» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Navy Frogman H77845330 – Časomiera pre športovo založených vodníkov

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Potápačské | Tradičné

Jiří Hons | 4.5.2023 | 6 MIN

Hodinky Khaki Navy Frogman Automatic poznáme už nejakú dobu a počas nej stačili prirásť k srdcu nejednému milovníkovi mechanických strojčekov a hodiniek vôbec. Aby aj nie, svojimi parametrami oslovili nejedného priaznivca potápania, ale napríklad aj v našich zemepisných šírkach skôr praktikovaného "kancel divingu“. A aj keď sa vraví „dobrého je málo“, tak sa nám vďaka ich výrobcovi narodil nástupca, Hamilton Frogman H778, na ktorého si teraz posvietime.

Starší versus mladší braček

Keď sa budeme baviť o novšom modeli, nemôžeme sa vyhnúť porovnaniu s predošlým. Rodinná podoba sa nezaprie – nájdeme tu v podstate totožný dizajn ručičiek, veľmi podobne spracovaný číselník aj lunetu. Strojček, alebo lepšie povedané kaliber je tiež totožný a vodeodolnosť je na rovnakej hodnote, teda na 300 M.

1 223,00 € (doručíme do 6.5.)

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Čo je teda inak? Predovšetkým chránič korunky. Výrobca tentokrát zvolil „mostíkovú“ konštrukciu, kedy je zapustený do puzdra po oboch stranách korunky, hore aj dole, čo novší model nezamenitelne identifikuje. A čoho si tiež hneď povšimnete, je absencia dátumovky. To je možno trochu škoda, ale na druhej strane to hodinkám dáva ešte o trochu robustnejší, príjemne minimalistický vzhľad.

Ktorú verziu?

Táto voľba bude dosť individuálna, v závislosti na konkrétnom modeli ponúka v novej generácii „Frogmanov“ Hamilton ako lesklé oceľové puzdro na kaučukovom remienku (s čiernou lunetou a kaučukom buď v čiernej alebo nazelenalej farbe), alebo aj s kovovým náramkom (avšak s do šeda ladenou lunetou).

1 223,00 € (doručíme do 21.5.)

Alebo… Alebo je tu ikonicky čierny „stealth“ model H77845330 o ktorom sa spolu teraz budeme baviť.

Prvý pohľad

Hodinky, dodávané vo vkusnej kazete zo svetlého dreva, sa najskôr nezdajú ako veľmi veľké. To tá čierna farba, zdanie tu naozaj dosť klame. Priemer puzdra je ale v skutočnosti celých 46 mm, veľký podiel na ňom má samozrejme masívny chránič korunky, o ktorom už bola zmienka. Vzhľadom k určeniu hodiniek je však pomerne nutný, veď kto by stál o to, aby sa mu počas potápania, pri nečakanom náraze napríklad na skalu alebo bok lode, posunul čas?

Korunka, umiestnená na tretej hodine, je samozrejme šrobovacia, čierny číselník potom lemuje opäť čierna luneta s jedným luminiscenčným bodom, na ktorej nájdeme vystúpené indexy pre odmeriavanie času – najskôr po minútach (vo forme bodiek), ďalej potom už po päťminútových krokoch. Luneta je podľa očakávaní jednosmerne otočná, s posunom po minútových krokoch.

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

Celooceľové puzdro (ide o starú dobrú oceľ 316L), kryje primerane silná vrstva PVD, ktorá by mala zabrániť akémukoľvek povrchovému poškodeniu. PVD povlak, ktorý bol múdrymi hlavami vymyslený tak, aby „vydržal naveky“, hoci sa samozrejme jedná do určitej miery o reklamný slogan, vyzerá naozaj funkčne a dovolím si tvrdiť, že svoju úlohu bude plniť dlhé roky.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

Na deviatej hodine nájdeme decentné, vystúpené logo spoločnosti Hamilton, bez farebného zvýraznenia. A nesmieme zabudnúť ani na dienko, ktoré je samozrejme šrobovacie, s nutným označením výrobcu, údajmi o vodeodolnosti a so štylizovanou potápačskou maskou v strede.

Tento variant „Frogmanov“ je dodávaný na gumovom (alebo ak chcete kaučukovom) remienku v čiernej farbe, bližšie puzdra ozdobenom reliéfom, pripomínajúcim morskú vlnu. Zapína sa klasickou tŕňovou sponou (opäť čiernou). Celkovo mu nie je čo vytkúť, pôsobí rovnako poctivo ako spracovanie hodiniek samotných.

Číselník, krytý zafírovým sklíčkom (s antireflexnou úpravou), je opäť v čiernej farbe. Kvalitný vzhľad mu dodáva jemná zdrsnená textúra, obligátne logo vrátane mena výrobcu nájdeme pod dvanástkou a k celkovému „stealth“ dojmu prispieva ich šedé zafarbenie, rovnako ako u údajov „AUTOMATIC“ a „300m/1000ft“, ktoré sú umiestnené nad pozíciou šiestej hodiny.
Hodinové, respektíve minútové indexy nám znázorňujú podlhovasté markery so šedou výplňou, iba dvanástka je priznaná klasickou arabskou číslicou v rovnakej farbe.

Čo sa ručičiek týka, „drží basu“ s celkovou koncepciou, ich výplň je rovnaká ako u indexov. Jedinú farebnú diferenciu predstavuje oranžové lemovanie sekundovky a minútovej ručičky. So zvyškom hodiniek to perfektne ladí a dizajnér, ktorý sa na vzhľade podieľal, si tak zaslúži palec hore.

Čo máme vo vnútri

Celú časomieru poháňa osvedčený stojček H-10 (rovnaký ako u predošlej generácie) s 21600 hodinových polokmitov, známy veľmi príjemnou rezervou náťahu 80 hodín. Presnejšie povedané, ide o kaliber ETA 2824-2, upravený špeciálne pre Hamilton – zvýšenej presnosti chodu  je okrem iného docielené jemnou reguláciou skrutkami na ramienkach venca zotrvačky. Oproti pôvodnému kalibru je upravený aj rotor samonáťahu podľa vzoru Hamilton – má špeciálne výrezy pre tlmenie prípadných nárazov na hodinky počas nosenia.

Ako to všetko funguje

Po nasadení na zápästie hneď zaujme, že tieto hodinky proste niečo vážia. Koľko vlastne? Na internete som tento údaj ani za boha nikde nedohľadal, a tak prišla vhod rodinná kuchynská váha, ktorá ukázala 132 g. Toľko som ani nečakal – napriek tomu, že ich na ruke cítite, odhadoval by som o niečo menej. Ako sa ale vraví, tak na funkciu to nemá vplyv, síce nezabudnete, že ich nosíte, ale stále sme v komfortnej zóne. Celodenné nosenie nebude problém a nie je nutné ich odkladať ani na noc.

Veľmi zvedavý som bol na rezervu náťahu, ono uvádzaných 80 hodín nie je zrovna málo… A dokonca to nie je ani maximum. Pokiaľ som hodinky natiahol korunkou naplno (proste tak, že som naťahoval, dokiaľ ma to bavilo) a potom ich odložil a čakal, prekonali sľubovanú hodnotu opakovane skoro o štyri hodiny. Výdrž teda super.

A čo presnosť? Aj tu by som výrobcu pochválil. Odchýlka môjho exempláru Frogmanov sa pohybovala zhruba okolo 4,5 až 5 sekúnd denne do plusu. To je za týždeň asi pol minúty, u hodiniek bez COSC certifikátu slušný výkon. Okrem toho sa dá očakávať, že pri dlhšom používaní sa presnosť ešte trochu zlepší, po „zabehnutí“ si mechanické (resp. automatické) hodinky väčšinou takzvane „sadnú“, takže ich určite nebudete musieť denne nastavovať. Na druhej strane, ak vás nastavovanie času baví, tak šancu tu máte tiež.

Luminiscencia

A sme u toho, čo vám musí napadnúť, hneď ako zbadáte celkové „stealth“ ladenie tohto modelu. Svieti to vôbec? Šedá výplň ručičiek aj indexov tu trochu fixluje, človek by vlastne nečakal, že po tme na číselníku vôbec niečo uvidí. Ale našťastie to nie je pravda. Luminiscenčný náter tu je, aj keď trochu maskovaný. A funguje. Po celodennom vystavení dennému svetlu si čas celú noc odčítate, aj keď možno priaznivcov hodiniek Seiko táto „lumi“ trochu sklame.

Žiadna Fukušima sa tu nekoná, ručičky aj indexy v tme žiaria dosť decentne, ideálne je, keď už máte oči privyknuté tme a ide naozaj o tmu, nie o šero. Pretože v šere sa vám slabý prísvit vytratí a hodinky sú potom „stealth“ skoro úplne – čas odčítať proste nejde. Škoda. Na potápanie v kalnejšej vode to teda rozhodne nie je, ani v noci by som sa do väčších podvodných akcií asi nepúšťal.

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob

Celkové zhodnotenie

Musím priznať, že ma prekvapilo, ako veľmi ma vlastne tieto hodinky zaujali. Hoci som športu sa úspešne vyhýbajúci typ, tak mi ich vzhľad a štýl dosť sadli.

Nie, určite nejde o klasické nablýskané automaty k obleku. Ale tiež to nie sú ani úplne hodinky pre vyznavačov extrémnych športov. Majú slušný potápačský potenciál, ale na druhej strane sa nehodia pre profi potápanie… Na dovolenku pri mori budú ale super.

Skrátka ma niečim chytili. Možno tým, že sú proste svoje, idú mimo nastavené mantinely, sú proste iné… A pritom ide o kvalitné hodinky známej firmy. Celkovo vzaté, nebudú pre každého. Kto ide ale svojou cestou, je tak trochu vodník, a ešte k tomu občas aj trochu športuje, toho vyložene nadchnú, tým som si istý.

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku