» Blog » Casio

História značky Casio – Od kalkulačiek cez televízie až k hodinkám

Tagy: O značke | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 5.1.2024 | 11 MIN

Technologická špička krajiny vychádzajúceho slnka si vždy vedela poradiť s elektronikou. A ako čas plynul, pridala do svojho sortimentu aj hodinky, ktoré dnes pozná aj laik. Ako japonská značka Casio povstala z popola povojnovej éry ako vták Fénix? Pozrime sa na históriu spoločnosti Casio a na to, ako ďaleko sa dostala za takmer 80 rokov svojej existencie.

Značka Casio, presnejšie Casio Computer Co., Ltd., je celosvetovou spoločnosťou v oblasti elektroniky. Keď však počujete názov "Casio", prvé, čo vám pravdepodobne napadne, sú hodinky. Hodinky však zďaleka nie sú to jediné, čo táto japonská spoločnosť dokáže. Za 80 rokov svojej existencie prišla na svetový trh s často zaujímavými a významnými výrobkami, ktoré boli skutočnými gamechangermi vo svojom odvetví. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako to všetko začalo:

Písal sa apríl 1946, obdobie po vojne. V zničenom Japonsku sa zrodila svetoznáma spoločnosť Casio, ktorú na predmestí Tokia založil muž menom Tadao Kashio. A tam, vtedy ešte ako malá spoločnosť, aj rastie, netušiac, že jedného dňa otriasla svetom. Ale aby sme sa dostali k hodinkám, musíme sa vrátiť ďalej do histórie. Casio začínalo úplne inak.

Hoci Casio bola a je veľká elektronická spoločnosť, ktorá spočiatku fušovala do vecí, ako sú kalkulačky a podobne, jej prvý výrobok vás pravdepodobne prekvapí.

Takto to vše začínalo, v malé budově na předměstí Tokya

Takto sa to všetko začalo – v malej budove na predmestí Tokia.

Bol to typ prsteňa, ktorý slúžil ako držiak na cigarety. Jeho primárnym účelom bolo, aby ste mali voľné ruky, keď ste mali chuť si zapáliť. Asi nás prekvapí, aký veľký hit to vtedy bol. Ale vzhľadom na to, že v povojnovom období boli cigarety lacnou záležitosťou a fajčil takmer každý, bol to jednoducho obľúbený a praktický výrobok.

Yubiwa Pipe - první produkt značky Casio

Fajka Yubiwa – prvý výrobok spoločnosti Casio.

Po úspešnom etablovaní sa na trhu sa spoločnosť Casio vydala cestou elektrotechnického priemyslu a začala sa venovať kalkulačkám. V tom čase boli kalkulačky tohto typu pomerne komplikované na obsluhu a zaberali aj pomerne veľa miesta.

1957 – Prvá plne elektronická kalkulačka

Kalkulačkám v tom čase trvalo až 10 sekúnd, kým vypočítali to, čo ste potrebovali. Táto prvá plne elektronická kalkulačka s názvom 14-A znamenala revolúciu. Tým, že bola elektrická, vydávala oveľa menej zvuku ako mechanické kalkulačky a bola vhodná do kancelárskeho prostredia, kde nevydávala toľko hluku. Okrem toho bratia Kashiovci vynašli spôsob, ako ju zrýchliť, čím sa stala jednou z najlepších vo svojej dobe.

První plně elektronická kalkulačka s označením 14-A

Prvá plne elektronická kalkulačka s označením 14-A.

Kalkulačky sa používali najmä vo veľkých firmách, vedeckých ústavoch a na univerzitách. Ich využitie bolo široké, či už išlo o bežné účtovníctvo, štúdium alebo iné nástrahy spojené s číslami.

1960 – Plnohodnotná továreň

Spoločnosť Casio rástla a s ňou aj jej výrobné požiadavky. A priestor na predmestí Tokia sa preň začal zmenšovať. V dôsledku toho sa začiatkom 60. rokov 20. storočia stavia nová, plnohodnotná továreň v oblasti Yamata-Machi.

Nová plnohodnotná továrna

Nová továreň v plnom rozsahu.

V priebehu šesťdesiatych rokov vyrába Casio jednu kalkulačku za druhou a pribúda aj niekoľko nových typov. Zároveň prichádza ich kompaktnosť, prístroje sú čoraz menšie a čoraz dostupnejšie pre viac ľudí. Koncom desaťročia je na obzore kríza kremeňa a Casio sa rozhodne rozšíriť svoje portfólio o ďalší výrobok. Hodinky.

1974 – Prvé elektronické hodinky

Úplne prvé hodinky Casio niesli ikonický názov Casiotron. A aj po viac ako päťdesiatich rokoch znie stále dobre! Ako zo sci-fi filmu.

História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?
22.8.2023 - Eliška Měrková
História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?

V 70. rokoch, keď prebiehala kríza quartzových hodiniek, sa Casiotrony stali pre mnohé spoločnosti hororom.

V skutočnosti boli Trony prvé digitálne náramkové hodinky na svete s automatickým kalendárom. Dnes je to štandard, ale vtedy – to bola vec.

Casio na to jednoducho išlo a malo úspech v oblasti elektroniky aj hodinárstva. A začala expandovať do ďalších častí sveta. Pobočky vznikali napríklad v Londýne a ďalších mestách.

To Japoncom otvorilo nové možnosti a začalo mať významný vplyv na rozvoj spoločnosti. Rozvoj bol taký obrovský, že sa spoločnosť Casio rozhodla rozdeliť svoje výrobné odvetvia na päť divízií: vývoj, technológia, výroba, predaj a všeobecné záležitosti.

Sektor kontroly kvality

Sektor kontroly kvality.

Každý sektor sa čo najviac sústredil sám na seba, čím sa zvýšila nielen kvalita, ale aj efektívnosť.

Výzkumné a vývojové centrum v Hamura City, Tokyo

Výskumné a vývojové centrum v meste Hamura v Tokiu.

V 70. rokoch minulého storočia dosiahla spoločnosť Casio ešte zaujímavejšie míľniky, tu sú niektoré z nich:

  • 1976 – Casiotron X-1, hodinky s funkciou svetového času
  • 1976 – elektronická pokladňa
  • 1978 – vydanie osobného počítača

1980 – Hodinky, ktoré vedia počítať

Na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia vyšla kombinácia toho, na čo sa spoločnosť Casio zamerala – hodinky s kalkulačkou. V tom čase to bola veľká vec.

Hodinky se zabudovanou kalkulačkou

Hodinky so zabudovanou kalkulačkou.

V 80. rokoch už spoločnosť Casio vedela, ako urobiť kalkulačku rozmerovo prijateľnú na každodenné nosenie. Ale umiestniť ju do hodiniek a vytvoriť zariadenie, ktoré by robilo oboje... No, nosiť ich bolo trochu náročné. Hodinky mali označenie C-80 a vedeli vypočítať primitívne príklady.

Kalkulačka, budík a zapalovač v jednom. V Casiu se fantazii meze nekladou.

Kalkulačka, budík a zapaľovač v jednom. V spoločnosti Casio sa fantázii medze nekladú.

1983 – Prvé G-Shocky

V roku 1983 sa objavili notoricky známe odolné hodinky G-Shock. Kult, ktorý spoločnosť Casio odštartovala modelom DW-5000C. V tom čase sa pri kúpe hodiniek vždy uvádzalo, že s nimi treba zaobchádzať opatrne. Hodinky G-Shock boli prvé hodinky, pri ktorých ste toto odporúčanie nepočuli.

A takto vyzeral vývoj najpredávanejších hodiniek G-Shock:

Príbeh hodiniek G-Shock sa začal v roku 1981 v hlave inžiniera spoločnosti Casio, otca hodiniek G-Shock a mnohých legendárnych modelov. Nebol ním nikto iný ako Kikuo Ibe.

Otec G-Shocků, Kikuo Ibe

Otec hodiniek G-Shock, Kikuo Ibe.

Legenda hovorí, že tento nápad ho napadol po tom, ako jedného dňa na ulici narazil do chodca a na zem mu spadli otcove mechanické hodinky. Tie sa, samozrejme, rozbili.

Tu si môžete pozrieť príbeh, ktorý stojí za vznikom radu G-Shock:

Hodinky G-Shock tento rok oslavujú 40. výročie (2023), počas ktorého sme videli desiatky modelov, stovky dizajnov a minimálne škody. Dnes už aj laik pozná pojem G-Shock. Jeho povestná odolnosť je obľúbená nielen u bežných používateľov, ale aj u profesionálnych vojenských, policajných či zdravotníckych zložiek na celej planéte. Sú to jednoducho nezničiteľné hodinky pre profesionálov.

Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“
20.11.2019 - Radim Krčmář
Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“

Výročia si vždy žiadajú špeciálne chvíle a Casio ich realizuje v zaujímavých špeciálnych kolekciách a limitovaných edíciách. A jedna taká, práve k 40. výročiu, sa k nám mimochodom dostala nedávno. Ide o celokarbónové hodinky G-Shock, samozrejme, tiež limitované, po ktorých siahne každý fanatik značky G-Shock.

Náramok je tiež vyrobený z karbónu. Hodinky vážia pred skrátením len 65 gramov a pri prvom vyskúšaní si budete myslieť, že ich zabalili ako hračku do Happy Mealu v mekáči. Vidíme tu spojenie najlepších technológií a špičkových materiálov od spoločnosti Casio.

Ďalšie zaujímavé míľniky spoločnosti Casio v 80. rokoch:

  • PB-100 vreckový počítač
  • PF-3000 prvá banka dát
  • TV-10 prenosný LCD televízor
  • hodinky CD-40 s databankou

1991 – Zrodenie legendy Vintage F-91

Na začiatku 90. rokov prišli na trh kultové digitálne fotoaparáty, ktoré jednoducho všetci chceli (a stále chcú). Boli nielen nadčasové, ale aj cenovo dostupné a všestranné. Áno, v roku 91 spoločnosť Casio predstavila model F-91, ktorý je dodnes jedným z najpredávanejších modelov radu Vintage.

Odhaduje sa, že Casio ročne vyrobí približne 3 milióny modelov F-91. To znamená, že k dnešnému dňu by ich malo byť v obehu približne 120 miliónov.

Od legendy k legende – pretože z prvého modelu sa zrodil ďalší. Ďalšia ikona, ktorá sa odvtedy predáva ako teplé rožky. Casio Vintage A168 je spomienkou na uvoľnenú éru 90. rokov. A pre mladšiu generáciu slúži ako cool hipsterský doplnok.

Dnes je stále jedným z najpredávanejších modelov radu Vintage. Od modelu F-91 sa líši tým, že má "kovový nádych". Ak si však urobíte rýchly prieskum, zistíte, že je to stále kovovo farbená živica.

Casio A168 – moderné retro spájajúce generácie
20.1.2021 - Dominik Hok
Casio A168 – moderné retro spájajúce generácie

Do histórie tak pribudli ďalšie spoľahlivé hodinky z kategórie pre bežných smrteľníkov. Vzhľadom na cenu ich mohol mať de facto každý. A treba poznamenať, že v 90. rokoch sa na tieto digitálne hodinky za pár stoviek stáli skutočné fronty.

Hodinky s dvojím využitím, nesly název Flip Top

Ďalšia zaujímavosť: dvojúčelové hodinky sa volali Flip Top.

1993 – Wave Ceptor series alebo kto by si chcel stále štelovať čas?

Presnosť a spoľahlivosť už vtedy neboli pre Casio problémom, ale prečo nezvýšiť latku o niečo vyššie? Na trh bol uvedený rad Wave Ceptor, inými slovami hodinky s rádiovou synchronizáciou času.

Nastavenie presného času môže byť sem-tam problém. Preto sa sortiment rozrástol o hodinky, ktoré sú takmer bezstarostné. Tieto hodinky totiž preberali presný čas z rádiových staníc, ktoré mali atómový čas. Bol teda naozaj presný a čas sa nastavoval podľa samotného signálu.

1994 – Séria Baby-G

Rad pre tínedžerov. Neexistuje lepší spôsob, ako opísať Baby-G. Zachovanie vlastností a funkcií klasických G-Shockov, len v menších rozmeroch a hravom dizajne. Pretože hodinky G-Shock sú často veľké a nesadnú každému.

119,00 € skladom

1995 – Protrek, hodinky pre nadšencov do prírody

Postupne sa portfólio hodiniek rozrastá a spoločnosť Casio sa zameriava na konkrétne cieľové skupiny. A tak vzniká model Protrek. Úprimne povedané, rad hodiniek G-Shock by sa dal použiť aj na outdoorové aktivity. Protrek je však špecifický v tom, že ponúka viac outdoorových funkcií, ako je kompas, barometer, teplomer atď.

V tomto roku boli uvedené na trh aj veľmi zaujímavé, špecifické hodinky pre nadšencov astronómie.

Casio CGW-50 Cosmo Phase

Casio CGW-50 Cosmo Phase.

Hodinky slúžili na sledovanie fáz planét v našej slnečnej sústave. Použiteľné? Netuším, ale zaujímavé určite! Spoločnosť Casio tieto čudné nápady implementovala do svojich hodiniek ďalej a ďalej, takže ste si napríklad mohli kúpiť hodinky, ktoré merali teplotu okolitých objektov.

Casio TSR-100 Thermo Scanner

Casio TSR-100 Thermo Scanner.

Stačilo namieriť termoskener na miesto, ktorého teplotu ste chceli zistiť, a stlačiť tlačidlo na 5 sekúnd. Na displeji sa potom zobrazila jeho teplota.

1999 – Hodinky s GPS

V júni, pol roka pred koncom tisícročia, sa inžinierom spoločnosti Casio podaril ďalší majstrovský kúsok. Už tak úspešné polstoročie existencie spoločnosti ukončili zariadením, ktoré na tú dobu nemalo takmer obdobu. Hodinky s GPS. Hodinky sa volali Casio Navi Series a boli to prvé civilné hodinky s GPS, ktoré sa dali nosiť na zápästí.

Satellite Navi - první GPS hodinky na světě

Satellite Navi – prvé hodinky s GPS na svete.

1999 – Dámska séria Sheen

V roku 1999 bol sortiment spoločnosti Casio viac zameraný na mužov. Preto bol do sortimentu pridaný rad Sheen zameraný výlučne na ženy.

K charakteristickým znakom tohto radu patrí jednoduchý dizajn v minimalistickom štýle, niekedy s použitím ozdobných zirkónov. V každom prípade je počet dámskych modelov stále výrazne menší ako počet pánskych. Treba však spomenúť, že veľa hodiniek Casio je aj unisexových.

Míľniky v 90. rokoch 20. storočia:

  • QV-10 digitálny fotoaparát s LCD displejom
  • Hodinky s meraním tlaku BP-100
  • NS-600 prvý navigačný systém do auta

2000 – Prichádza séria Edifice

Mužmi vyhľadávaný rad Edifice kombinuje športový a elegantný dizajn (väčšinou ide o chronograf) a dodnes ponúka cenovo dostupné hodinky od najjednoduchších až po mierne prémiovejšie modely, ktoré sú vybavené solárnym nabíjaním, zafírovým sklom, synchronizáciou cez Bluetooth a precíznym spracovaním.

Míľniky na prelome storočí:

  • Náramkové hodinky s digitálnym fotoaparátom
  • Vodotesný a nárazuvzdorný telefón

Potom si spoločnosť Casio akoby dala menšiu prestávku. Objavovalo sa čoraz menej modelov, nových produktov a zaujímavých funkcií a inovácie hodiniek akoby utíchli. O niečo viac sa dialo v oblasti elektroniky a inovácií bolo viac v tejto sfére.

2010 – Ultratenký projektor

V tomto roku spoločnosť Casio predstavila ultratenký projektor. Išlo o prvý bezortuťový dátový projektor a zároveň to bol projektor s vysokým jasom.

Green Slim Projector XJ-A145

Zelený tenký projektor XJ-A145

Ako to však súvisí s hodinkami? Už tento projektor bol jedným z prvých znakov, že spoločnosť Casio myslí ekologicky a myslí na našu planétu. Rovnako, ako sa dnešné hodinky vyrábajú z ekologických materiálov.

2010 – Ďalší bestseller

Viac ako projektor však oceňujeme hodinárske skvosty. V roku 2010 mala spoločnosť Casio ďalší. Svetlo sveta uzrel model GA-110, ktorý dlho plienil prvé priečky najpredávanejšej kategórie G-Shock.

A tak mala kategória G-Shock na dlhý rad rokov opäť jedného kráľa, ktorý vládol všetkým štatistikám.

2017 – Prvé hodinky s trojnásobnou synchronizáciou času

V roku 2017 bol predstavený model s tromi možnosťami synchronizácie času. Model GPW-2000 dokáže nastaviť čas pomocou rádiového signálu, GPS alebo pripojením k mobilnej aplikácii a cez Bluetooth. Jednoducho technológiami nabitý skvost v odolnom kabáte.

V tom istom roku oslávila spoločnosť G-Shock svoje veľké výročie. Bol to rok, keď sa predalo viac ako 100 miliónov hodiniek z tohto odolného radu.

2019 – Nová ikona, hodinky CasiOak GA-2100

V tomto roku spoločnosť Casio opäť lámala rekordy. Prišla na trh s takým ikonickým, kompaktným a zároveň cenovo dostupným modelom GA-2100, ktorý si všetci rýchlo zamilovali. Popularitu si získal aj vďaka svojej podobnosti s legendárnymi hodinkami Audemars Piguet Royal Oaks.

Netradičný osemuholníkový tvar očaril toľko sŕdc, že Casio doslova nestíhalo vyrábať a muselo zvýšiť výrobnú kapacitu.

Aj po 4 rokoch sú CasiOaks stále jedny z najobľúbenejších, a teda aj najpredávanejších G-Shockov vôbec.

Casio okrem iného prekonáva hranice inde nemožného. Niektoré z najpredávanejších hodiniek už poznáme, ale čo tie doteraz najdrahšie? Donedávna táto priečka patrila hodinkám G-Shock G-D5000-9JR s cenou 60 tisíc eur.

Je vyrobený z 18kt zlata a bol vydražený v roku 2019. Ďalším skvostom, ktorý túto krásu prednedávnom prekonal, je G-Shock G-D001, inak známy ako Dream Project. Ten bol navrhnutý s pomocou umelej inteligencie a bude sa dražiť opäť z 18kt zlata. Vydražený bol za odhadovanú sumu 370 tisíc eur.

Spoločnosť Casio prešla za posledných niekoľko desaťročí dlhú cestu, aby dokázala bežným používateľom ponúknuť cenovo dostupné, kvalitné a spoľahlivé hodinky. Okrem toho sa dokáže zamerať aj na náročnejších zákazníkov a ponúkať prémiovejšie, luxusnejšie a drahšie kúsky, ktoré vidíme v radoch MT-G, MR-G a OCEANUS.

Prémiová řada OCEANUS

Prémiový rad OCEANUS.

Od roku 2023 má spoločnosť Casio 9 732 zamestnancov. Podľa štatistík spoločnosti Casio je čistý zisk spoločnosti za rok končiaci rokom 2023 viac ako 260 miliónov jenov, čo je približne 40 miliónov českých korún.

A ako vnímam značku Casio ja? Napriek tomu, že portfólio značky tvoria hodinky len z približne 5 % jej celkovej produkcie, len okrajovo som si uvedomoval, o čo ide. Je až úctyhodné, aká komplexná je táto japonská spoločnosť, ktorá dbá na kvalitu.

Továrna Yamagata, kde se kompletují hodinky Casio

Továreň v Yamagate, kde sa montujú hodinky Casio.

A pokiaľ ide o hodinky, je neuveriteľné, ako ďaleko sa Casio po takmer 80 rokoch existencie dostalo a aké míľniky dosiahlo. Navyše sa nikdy nevydala úplne cestou tradičnej hodinárskej výroby a nikdy nevyrábala napríklad mechanické hodinky. Z môjho pohľadu má preto ešte väčší rešpekt, pretože sa sústredila len na quartzové hodinky, ktoré zdokonalila na vysokú úroveň. A tak sa, dámy a páni, zrodil kus histórie a kult s názvom Casio.

Čo si myslíte o značke Casio?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre