» Blog » Hamilton

Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenzia – Oživenie takmer zabudnutej legendy

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro

Jakub Pitucha | 21.3.2023 | 4 MIN

Ku koncu roka 2022 nám Hamilton predstavil novú edíciu Black & Gold, v ktorej sme mohli nájsť jeho najslávnejšie modely: Ventura, Jazzmaster a v neposlednom rade Hamilton American Classic Pan-Europ. Hodinky, ktoré sa do hodinkovej histórie zapísali nemalým dielom… Ale o tom sa dozvieme viac v  dnešnej recenzii.

Black & Gold?

Možno si kladiete otázku, prečo zrovna Black & Gold – čo tým Hamilton zamýšľal? Odpoveď na túto otázku je veľmi jednoduchá. Touto špeciálnou reedíciou, ktorá je celá zladená do zlatej a čiernej, odkazuje Hamilton na jeho dlhoročnú spoluprácu s Hollywoodom. Môže sa totiž pýšiť viac ako 500 filmovými snímkami, v ktorých si jeho hodinky „zahrali“.

Či už ide o „Elvisovské“ Ventury (ktoré poznáme okrem iného aj z Mužov v čiernom), Bondovské Pulsary, Khaki Field King doktora Housa, „Murphy“ z Interstellaru alebo akékoľvek iné. O jednej veci nemôže byť pochýb, a to že Hamilton má byť na čo hrdý.

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Lekcia histórie

Čo sa týka samotných Pan Europ, môžeme o nich bez zveličenia tvrdiť, že pred sebou máme hodinky, ktoré nám ukazujú na dôležitý medzník v hodinkovej „evolúcii“. Presnejšie povedané pôvodný model Pan Europ z roku 1971 mal funkciu chronografu a bol poháňaný strojčekom Chronomatic.

Tento kaliber, pôvodne nazývaný jednoducho „11“, vznikol na konci 60. rokov v rámci tajného projektu 99, ktorého boli súčasťou vtedajšie Hamilton-Buren, Breitling, Tag Heuer a Dubois-Depraz a radil sa medzi prvé automatické chronografy (predtým existovali iba chronografy manuálne).

Správne tu používam množné číslo, keďže v tom istom období sa o vyššie spomínané prvenstvo uchádzali aj Zenith a Seiko. Kto bol však prvý je sporné, a tak sa musíme uspokojiť s akousi „remízou“.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Aj keď sa Pan-Europ ďalej vyrábajú v pôvodnej chronografovej verzii, dnes pred nami leží ich upravený „daydate“ variant so 60 minútovou lunetou, naviac v špeciálnej „Hollywoodskej“ edícii.

Spracovanie a dojem z hodiniek

Hodinky zaujmú skutočne na prvý pohľad. Je však veľmi ťažké si o nich hneď vytvoriť záver a myslím si, že ich človek musí vidieť naživo. Mne osobne totiž na fotkách prišli naozaj škaredé… A to myslím bez preháňania, chcel som ich však vidieť osobne a keď som si ich nasadil a poriadne prezrel, po chvíli som svoj názor otočil doslova o 180 stupňov.

Nielen, že sú hodinky naozaj pohodlné a váhou okolo 100 gramov pôsobia na zápästí veľmi príjemným dojmom, ale aj celá vizáž modelu ma prekvapila. Môžeme tu vidieť, že Hamilton si s Pan-Europami naozaj vyhral a „vyšperkoval“ ich do poslednej bodky.

Oceľové puzdro je upravené čiernym PVD (povrchová úprava, kedy sa povlakový materiál priamo spojí s materiálom hodiniek a tým zaručí lepšiu odolnosť a výdrž „nového povrchu“). Priemer majú Pan Europy 42 milimetrov a hrúbku príjemných 11,5 milimetra. Na hodinkách nájdeme aj jednosmerne otočnú lunetu so značením po piatich minútach (tá je bohužiaľ „len“ hliníková).

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

Sklo tu nájdeme samozrejme zafírové s vnútornou antireflexnou vrstvou. Pri bežnom zaobchádzaní sa preto nemusíte báť akýchkoľvek škriabancov ani vlásočníc, ktoré by vám kazili priehľad na krásny temne čierny číselník, na ktorom nájdeme iba názov značky, modelu a okienko pre deň v týždni a deň v mesiaci. Všetko samozrejme ako inak než v zlatej farbe!

Je však dôležité podotknúť skutočnosť, že luminiscencia na ručičkách a indexoch síce nechýba, ale je veľmi tlmená. Je to však asi logický krok, keďže sa Hamilton snažil dosiahnuť zlatého odtieňa, aby nenarušil celkový čierno-zlatý dojem.

Remienok tu nájdeme kožený, z vonkajšej strany čierny, z vnútornej strany zlatý a vyrobený z pravej hovädziny. Celkovo je ladený do „rallye“ štýlu s troma menšími otvormi na každej strane a je zakončený jednoduchou, ale bezpečnou preklápacou sponou. Rozteč nožičiek je 22 milimetrov.

Športový „look“, ale bacha na vodu!

Tu sa dostávam k zásadnému problému hodiniek. Aj cez svoj športový vzhľad a lunetu, ktorá sa „tvári“ ako potápačská, nám hodinky ponúkajú iba 50 metrovú vodeodolnosť, čo je naozaj veľká škoda. Preto (aj keď k tomu asi vzhľad, ani použitý remienok aj tak nenabáda) by som hodinky vystavil len umývaniu rúk. Za túto nepríjemnosť môže hlavne korunka, ktorá nie je šrobovacia a vplyv na to môže mať aj dienko uzavreté skrutkami.

Stará dobrá ETA

Od priehľadného dienka, ktoré je veľmi krásnym spestrením, sa dostávame k srdcu hodiniek; tu sa nám totiž naskytne pohľad na kaliber H-30, ľahko upravený ETA strojček s 25 kameňmi. A keď vravím ETA, nemyslím tým výrobcu vášho kuchynského robota, ale švajčiarsku firmu s takmer 200 rokov dlhou tradíciou. Jej strojčeky sú špičkou v hodinárskom remesle a nájdeme ich v mnohých ďalších hodinkách pochádzajúcich z područia švajčiarskeho giganta Swatch Group, ktorého je Hamilton tiež súčasťou.

Samotný strojček sa môže chváliť veľmi solídnymi parametrami. Má totiž hacking (zastavenie sekundovky pri vytiahnutí korunky) aj ručný náťah (užitočné pri úplnom „vybití“ hodiniek) a jeho rezerva chodu dosahuje úctyhodných 80 hodín. To znamená, že pokiaľ hodinky dáte dole napríklad v pondelok večer, ony pobežia bez zastavenia až do piatkových ranných hodín.

Druhou prednosťou strojčeka je jeho presnosť, pretože aj keď nie sú hodinky označené ako chronometer, s ETA nemôžete šliapnuť vedľa a kus, ktorý sa mi dostal do rúk, sa v závislosti na polohe pohyboval medzi -5 až +3 sekundami za deň.

Zhrnutie

Hamilton Pan-Europ Black & Gold sú jednoducho povedané „tak trochu iné“. Na prvý pohľad sa vám možno nezapáčia, na ten druhý si ich ľahko zamilujete. A bude to láska tak silná, že bez okolkov budete prehliadať všetky chybičky toho druhého. Či už pôjde o vodeodolnosť alebo materiál lunety.

Ako celok totiž Hamilton Pan-Europ pôsobia fakt skvele. Krásne sedia na zápästí, majú pohodlný, ľahko nastaviteľný remienok, odolné zafírové sklo, výbornú presnosť a neobyčajnú výdrž náťahu. Či si ich zamilujete alebo nie už je len na vás!

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku