» Blog » Timex

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc  

Tagy: O značke | Timex | Klasické | Fashion | Tradičné

Michael Černík | 24.2.2021 | 9 MIN

Existujú značky, ktoré pre väčšinovú spoločnosť predstavujú hodinky. Nie tie luxusné doplnky outfitov, ani tie technické zázraky mechanických riešení – nie sú to status symboly, ale robotníci každodennosti. Sú všade, ale zároveň akoby nikde. A jednou z týchto značiek je celkom určite Timex. Staré príslovie hovorí, že čas sú peniaze – toto je príbeh oboch.

Čo spája Mickey Mousa, Snoopyho a Billa Clintona? Kde sú mechanické Timexy? Čo sa skrýva za divným názvom INDIGLO? A o čom že to spieval Louis Armstrong? Poďme sa na to dnes pozrieť.

Waterbury, jednodolárové hodinky a Mickey Mouse

Prvé hodinky Timex uzreli svetlo sveta v roku 1950, ale v tej dobe mala za sebou firma, hoci pod rôznymi názvami, už skoro storočnú históriu aktívneho hodinárstva. Pôvodne sa spoločnosť volala Waterbury Clock Company, sídlila v Connecticute a vyrábala lacné vreckové hodinky, majúce za cieľ konkurovať drahým európskym alternatívam.

1854. Založenie Waterbury Clock Company v Connecticute Joeom Bastianichom.

Na konci 19. storočia sa firma spojila s ďalším výrobcom menom Ingersoll a dohromady predstavili vreckové hodinky Ingersoll Yankee – ktoré stáli iba jeden dolár a boli preto známe ako „hodinky, ktoré preslávili dolár“. Iste, v tej dobe bol dolár viac, než je dnes, ale v kontexte hodinárstva sa dalo aj vtedy hovoriť o naozaj lacných hodinkách. Timex bol už vtedy voľbou ľudí, ktorí „proste potrebujú hodinky”.

Dolarové hodinky vyráběla společnost Waterbury pro firmu Ingersoll.Dolárové hodinky vyrábala spoločnosť Waterbury pre firmu Ingersoll.

Bohužiaľ pre budúci Timex, agresívna cenová politika nemusí byť vždy tým pravým business modelom. Než vypukla prvá svetová vojna, bola firma na pokraji krachu, hlavné dôvody sa pričítajú zlému managementu.

Svet hodiniek sa mal však zásadne zmeniť. Náramkové hodinky, do tej doby považované skôr za dámsky doplnok, našli svoju cestu na zápästí vojakov prvej svetovej vojny a Timexu sa podarilo byť pri tom. Modifikáciou jedného z dámskych modelov s menším ciferníkom, posunutím korunky a urobením remienka vznikli hodinky tak, ako ich dnes poznáme. A Timex vďaka rýchlosti, s akou model vyvinul z tohto posunu profitoval.

K původně kapesním hodinkám přinýtovali nožky, posunuli korunku a na světě byly náramkové hodinky. O něco později vznikla spolupráce s Disneym.K pôvodne vreckovým hodinkám prinitovali nožičky, posunuli korunku a na svete boli náramkové hodinky. O niečo neskôr vznikla spolupráca s Disneym.

Po vojne teda bola firma v lepšej kondícii než pred ňou, potom ale prišla veľká hospodárska kríza. Timex však zareagoval naozaj kreatívne, dohodol sa s Disney a v roku 1933 predstavil svoje prvé naozaj úspešné hodinky s Mickey Mousom, ktoré priniesli firme miliónové tržby.

1933. Predstavené prvé hodinky s Mickey Mousom vyrobené pre značku Ingersoll.

Invicta Disney
25.3.2020 - Agáta Vřeská
Invicta Disney

Americké hodinky pre každého

Počas druhej svetovej vojny sa firma premenovala na The United States Time Corporation a hlavným predajným artiklom boli časovače bômb, dodávané americkej armáde. Po vojne dopyt po ich výrobe klesol, a tak sa firma znovu zamerala na výrobu náramkových hodiniek, s rovnakým cieľom ako pred 50 rokmi – vyrobiť lacné, presné a odolné hodinky pre každého.

1941. Thomas Olsen kupuje Waterbury a neskôr premenuje na Timex Corp. Názov Timex vznikol spojením mien vtedy obľúbených časopisov Time a Kleenex.

V roku 1950 potom prvýkrát prichádzajú hodinky pod nami známou značkou Timex. Ich hlavná výhoda? Boli to najlacnejšie hodinky na americkom trhu. Toho bolo však docielené kontroverznou inováciou, ktorá mala navždy ovplyvniť povesť značky.

Cena produkcie hodiniek bola totiž optimalizovaná nepoužitím tzv. kameňov, ktoré dodnes v mechanických hodinkách nájdeme. Jedná sa o lôžka zo synteticky vyrobeného rubínu s minimálnym trecím odporom, v ktorých sú ukotvené pohyblivé komponenty. Tieto rubíny, ako sa im tiež hovorí, boli a dodnes sú drahým komponentom hodiniek a samotný fakt, že sa Timexu podarilo toto riešenie nahradiť, možno považovať za úspech. Docielené toho bolo použitím novej pevnej a hladkej zliatiny, vyvinutej  počas vojny pre použitie v ložiskách.

1950. Prvé hodinky pod názvom Timex. Bežne používané rubíny boli nahradené zliatinou Armalloy.

Aj keď Timex tvrdil, že vlastnosti ich lacných hodiniek sú porovnateľné, alebo aj lepšie než tradičnej konkurencie, pravda to bola len napol. Hodinky boli naozaj lacné na výrobu a odolné voči mechanickému poškodeniu, avšak vypustením rubínov sa zhoršila presnosť, ktorá napríklad švajčiarskym chronometrom nemohla absolútne konkurovať.

Ruku v ruke s predstavením nových hodiniek bola zahájená rozsiahla reklamná kampaň v novinách, rádiu aj vtedy nastupujúcej televízii ukazujúcej Timex ako americké hodinky. Dokonca existovala jazzová show Timex, kde hodinky propagoval aj Louis Armstrong. V roku 1962 potom boli každé tretie hodinky predané v USA práve hodinky Timex.

1962. Každé tretie hodinky predané v USA boli značky Timex.

Počas 60. rokov sa na scéne objavil aj jeden z kľúčových a dodnes rezonujúcich modelov značky, Timex Marlin. Elegantné spoločenské hodinky so silným sunburst efektom sa pred pár rokmi dočkali znovuuvedenia na trh a tým, aký to vyvolalo ohlas, jednoznačne potvrdili kultovú povahu originálu (stále možno na Ebay nájsť kusy zo 60. rokov za rozumnú cenu, avšak v posledných rokoch ich cena rastie).

Doba quartzová, Ironman a hodinky prezidentov

Vtedy sa však už začalo zmrákať nad pretekmi chronometrov v astronomických observatóriách a doba mechanická sa nevyhnuteľne stala dobou digitálnou. S plnou silou vtrhlo do svetového hodinárstva Seiko so svojimi poznatkami o rezonancii kremíka a začala quartzová kríza. Všetci výrobcovia mechanických hodiniek boli zasiahnutí – nehľadiac na tradíciu či veľkosť firmy. A každý sa so vzniknutou záplavou extrémne lacných a bezkonkurenčne presných japonských strojčekov vyrovnával po svojom.

Timex bol krízou značne zasiahnutý, továrne museli prepúšťať a k tomu vypršala licenčná spolupráca s Disney. Rovnako ako v minulosti bola však reakcia z vedenia rýchla a Timex sa začal znovu sústrediť na výrobu tých najlacnejších modelov, tentokrát osadených quartzovou technológiou. V 80. rokoch tak prišiel zásadný model, ktorý Timex vyvinul v spolupráci s atlétmi a ktorý bol desať rokov(!) globálne najpredávanejšími hodinkami vôbec – Timex Iron Man.

1986. Timex predstavuje prvé športové hodinky na svete Ironman. Stane sa najväčším predajcom športových hodiniek na niekoľko ďalších rokov.

V roku 1991 inžinieri Timexu prišli aj s originálnym podsvietením číselníka – technológiou INDIGLO, ktorá v lacných hodinkách dodnes nemá takmer konkurenciu. Timex sa tak znovu etabloval ako skúsený výrobca lacných a kvalitných hodiniek pre každého – to je niečo, čo zostalo do dnešných dní.

Timexy s podsvietením Indiglo získali obrovskú popularitu, keď počas útoku v roku 1993 administratívny pracovník viedol pomocou hodiniek skupinku ľudí z World Trade Center po temných schodoch.

V 90. rokoch bolo možno vidieť lacné hodinky Timex aj na zápästiach mnohých majetných Američanov či rovno prezidentov. Bill Clinton aj G.W. Bush mali svoje Timexy – priamo pre toho druhého menovaného potom Timex vyrobil špeciálnu edíciu hodiniek s americkou vlajkou.

Bill Clinton nosil Timex Ironman. Zdroj: https://www.thegentlemansjournal.com/Bill Clinton nosil Timex Ironman. Zdroj: thegentlemansjournal.com

V roku 2001 potom Timex uzavrel celú jednu hodinársku kapitolu. Bola prerušená produkcia hodiniek na americkom území; MADE IN USA muselo ustúpiť cenovej dostupnosti. Niektoré špeciálne modely a edície sa stále v USA vyrábajú, ako napríklad American Documents, ale je to extrémne vzácne a mainstreamová produkcia už nesie len vzdialený odkaz amerického hodinárstva.

2008. Spoločnosť sa reštrukturalizovala a zmenila názov na Timex Group USA.

Timex American Documents. Foto: Hodinkee.comTimex American Documents. Foto: Hodinkee.com

Ako sú na tom v 21. storočí?

A ako je na tom Timex v súčasnosti? Produkuje veľké množstvo modelov, pokrývajúcich väčšinu žiadaných kategórií. Obnovuje ikonické modely z histórie. Súťaží o zákazníkov v kategórii smart fitness hodiniek. Má na ciferníkoch Snoopyho. Zároveň sa však zdá, že v súčasnosti prehráva v zásadnom segmente „lacných luxusných hodiniek” – ako sa niekedy napol hanlivo hovorí nástupu v Číne produkovaných, silno marketingovo propagovaných, extrémne predražených módnych doplnkov.

V posledných rokoch asi každý, kto sa o hodinky zaujíma, zaregistroval nástup cool znejúcich značiek, ako Daniel Wellington, MVMT, Michael Kors atď., ktoré sa všou silou mohutného marketingu vrhli na trh a upútali veľa pozornosti v kategórii, kde do tej doby boli jasne korunovaný králi – medzi nimi samozrejme Timex a Casio. Ťažko povedať, čo sa v zavedených hodinárskych firmách stalo, ale adekvátna reakcia zatiaľ stále neprišla, a tak sa kategória lacných quartzových spoločenských hodiniek bizarne zdeformovala pod nánosom prakticky identických nehodnotných kúskov hlásajúcich revolúciu v hodinárstve a zničenie zavedeného poriadku.

Faktom bohužiaľ zostáva, že hoci v priamom porovnaní Timexov často vyhráva špecifikáciami aj kvalitou spracovania, zákazník mnohokrát radšej siahne po dizajnovej a na obrázku dobre vyzerajúcej alternatíve. A tak sa dostávame k najväčšej výzve, ktorej súčasný Timex musí čeliť: Ako nájsť svoje miesto v hutne saturovanom segmente dostupných dizajnových hodiniek a byť zasa kráľom lacných a spoľahlivých riešení.

Ponuka

Retro potápky, spoločenská klasika alebo každodenná istota? Timex má hodinky pre každého.  Poďme sa teda pozrieť na niekoľko súčasných modelov, ktoré stoja za bližší pohľad.

Timex Originals

Edícia Timex Originals je priamym účastníkom bojov, ktorým sme sa venovali vyššie. Pozrite sa na tieto hodinky, na cenu, za ktorú ich môžete mať, a na nádherné INDIGLO podsvietenie, ktoré k tomu samozrejme dostanete. Voľba sa náhle nezdá taká zložitá, že? Dôvod, prečo na viacerých zápästiach uvidíte skôr (drahšiu) konkurenciu než Originals, je čisto dôraz na marketing, ktorého absencia Timexu v posledných rokoch značne škodí.

Weekender

Pokračujeme asi najikonickejším univerzálnym Timexom, modelom Weekender. Hodinky spadajú do kategórie “field watch” – teda dobre čitateľné prehľadné hodinky so základnou odolnosťou voči živlom a pochopiteľne podsvieteným ciferníkom. Veľkosťou sú to hodinky takmer ideálne, padnúce prakticky na každé zápästie. Dostupný je vo veľa farebných kombináciach, takže si vyberie naozaj každý.

Timex WeekenderTimex Weekender

Q Reissue

Tento model urobil pred nejakou dobou celkom rozruch v staromilských hodinkových kruhoch.  Znovuuvedenie Modelu Q, ktorý v svojej dobe nijak neexceloval, avšak v 21. storočí prišiel v správny čas, kedy sa hlad po “vintage diveroch” ozýval najhlasnejšie.

Vyšlo to Orisovi, Tudorovi a ďalším, tak prečo nie Timexu? Keď sa ešte oproti týmto konkurentom ponúka model Q vo výrazne nižšej cenovej hladine. To ale neznamená, že by hodinky boli lacné – zlé jazyky by mohli dokonca tvrdiť, že cena za old-school špecifikácie je priam neadekvátna.  Posúďte sami – plastové sklíčko, 50 m vodeodolnosti a quartzový strojček vo vnútri. Pseudo potápky a dizajnový úlet, alebo dobre poziciovaná retro dobrota? Podľa záujmu, zhánky v aftermarkete a všeobecnému nadšeniu sa zdá, že jednoznačne to druhé.

Marlin

Ikonický model Marlin spoločenských hodiniek z hĺbky 20. storočia sa dočkal znovuuvedenia a pozbieral pri tom veľa chvály. Automatický strojček, nádherný čistý dizajn a tradičné rozmery robia z tohto modelu ťažko odolateľnú voľbu, najmä ak zháňate slušnejšie hodinky s decentným a uhrančivým retro kúzlom.

Waterbury

Na záver sa ešte pozrieme na jeden modelový rad, tentokrát ponúkajúci okrem iného štýlové a funkčné chronografy – Timex Waterbury. Čistý a prehľadný dizajn spojený s praktickosťou integrovaných stopiek je jedinečnou pripomienkou, prečo si Timex našiel cestu na toľko zápästí.  Sú to cenovo dostupné, zbytočne nenafúkané a v ruke poctivé hodinky, ktoré budú majiteľom robiť radosť vždy, keď skontrolujú čas.

Timex. Hodinky pre každého

Čo povedať na záver?  Každá horúčka hodinkového nadšenca musela niekde začať a keď to nebolo Casiom, dosť pravdepodobne stál na tom pomyselnom začiatku práve Timex. Nie sú to dokonalé hodinky, ale jednoducho robia dobre to, pre čo boli navrhnuté, za ceny, ktoré sú viac než adekvátne. Zároveň nemajú žiadnu výraznejšiu chybu, na ktorú by sa dalo upozorniť – snáď len pri analógových modeloch býva tikanie sekundovej ručičky celkom hlasité, čo nemusí byť každému po chuti.

Nie sú to dokonalé hodinky, ale jednoducho robia dobre to, pre čo boli navrhnuté, za ceny, ktoré sú viac než adekvátne.

Timex je presne tá značka, od ktorej by ste mali mať doma aspoň jeden kus. A pokiaľ by mal byť len jeden, tak veľa šťastia, pretože katalóg Timex ponúka naozaj mnoho dobrých možností a výber bude radostnou výzvou.

Timex sú hodinky jednoducho stále pre každého.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre