» Blog » Seiko

História Seiko Alpinist: hodiniek, ktoré sa záhadne stali legendou

Tagy: Predstavenie | Seiko | Klasické | Retro | Tradičné

Agáta Vřeská | 21.2.2021 | 11 MIN

Je skutočne záhadou, prečo práve Seiko Alpinist patrí medzi najväčšie legendy medzi komunitou milovníkov Seika. Obzvlášť variant SARB017 s atypickým odtieňom číselníku z roku 2006 je pojmom, ktorý pozná každý hodinkový nadšenec. Pôvodne privilegovaná japonská rarita bola konečne uvoľnená pre celosvetový trh. Kým názov Alpinist z hodiniek zmizol, príbeh pokračuje...

Seiko Alpinist má medzi ikonickým modelmi Seika zaujímavé postavenie. Nikto totiž nečakal, že práve okolo tohto modelu sa vytvorí tak silný kult. Nieto pri variante so špecificky zeleným číselníkom. Hodinky, ktoré nepotrebovali dostať nickname od fanúšikov, pretože už svoj výstižný názov mali, si vydobyli silnú pozíciu a zaradili sa tak po bok ďalších športových pojmov ako je samuraj, sumo, monster...

V januári 2020 Seiko Prospex Land Alpinist, ktorý bol doteraz len pre japonský trh, dorazil aj do Európy. Podľa Seika sa ale jedná o model iba "inšpirovaný" Alpinistmi, a skutočne, slávne označenie na hodinkách nikde nenájdeme. Vývoj smerom ku kategorizácii jednotlivých radov je zo strany Seika zrejmý už dlhšiu dobu a Alpinisty minimálne charakterovo patria pod rad Prospex už dávno. Len teraz je to vďaka "X" na číselníku vidieť na prvý pohľad.

Dostupné sú štyri varianty: s čiernym číselníkom (SPB117), béžovými a striebornými ručičkami (SPB119), zeleným (SPB121) a vo farbe champagne so zlatými ručičkami (SPB123).

st

Seiko Prospex Land čierne (SPB117), krémové (SPB119), zelené (SPB121) a champagne (SPB123)

Hlavnou zmenou je upgradovaný kaliber 6R35 so 70 hodinovou rezervou, na ktorý je prvýkrát priehľad cez dienko. Ďalšie parametre zostali: typické katedrálne ručičky, vnútorná kompasová luneta otočná pomocou korunky na pozícii 4, vodeodolnosť 200 m a zafírové sklíčko, tentoraz s lupou na dátumovke.

Podrobne sa na ne pozrieme ešte nižšie, teraz poďme po historických stopách tohto "japonského explorera".

Začiatok Seiko Alpinist v 60. rokoch

Prvý Alpinista

Začiatok príbehu Seiko Alpinist nesiaha do roku 2006, kedy bol predstavený SARB, dokonca ani do roku 1995, kedy sa zrodil typický dizajn, ale začal sa písať už v 60. rokoch minulého storočia. Tu sa zdroje trochu rozchádzajú: podľa Seika to bol rok 1959, ktorý stvoril prvé hodinky pre japonských horalov.

Podľa iných zdrojov, prvé hodinky nesúce názov Laurel Alpinist boli z roku 1961. Meno im nebolo pridelené náhodne. Seiko sa snažilo vyrobiť hodinky pre skutočných "mužov hôr", japonsky "yama-otoko". Drsné podmienky japonského pohoria boli inšpiráciou pre model, ktorý mal byť odolný voči vode, nárazom a na ktorý bolo spoľahnutie. Vo svojej podstate sa ale jednalo o mierne upravené Laurely.

Priemer oceľového puzdra prvých alpinistov bol 35mm, mali skrutkovacie dienko a strojček Seikosha sa 17 kamene s tepom 2,5 Hz. Ručičky v tvare dauphine pokrývala luminiscenčná vrstva, rovnako tak indexy v tvare trojuholníka (pravdepodobne štíty hôr).

Druhý Alpinista

Druhá generácia prišla hneď o dva roky neskôr, 1963. Zaradil sa do série Champion a všeobecne sú Alpinisty druhej generácie označované ako "Champion Alpinist 850". Vzniklo samozrejme mnoho modelov, typické pre nich bolo lúčovité členenie číselníku, ktorý okrem slovíčka Alpinist niesol tiež informáciu "water proof", poukazujúcu na to, že tieto hodinky sú skutočne aj do vlhkého terénu hôr. Na dienku sa prvýkrát u niektorých verzií objavuje jednoduchý symbol hôr a názov Alpinist.

Vývoj Seiko Alpinist; zdroj: thespringbar.com

Vývoj Seiko Alpinist; zdroj: thespringbar.com


Vzkriesenie Seiko Alpinist v 90. rokoch

Skutočné zrodenie našej legendy sa ale odohráva až o 30 rokov neskôr. Píše sa rok 1995 a dizajnér Seika Shigeo Sakai nachádza inšpiráciu v historickom modeli. Ponechá atraktívne meno, ale vdýchne mu úplne jedinečný dizajn... Vzniká Red Alpinist.

Red Alpinist 1995

Ako tretiu generáciu teda môžeme označiť modely, pre ktoré sa vžilo označenie "Red Alpinist". Dôvodom bol neprehliadnuteľný červený nápis "Alpinist" na číselníku. Vzhľad sa ale od predchádzajúcich zásadne zmenil.

Za vznikom ikonického dizajnu stojí už spomínaný Shigeo Sakai, ktorý pôsobí v Seiko už od roku 1975. Ani on sám zrejme nečakal, že jeho Alpinisty budú mať taký ohlas. Navrhol tri farebné varianty – s béžovým číselníkom (SCVF007), čiernym (SCVF005) a zeleným (SCVF009) vo veľmi špecifickom odtieni, o tom ale neskôr.

Red Alpinist, foto: Masayoshi Kondo

Red Alpinist, foto: Masayoshi Kondo

Výrazným prvkom sú katedrálne ručičky, použité u všetkých troch variantov. Svoje meno získali pravdepodobne v podobnosti s vitrážou okien katedrál a často ich nachádzame práve u športových hodiniek, pretože vďaka veľkému priestoru pre luminiscenciu zaručujúcu perfektnú čitateľnosť v šere. U Alpinistov sú teda na svojom mieste.

Rovnako tak vnútorná azimutálna otočná luneta. Jej ovládanie vyriešil Sakai pomocou druhej korunky na pozícii 4 – ďalšej charakteristiky hodiniek, ktorá pretrvala dodnes. Hodinky navyše disponovali vodeodolnosťou 20ATM, skrutkovacou korunkou a plným skrutkovacím dienkom s rytinou Alpinistického znaku.

Pre model s čiernym číselníkom zvolil Sakai trojuholníkové indexy, u béžovej a zelenej potom arabské číslice (2, 4, 6, 8, 10 a 12). Sklíčko bolo minerálne, resp. "sapphlex", minerál so zafírovú vrstvou, na ktorú už dneska u Seika nenarazíme. Špecifický bol tiež kyklop na 3. pozíciu pre dátum.

Detaily Seiko Alpninist SCVF009 u roku 1995

Pre chod hodiniek bol použitý mechanický kaliber 4S15, ktorý bol relatívne malý (priemer puzdra bol 37 mm), ale bežal na 4 Hz frekvencii a mal 25 kamenných uložení. Bolo ale náročné ho hromadne vyrábať, čo bol jeden z hlavných dôvodov, prečo výroba bola po dvoch rokoch ukončená. O to vzácnejšie sa hodinky stali a ich cena sa logicky šplhala hore...

Red Alpinist SVCF009; foto: Mike Wilgus

Red Alpinist SVCF009; foto: Mike Wilgus

Model bol určený pre japonský trh a spadal do športovej rady Prospex. V juhovýchodnej Ázii sa však Alpinista s 4S15 vyrábal pod sériou Sports 200. Neniesol ale názov Alpinista na dienku ani číselníku, inak bol totožný, a to vrátane troch farebných variantov.

Odtieň mandľovo zelenej

Starostlivo zvolený odtieň zelenej, ktorý bol v kombinácii so zlatými detailmi veľmi špecifický, získal rozhodne najväčšiu pozornosť. Nebola to smaragdová, olivová, vojenská ani pistáciová. Ale mandľovo zelená.

Odtieň bol vybraný zámerne, aby sedel k hnedému koženému remeňu s aligátorím vzorom. Navyše mala evokovať istú noblesu záľub anglických gentlemanov, ako je muškárenie či lov. Takéto Alpinisty boli – športové, evokujúce prírodu a hory, a súčasne elegantné, hodné odevu gentlemanov... Takto to minimálne predstavuje sám Shigeo Sakai (rozhovor o popularite zelených alpinistov je veľmi zaujímavým zdrojom).

Alpinist Quartz s GMT: zabudnutý medzičlánok

Menej známy Alpinista od Seika pochádza z roku 2003. Mal kremenný pohyb 8F56 HAQ (hight accuracy quartz) s vysokou presnosťou a ponúkal funkciu GMT a večného kalendára. Bol vyrábaný v titáne s béžovým alebo čiernym číselníkom.

Alpinist Quartz

Alpinist Quartz GMT Titanium

Medzi spoločné znaky s Alpinistmi z roku 1995 patrila vnútorná otočná luneta a tvar puzdra. Korunky boli umiestnené na pozície 2 a 4, dátum bol posunutý na 4. pozíciu a tvar ručičiek bol mečovitý. Že ide naozaj o Alpinistu prezrádzal nápis na číselníku i dienku.

Alpinist Quartz z roku 2003 patří mezi poměrně vzácné kousky

Alpinist Quartz z roku 2003 patrí medzi pomerne vzácne kúsky

Unikátna bola limitka 500 ks s modrým číselníkom. Vznikla ako pocta nadáciu SSASS (Seven Summits Actions for Sustainable Society) horolezca Kena Noguchi, ktorý inicializoval zvýšenie povedomia o probléme hromadiacich sa odpadkov pozdĺž horských chodníkov. Sám potom s kolegami vyliezol sedem najvyšších hôr sveta za účelom aktívneho upratovania. Modrá farba pripomína oblohu i more a je hlavnou farbou neziskovej nadácie.

Limitovaná edice Alpinist SSASS s modrým číselníkem

Limitovaná edícia Alpinist SSASS s modrým číselníkom

Seiko Alpinist SARB séria 2006

Možno ešte známejší než pôvodná verzia z roku 1995 je Alpinista z radu SARB. Na trh vstúpil v roku 2006 a opäť na seba strhol pozornosť, medzi zberateľmi obzvlášť.

Dizajn obnovil a upravil Yasuhiro Kuzuya, ktorý pre Seiko pracuje od roku 1981. Aj on zvolil tri odtiene: béžový (SARB013), čierny (SARB015) a zelený (SARB017). Na prvý pohľad by si ich jeden mohol pomýliť s Red sériou, ale rozdiely tu nájdeme.

SARB017 se stal nejspíš vůbec nejikoničtějším zástupcem Seiko Alpinist

SARB017 sa stal najskôr vôbec najikonickejším zástupcom Seiko Alpinist

Predovšetkým sa zmenil kaliber, konkrétne z 4S15 na 6R15 s 50 hodinovou rezervou chodu a 23 kameňmi. Z číselníku zmizol názov Alpinist, (ale zostal v rytine na dienku). Odstránil sa tiež kyklop zväčšujúci dátum, minerálne sklíčko bolo vymenené za zafírové. Narástol tiež ľahko priemer puzdra a nepatrne sa upravil aj font arabských číslic.

Najviac zmien mala čierna verzia SARB015. Ponechala trojuholníkové indexy namiesto číslic, ale tvarom sa ľahko upravili. Upustilo sa od katedrálových ručičiek a nahradili ich dauphine známe z historických modelov. Tiež dátum sa posunul na 4. pozíciu. Sekundová ručička mala krásne červenú farbu, a vyvažovala tak absenciu červeného Alpinistu z Red série.

Mezi modely z Red série a SARB série jsou drobné rozdíly

Medzi modelmi z Red série a SARB série sú drobné rozdiely

Najväčšieho obdivu a popularity dosiahol opäť zelený variant. Kombinácia typického odtieňa, zlatých indexov a rúčok s hnedým remienkom je veľmi špecifická a SARB017 sa stal najikonickejším zástupcom Seiko Alpinist vôbec.

Řemínek SARB017

Remienok SARB017

V roku 2009 prišlo Seiko ešte s modelmi SARB059/61/63, avšak dizajnovo sa zásadne líšili. Spoločným menovateľom zostala horská rytina Alpinistov na dienku.

Seiko Alpinist SARB059 a SARB061 z roku 2009

Seiko Alpinist SARB059 a SARB061 z roku 2009

Rad SARB, určený pre japonský trh, bol v roku 2017 ukončený. A zdalo sa, že rovnako tak i Seiko Alpinist.

Limitovaný Blue Alpinist 2019

Prekvapením bol rok 2019, kedy Seiko vydalo limitovanú edíciu pod označením SPB089. Dizajnovo to boli známe SARB z roku 2006, avšak s modrým číselníkom. Číslovaná limitka 1959 kusov bola určená výhradne pre Seiko butiky a e-shop Hodinkee.com. Počet kusov bol zvolený podľa roku, kedy podľa Seika vznikli prvé Alpinisty. Boli to posledné vyrobené Seiko Alpinist, ktoré niesli na dienku známu horskú rytinu...

Blue Alpinist - limitovaná edícia z roku 2019

Alpinistmi inšpirované nové Seiko Prospex Land 2020 

Na konci roka 2019 obletela svet zaujímavá správa: Seiko obnovilo výrobu alpinistov a uvoľnilo ich pre celosvetový trh. Siedma generácia prišla v januári 2020. Má veľmi podobný dizajn, ktorý si toľko nadšencov zamilovalo, ale sú to prvé hodinky, ktoré na sebe nenesú názov Alpinist.

Seiko

Seiko "Alpinist" Prospex Land 2020 SPB121

Zostali tri základné varianty: čierny (SPB117), béžový so striebornými indexmi (SPB119) a zelený so zlatými indexmi (SPB121). Novo sa pridala verzia s číselníkom vo farbe champagne a zlatými indexmi (SPB123) a zeleným koženým remeňom.

Seiko Prospex Land

Seiko Prospex Land "Alpinist"

Aj tentoraz prešiel zmenou kaliber, z pôvodného 6R15 na nový 6R35 so 70 hodinovou rezervou chodu, 24 kameňmi a bežiaci na 3 Hz frekvencii. Historicky prvýkrát je na strojček vidieť skrz priehľadné dienko. Zostalo ale skrutkovacie, rovnako ako korunka a hodinky by stále mali držať vodeodolnosť do 20 BAR.

Poprvé je u Alpinistů vidět na strojek, dýnko i korunka jsou šroubovací

Prvýkrát je u alpinistov vidieť na strojček, dienko aj korunka sú skrutkovacie

Sklíčko je rovnako ako pri modeloch SARB zafírové (s vnútorným antireflexom), ale vrátil sa kyklop známy z Red edície. Tvar katedrálnych ručičiek zostal, a to u všetkých variantov. Čierna alternatíva s číselníkom bez sunburst efektu má ale opäť namiesto arabských číslic indexy pripomínajúce vrcholky hôr.

Nesignovanú pracku nahradila skutočne podarená preklápacia spona so signatúrou pri variantoch na koži, u čierneho číselníku je opäť oyster oceľový náramok. Vyrazené "S" ale zmizlo z korunky. Priemer puzdra je 39,5 mm a šírka oka pre náramok 20 mm.

Korunka už nemá signaturu, řemínky dostaly překlápěcí sponu

Korunka už nemá signatúru, remienky dostali preklápaciu sponu

Popri prítomnosti Kyklopa na prvý pohľad iný model prezradí logo radu Prospex "X" na číselníku. Drobný detail, ktorý neuberá na kráse, ale zrejme zvýši hodnotu starších alpinistov. Cena Seiko Prospex Land „Alpinist“ sa pohybuje tesne pod 700 eurami.

Genealógia Seiko Alpinist

1. GENERÁCIA LAUREL ALPINIST

Výroba 1961-1964 (ukončená)
Kaliber: 17 Jewels Seikosha (18000 bph)
Farebné varianty: krémový a čierny
Prvýkrát sa na číselníku objavuje názov Alpinist

2. GENERÁCIA CHAMPION ALPINIST 850

Výroba od r. 1963 (ukončená)
Kaliber: 17 Jewels Seikosha (18000 bph)
Mnoho variantov, typické použitie Dauphine ručičiek a lúčové členenie číselníkov
Prvý raz sa objavuje horský symbol Alpinist na dienku, zostáva označenie Alpinist na číselníku

3. GENERÁCIA "RED" ALPINIST

Výroba od r. 1995 (ukončená)
Kaliber: 25 Jewels 4S15 (28800 bph)
Farebné varianty: krémový (SCVF007), čierny (SCVF005), zelený (SCVF009)
Použité sklíčko Sapphlex s kyklopom pre dátum
Prvýkrát sa objavuje kompasová luneta (a druhá korunka na pozícii 4) a katedrálne ručičky, zostáva názov Alpinist na číselníku (výrazná červená farba dala vznik označeniu Red Alpinist) a horský symbol Alpinist na dienku

4. GENERÁCIA ALPINIST GMT TITANIUM QUARTZ

Výroba od r. 2003 (ukončená)
Kaliber: 8F56 (veľmi presný quartzový strojček s fcí GMT a večného kalendára)
Varianty: SBCJ019, SBCJ021 a SBCJ031 a limitovaná edícia SBCJ029 500ks SSASS
Kremenný pohyb, zostal názov Alpinist na číselníku

5. GENERÁCIA  ALPINIST SARB

Výroba: od r. 2006 (ukončená)
Kaliber: 23 Jewels 6R15 (21600 bph, 50h rezerva chodu)
Varianty: Krémový (SARB013), čierny (SARB015) a zelený (SARB017)
Použité zafírové sklo, bez kyklopu, z číselníku mizne názov Alpinist, zostáva plné dienko s horským symbolom Alpinist, variant s čiernym číselníkom sa vracia k Dauphine ručičkám

6. GENERÁCIA  ALPINIST SARB2

Výroba: od r. 2009 (ukončená)
Kaliber: 23 Jewels 6R15 (21600 bph)
Varianty: tmavo zelený číselník (SARB059), čierny číselník (SARB061) a čierny číselník s čiernou úpravou ocele (SARB063)
Novo vonkajšia otočná luneta (len jedna korunka na pozícii 4), bez názvu Alpinist na číselníku, ale horský symbol Alpinist na dienku zostáva

BLUE ALPINIST LIMITED EDITION

Výroba: 2019
Limitovaná edícia: 1959ks
Kaliber: 23 Jewels 6R15 (21600 bph, 50h rezerva chodu)
Variant: modrý číselník (SPB089)
Designovo inšpirovaný SARB013-017)

7. GENERÁCIA „ALPINIST“ PROSPEX

Výroba: od r. 2020 -
Kaliber: 24 Jewels 6R35 (21600 bph, 70h rezerva chodu)
Varianty: čierny číselník (SPB117), krémový (SPB119), zelený (SPB121), champagne (SPB123)
Inšpirácia v SARB113-117, mizne názov Alpinist z číselníku i dienka (novo priehľadné), novo logo Prospexu „X“ na číselníku

Zaujímavé zdroje:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre