» Blog » Edox

História Edoxu alebo Za všetkým stojí žena

Tagy: O značke | Edox | Klasické | Tradičné

Michal Kočiš | 11.11.2019 | 7 MIN

Na počiatku väčšiny hodinárskych spoločností stoja mužské osobnosti. Pri Edoxe je to trochu inak, keďže na počiatku svojím spôsobom stojí žena, manželka zakladateľa. Prečo? To sa spolu dozvieme v nasledujúcom článku o histórii spoločnosti Edox. Tiež sa dozvieme, ako ďaleko to môže dotiahnuť muž, ktorý si vezme k srdcu radu svojej ženy.

Príbeh spoločnosti Edox začal v roku 1884 v meste Grenchen zásluhou veľmi talentovaného muža menom Christian Rüefli-Flury, ktorý venoval svoj čas výrobe daru pre svoju ženu Paulinu k 25. narodeninám. Vyrobil krásne vreckové hodinky, z ktorých bola jeho žena tak nadšená, že naňho apelovala, aby si založil vlastnú spoločnosť. Ktovie, či by táto spoločnosť vznikla, nebyť pani Pauliny Rüefli-Flury. Christian radu svojej ženy počúvol a založil si vlastnú spoločnosť. A takto to celé začalo.

Christian Flury bol nielen hodinár, ale tiež hlavný zakladateľ paroplavby na Bielskom jazere. Podieľal sa na založení lanovkovej dráhy z Bielu na Evilard a kliniky Wildermeth. Myslel na potrebných a venoval štedré dary miestnym nemocniciam a ústavom. Finančne podporoval domovy pre seniorov a sanatórium pre nepočújúcich. Preto sa mu medzi ľuďmi dostávalo uznania a úcty.

Začiatky firmy Edox

Sídlo mala spoločnosť v meste Biel, neďaleko mesta Bern. Dielňa bola najprv malá, avšak hodinky, ktoré dielňu opúšťali, dobyli hodinársky trh a preslávili sa po celom svete. Pán Christian si zakladal na precíznej práci, presnosti a skvelom vizuálnom dojme. Tohto konceptu sa firma drží do dnešných dní, preto nájdeme medzi hodinkami značky Edox naozajstné klenoty hodinárskeho umenia.

V roku 1900 si spoločnosť zvolila ako oficiálne logo presýpacie hodiny, ktoré boli symbolom plynúceho a ľuďmi nezastaviteľného času.

Logo Edox

Až do svojej smrti v roku 1921, keď vedenie spoločnosti prevzal pán Robert Kaufmann-Hug, venoval majster Flury svojmu remeslu maximum času.

S novým vedením prišlo mnoho zmien, tie však spoločnosť nijak nepoškodili, práve naopak. Spoločnosť sa rozhodla, že sa bude venovať iba výrobe náramkových hodiniek, a to ako prvá vôbec. Pán Hug bol skutočne dobrý obchodník, preto sa Edox rozhodol pretransformovať na akciovú spoločnosť, čo zapríčinilo ešte väčší rast a zisk spoločnosti.

Mrknite sa na video o tejto značke.

Rýchly rast v 50. - 70. rokoch

V 50.rokoch už spoločnosť zamestnávala 500 hodinárov a vďaka vysokým výnosom z predaja venovala značnú časť financií do modernizácie a výskumu moderných postupov výroby. O pár rokov neskôr sa musela celá spoločnosť presunúť do väčších priestorov, ktoré boli vyhovujúce iba do roku 1971, keď sa spoločnosť opäť rozrástla takým spôsobom, že priestory museli byť prestavané a zväčšené.

Rovnako ako iné spoločnosti venujúce sa hodinárstvu, potýkal sa aj Edox s tzv. "quartzovou krízou", keď trh zaplavili lacné a dostupné hodinky z Japonska. Našťastie pre Edox nebola táto kríza úplne deštruktívna ako pre mnoho iných švajčiarskych firiem. Napriek tomu sa v 70-tych rokoch stala spoločnosť súčasťou General Watch Company, sub-holdingovej spoločnosti ASUAG, neskoršej Swatch Group.

Edox Manufacture

Rodinná firma Strambiniovcov

Po pomalom odoznení dôsledkov "quartzovej krízy" sa v roku 1983 stala spoločnosť vďaka pánovi Victorovi Strambinimu, ktorý ju odkúpil, rodinnou, slobodnou a úplne nezávislou firmou. Túto hodinársku slobodu si spoločnosť Edox zachovala, a dodnes ju riadi Victor Strambini, jeho synovia a rodinní príslušníci.

Po roku 2000 sa Edox čím ďalej tým viac začína objavovať tam, kde je rýchlosť a prvenstvo. Spolupracuje napr. so spoločnosťou Koenigsegg, ktorá podľa pána Strambiniho zdieľa podobnú firemnú filozofiu. Tou filozofiu je nadšenie pre jemnú mechaniku, prestíž, dokonalosť, tradíciu a výnimočnosť.

Spoluprácou s týmto velikánom to ani zďaleka nekončí. Vysokorýchlostné člny Class-1? Rally? Alebo dokonca taká špička vo vysokorýchlostnom športe ako je WRC? Určite sa vám aspoň jeden z týchto pojmov zdal prinajmenšom povedomý. Áno, aj týmto spoločnostiam je Edox verným partnerom a ich oficiálnou časomierou. Aj preto sa mottom spoločnosti stala fráza "Časomiera majstrov".

Tím curlingových olympionikov si vyberá hodinky Edox

Edox a jeho tri veľké prvenstvá

Vďaka rozsiahlej modernizácii vychádza z dielní spoločnosti Edox v roku 1961 prvý naozajstný a celosvetový trhák. Sú ním hodinky "Delfin". Ide o vôbec prvé hodinky s dvojitým spodným viečkom, vysoko vodotesné a prachuvzdorné, s ochranou kalibru proti nárazom a vibráciám. Tieto hodinky boli veľmi žiadané nielen vďaka svojim pokročilým technickým vlastnostiam, ale tiež vďaka veľmi jednoduchému, oslovujúcemu a krásnemu dizajnu. Tieto skutočnosti však hodinkám neubrali nič na povestnej švajčiarskej precíznosti a samozrejme naprostej spoľahlivosti. Boli to naozajstné špičky vtedajšieho hodinárskeho trhu, čo sa týka vodotesnosti.

V ľavej časti obrázku sa nachádza fotografia prvotného modelu Delfin. V pravej hornej časti obrázku si môžeme prezrieť grafický nákres patentovaného tesnenia korunky.

Len o tri roky neskôr, v roku 1964, prichádza spoločnosť Edox so svojim druhým zázrakom - sú ním hodinky „HydroSub". Dokonalá ochrana strojčeka, vôbec prvé dokonalé tesnenie pod korunkou a napínacím krúžkom, a akoby toho nebolo málo, ich vodotesnosť bola 500m.

Pôvodný model Hydrosub (1963) a modernejšia, súčasná limitovaná verzia

Prichádza rok 1970 a tentokrát nám spoločnosť Edox predstavuje prvé hodinky, ktoré dokážu užívateľovi zobraziť čas zo všetkých časových pásiem a z 50 svetových metropolí. Geoscope je pre tento model skutočne príhodný názov.

Na obrázku si môžeme prezrieť naozaj veľmi originálny a pútavý dizajn krásnych hodiniek Geoscope

Tieto tri modely boli skutočnými velikánmi a stali sa populárnymi kúskami na trhu s hodinkami. A aby toho nebolo málo, prichádza spoločnosť Edox v roku 1998 dokonca so svetovým rekordom, a tým sú hodinky „Les Bémonts Ultra Slim". Sú to najtenšie hodinky s dátumom. Toto pozoruhodné hodinárske dielo sa môže pýšiť len 1,4 milimetrovou hrúbkou strojčeka. Hodinový strojček umožňuje výrobu veľmi tenkých a elegantných hodiniek, ktoré dokážu verne kopírovať tvar každého zápästia.

Čo je pre Edox typické?

Edox patrí k jednej z najrýchlejšie rastúcich švajčiarskych značiek. Väčšina modelov sa nachádza v cenovej relácii od 400 Eur do 4 000 Eur. Víziou spoločnosti je dostať sa medzi "Top trojku" švajčiarskych hodinárskych značiek v tejto cenovej kategórii.

Je známy pre svoju angažovanosť vo svete športu a rýchlosti. Pre niekoho môže byť atraktívna jeho nezávislosť a rodinné vedenie firmy, čo nie je typické pre všetky švajčiarske hodinárske značky. Zameriava sa na klientelu s vyššou kúpnou silou a citom pre kvalitu. Hodinky nesú prestížne označenie Swiss Made, dôležitú a právne chránenú známku potvrdzujúcu kvalitu. Všetky hodinky sú ručne zostavené v oblasti pohoria Jura vo Švajčiarsku, a preto sa jedná o precíznu a poctivú hodinársku prácu.

Zaujímavosťou je tiež vlastný dizajn a na mieru vyrábané komponenty, remienky, číselníky a ručičky. Niektoré puzdrá hodiniek sú tvorené až z dvadsiatich dielov, čo tiež nie je príliš typické. Výrobná tolerancia je 1/100mm, čo je veľmi precízny výkon. Všetky súčasne používané strojčeky pochádzajú zo Švajčiarska, ide predovšetkým o Sellitu pri mechanických hodinkách a Rondu pri quartzových. Sklíčka, ktoré dnes Edox používa, sú zafírové s antireflexnou vrstvou. Každý jednotlivo a ručne vyrábaný kus je pri každom výrobnom posune skontrolovaný a musí vyhovovať prísnym technickým i vizuálnym normám.

Modelové rady

V súčasnej dobe ponúka trh naozaj veľmi širokú škálu hodiniek a rôznych technologických zručností. Človek sa ľahko stratí, zmätie, a nevie, kadiaľ sa vydať. Spoločnosť Edox si vzala to najlepšie z moderných technológií, ale neprestala byť verná krásnemu vizuálnemu dojmu a svojej povestnej jednoduchosti a elegancii. Z týchto atraktívnych radov si vyberie aj ten najnáročnejší odberateľ. Či už ide o klenot, ktorý má zdobiť zápästie pri udalostiach, ako sú svadby, oslavy, meetingy, návštevy kulturných zariadení, alebo pri športových výkonoch, a to aj toho najvyššieho kalibru. Edox je v tomto ohľade všestranný. Nájdeme aj také modely, ktoré sú síce športové, ale to im neubralo na jednoduchosti a kráse, ktorej je Edox tak verný.

Edox ponúka v súčasnosti tri kategórie modelových radov. Sú to hodinky určené adrenalínu a športu, elegancii a štýlu a nakoniec limitované edície.

Modely hodiniek určených pre adrenalín a vysokorýchlostné športy patria do radov Delfin, Grand Ocean, Hydro Sub, Chronoffshore 1, Chronorally 1, Chronorally-S, Chronorally a Skydiver. Jedná sa o veľmi kvalitné, presné a prepracované modely. Pretože na počiatku vzniku spoločnosti Edox bola elegancia a precíznosť, zostáva tomuto konceptu Edox absolútne verný aj pri týchto športových modeloch.

Hodinky z radu Chronorally

Z radov Classe Royale, First Lady, La Passion, Les Bémonts, Les Géneves, Les Vauberts a Royal Lady si vyberie každý elegán i dáma, tieto hodinky sú veľmi precízne, jednoduché, tenké a prepracované a Edox sám ich ponúka v kategórii Elegancia a štýl, a to právoplatne.

Hodinky z řady Les-Bémonts.

Hodinky z radu Les-Bémonts

A na záver je nutné podotknúť, že Edox prichádza na trh tiež s limitovanými edíciami. V týchto edíciách Edox verne spája úspešnosť svojich minulých modelov s nádychom moderny dnešnej doby. Ako vzorový príklad nám poslúži napríklad model Sharkman Limited Edition III.

Sharkman Limited Edition III

Je veľmi príhodné spomenúť fakt, že Edox patrí medzi stredné priečky hodinárskych firiem, čo sa týka cenovej kategórie. Napriek tomu je verný odkazu svojho zakladateľa, a i keď je prítomný tam, kde je rýchlosť, adrenalín a šport, nezabúda na eleganciu, ladnosť a jednoduchosť - a hlavne kvalitu a švajčiarsku precíznosť.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre