» Blog » Casio

Casio Frogman oslavuje 30 – Príbeh od žubrienky po tridsaťročnú žabu

Tagy: Predstavenie | Casio | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 13.12.2022 | 6 MIN | 1x komentár

Asymetrický tvar, na dienku žaba a slovo, ktoré vysvetľuje všetko: Frogman. Žabie potápky od G-Shocku oslavujú v roku 2023 okrúhliny a Casio si pripravilo výročné modely. Čo Frogmany tak preslávilo? A ako sa za tých 30 rokov zmenili? Dnes venujeme Frogmanom krátke historické okienko a predstavíme si aj novinky tejto žabej ríše.

Zvláštne potápky, ktoré si získali komunitu

Prvý model sa objavil v roku 1993. Niesol označenie DW-6300 a na dienku mal nápis Frogman a malú postavu potápajúcej sa žaby.

První Frogmani DW-6300 ještě neměli na pouzdrě název Frogman.Prví Frogmani DW-6300 ešte nemali na puzdre názov Frogman.

To by ešte nebolo tak unikátne, ale hodinky mali asymetrický dizajn puzdra, ktorý sa stal rýchlo rozpoznateľným a dodnes je spájaný práve s modelmi Frogman. A ani to ešte nebolo všetko. Dienko hodiniek bolo šrobovacie, nie na skrutky, a táto špecifikácia im zostala prakticky po celý čas.

Dýnko DW-6300 s Žabákem a označením Frogman. Zdroj: www.carousell.com.myDienko DW-6300 so Žabiakom a označením Frogman. Zdroj: www.carousell.com.my

Ale to hlavné – išlo o prvé rýdzo potápačské G-Shocky s vodeodolnosťou do 200 metrov. Áno – ja viem, ja viem, všetky G-Shocky majú WR 200M. Ale tieto mali reálnych 200 metrov podľa medzinárodnej potápačskej certifikácie ISO 6425. Frogmani tak boli – a dodnes sú – jediné G-Shocky s Diver's certifikáciou.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

1993: Prvé G-Shock Frogman s Diver's certifikáciou.

A to aj napriek tomu, že nemajú otočnú lunetu ako bežné potápky. Frogmani majú namiesto toho mód merajúci čas strávený pod vodou (Dive Time Measurement Mode), a dokonca s možnosťou uloženia záznamu. Mätúce môže byť písmeno W v názve, ktoré u Casia mnohí spájajú s rádiovým príjmom času, ale to sa u Frogmanov objavuje až neskôr, a signalizuje tak prosté Watch.

Frogmany nosí i světový rekordman v potápění Nuno Goméz.Frogmany nosí aj svetový rekordman v potápaní Nuno Goméz.

Frogmani boli od začiatku pomerne robustní a získali si uznanie predovšetkým pre ich odolnosť a kvalitné spracovanie. Napokon Frogmani boli a sú vyrábaní výhradne v Japonsku. Obľúbili si ich nielen profíci, ale aj zberatelia, pretože práve špeciálne edície sa stali vyhľadávanými zberateľskými kúskami.

Medzi profesionálnych potápačov, ktorí nosia Frogmany, patrí aj Nuno Goméz, ktorý sa potopil do neuveriteľnej hĺbky 318,25 metrov. A s Frogmanmi na ruke.

Model si získal až prekvapivú popularitu a Casio do roku 1995 vydalo hneď niekoľko farebných variantov. Ešte viac ich prišlo s druhou generáciou Frogmanov DW-8200, ktorá kombinovala G-Shockovskú štruktúru s titánovou lunetou.

Druhá generace Frogmanů DW-8200.Druhá generácia Frogmanov DW-8200.

1995: Druhá generácia Frogmanov DW-8200 s titánovým telom.

Zaujímavé je, že sa Frogmani infiltrovali aj do najvyšších miest – v roku 1999 bol predstavený Frogman MRG-1100. Okrem funkcií a frogmanovského dizajnu na ňom bolo unikátne, že bol celotitánový.

(Na G-Shockovskom fóre G-central sa aktuálne špekuluje, že by sa v roku 2023 mohol objaviť hybrid MRG a analógových Frogmanov. Ale kto vie... kto vie...)

Celotitanový Frogman MRG-1100.Celotitánový Frogman MRG-1100.

V rovnakom roku prišiel aj DW-9900, na ktorom boli neobvyklé najmä menšie rozmery 51.6 x 46.8 x 15.9 mm. Ten mal ale nielen menšie rozmery, ale aj menšiu popularitu a bol pomerne rýchlo nahradený.

Lepší než rosnička. Frogmani sú na solar a riadia sa rádiom

Prví Frogmani s Tough Solar sa objavili v roku 2001 s označením GW-200. Aj tieto generácie dostali mnoho farebných variantov, vrátane populárnych GW-200Z z roku 2009, ktoré sa prezývali aj Final Frogman.

Frogman DW-200 s titanovým tělem včetně dýnka a solárním napájením. Zdroj: info.photowatches.euFrogman DW-200 s titánovým telom vrátane dienka a solárneho napájania. Zdroj: info.photowatches.eu

2001: Prví Frogmani s Tough Solar GW-200.

Od tej doby mali solárne napájanie Frogmani vo vienku pravidelne. Zlomový bod prišiel v roku 2009 s verziou GWF-1000. Išlo o prvé Frogmany, ktoré mali nielen solár, ale aj Multi Band 6, takže sa synchronizovali podľa rádiového signálu a to hneď zo všetkých 6 staníc.

GWF-1000 byly první Frogmani s příjmem rádiového signálu.GWF-1000 boli prvé Frogmany s príjmom rádiového signálu.

Rozmery GWF-1000 boli 58.3 x 52.8 x 18 mm a okrem Dive Mode (s pamäťou na 10 záznamov) bol tento Frogman vybavený aj grafom prílivu a odlivu a mesačnej fázy. Oceľové telo chránené živicovým G-Shockom malo naviac DLC úpravu, ktorá zvyšovala odolnosť voči korózii.

2009: Prví Frogmani so solárom a Multi Band rádiovou synchronizáciou.

Do tejto éry môžeme zaradiť aj sériu GF-8200, ktorá sa vyrábala od roku 2010 a bola v mnohých špeciálnych edíciách. A to vrátane Frogmana GF-8235D-1BER k 35. výročiu G-Shockov. Nápadnú podobnosť môžeme vysledovať aj u aktuálnej špeciálnej edície GW-8230B-9AER k 30. výročiu Frogmanov. Alebo to bol iný model…? No, o tom až za chvíľu.

Frogmani série GF-8200.Frogmani série GF-8200.

Ešte musíme dokončiť našu cestu. Ani solár v kombinácii s RC synchronizáciou totiž neznamenal vývojový koniec. V roku 2016 predstavuje Casio Frogmany so zafírovým sklíčkom a označením GWF-D1000, ktorým pribudli tri podstatné senzory: teplomer, hĺbkomer a kompas.

2016: Frogmani GWF-D1000 so zafírom, teplomerom, hĺbkomerom a kompasom.

Žabí muži dostávajú ručičky a karbón

Evolučným žabím skokom bol potom rok 2020. Na trhu sa totiž objavil analógový Frogman. Prvýkrát v histórii tejto kolekcie má náš žabiak ručičky. Nesie označenie GWF-A1000 a analógové zobrazenie nebol jediný revolučný krok.

Kovové šrobovacie dienko, ktoré sme poznali od počiatku Frogmanov, nahradila prírodná živica vystužená karbónovými vláknami. A naviac dostali modernú komunikačnú technológiu Bluetooth, cez ktorú sa dokážu spojiť s mobilnou aplikáciou.

GWF-A1000 s karbonovým tělem.GWF-A1000 s karbónovým telom.

2020: Prví analógoví Frogmani s monokokovým karbónovým puzdrom a Bluetooth.

Ani moderné pojatie nezmenilo nič na ich odolnosti a potápačskej certifikácii ISO 6425. Casio naviac uviedlo aj špeciálnu dúhovú edíciu venovanú vzácnej dúhovej ropuche bornejskej. A netreba asi písať, že sa po nich len sčerila voda a boli fuč.

Už to nie sú žiadne mladé žaby. Frogman oslavuje 30

V druhej polovici roka 2022 Casio oznámilo výročné modely. Ako prvý prišiel G-Shock GW-8230B-9AER zo série 8200. Podľa názvu by sa mohlo zdať, že pôjde o odkaz na GF-8235, ale v skutočnosti, keď sa zadívate pozornejšie, zistíte, že sa tu Casio vracia k svojej druhej generácii DW-8200, konkrétne DW-8200B-9A.

DW-8200,Séria 8200: DW-8200, GF-8235 a nové GW-8230B.

Casio zvolilo zlatú edíciu DW-8200 pravdepodobne preto, že vo svojej dobe bola rýchlo rozpredaná a dnes je zberateľmi vyhľadávanou záležitosťou. Predstavuje tak ideálnu ukážku významu a popularity Frogmanov. Casio zachovalo nielen dizajn, ale aj veľkosť.

2022: Eko-Frogman GW-8230B s lunetou a remienkom z biomasy.

Ale ono je to vlastne jedno, na aké modely odkazujú, sú to skrátka čistokrvní obojživelníci patriaci do rodiny Frogmanov. Opäť tu máme titánové telo vrátane šrobovacieho dienka a žabičku na dienku. Tá je tentokrát v základnom dizajne, ako na prvých modeloch.

Naviac v poslednej dobe ide Casio dosť Eco cestou a tak je pri tomto modeli g-shockovské puzdro a remienok vyrobený z biomasy. A rovnako ako nás „W“ miatlo pri prvých generáciách, mätie aj tentokrát, pretože nové GW-8230 rádiový signál nechytajú. Solárne napájanie je ale samozrejmosťou.

Testovanie nových Frogmanov bolo rovnako poctivé ako v minulosti, možno ešte náročnejšie. Okrem celkovej odolnosti prebiehajú aj testy statickej elektriny alebo stláčania tlačidiel vo vode a pod tlakom.

Výročný model je v špeciálnej krabičke a po aktivovaní LED podsvietenia sa objaví… Žabiak. Samozrejme.

A trocha farieb na koniec. Pamätáte sa na dúhovú edíciu venovanú vzácnej dúhovej ropuche bornejskej? Tak nástupca je venovaný jedovatej žabe obývajúcej Amazonské pralesy.

Model s označením GWF-A1000APF-1A bude opäť v limitovanej edícii a luneta je vyrobená z laminovaného karbónu so sklenenými vláknami. Farby sú jedinečné, pri každom kúsku zrejme iné a v rôznych uhloch sa budú meniť.

Zdroj: casioblog.comFrogman k 30. výročiu GWF-A1000APF-1A. Zdroj: casioblog.com

Funkčne ani rozmerovo sa od analógových GWF-A1000 nijak nelíši, avšak špekuluje sa, že pôjde o posledný model v tomto vývojovom rade Frogmanov, čo im pridáva na atraktívnosti.

Frogmani patria medzi najdlhšie vyrábané série G-Shockov a vždy boli považované za špičkové modely. Na akých žabiakov sa môžeme tešiť v budúcnosti, nie je zatiaľ známe, ale s istotou sa máme na čo tešiť.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“
20.11.2019 - Radim Krčmář
Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 92 dňami, reagovať
Len pre info. Model DW-6300 nema na dienku napisane nazov Frogman, ale Air Divers 200M.