» Blog » Hamilton

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Tagy: Predstavenie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 5 MIN

Presne pred 50 rokmi svet prvýkrát žasol nad technologickým zázrakom, ktorý evokoval skôr rekvizitu zo sci-fi filmov: Hamilton Pulsar, prvé digitálne hodinky, ktoré zmenili podobu hodinárskeho sveta 70. rokov. Nosil ich agent 007, americký prezident aj hviezdy ako Elvis Presley alebo Jack Nicholson. Túto legendu Hamiltonu znovu oživil, len s vylepšením pre 21. storočie. Hamilton American Classic PSR sú senzačným výletom do minulosti.

Hamilton PSR je pripomienkou skutočných začiatkov digitálnych, a poťažmo aj quartzových hodiniek. Má solídne vystavaný príbeh v pozadí, tak, ako to máme u Hamiltonu radi, a dodnes futuristicky pôsobiaci vzhľad, pomerne verne vychádzajúci zo svojich predchodcov.

Aby sme pochopili, aký veľký úžas Hamilton so svojimi Pulzarmi v roku 1970 vyvolal, vráťme sa v rýchlosti kúsok späť. Celé 60. roky sa niesli v duchu revolúcie a hodinárskych závodov. Tým hlavným bol samozrejme boj o prvenstvo elektronických hodiniek. Kto vyhral, je všeobecne známe, menej sa však vie, že tomu predchádzalo mnoho iných menších "výhier". Prvé náramkové elektronické hodinky predstavil svetu Hamilton modelom Electric 500 už z kraja roku 1957, kde ešte mechanický stroj poháňala batéria. Séria 500 v úpravách sa dostala aj do slávnych Hamilton Ventura.

Potom prišiel rok 1969. Človek sa prvýkrát prešiel po Mesiaci. Padol ďalší zlom, keď sa vyrobili prvé automatické chronografy. A konečne, amerických i švajčiarských hodinárov porazilo japonské Seiko, keď v decembri uviedlo na trh prvé voľne predajné quartzové hodinky Astron. Čo na tom, že už o pár týždňov neskôr predstavili aj švajčiarski hodinári na Baselworlde svoje výsledky. Míľnik bol stanovený, teraz len záležalo na tom, čo ďalej.

Tým, kto udal smer podobe hodiniek 70. rokov bol opäť Hamilton. Stalo sa tak presne 6. mája 1970 na tlačovej konferencii v newyorskom hoteli Four Seasons, kde Hamilton odhalil prototyp prvých elektronických digitálnych hodiniek: Pulsar.

Naša videorecenzia:

Pulsar 70. rokov

Meno Pulsar dostali podľa "pulzujúcich neutrónových hviezd, ktoré podobne ako hodinky vyžarovali lúče svetla v ultrapresných frekvenciách." Bolo to skutočné zjavenie, v čase, keď počítače v bežnej domácnosti boli ešte pre väčšinu nepredstaviteľnou budúcnosťou. A ako z vesmíru pôsobili vtedy aj Hamilton Pulsar, označované ako "computer on wrist", počítač na zápästí, nie väčšie ako náramkové hodinky.

Pulsar je rotujúca neutrónová hviezda vyžarujúca elektromagnetické žiarenie. Prvýkrát bola objavená v roku 1967 a niektoré typy pulzarov predbehnú v presnosti aj atómové hodiny.

Prvý predajný model P1 bol dostupný v roku 1972. Vzniklo 400 skutočne luxusných hodiniek s cenou 2100 USD. Pre porovnanie to zodpovedalo vtedajšej cene rodinného sedanu, alebo napríklad desaťnásobku Rolex Submariner či Omega Speedmaster. Tento priekopnícky skvost si mohli dovoliť len tí vybraní. Medzi prvými, kto si ich napokon kúpil bol aj dlhoročný fanúšik Hamiltonu Elvis Presley.

Hamilton Pulsar P1 byl ve zlatě a limitován 400 kusy; jednomu z nich neodolal ani Elvis Presley

Hamilton Pulsar P1 bol v zlate a limitovaný 400 kusmi; jednému z nich neodolal ani Elvis Presley

Hamilton P1 bol v 18 karátovom zlate, sklíčko bolo zo syntetického rubínu, vo vnútri sa ukrýval quartzový stroj s 25 integrovanými čipmi s frekvenciou 32 768 Hz a presnosťou 60 sekúnd za rok. Nemal žiadne ručičky, žiadne pohyblivé časti, nebol počuť žiadny tikot a po stlačení "čarovného" tlačidla, u P1 umiestneného na šiestej pozícii, sa na tmavej obrazovke objavili červené LED číslice.

Pulsar pôsobil ako hodinky z vesmíru: žiadny tikot, žiadne pohyblivé časti, minimálna údržba, dizajn ako zo sci-fi a vysoká presnosť.

Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok
22.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok

Dostupnejšou a komerčne úspešnou sa stala až neskorá verzia, Hamilton Pulsar P2, ktorý na trh prišiel o niekoľko mesiacov neskôr. Bol už aj v oceli s minerálnym sklom a tlačidlom pre zobrazenie času na tretej pozícii, mal upravený dizajn a vylepšený modul. Prepadla mu nejedna celebrita tej doby...

Hamilton Pulsar P2, které si oblíbilo mnoho

Hamilton Pulsar P2, ktoré si obľúbilo mnoho "hviezd" 70. rokov

Popularitu im priniesol aj moderátor Jonny Carson, keď demonštroval ich funkčnosť vo svojej Tonight Show. Nosil ich herec Jack Nicholson, boxer Joe Frazier, spevák Elton John, zakladateľ Fiatu Giovanni Agnelli, člen skupiny Rolling Stones Keith Richards a dostali sa aj do Bieleho domu na ruky prezidenta Geralda Forda. Na striebornom plátne sa objavili okrem iného v prvej scéne Jamesa Bonda v podaní Rogera Moora vo filme Žiť a nechať zomrieť z roku 1973.

Roger Moore jako James Bond nosí Pulsar P2 ve filmu Žít a nechat zemřít z roku 1973

Roger Moore ako James Bond nosí Pulsar P2 vo filme Žiť a nechať zomrieť z roku 1973

Hamilton Pulsomatic 2010

Nie je to prvýkrát, čo si Hamilton pripomína jeden zo svojich významných úspechov svojej ešte Pensylvánskej éry. K 40. výročiu, v roku 2010, vyrobil model Pulsomatic. Model bol dizajnovo inšpirovaný Pulzarmi, ale kombinoval automatický pohyb s digitálnym displejom.

Hamilton Pulsomatic z roku 2010 kombinuje mechanický strojek a digitální displej

Hamilton Pulsomatic z roku 2010 kombinuje mechanický strojček a digitálny displej

Hamilton PSR 2020

Pol storočia od predstavenia prvých digitálnych náramkových hodiniek prichádza Hamiton s modelom PRS. Meno Pulsar na kefovanom puzdre nahradil Hamilton, pretože Pulsar kúpilo Seiko. Retro vzhľad je ale stále fascinujúcou pripomienkou minulosti, nechýbajú však zásadné inovácie, aby uspeli u súčasníkov.

Slovo pulzar je zloženina z "pulsating star" (pulzujúca hviezda), v tlači sa názov objavil v roku 1968. Pre objekty sa používa označenie PSR, napr. PSR 1919 + 21. 

Hlavnou zmenou je hybridný displej, kombinujúci LCD a OLED technológie. Reflexné LCD umožňuje trvalé zobrazenie času aj za denného svetla. Po stlačení tlačidla sa ale rozsvieti OLED červené číslice v nám podvedome dobre známom retro bodkovanom štýle a majiteľom to prináša zábavnú spomienkovú akciu. Ak nedochádza k rozsvieteniu, Hamilton PSR môžu čerpať energiu po dobu niekoľkých rokov.

Hamitlon PSR má hybridní displej kombinující LCD a OLED technologie

Hamilton PSR má hybridný displej kombinujúci LCD a OLED technológie

Na tejto inovatívnej technológii zobrazenia spolupracoval dnes už švajčiarsky Hamilton s firmou Asulab, výskumnou spoločnosťou Swatch Group a je na neho podaná patentová prihláška.

Vankúšovým tvarom puzdra aj rozmery, teda 40.8 x 34.7 mm, je PSR vernou kópiou Pulsar P2. Zmien sa dostalo sklíčku, ktoré je zafírové s antireflexom a vodeodolnosť je stanovená na 100 metrov oproti pôvodným 30 metrom P2. Na dienku nájdeme schému elektomagnetického žiarenia neutrónovej hviezdy, pulzaru.

Schéma elektromagnetického záření pulsaru vygravírované na dýnku

Schéma elektromagnetického žiarenia pulzaru vygravírovaná na dienku

Model je v dvoch prevedeniach, oceľové (H52414130) s cenou 745 dolárov a limitované so žltým PVD (H52424130) v počte 1970 kusov s cenou 995 dolárov. Predpokladaná dostupnosť je v máji 2020, pre Slovensko ale ešte nebola presne stanovená.

Nestáva sa zas tak často, že hodinársky svet zasiahne quartzový model hodiniek. Hamilton je ale (a nie prvýkrát) výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Novinka Hamilton PSR je pripomienkou pokroku a darčekom Hamiltonu pre skutočných hodinkových nadšencov.

Zdroje:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku