» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer Automatic – Krásavec s očami po dedkovi

Tagy: Recenzie | Hamilton | Klasické | Tradičné

Igor Kratochvíl | 18.11.2022 | 7 MIN

Celá recenzia hodiniek s názvom tak dlhým, že by zabral samotný perex, by sa naopak dala zhrnúť do jednej výstižnej vety: Hamilton namiešal dokonalý hodinársky koktejl s vyváženou chuťou perfektného spracovania, nutnou dávkou dych berúceho dizajnu, a to všetko obohatil prekrásnou arómou nostalgie minulého storočia. Ako už asi tušíte, jeden z nových kúskov švajčiarskych špecialistov je prevažne esteticky-emotívna záležitosť, poďme sa teda rovno kochať samotnými hodinkami Hamilton Pioneer H76205530!

Elegancia v génoch

Aj keď kolekcia Khaki Aviation odkazuje svojimi koreňmi na dobrodruhov dobývajúcich oblaky, možno bez príkras povedať, že „pilotky“, ako budem hodinky zjednodušene a hlavne tak trochu familiárne nazývať (áno, prirástli mi k srdcu), sú šperkom vynímajúcim sa svojim spracovaním na akomkoľvek zápästí.

Automatický model pôsobí vďaka veľkosti a vybalansovanej kombinácii lesklých a matných materiálov neprehliadnuteľne na ruke dámy aj gentlemana a možno ho bez zveličenia označiť za unisex. A komu by sa snáď predsa len zdalo puzdro s priemerom 38 mm drobné, môže siahnuť po dizajnovo prakticky totožnom modeli s mechanickým strojčekom, s bonusom v podobe subčíselníka so sekundovou ručičkou a puzdrom s priemerom 43 mm.

Hamilton (respektíve hodinársky gigant Swatch, ktorý značku aktuálne vlastní) ide osvedčenou cestou a aj v tomto prípade spolieha na historicky známy a ikonický model, tentokrát s označením 23. A keď býval už dedko fešák a nebolo krásneho dievčaťa, ktoré by sa za ním neotočilo, verte, že nové pilotky idú v jeho stopách a sú symbolom modernej elegancie so silným vplyvom starej dobrej školy.

Historický Hamilton Model 23.Historický Hamilton Model 23.

Kúzlom nostalgie pôsobia hodinky v každom detaile, remienkom počínajúc. Ten hodinkám sadne takmer dokonale a doslova dýcha patinou histórie. Pri pohľade na neho máte pocit, že v Hamiltone objavili sto rokov starú bedňu s pôvodnými remienkami, ktoré sa teraz rozhodli využiť na nových modeloch.

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Zo šírky 18 mm v mieste pántov sa remienok prakticky nepozorovane zužuje na 16 mm a na prvý pohľad pôsobí veľmi sparťanským dojmom: žiadne prešívanie, žiadne zdobenie, na povrchu značný hrubší reliéf autentickej kože, dierky obdĺžnikového tvaru zrovnané do konzervatívneho okteta, jednoduchá kovová spona s logom Hamilton a dve poistné očká…

Za strohosť je však majiteľ odmenený skvelou jemnosťou a súčasne pevnosťou remienka, veľmi príjemným pocitom po celý čas nosenia a vzhľadom k hrúbke pravej a skutočne skvostne voňavej kože aj výbornou manipuláciou, vďaka ktorej nie je treba remienok pri vyzlečení z ruky nijak drasticky namáhať.

Minimalistické spracovanie remienka zaručuje ľahkú harmonizáciu hodiniek s prakticky akýmkoľvek outfitom. Slabinou remienka je paradoxne jeho materiál – koža nemá vodu príliš v láske. To však neznamená, že by sa pilotky vody báli! Hodinky samotné samozrejme majú vodeodolnosť do 100 m, takže bežné plávanie či kúpeľ im neuškodí ani v najmenšom.

Uhrančivě krásne oko

Ciferník pilotiek je akýmsi krásnym čiernym a hlbokým okom do histórie, pretože práve v ciferníku nájdete najviac spoločných čŕt s modelom 23. Jedným z typických je zdobenie vnútornej lunety, ktorej stupnica má charakteristickú koľajnicovú štruktúru.

Tenké zlatavé línie delí každých päť dielikov širší medzník. Nadčasovosť sa premietla aj v nádhernom pôvodnom bezpatkovom fonte, ktorý dôvtipní dizajnéri našťastie preniesli aj na indexy nového modelu. Štíhle a čisté kontúry písma hodinkám pristanú už desiatky rokov a bola by osudová chyba ich štýl zmeniť. Okrem vyladenej estetiky je zásluhou písma aj perfektná čitateľnosť za prakticky akýchkoľvek podmienok.

Neprehliadnuteľnou dominantou ciferníka sú ručičky, ktoré doslova tvoria image celých hodiniek a dodávajú im historický punc. Svojim typom aj vzhľadom stvárňujú výplne okien katedrály, pričom menšia z nich je obohatená ladnými kvapkovitými elementami. Sú v kombinácii striebornej a už spomínanej zlatavej farby a krásne tak kontrastujú s čiernym a akoby jemnou krupicou pocukrovaným ciferníkom.

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Ručičky (a okrem iného aj spomínané indexy) prešli inováciou, ktorú oceníte hlavne v noci. Tá spočíva v špeciálnej patentovanej vrstve Super Lumi-Nova a ako už samotný názov napovedá, zaručuje dobrú a dlho trvajúcu luminiscenciu, ktorú potvrdzujem a k doplneniu spomeniem iba veľmi sympatický zelený odtieň, ktorým na vás bude ciferník v tme dýchať. Decentná strieborná sekundovka je vďaka svojej štíhlosti takmer nepostrehnuteľná a po svojej nekonečnej ceste sa pohybuje príjemne plynulým chodom.

Pre úplnosť spomeniem aj povinnosť v podobe loga výrobcu na ciferníku, typ hodiniek a nápis „automatic“, poukazujúci na technológiu použitého strojčeka. Komplikáciu dátumu by ste tu hľadali márne a keď mám byť úprimný, ani raz mi nechýbala. Minimalizmus aj v tomto ohľade oceňujem, hodinky ukazujú to, čo majú a nerozptylujú pozornosť ničím navyše.

Ciferník lemuje subtílna otočná luneta s drobným vrúbkovaním po obvode, ktorá pri pohľade zhora rovnako odkazuje na vrúbkovaný okraj pôvodného modelu 23. Z pohybu lunety budete nadšení. Jednotlivé kroky sú presné a isté, tuhosť je príkladne vyvážená. Súčasne vás nadchne aj tichosť, s ktorou sa luneta po svojom obvode pohybuje a ktorá pripomína ladné kroky baletky.

Doslova očarený som bol majstrovským dielenským spracovaním a presným lícovaním vložky lunety s jej rámom, všetko do seba perfektne zapadá. Tak isto aj prakticky nepoškriabateľné a veľmi mierne vypuklé zafírové sklíčko, ktoré lunetu aj ciferník uzatvára, hodinky chráni a súčasne poskytuje komfort vďaka perfektne fungujúcej antireflexnej vrstve.

Celé hodinky chráni a obklopuje necelých 12 mm vysoké puzdro z kartáčovanej ocele. Vďaka tejto povrchovej úprave bude puzdro odolávať drobným šrámom zretelne zdatnejšie, než puzdrá s povrchom lešteným. To bezpochyby oceníte, ak budú hodinky slúžiť najmä na každodenné nosenie.

Na pravoboku puzdra, tradične v mieste indexu trojky, kraľuje neprehliadnuteľná korunka, svojim tvarom pripomínajúca diamant. Korunka disponuje jemným vrúbkovaním po obvode pre pohodlnú manipuláciu a pýši sa signovaním logotypom Hamilton na čelnej strane.

Spočiatku som sa korunky trošku obával, strašilo ma jej rezanie do zápästia. Tieto obavy sa však hneď ukázali ako celkom neopodstatnené, naopak, výrazná korunka sa skvele osvedčila pri nastavovaní správneho času (stačí jedno jej povytiahnutie), rovnako ako pri manuálnom naťahovaní strojčeka. Počas dňa o nej ani neviete.

Pilot so srdcom vytrvalca

Ak sa vám tají dych pri pohľade na priehľadné dienka, podobne ako mne, budete spokojní. Práve také totiž model Khaki Aviation Pilot Pioneer Automatic má, a to je naviac šrobovacie. Avšak jedným dychom súčasne dodávam, že dienko ma necháva takzvane v rozpakoch.

Je veľmi skromne pôsobiace, akoby práve tu došiel tvorcom dych aj kreativita v porovnaní so zvyškom krásnych a premyslených, hoci minimalistických detailov. Podobným dienkom sa dokážu chváliť päťkové automaty značky Seiko za zlomok ceny a ani spracovanie strojčeka, ktorý je cez dienko vidieť, ma neočarilo žiadnou umeleckou či dizajnovou lahôdkou.

Čo však stráca strojček na oku lahodiacich detailoch, to svojmu majiteľovi násobne vynahradí spoľahlivosťou a kvalitou. Automat s označením Hamilton H-10 má totiž švajčiarsky rodokmeň rokmi preverenej a kvalitnej značky ETA. Ten naviac disponuje vláskom zotrvačky z revolučnej zliatiny Nivachron, odolávajúcim magnetizmu a zaručujúcim nadštandardnú presnosť a mesačnú odchýlku (podľa mojej skúsenosti) v rádoch sekúnd.

Za jednoznačne nadštandardnú možno označiť aj samotnú výdrž hodiniek, respektíve strojčeka ako takého. Výrobca v dokumentácii uvádza 80 hodín, čo by samo o sebe znamenalo skutočný luxus. Je však rovnaká aj realita, alebo ide len o reklamný trik? Nenechajte sa mýliť, budem úprimný, nie je… výdrž hodiniek je totiž nielen omnoho lepšia, je priam famózna!

Hodinky som ručne natiahol (áno, aj toto strojček umožňuje) do prakticky plného stavu a následne som ich zhruba hodinu nechal na ruke a venoval sa úplne bežným činnostiam – chvíľku chôdze, šoférovanie auta, opäť chôdza, krátka korešpondencia na počítači. Po zhruba hodine som hodinky odložil a začalo meranie. Bola sobota, 19.00 hodín večer a strojček sa zastavil vo štvrtok nasledujúceho týždňa, presne v 7.00 hodín ráno. Doba ich chodu od prakticky plného natiahnutia do úplného zastavenia teda bola 108 hodín!

Fakt je, že určitú úsporu energie má na svedomí aj absencia komplikácie dátumu, ale aj tak je výsledok ohromujúci. Pilotky od Hamiltonu so strojčekom H-10 tak zaujali pomyseľnú prvú priečku vo výdrži medzi všetkými hodinkami s automatickým náťahom, ktoré som mal tú česť recenzovať.

Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom
14.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom

Komu urobia radosť?

Aj keď hodinky Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer Automatic pôsobia na prvý dojem značne konzervatívnym a ľudovo povedané „slušňáckym“ dojmom, možno ich vďaka nadčasovému dizajnu a kvalitným materiálom vziať ako parťáka do akejkoľvek spoločnosti. Oblek vám dokonale doplnia a so športovo ladeným outfitom budú veľmi krásne a provokatívne kontrastovať. Svojmu majiteľovi či majiteľke (vďaka veľmi prijateľnej veľkosti, vynímajúcej sa aj na nežnej ruke) dodajú pocit úrovne aj sebavedomia.

Za relatívne prijateľnú cenu v sebe skrývajú kus nadštandardne kvalitnej hodinárskej práce a tiež punc krásneho ikonického modelu Hamilton 23, ktorý patrí medzi piliere hodinárskej histórie. Skrátka a dobre, máme tu takmer ideálneho adepta na perfektný a hodnotný darček, ktorý sa bude vynímať vo vašej rodine po mnoho budúcich generácií.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton
8.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku