» Blog » Hamilton

Hamilton predstavil dvoje limitované Ventury ako z veľkofilmu Duna

Tagy: Predstavenie | Hamilton | Klasické

Eliška Měrková | 11.3.2024 | 4 MIN

Piesok je horúci, napätie by sa dalo krájať a Hans Zimmer tvrdo udiera do syntetizátorov... Toto je moment, keď sa celému kinu postavia chlpy na rukách. Veľkofilm Duna: Druhá časť je jedným slovom blockbuster a dvorný filmový divák Hamilton bol samozrejme pri tom. Ako sú dve limitované edície hodiniek Hamilton Ventura Dune ovplyvnené originálnymi filmovými rekvizitami Hamilton?

Prvý diel Duny prilákal do kín (zatiaľ) už 136 tisíc ľudí a niet sa čomu čudovať. Kinematografia je skutočne veľkolepá a scénografia nie je ničím výnimočná (film bol dokonca označený za taký "Star Wars" film pre dospelých). Rekvizity na čele s majstrom rekvizitárom Daughom Harlockom sa prekonali, ale čo je pre nás dôležité, Daugh vytvoril jednu z rekvizít v spolupráci so spoločnosťou Hamilton.

6 NAJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma
21.12.2023 - Aleš Pavelek
6 NAJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma

Nazval ju "Púštne hodinky", inšpirované kočovnou kultúrou a divokým duchom Fremenov. Zvláštny polygonálny tvar, zdanlivo "opotrebované" pieskované puzdro a technické útroby displeja priamo dýchajú sci-fi atmosférou. Modré detaily pripomínajú modré oči Fremenov, ktoré svoju farbu získali v dôsledku častého používania tzv. korenia.

Ako presne Fremeni používajú púštne hodinky a na čo vlastne slúžia, je pre mňa dosť veľkou záhadou. A hoci si ich asi málokto všimol (priznávam, že mne sa ich vo filme nepodarilo nájsť), mnohí fanúšikovia po nich túžili. Ale bohužiaľ – hodinky boli vyrobené len pre planétu Arrakis a na Arrakise aj zostanú.

Fanúšikovia však nemusia zúfať. Zo skúseností vieme, že Hamilton nerád sklame nadšencov, a tak prináša dvoje hodiniek (analógové a digitálne), ktoré sú inšpirované dizajnom púštnej rekvizity. Navyše sú vyrobené pre pozemšťanov, takže na nich bez problémov prečítate čas.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Zdroj: www.fratellowatches.com

Spoločnosť Hamilton Watch sa v spolupráci s majstrom rekvizít Dougom Harlockerom podieľala na uvedení tohto jedinečného odolného zariadenia Fremenov na veľké plátno vo filme Duna: Druhá časť. Hoci sú "púštne hodinky" dostupné len na Arrakise, tvorivý vplyv, ktorý za nimi stojí, bol príliš silný na to, aby sa nedostali aj do nášho sveta. – Na webovej stránke spoločnosti Hamilton sa uvádza

Hoci tvar puzdra týchto hodiniek je jedinečný, nejde o inovatívnu novinku. Naopak, ide o klasický trojuholníkový tvar hodiniek Hamilton Ventura, ktorý si od svojho vzniku v 50. rokoch minulého storočia zahral v nejednom filme (napríklad v Mužoch v čiernom, kam sa svojím dizajnom dokonale hodí). Preslávili sa však najmä ako "Elvisove hodinky".

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

Je trochu škoda, že sa Hamilton "nerozvetvil" a nevytvoril hodinky tvarom podobnejšie rekvizite. Rozhodne si myslím, že by to boli neuveriteľne zaujímavé a neopozerané digitálne hodinky. Hamilton sa však vydal vyšliapanou cestičkou a musím uznať, že ak chcel prevziať existujúce vlastné hodinky, musela to byť futuristická Ventura.

Ako tu už bolo spomenuté, môžeme sa tešiť na dva rôzne modely v limitovanej edícii: analógové Ventura XXL Bright Dune (3000 ks) a digitálne Ventura Edge Dune (2000 kusov). Oba majú quartzový strojček a dizajnovú šťavu Fremen. Na trh by mali prísť v marci/apríli 2024.

Ventura XXL Bright Dune H24614330

Analógová verzia je tá "jednoduchšia". Videli sme už veľa analógových Venturov a v podstate na nich nie je dizajnovo nič zlé. Asi preto na ne Hamilton stavil a vydal o 1000 kusov viac ako digitálnych.

Čierne PVD s matnou textúrou je neprehliadnuteľné, navyše tvorí dokonalý kontrast s modrými detailmi na ciferníku. Toto však nie je len nejaká potlač! V skutočnosti je na analógovej verzii najzaujímavejšie tlačidlo na opačnej strane od korunky, ktoré rozsvieti vzor.

XXL v názve potom nie je náhoda, model je väčší s rozmermi 52 x 46,6 mm a vďaka vrstvenému tvaru vyzerá masívne. Napriek tomu budú hodinky pomerne ľahko čitateľné. Výška je potom 12 mm, pričom sklo akoby mierne vyčnievalo. Bude však odolné voči poškriabaniu, pretože je zafírové s vnútornou antireflexnou vrstvou, ktorá odráža odlesky, takže čitateľnosť by mala byť dobrá aj na priamom slnku, možno aj na púšti.

Remienok je gumový s reliéfom a na ciferníku nájdeme len základné údaje vrátane úrovne vodotesnosti do 50 M (v hodinkovom slangu maximálne do sprchy).

Ventura Edge Dune H24624330

Digitálna Ventura je pre mňa zaujímavejším kúskom z tejto skupiny (a je to vôbec prvá digitálna Ventura!). Nielen nezvyčajne rozdeleným zobrazením času, ale aj kreatívnejším a prepracovanejším dizajnom. Útroby displeja vyslovene pripomínajú zariadenie Fremen a nápaditejšie je aj osvetlenie modrého vzoru – podľa videí sa svetlo postupne zosilňuje a zhasína a akoby pulzuje.

Puzdro pôsobí ostrejším, polygonálnym dojmom a sklo (tiež zafírové s antireflexnou vrstvou) má viditeľné brúsené fazety a výraznejšie vystupuje nad puzdro. Skladaný vzhľad gumového remienka s ním krásne ladí, a čo je dôležité – hodinky sú o niečo menšie ako analógová verzia. S rozmermi 51 mm x 47,2 mm a hrúbkou 13,8 mm sú o niečo užšie a vyššie.

Aj vodotesnosť je pohodlnejšia – s hodnotou 100 M si môžete aj zaplávať. O tom, ako aj o ďalších údajoch sa dočítate na ciferníku. Najzaujímavejšie na ňom však je vyobrazenie dvoch mesiacov Arrakisu a fakt, že tento limitovaný bude zrejme číslovaný.

Aby boli hodinky pre fanúšikov ešte zaujímavejšie, krabička rozhodne nie je obyčajná. Pripomína chrám Arrakis a je rovnaká pre oba modely.

A čo si o hodinkách a novom kúsku Duny myslíte vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 3000 ks
Novinka Február
1 687 € skladom
Limitovaná edícia 2000 ks
Novinka Február
2 377 € skladom