» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Navy Pioneer – premyslený kúsok inšpirovaný námornými chronometrami

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Petr Luner | 26.11.2019 | 8 MIN

Ak sa len neradi uspokojíte so sivým priemerom a naopak oceníte hodinky s nápadom, potom je táto recenzia určená práve vám. Firma Hamilton, ktorá má na svojej pažbe už niekoľko zárezov v podobe výborne premyslených modelov, sa nechala inšpirovať slávnou érou námorných chronometrov a rozšírila svoju kolekciu Khaki Navy o atraktívny model Pioneer.

Hamilton Khaki Navy Pioneer Automatic (ref. H77715553) vychádza dizajnovo z námorných chronometrov, ktorými sa Hamilton vo svojej histórii nemálo preslávil. Ešte než sa teda dostaneme k samotnej recenzii, poďme si krátko pripomenúť, čože to sú tie námorné chronometre a prečo na nich Hamilton stále lipne.

Čo sú námorné chronometre

Pojmom chronometer označujeme hodinky, ktorých strojček dosahuje najvyšší štandard presnosti. Prvé chronometre vznikli v 2. pol. 18. storočia s cieľom zásadne zlepšiť navigáciu na mori. K určeniu zemepisnej dĺžky, a teda aj presnej polohy na mape, potrebovali totiž námorníci poznať rýchlosť, kurz lode a pravidelne zaznamenávať čas. Práve presný čas bol vtedy problém, a vznikla tak potreba vyrobiť presný hodinový mechanizmus.

Za vynálezcu lodného chronometra je považovaný John Harrison

Navyše časomiera musela ustáť aj nehostinné podmienky, ktoré panujú na mori. Preto bolo potrebné vyrobiť puzdro, do ktorého sa hodinky umiestnili, a boli tak neustále v horizontálnej polohe. Odtiaľ teda typický vzhľad nármoných chronometrov.

Námořní chronometry se umísťovaly do speciálního pouzdra a dřevěného boxu, odolného vůči korozi

Námorné chronometre sa umiestňovali do špeciálneho puzdra a dreveného boxu, odolného voči korózii

Hamilton a jeho námorné chronometre

Hamilton dodával svoje hodinky nielen národnej železnici, ale úspechy slávil tiež v produkcii práve námorných chronometrov, a to predovšetkým v dobe druhej svetovej vojny. Aby si tieto úspechy pripomenul, rozhodol sa Hamilton k 120. výročiu založenia firmy (zal. 1892) vyrobiť po dlhej dobe ďalšie.

A nie len tak hocijaké. Bol to vskutku pôsobivý comeback. Krásna drevená krabica ukrývajúca kovový mechanizmus, v ktorom boli hrdo umiestnené samotné hodinky. Veľký priemer puzdra 46 mm, strojček Unitas 6498-2 s ručným náťahom a všetko tak, ako by ste sa vrátili o storočie späť. Puzdro bolo možné sňať dolu, aby tak ich majiteľ nemal iba krásny kus dekorácie na svojom stole v pracovni, ale aby sa dali skutočne nosiť. Naozaj parádna myšlienka a prevedenie. Tento krásny kúsok nesie názov Hamilton Khaki Navy Pioneer 120th Anniversary Limited Edition (Ref: H78719553, H787190).

Avšak ako to pri limitovaných edíciách býva, nedostalo sa na každého. Jednotlivé kusy se rozpredali a teraz narazíte len na pár kúskov v inzercii. A ešte musíte mať trochu šťastia.

Prečo o tom všetkom vlastne píšem? Pretože ak ste tak ako ja nemali možnosť dosiahnuť na túto limitovanú edíciu, ponúka sa jedno riešenie. A to sa volá Hamilton Khaki Navy Pioneer Auto. Tento model bol uvedený na trh o rok neskôr než vyššie spomenutá limitovaná edícia a stále odkazuje na rovnakú časť dejín. Len sa poupravilo niekoľko parametrov.

Vlevo limitovaná edice Pioneer Mechanical s průměrem pouzdra 46mm, vpravo Pioneer Automatic s 43 mm pouzdrem

Vľavo limitovaná edícia Pioneer Mechanical s priemerom puzdra 46mm, vpravo Pioneer Automatic s 43mm puzdrom

Prvým z nich je priemer puzdra. Redukciu z pôvodných 46 na 43 mm považujem za krok správnym smerom, ale určite sa nájdu takí, ktorí by uvítali ešte razantnejšiu úpravu. Zmenšenie puzdra prebehlo tiež vďaka tomu, že je použitý iný strojček. Konkrétne Hamilton H-10 s automatickým náťahom. Ten umožnil aj znížiť hrúbku o jeden milimeter. Aj napriek menšiemu priemeru puzdra sú stále rovnako pôsobivé ako ich veľký brat. Rozmery sa prispôsobili každodennému životu a sú jednoducho tak akurát.

A je tu ešte jedna zásadná zmena. Cena. Tá je v súčasnej dobe takmer tretinová oproti spomenutej limitke (Limitovanú edíciu ponúkal Hamilton za 2700 švajčiarskych frankov, menšieho Pioneera kúpite za 975 frankov, v prepočte 880 Eur). Poďme sa teda na Hamilton Khaki Navy Pioneer poriadne pozrieť.

Puzdro Khaki Navy Pioneer s atypickou konštrukciou

Začnime pri tom, čo je podľa mňa na týchto hodinkách najzaujímavejšie. Puzdro je veľmi zvláštne a zaujímavé a to pre svoju neobvyklú konštrukciu. Rozmermi sa totiž naopak jedná o vcelku nevýrazné hodinky. Šírka 43 mm a hrúbka 11 mm nie sú čísla, ktorá by človeka mala zdvihnúť zo stoličky.

Konštruktéri Hamiltona však dosiahli to, že sa hodinky nosia ako menšie, než v skutočnosti sú. To je vďaka niečomu, čo je veľmi ojedinelé a na týchto hodinkách jednoducho vydarené. Z puzdra totiž nevystupujú klasické nožičky, ako ich poznáme, ale sú použité tzv. drôtové nožičky. Pri pohľade na svoje zápästie tak vidíte viac miesta medzi remienkom a puzdrom hodiniek a pôsobia celkovo vzdušnejším a vo výsledku i skutočne menším dojmom. Pri nasadení na ruku je to niečo, čo si všimnete okamžite.

Tělo Pioneeru je k řemíneku přichyceno  dnes méně typickými drátovými nožičkami

Telo Pioneera je k remienku prichytené dnes menej typickými drôtovými nožičkami

Nožičky sú samozrejme súčasťou spodného viečka, nie puzdra. Pýtate sa prečo? Nevidí sa to často, ale takto sa hodinky skutočne konštruovali v dobe, keď námorné chronometre brázdili more. Drôtové nožičky umožnili relatívne jednoduché premeny vreckových hodiniek na náramkové. Šlo o najelegantnejší spôsob, ktorý sa obišiel bez zásahu do puzdra a toto riešenie bolo veľmi obľúbené. Tento historický odkaz sa v istej obmene dostal aj do nášho modelu. Za tento nápad a celkové prevedenie Hamiltonu naozaj tlieskam. A to všetko s vodotesnosťou 100 m.

Zvláštní přichycení nožek k dýnku odkazuje na éru námořích chronometrů, kdy bylo třeba kapesní hodinky transformovat na náramkové

Zvláštne prichytenie nožičiek k spodnému viečku odkazuje na éru námorných chronometrov, keď bolo treba vreckové hodinky transformovať na náramkové

Spodné viečko teda nie je závitové, ale šiestimi skrutkami prichytené aj spolu s nožičkami k zbytku puzdra a všetko tak do seba krásne zapadá. To je pre mňa naozaj najkrajší detail týchto hodiniek. Spodné viečko ako také má priezor na strojček.

Dýnko je přichycené šesti šrouby a současně nabízí průhled na strojek

Spodné viečko je prichytené šiestimi skrutkami a súčasne ponúka priezor na strojček

Pohľad zboku odhalí jednotlivé vrstvy puzdra. Hneď pod úrovňou zafírového sklíčka uvidíme vrúbkovaný okraj lunety, ktorý zvádza k tomu, aby sme ňou skúsili otočiť. Tu sa však jedná o čisto estetický prvok a hodinky na mňa vďaka tomu pôsobia trochu pevnejším dojmom.

Ak pôjdeme o kúsok nižšie do úrovne korunky, ubýva puzdro ľahko na priemere. Prechod medzi vrúbkovaným okrajom a samotným puzdrom nie je schodovitý, ale je tu drobný úkos. Elegantné.

Jednotlivé vrstvy pouzdra na sebe elegantně navazují

Jednotlivé vrstvy puzdra na seba elegantne nadväzujú

Samotná korunka nesie logo Hamiltona a ako už pri korunkách býva zvykom, má vrúbky, aké by ste našli napríklad na hrane mince.

Aj napriek tomu, že hodinky pôsobia vcelku jednoducho, opak je pravdou. Ich modulárne poňatie je veľmi nápadité. Konštrukcia je jednoducho šikovná, dobre vyrobená, správne industriálna a hlavne dobová. Pri pohľade na ne vám hodinky jednoducho rozprávajú príbeh. Nádhera.

Konštrukcia je jednoducho šikovná, dobre vyrobená, správne industriálna a hlavne dobová.

Číselník s modrenými ručičkami

Vo svojej podstate sa stále pozeráme na zmenšeninu predlohy, ale zmeny samozrejme nájdeme. Tou najväčšou je presunutie sekundovej ručičky zo subciferníka na šiestich hodinách na svoju stredovú pozíciu. Jednoduché, čitateľné arabské číslice matne čiernej farby majú elegantný font, ktorý by sme našli na hodinkách z 20. storočia.

Samotný číselník je bez textúry povrchu a obsahuje minimálny počet nápisov. V hornej časti sa jedná iba o nápis Hamilton a v časti spodnej nápis automatic a typické označenie Swiss Made. Text je veľmi decentný  a nepúta na seba pozornosť ani veľkosťou, ani odlišnými farbami. Na tretej pozícii nájdeme okienko s dátumom. To už na seba upozorňuje trochu viac tenkým čiernym lemovaním. Aj tak však prevedené decentne.

Všetko dopĺňajú modré ručičky prevedené štýlom, ktorému sa hovorí „spade hands“,pomenované na základe podobnosti tvaru symblov na hracích kartách, kde piky a kára pripomínajú práve hodinovú a minútovú ručičku. Celkom výstižné, nemyslíte?

Ručky jsou modřené ve stylu spade shape připomínající hrací karty

Ručičky sú modrené v štýle "spade hands" - pripomínajú symboly hracích kariet

Samotná farba ručičiek je docielená ich tepelným spracovaním. Úprimne, je to celkom veda. Kov musí byť vystavený špecifickému množstvu tepla, aby dosiahol túto farbu. Ak je doba príliš krátka, alebo naopak príliš dlhá, dostanete úplne iný výsledok. Ručičky týmto získavajú aj antikoróznu ochranu. Hlavný efekt je však ten, že vyzerajú jednoducho dobre.

Vnútri Pioneera je upravená ETA 2824-2

Čo povedať k strojčeku? Nie je sa tu za čo hanbiť. Ide o modifikovanú verziu nám všetkým známeho pracanta, ktorým je ETA 2824-2. Ten Hamilton ve svojom podaní označuje ako kaliber H-10.

Dívame sa teda na strojček s automatickým náťahom i s náťahom cez korunku, s komplikáciou dátumu, frekvenciou 21600 polokmitov za hodinu a s 25 kamennými uloženiami. Zmenou hlavnej pružiny dosiahli konštruktéri v Hamiltone úctyhodných 80 hodín rezervy chodu. Strojček má upravený rotor čisto pre dekoratívne účely.

Automatický kaliber H-10 je upravená ETA 2824-2 s 80 hodinovu rezervou chodu

Jedna vec, ktorá mi tu tak trošku chýba, je práve oná certifikácia presnosti. S odkazom na námorné chronometre si to tento model vyložene žiada. O koľko by bola drahšia verzia s COSC (súčasný inštitút udeľujúci certifikáciu švajčiarskym chronometrom), môžem len špekulovať...

Pioneersky remienok

Hodinky sú dodávané s tmavohnedým koženým remienkom s kontrastným bielym prešitím. Kože je trochu hrubšia, než býva zvykom, preto pôsobí veľmi kvalitne. Hnedá je tu zvolená veľmi dobre a bude asi pre ľudí najvďačnejšia. Ja by som bol otvorený aj variantu tmavomodrého remienka, ktorý by trochu viac komplimentoval modro kaleným ručičkám.

Hamilton Pioneer je na silném koženém řemeni v tmavě hnědé barvě

Hamilton Pioneer je na silnom koženom remeni v tmavohnedej farbe

Tí z nás, ktorí svoje hodinky nosia pravidelne s koženým remienkom, by určite ocenili možnosť priplatiť si za originálnu Hamilton preklápaciu sponu, aby remeň vydržal dlhšie. Tu sa však musíme uspokojiť s oceľovou signovanou prackou.

Kožený řemínek je v tmavě hnědé barvě s klasickou signovanou přezkou

Mnohí by pri koženom remeni ocenili preklápaciu sponu, avšak Hamilton zvolil tŕňovú

Záverečný verdikt nad Pioneermi od Hamiltona

Čo na to všetko povedať? Jedným slovom: paráda. Toto podľa mňa robí Hamilton najlepšie. Obnoví myšlienku zo svojej histórie a vyrobí niečo nové. Niečo, čo sa však veľmi blíži originálu a výsledok je vskutku fantastický. A v tomto konkrétnom prípade aj na dnešnom trhu unikátny. V tom neprebernom množstve hodiniek, ktoré sú si podobné ako vajce vajcu, a už ani neviete, čo si vybrať, je tu niečo, čo je jednoducho originálne. To by samo o sebe ešte nemuselo stačiť, ale Hamilton Khaki Navy Pioneer sú jednoducho dobre vymyslené a dobre vyrobené hodinky.

Toto robí Hamilton najlepšie. Obnoví myšlienku zo svojej histórie a vyrobí niečo nové.

Ak hľadáte hodinky na každodenné nosenie, ktoré sú elegantné, zaujímavé, trošku netradičné a odkazujú na kus histórie, Pioneer od Hamiltonu by vo vašom užšom výbere nemal chýbať.

Pokud hledáte zajímavé hodinky s příběhem, Khaki Navy Pioneer by neměl ve výběru chybět

Ak hľadáte zaujímavé hodinky s príbehom, Khaki Navy Pioneer by nemali vo výbere chýbať

Ak by som mal na tomto kúsku naozaj niečo meniť, tak zrejme umiestnenie okienka s dátumom, presunul by som ho na pozíciu 6 hodín pre lepšiu súmernosť číselníka a osobne by som prehrýzol aj vyššiu cenu, keby bol strojček lepšie dekorovaný či dokonca mal COSC certifikáciu.

Avša vzhľadom k cene 880 Eur sa naozaj nedá sťažovať. Práve naopak. Za také peniaze máte poriadny kus hodiniek, ktorý vám bude robiť radosť a o to tu ide.

Hamilton vytvoril počas posledných rokov hneď niekoľko verzií Khaki Navy Pioneer, a to vrátane variantu s chronografom či dámsku podobu. Práve Pioneer s chronografom, Hamilton Khaki Navy Auto Chrono, je veľmi prepracovaný kúsok, ktorý tiež stojí za pozornosť.

Hamilton vytvořil několik variant svých Pioneerů, včetně chrnonografu

Hamilton vytvoril niekoľko variantov svojich Pioneerov, vrátane chronografu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre