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931 military

Samozrejme zostala aj funkcia, ktorá bola v minulosti pre tieto hodinky kľúčová, a to hacking (pri vytiahnutí korunky sa zastaví sekundová ručička). Dnes je to bežný štandard, vtedy to ale neplatilo a pre vojakov bolo dôležité, aby si mohli v skupine nastaviť hodinky, a riadiť sa tak rovnakým časom. V náročných situáciách, aké museli alebo musia podstupovať, totiž ide doslova o každú sekundu.

Hodinky sú dodávané na textilnom NATO remienku s koženými prvkami, čo ešte podčiarkuje ich vojenský vzhľad. Samozrejmosťou je zafírové sklíčko, vodotesnosť je 50 metrov. Takých 100 metrov by asi pôsobilo lepšie, ale aj tak ide o dostačujúcu hodnotu.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69429931 mech

Neobvyklé pre Hamilton je použitie strojčeka s manuálnym náťahom. Konkrétne ide o kaliber ETA 2801-2 s rezervou chodu 42 hodín. Majitelia si tak budú môcť užiť každodenný ranný rituál naťahovania hodiniek. Nemožno to brať v porovnaní s automatickými hodinkami ako nevýhodu, je to jednoducho vlastnosť, ktorá sedí k charakteru hodiniek. Ten ešte dopĺňa plne oceľové zadné viečko. V dobe, keď sa zdá, že priehľad na strojček je pri hodinkách skoro nutnosťou, je toto ďalší odvážny krok, ku ktorému sa Hamilton v prípade tohto modelu odhodlal. Klobúk dolu.

Viac technických parametrov a aktuálnu dostupnosť nájdete v detaili tovaru v našom eshope.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre