» Blog » Hamilton

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Agáta Vřeská | 22.7.2021 | 7 MIN

Je ťažké rozprávať len jeden príbeh, keď ide o Ventury. Ide o prvé elektronické hodinky na svete. Pozná ich každý fanúšik filmových Mužov v čiernom. Z dobrých dôvodov získali prezývku Elvisove hodinky. Ale najmä, majú jeden z najikonickejších dizajnov, ktoré sme kedy v hodinárčine videli. Hamilton v roku 2021 uviedol dva nové modely Ventura Elvis80 Skeleton, a tak sa v dnešnom príbehu zameriame najmä na toto spojenie s Kráľom rock 'n' rollu.

Elvis Presley Hamilton Ventury miloval. Uvádza sa, že mal hneď niekoľko Ventúr a dokonca ich niekoľko aj daroval svojim kamarátom. Odvážny a futuristický dizajn bol pre neho totiž ako stvorený. Priťahoval pozornosť rovnako ako samotný Elvis. Nedá sa presne dohľadať, kedy Ventury presne „objavil“, ale boli krokom k tomu, že sa stal veľkým fanúšikom tejto vtedy americkej značky a aj neskôr si kupoval najnovšie modely, vrátane prvých digitálnych hodiniek Hamilton Pulsar.

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Ako jeden z najznámejších mužov na planéte mal silný vplyv na popkultúru svojej doby. Preto keď sa vo filme Blue Hawaii z roku 1961 objavil s hodinkami Ventura na ruke, ľudia si toho všímali. Nebola to len rekvizita, boli to hodinky, ktoré nosí sám Kráľ!

Elvis Presley s hodinkami Ventra během filmu Blue Hawaii.Elvis Presley s hodinkami Ventura počas filmu Blue Hawaii.

Elvis Aaron Presley sa narodil do veľmi chudobných pomerov v roku 1935. Svoju prvú gitaru dostal v 11 rokoch a základné akordy ho naučil jeho strýko. Inak to bol skôr samouk a k absolútnemu sluchu sa dopracoval vďaka počúvaniu hudobných nahrávok. Najmä mal ale dar od Boha a nezameniteľný hlas.

Hodinky vo filme Blue Hawaii sú zo 14karátového bieleho zlata. Dodnes sa vlastne nevie, či išlo o Elvisove osobné hodinky, alebo ich tam nastrčili z rekvizít filmu. A dokonca ani nie je známe, kde presne teraz model je. Údajne totiž minimálne dve múzeá tvrdia, že majú práve tieto „filmové Ventury“.

Samotný Hamilton však počas dražby pozostalosti z Gracelandu v roku 1999 zakúpil hodinky Ventura v bielom zlate. A aj tie majú zaujímavý príbeh. Biele zlato nebolo v 60. rokoch pri šperkoch príliš obľúbené. Bolo považované trochu za „staromódne“. Presley ich kúpil (podľa dochovanej faktúry z klenotníctva) v roku 1965. Stále ale majú staršiu verziu strojčeka 500A, ktorý sa prestal vyrábať v 61. Naviac boli na náramku z bieleho zlata, ale Ventury sa na kove vtedy nepredávali.

Bolo ale známe, že Presley uprednostňuje kovoťahy pred kožou, preto ho zrejme klenotník vzal z modelu Savitar II. (ďalšieho z asymetrických diel dizajnéra Richarda Arbiba, ktorý navrhol unikátne dizajny Hamilton Electric vrátane Ventúr) a vytvoril tak unikátny kúsok pre Presleyho.

Prvú nahrávku naspieval v roku 1953 pre štúdio Sun Records. Za prvé zarobené peniaze kúpil Elvis ružový Caddilac svojej mame, na ktorú bol kvôli krušnému detstvu dosť fixovaný. Jeho kariéra skutočne odštartovala v roku 1955 a počas veľmi krátkej doby sa stal celebritou svetového formátu.

Nebol to ale zrejme len dizajn, ktorý Elvisa zaujal. Nesmieme zabúdať, že Hamilton silne odlišný tvar puzdier zvolil zámerne, aby podporil skutočnosť, že ide o „prvé elektrické hodinky na svete“. Označovali sa ako „hodinky budúcnosti“ a odvážny unikátny dizajn odrážal unikátnosť strojčeka vo vnútri.

Hamilton Ventura Electric. První elektrické hodinky na světě.Hamilton Ventura Electric. Prvé elektrické hodinky na svete.

Na vývoji svojich hodiniek Electric pracoval Hamilton desať rokov. Sám si vyrábal interne prakticky všetky súčiastky. Najväčším problémom sa ukázalo nájsť dodávateľa batérie, ktorá nahradila hnacie perko mechanických hodiniek. Desať výrobcov Hamilton odmietlo, kým sa ponuku podarilo uspokojiť spoločnosti National Carbon Company (teraz Energizer), ktorá pre hodinky vyrobila špeciálnu batériu.

Elvis má prezývku Kráľ rokenrolu. Rock and roll sa objavil v 50. rokoch 20. storočia ako prepojenie černošskej hudby rhythm and blues a belošskej country and western. Za prvý hit rock 'n' rollu sa považuje Rock Around the Clock od Billyho Halley, ktorý pozná bezpochyby každý. Meno hudobnému štýlu dal Alan Freed, americký DJ, ktorý významne spropagoval nielen černošskú hudbu cez rádiové vysielanie.

Počas rokov sa objavili Hamilton Electric v rôznych dizajnových podobách. Vnútri bol najprv strojček H500 (následne 500A), ktorý bol ale často poruchový a tým, že išlo o nový typ strojčekov,  hodinári si s opravami nevedeli rady. Väčšinu problémov sa podarilo vyriešiť až s úpravou H505 z roku 1961.

Verze strojků Hamiltonů Electric.Verzia strojčekov Hamiltonov Electric.

Prvé Ventury boli vyrobené zo 14karátového žltého zlata. Mali čierny alebo strieborný číselník a dvojfarebný kožený remienok, kde polovica bola prešívaná 24karátovým zlatom. Predstavené boli 3. januára 1957. Cena sa pohybovala okolo 200 dolárov ($1 by dnes mal hodnotu necelých $10). Pre zahraničný trh boli vyrábané z 18karátového zlata, pre Južnú Ameriku z ružového zlata (cena okolo 300 dolárov).

Okrem spevu sa  Elvis angažoval aj na filmovom plátne. Prvým z nich bol Love Me Tender z roku 1956 a celkom natočil cez 20 filmov, aj keď kvalitou príliš nesplnili Elvisove očakávania. Medzi najznámejšie patrí Jailhouse Rock (pieseň s rovnakým menom si rozhodne pustite) alebo Blue Hawaii.

Išlo o revolúciu. Veď to boli prvé hodinky, ktoré ste nemuseli doťahovať. Prvé v histórii hodinárstva vôbec! Aj keď ich ešte pred príchodom quartzových hodiniek v roku 1969 prekonali Bulovy Accutron, prvenstvo im nikto neuprie.

Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať

První Ventury z 14K zlata s řemínkem poršívaným 24K zlatem. Foto: Watchonista.comPrvé Ventury z 14kt zlata s remienkom prešívaným 24kt zlatom. Foto: Watchonista.com

Výroba Ventúr bola ukončená po siedmych rokoch, ale záujem fanúšikov zostal. A tak ich Hamilton vrátil späť do hry v roku 1988, keď vydal obnovenú verziu, ale s quartzovým strojčekom. Bola to ale filmová séria Muži v čiernom, ktorá Ventury vyniesla opäť medzi široko vyhľadávané a diskutované modely. Od uvedenia prvého dielu v roku 1997 sa totiž stali „povinnou výbavou“ všetkých agentov.

Hamilton Ventury nosí všichni Agenti MiB.Hamilton Ventury nosia všetci Agenti MiB.

Nosil ich Tommy Lee Jones, Will Smith, Josh Brolin, Alice Eve a v najnovšom diele aj Chris Hemsworth a Tessa Thompson. Objavili sa v najrôznejších podobách; XXL verzii, v quartze, s chronografom aj s mechanickým strojčekom. Viac sme sa o tom už rozpísali kedysi v samostatnom článku:

V ako Ventura: Hamiltony nosí aj žena v čiernom
29.10.2019 - Agáta Vřeská
V ako Ventura: Hamiltony nosí aj žena v čiernom

Hamilton Elvis80

Stále silného vplyvu Elvisa využil Hamilton v roku 2015. Upravil dizajn puzdra a uviedol kolekciu Elvis80. Pripomínal tak 80. narodeniny, ktoré by Elvis Presley oslávil, keby bol ešte medzi nami. V úpravách sa zameral najmä na lepšiu ergonómiu hodiniek, aby lepšie sedeli na ruke, a to aj cez papierovo väčšie rozmery.

V posledných rokoch pred smrťou v roku 1977 inklinoval Elvis k veľkým dávkam liekov a priberal na váhe. Zomrel vo svojom dome Graceland v Memphise vo veku púhych 42 rokov. Špekuluje sa, či išlo o predávkovanie, alebo infarkt. Jeho dom sa zmenil na múzeum a po Bielom dome je to druhý najnavštevovanejší dom v Štátoch.

To zostalo aj pri novinkách z roku 2021. Rozmery 42,5 mm x 44,6 mm a hrúbka 14 mm hovoria o masívnych hodinkách, o to viac prekvapí, ako pohodlne sa Ventury nosia. To, čo sa významne mení, je tak najmä číselník, respektíve skeletonová podoba.

Vytvoriť skeletonové hodinky nie je vôbec jednoduché. Sú tu totiž dva kľúčové problémy, s ktorými sa treba vysporiadať. Po prvé čitateľnosť, ktorá je často v dôsledku priehľadu na súčiastky ohrozená. Tým druhým je dosiahnuť dostatočnej atraktívnosti odhaleného strojčeka.

Ako už vieme z modelu Jazzmaster Skeleton Spiky H, Hamilton si s prvou záludnosťou dokáže poradiť veľmi dobre. U Ventúr je ale číselník natoľko rušný, chce sa mi napísať elektrizujúci, že čitateľnosť je o niečo horšia. Naviac sa tu stretávame aj s atypickým tvarom puzdra a môže byť zo začiatku ťažšie sa v tom orientovať. Napriek tomu, že o perfektnej čitateľnosti na prvý šup nemôže byť reč, je aj tak až prekvapivo dobrá.

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Atraktívnosť je neoddiskutovateľná. Hamilton nezabúda na dostatočnú zdobnosť pri použití Ženevských pruhov na strojčeku, ktorý vidíme cez zakrivené zafírové sklíčko. Vďaka odhaleniu celého strojčeka vás bude fascinovať nielen pohyb zotrvačníka, ale aj perko, ktorého navíjanie môžete pozorovať pri naťahovaní korunkou.

To zvláštne je ale priehľad cez. Hamilton nechal dienko kryté opäť zafírom, takže pri nezakrytí zotrvačníka rotorom vidíte cez strojček. Nemôže nezaujať aj „prázdny“ priestor, ktorý sa vytvoril okolo okrúhleho strojčeka. Vyvoláva akýsi nepokoj a súčasne neodbytne pripomína, s akým mimoriadnym tvarom máte tú česť.

Strojček, o ktorom je potom reč, je H-10, postavená na ETA C07.111, ktorá má 25 kamenných uložení, beží na frekvencii 21 600 polokmitov za hodinu a ponúka rezervu chodu 80 hodín. To je hodnota, ktorá už sa pri rade značiek Swatch Groupu stáva štandardom, napriek tomu ide stále o senzačné číslo presahujúce veľkú časť konkurencie.

Sú v dvoch prevedeniach. S čiernou PVD úpravou doplnené o červené detaily – sekundovú ručičku a elektrický pulz odkazujúci na pôvodné Hamilton Electric. Druhý variant je v ružovo zlatej PVD úprave, ktorá sa spája k prvým Venturám. Je elegantnejší oproti športovejšej čiernej verzii, obe sú ale premyslené a spojenie funguje bezchybne. Nosia sa na čiernom gumenom remienku, ktorý k puzdru zapadá ako dieliky puzzle, výmena za akýkoľvek iný je teda prakticky nemožná.

Retro-futuristický dizajn Ventúr je skutočne jedinečný a zrejme by fungoval sám o sebe, aj tak Hamilton dokazuje, že vie prinášať kus aktuálnosti do svojich historických modelov, a to je niečo, čo rozhodne musíte oceniť (podobne sa mu to nedávno podarilo pri Hamiltone PSR). Docieliť toho, aby futuristické hodinky pôsobili futuristicky aj po takmer 65 rokoch? Klobúčik.

Ventury zrejme v žiadnom ohľade nie sú hodinky pre každého. Musíte mať odvahu ich nosiť. Musíte veriť v ich silu, ich historický a nebojím sa povedať nestarnúci odkaz, podobný ako majú hity samotného Elvisa.

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku