» Blog » Hamilton

Hamilton Pilot Day Date - hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey vo filme Interstellar

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Letecké

Martin Koňařík | 6.6.2019 | 4 MIN

Celým menom Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135, pilotné hodinky, ktoré si zahrali v sci-fi veľkofilme Christophera Nolana z roku 2014 - Interstellar. Na svojom zápästí ich nosil hlavný hrdina, pilot a záchranca svet Cooper, ktorého si zahral hviezdny Matthew McConaughey.

Hodinky Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135 (Interstellar)

Toto zďaleka nie je prvýkrát, kedy sa hodinky Hamilton objavili vo filme. Naopak, v hollywoodskych trhákoch ich môže vidieť už 90 rokov. Z tých novších ide napríklad o film Marťan, Muži v čiernom 3, Deň nezávislosti 2 a potom ďalších viac ako 450 viac-menej známych filmov.

Hamilton Pilot Day Date - hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar

Cooper a jeho dcéra Murph vo filme Interstellar

Ale späť k našim Pilot Day Date. Hodinky na prvý pohľad prezrádzajú svoj pilotný štýl. Robustné 42mm oceľové puzdro, neprehliadnuteľné luminiscenciou pokryté ručičky, charakteristický trojuholník na pozícii 12 a veľké, ľahko čitateľné arabské číslice. Práve tie dodávajú hodinkám prvok unikátnosti, pretože hlavné číslice nereprezentujú hodinky, ale minúty. Ich odčítanie je pre pilotov oveľa dôležitejšie, než hodiny. Ak nie ste na pilotné hodinky s dominantnou minútovou stupnicou zvyknutí, tak vám bude chvíľu trvať, než sa zorientujete.

Ďalším unikátnym prvkom sú mečovité ručičky, ktoré sú z časti skeletonové a z časti luminiscenčné. Spôsob prevedenia je veľmi elegantný, pretože ručičky sa vlastne nikdy nemôžu prekrývať tak, aby jedna z nich zakryla tú druhú. Trojuholníkový otvor hodinovej ručičky navyše presne lícuje s vnútorným okružím zobrazujúcim hodiny. Sekundová ručička je zakončená ostrým hrotom, ktorého špička končí presne tam, kde začína vnútorná strana vonkajšieho okružia s indexmi. Ďalší detail, ktorý nezostal náhodne, ale bol navrhnutý s citom.

Minutový index nie je vytlačený, ale plastický

Ako už názov (Day Date) napovedá, hodinky zobrazujú nielen dátum na pozícii 6. hodiny, ale tiež názov dňa v týždni. Kým dátum je riešený minimalisticky, názov dňa v týždni je opäť zobrazený formou menej obvyklou. Namiesto všadeprítomných a nudných skratiek si môžete vychutnávať plné názvy dní (v angličtine samozrejme).

Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135

Ak máte slabosť pre symetriu, vedzte, že ucítite nával endorfínov zakaždým, keď sa pozriete, koľko je hodín. Neviem, či je taká úroveň vyváženosti náhodná, alebo či je motivovaná aviatikou, kde je absolútne kľúčová.

Oceľové puzdro má priemer 42mm, ale vďaka jednoduchej subtílnej lunete, a tým pádom veľkému zostávajúcemu priestoru pre číselník, pôsobia hodinky väčším dojmom. Pripomínam, že ide o pilotné hodinky a u tých je čitateľnosť kľúčová. Povrch púzdra je brúsený (matný) s výnimkou lunety a skosených hrán, ktoré sú leštené. Prechod medzi týmito povrchovými úpravami je precízny.

Střídání matných a lesklých částí pouzdra

Striedanie matných a lesklých častí je urobené precízne

Korunka je robustná s hrubým vrúbkovaním (pre ľahšiu manipuláciu v rukaviciach) a je signovaná korporátnym znakom "H". Sklíčko je "nepoškriabateľné" zafírové, podľa výrobcu s antireflexnou úpravou, ale v skutočnosti chytá dosť odleskov.

Strojček ETA 2834-2 alebo Hamilton H-40?

Na stránkach výrobcu nájdete informáciu, že hodinky majú strojček Hamilton H-40, ale na zadnej strane puzdra samotných hodiniek je uvedené "2834-2". Rôzne zdroje sa tiež rozchádzajú s informáciou o rezerve chodu. Niekde je uvedené 38 hodín, inde zase 80h. A aby toho nebolo málo, v rotore je niekedy vysústružený "hranatý" variant znaku "H" a inokedy zase "špicatý". O čo tu ide?

ETA 2834-2 nebo Hamilton H-40

Vľavo rotor s novým "špicatým" logom, vpravo s pôvodným logom

Hodinky mali pôvodne švajčiarsky strojček ETA 2834-2, ktorý pracuje na frekvencii 4 Hz (28.800 polokmitov za hodinu) a má rezervu chodu 38 hodín. ETA ale prišla so sériou úprav, vďaka ktorým môže rezervu chodu svojich strojčekov upgradovať na 80h. Ide napríklad o zväčšenie polomeru perovníka, predĺženie hnacieho pera a zníženie frekvencie zo 4 Hz na 3 Hz (21.600 polokmitov za hodinu). U CERTINA a Tissot poznáme tiež upravené strojčeky pod názvom Powermatic 80. Hamilton ich označuje jednoducho H-10, H-30, atď.

A práve takto upravený strojček, so zníženou frekvenciou a zvýšenou rezervou chodu sa teraz dáva do modelu Khaki Pilot Day Date. Konkrétne ide o verziu označenú ako H-40 (Day Date s veľkým názvom dňa). Na trhu preto môžete tieto hodinky nájsť s dvoma variantmi strojčeka ETA 2834-2. Hamilton navyše od zrodenia hodiniek vykonal zmenu symbolu "H", ktorý používa na rotore a korunke. Pôvodnú jednoduchú hranatú verziu nahradil novou "špicatou" verziou. Preto došlo k zmene výrezu na rotore.

Zaujímavosťou je, že aj keď je na rotore nová verzia znaku H, tak na korunke je stále stará. Toto nie je vôbec obvyklé. Je to tým, že má spoločnosť korunky so starým logom v zásobách a nechce nimi plytvať? To sa môžeme len domnievať.

Hodinky Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64615135 (Interstellar)

Zhrnutie

Ide o krásne pilotné hodinky, ktoré sú v mnohých dizajnových prvkoch unikátne. Ak vám pilotný štýl sedí, ak sa vám film Interstellar páči a ak patrí Matthew McConaughey medzi vašich obľúbených hercov, potom pre vás môžu byť Hamilton Khaki Pilot Day Date skvelou voľbou. Navyše poskytujú rezervu chodu 80h, takže ich môžete v piatok po práci odložiť a v pondelok ráno ešte pobežia. Ak vám táto konkrétny variant nesedí, Hamilton ich robí v mnohých ďalších prevedeniach, vrátane koženého remienka.

Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!
5.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku