Hodinárske míľniky, ktoré by mal každý chronomaniak poznať

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Šimon Šesták | 15.11.2023 | 10 MIN

V očiach historikov je časomiera stále veľmi moderným fenoménom. Napriek tomu má pestrú históriu! Preto si dovolím tvrdiť, že či už ste vo svete hodiniek úplný nováčik, alebo skúsený matador, oplatí sa pripomenúť si najdôležitejšie míľniky.

1505: Jantárové jablko – Hodinky 1505

Za vznik prenosných hodiniek sa všeobecne považuje vynález nemeckého zámočníka a hodinára Petra Henleina. Na začiatku 16. storočia predstavil určite futuristicky vyzerajúcu medenú guľôčku, označovanú jednoducho ako "Hodinky 1505".

Toto "jantárové jablko", ako ho okrem iného prezývali, sa samozrejme ani zďaleka nepribližovalo presnosti, na akú sme zvyknutí u dnešných náramkových hodiniek. A ani presné meranie času nebolo jeho hlavným účelom - bol to predovšetkým šperk. Hodinky mali rezervu chodu len 12 hodín a presnosť bola dokonca v hodinách za deň.

První hodinky na světě byly tzv. jednoručky

Prvé hodinky na svete boli takzvané jednoručky. Zdroj: wikipedia.org

18. storočie: Problém zemepisnej dĺžky – Námorný chronometer H4

Na začiatku 18. storočia s rozvojom námorníctva vznikla aj potreba presného určovania polohy lodí na otvorenom mori. To sa dalo určiť výpočtom pomocou navigačného sextantu a almanachu ... A čo je najdôležitejšie, poznaním presného času. A práve ten predstavoval pre námorníkov najväčší problém. Len pre predstavu, ak sa nameraný čas odchyľoval od skutočného času len o štyri sekundy, znamenalo to chybu jednej námornej míle alebo približne 1,8 km v navigácii.

Preto v roku 1714 britská vláda vymyslela cenu pre vynálezcu, ktorý by tento problém raz a navždy vyriešil. Je zaujímavé, že hoci sa mnohí pokúšali tento gordický uzol rozťať, podarilo sa to až v roku 1761. Vynález takzvaného námorného chronometra H4 patril yorkshirskému stolárovi Johnovi Harrisonovi, ktorému sa podarilo dosiahnuť neuveriteľnú presnosť. Dokonca aj na rozbúrenom mori – na palube lode HMS Deptfort bola presnosť H4 po 81 dňoch len -5 sekúnd. Nie -5 sekúnd za deň, ale -5 sekúnd za 81 dní!

Námořní chronometr H4

Námorný chronometer H4. Zdroj: watchesbysjx.com

1775: Založenie spoločnosti Breguet

V roku 1775 založil Abraham Louis Breguet , Francúz švajčiarskeho pôvodu, v Paríži značku hodiniek nesúcu jeho meno. Zaujímavosťou je, že táto značka je dodnes jednou z najdlhšie pôsobiacich spoločností v tomto odvetví a jej sláva je stále značná.

Abraham-Louis Breguet.

Abraham-Louis Breguet. Zdroj: timeandwatches.com

1780: Automatický náťah mechanických hodiniek – Breguet Perpétuelle

Málokto tuší, že automatické naťahovanie sa prvýkrát neobjavilo na náramkových hodinkách, ale na vreckových hodinkách. A nezaviedol ho nikto menší ako samotný Breguet. Automatické naťahovanie je nielen veľmi pohodlné pre používateľa, ale predovšetkým udržuje pero stále naťahované, čo výrazne zvyšuje presnosť hodiniek.

Systém automatického nátahu tehdy vypadal dost odlišně od toho, jak jej známe dnes. Zdroj: breguet.com

Systém automatického naťahovania vtedy vyzeral úplne inak, ako ho poznáme dnes. Zdroj: breguet.com

1790: Systém ochrany zotrvačky – Pare-chute

Systém ochrany zotrvačníka Pare-chute je jednou z najzložitejších častí hodiniek na výrobu. Vzhľadom na svoje malé rozmery je hriadeľ zotrvačníka zároveň jedným z najcitlivejších - už malý náraz ho môže ľahko ohnúť. To spôsobuje v lepšom prípade veľkú dennú odchýlku, v horšom prípade úplné zastavenie hodiniek.

Samozrejme, že Abraham-Louis Breguet si to ako hodinový majster u svojich zákazníkov všimol a vymyslel špeciálny nástavec na kameň zotrvačníka. Kameň bol upevnený v akejsi pružine, ktorá sa pri náraze vrátila späť, a tak zabránila poškodeniu hriadeľa.

Na snímku je dobře vidět pružina která chránila uložení setrvačky.

Na obrázku je zreteľne vidieť pružinu, ktorá chránila uchytenie zotrvačníka. Zdroj: breguet.com

1795: Zlepšenie presnosti – Breguetov vlások

Vlas zotrvačníka je jednou z mnohých súčastí hodiniek, ktoré ovplyvňujú presnosť. Tú možno výrazne zvýšiť použitím rôznych zliatin (napr. Elinvar, Nivachrnon atď.), ale pravdou je, že na zvýšenie presnosti možno natiahnuť vlásenku takmer z akejkoľvek zliatiny. Vonkajší koniec vlasovej spony sa vyvedie nahor a pripevní sa blízko stredu, nad vinutím. Tento komplikovaný spôsob upevnenia však poskytuje práve toto zvýšenie presnosti, pretože takto navinutý vlas sa môže rovnomernejšie natiahnuť.

Z obrázku je patrné odlišné vinutí.

Z obrázku je zrejmé odlišné vinutie. Zdroj: pocketwatchdatabase.com

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

1905: Založenie značky Rolex

Značka Rolex sa pôvodne volala Wilsdorf and Davis. O tri letá neskôr si Hans Wilsdorf zaregistroval názov Rolex, ku ktorému ho podľa jeho slov inšpirovala múza počas jazdy na koči ťahanom koňmi v Londýne. V roku 1919 sa spoločnosť presťahovala z Londýna do Ženevy.

Hans Wilsdorf. Zdroj: Z obrázku je patrné odlišné vinutí. Zdroj: crownandcaliber.com

Hans Wilsdorf. Zdroj: crownandcaliber.com

1911: Prvé pánske náramkové hodinky – Cartier Santos

Keď sa jedného dňa v roku 1904 významný brazílsky priekopník Alberto Santos-Dumont sťažoval svojmu priateľovi, klenotníkovi Louisovi Cartierovi, že vreckové hodinky sú pri lietaní veľmi nepraktické, pravdepodobne netušil, že raz a navždy zmení svet hodiniek. O sedem rokov neskôr prišiel Cartier s pánskymi náramkovými hodinkami so strojčekom JLC. Tieto hodinky (v tom čase ponúkané v zlate a platine) normalizovali nosenie hodiniek na mužskom zápästí, čo bolo dovtedy výsadou len dám.

Alberto Santos-Dumont a ikonické hodinky od Cartiera

Alberto Santos-Dumont a ikonické hodinky Cartier. Zdroj: pinterest.com

1913: Prvý náramkový chronograf – Longines Monopusher

V roku 1913 prišla spoločnosť Longines s prvými náramkovými hodinkami s funkciou stopiek (chronograf). Zaujímavosťou je, že prvé chronografy mali len jeden spínač, ktorý ovládal spustenie, zastavenie a resetovanie stopiek. Až Gaston Breitling prišiel o dva roky neskôr s hodinkami, ktoré mali tieto samostatné funkcie.

Reedice prvního chronografu k 180 výročí značky.

Reedícia prvého chronografu k 180. výročiu značky. Zdroj: monochrome-watches.com

1919: Cartier Tank

Inšpirovaný tankami, ktoré sa objavili na západnom fronte prvej svetovej vojny, Louis Cartier predstavuje legendárne obdĺžnikové hodinky: Cartier Tank.

Původní design byl ůdajně inspirován tanky od Renaultu.

Pôvodný dizajn bol údajne inšpirovaný tankami Renault. Zdroj: pinterest.com

1926: Prvé "vodotesné" (vodeodolné) hodinky – Rolex Oyster

Názov Oyster, teda v preklade "ustrice", odkazuje na špeciálnu konštrukciu puzdra, ktorá zaisťovala prachotesnosť a vodotesnosť.

Rolex Oyster. Zdroj: rolex.com

Rolex Oyster. Zdroj: rolex.com

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

1930: Prvé hodinky odolné voči magnetizmu – Tissot Antimagnétique

Hoci sa mnohí výrobcovia pohrávali s myšlienkou antimagnetických hodiniek už niekoľko desaťročí pred rokom 1930, prvé sériovo vyrábané náramkové hodinky s touto vlastnosťou predstavila spoločnosť Tissot.

Jedny z prvních antimagnetických hodinek od Tissotu.

Jedny z prvých antimagnetických hodiniek Tissot. Zdroj: pinterest.com

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – História
15.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – História

1931: Hodinky pre hráčov pola – JLC Reverso

V tomto roku si Jacques-David LeCoultre necháva patentovať hodinky, ktorých puzdro sa dá obrátiť (strojček dodáva spoločnosť Jaeger S.A.). Obrátená strana má zabrániť poškodeniu sklíčka hodiniek počas hry póla. V podstate ide o jedny z prvých športových hodiniek.

Vzhled původní ikony Reverso.

Vzhľad pôvodnej ikony Reverso. Zdroj: microbrandwatchworld.com

1953: Prvé potápačské hodinky – Blancpain Fifty Fathoms

Švajčiarska spoločnosť Blancpain v spolupráci s francúzskymi vojenskými potápačmi vyvíja jedinečné potápačské hodinky, ktoré sa stávajú prvými svojho druhu. Názov znamená v preklade päťdesiat siah, čo je približne 91 metrov. V tom istom roku spoločnosť Rolex predstavuje svoj ikonický model Submariner, ktorý sa však na trh dostáva až o rok neskôr.

Moderní reinkarnace z roku 2023.

Moderná reinkarnácia z roku 2023. Zdroj: swatch.com

Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty predstavenie
12.9.2023 - Aleš Pavelek
Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty predstavenie

1954: Prvé hodinky s GMT rúčkou – Rolex GMT-Master

Hoci rok predtým prišla spoločnosť Glycine s hodinkami, ktoré dokázali sledovať druhé časové pásmo, bol to práve Rolex, ktorý priniesol prehľadnejší displej s ďalšou ručičkou.

Ikonický design který vejde do paměti jako Pepsi podle svého typického zbarvení.

Ikonický dizajn, ktorý zmestí do pamäte ako Cola podľa svojho typického sfarbenia. Zdroj: vintagewatches.it

1957: Prvé elektronické náramkové hodinky – Hamilton Electric 500

Koncom 50. rokov 20. storočia prichádza vtedy známa americká spoločnosť Hamilton s prvými elektrickými náramkovými hodinkami. A úprimne povedané, ide skôr o evolúciu než o úplnú revolúciu (ktorá mimochodom príde až o 12 rokov neskôr z Japonska). Hamilton Electric 500 nie je strojček regulovaný quartzovým oscilátorom, ale len klasický strojček regulovaný zotrvačníkom, v ktorom prácu pierka nahradila miniatúrna batéria.

První Ventury z 14kt zlata s řemínkem poršívaným 24kt zlatem. Foto: Watchonista.com

Prvé Ventury zo 14kt zlata s remienkom ušitým z 24kt zlata. Foto: Mgr: Hodinkyonista.com

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

Hamilton tento strojček umiestnil do puzdier futuristických tvarov, z ktorých najznámejšie je určite to, ktoré navrhol priemyselný dizajnér Richard Arbib. Ide o ten, ktorý preslávil kráľ rock'n'rollu Elvis Presley – Hamilton Ventura.

Na strojku si můžeme všimnout místa pro baterii, která nahradila perovník.

Na strojčeku si môžeme všimnúť miesto pre batériu, ktorá nahradila perovník. Zdroj: hodinkee.com

1969: Prvý automatický chronograf – Seiko/Zenith/Breitling, Heuer-Leonidas, Hamilton-Buren

S rastúcou popularitou motoristického športu a pretekárskych hodiniek rástla aj túžba po samonatahovacích chronografoch. Preto sa niekoľko spoločností súčasne snažilo vyriešiť zložitý problém, ako vtesnať objemný chronografický strojček aj systém automatického naťahovania do malého puzdra.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

O tom, kto tieto preteky vyhral, sa vedú spory. Dôležité však je, že v roku 1969 v podstate identickým spôsobom Seiko predstavuje svoj kaliber 6139, Zenith svoj El Primero a konzorcium Breitling, Heuer, Hamilton, Dubois Depraz svoj Chrono-matic s povestnou korunkou na pozícii 9 hodín.

Dobová reklama připomínala uživatelům, že hodinky už není nutné natahovat.

Dobová reklama pripomínala nositeľom, že hodinky už nie je potrebné naťahovať. Zdroj: watchesandculture.org

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

1969: Prvé hodinky na Mesiaci – Omega Speedmaster

Hneď po začatí programu Apollo začala NASA hľadať spoľahlivé hodinky, ktorými by vybavila svojich astronautov na lety na Mesiac. Hoci medzi kandidátmi boli známe mená ako Rolex a Longines, jediné hodinky, ktoré dokázali odolať extrémnym podmienkam letu na Mesiac, bol model švajčiarskej značky Omega s názvom Speedmaster. Azda najlepším dôkazom toho, aké úspešné sa tieto hodinky stali, je skutočnosť, že dnes im nikto nepovie inak ako Moony.

Zdroj: chronohunter.com

Zdroj: chronohunter.com

TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch
27.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

1969: Prvé quartzové hodinky – Seiko Astron

Rok 1969 do tretice – necelý týždeň pred koncom roka Seiko predstavuje výsledok svojho desaťročného vývoja, ktorý bez preháňania spôsobil revolúciu. Hoci Astron v čase svojho uvedenia stojí ako priemerný automobil, jeho presnosť dosahuje revolučných ±5 sekúnd za mesiac. A to je niečo, za čo by sa nemuseli hanbiť ani moderní potomkovia quartzových hodiniek.

Seiko Astron

Hodinky Seiko Astron. Zdroj: hodinkee.com

História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?
22.8.2023 - Eliška Měrková
História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?

1972: Športové oceľové hodinky s integrovaným náramkom – AP Roayal Oak

Dizajn, ktorý dnes vyvoláva rovnaké emócie ako pred 50 rokmi. Vtedy Gerald Genta prišiel s dizajnom, ktorý rozvíril vody hodinárskeho sveta, ktoré boli už aj tak dosť rozbúrené kvôli kríze kremeňa. Prísť s veľmi luxusnými hodinkami v čase, keď ázijská výroba lacných hodiniek začína prevalcovať švajčiarske strojčeky, znie ako číra hlúposť. A možno práve preto sa tento typ hodiniek čoskoro stal skutočným hitom (a je ním dodnes).

Zdroj: ablogtowatch.com

Zdroj: ablogtowatch.com

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

1972: Prvé digitálne hodinky – Pulsar Time Computer

Byť videný v roku 1972 s počítačom na zápästí muselo byť niečo. Hoci digitálne zobrazenie času muselo vyzerať veľmi futuristicky, vždy sa muselo vyvolávať prepínačom na boku puzdra, čo na praktickosti určite nepridalo.

1972: Prvé solárne napájané hodinky – Synchronar 2100

Skratka SYNCHRONOMETER calendAR označovala digitálne hodinky, ktoré boli nielen poháňané svetlom, ale obsahovali aj večný kalendár. Navyše boli presné na ±1s/mesiac!

Hodinky se ovládaly pomocí posuvníků na stranách pouzdra .

Hodinky sa ovládali pomocou posuvníkov po stranách puzdra. Zdroj: gearpatrol.com

Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok
22.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok

1983: Vznik Swatch Group

Na začiatku 80. rokov vzniká tento hodinkový gigant, ktorý je dodnes najväčším hráčom naprieč segmentmi – od Swatches až po Breguet!

Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo

1997: Revolučný strojček Spring Drive

V roku 1997 spoločnosť Seiko predstavuje svetu svoju technológiu Spring Drive, na ktorej pracovala od 70. rokov 20. storočia. Hoci tento strojček nespôsobil takú revolúciu ako ich vynález quartzových hodiniek, bol pre švajčiarske značky významným konkurentom.

Spring Drive: Tichá revolúcia Seika
19.11.2019 - Agáta Vřeská
Spring Drive: Tichá revolúcia Seika

2011: GPS synchronizácia času – Citizen Eco-Drive SATELLITE WAVE

K obrovskému zdokonaleniu merania času prispela spoločnosť Citizen v roku 2011, keď sa jej podarilo do puzdra hodiniek zabudovať anténu prijímajúcu signál zo satelitov GPS. To umožnilo hodinkám určiť presný čas kdekoľvek v dosahu tohto signálu.

V roku 2020 potom spoločnosť Citizen prišla aj s prvými potápačskými hodinkami na svete so solárnym napájaním a synchronizáciou s GPS – hodinkami Citizen Promaster Satellite-Wave Eco-Drive Diver CC5006-06L.

Moderní provedení v potápěčském provedení.

Moderné potápačské prevedenie.

Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete
4.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete

2020: Frederique Constant Monolithic

Aj keď to možno nebude masová záležitosť, dosť možno ďalšou veľkou revolúciou je nový krokový systém od švajčiarskej spoločnosti Frederique Constant. Podarilo sa im totiž zjednodušiť jeho výrobu a zásadne tak znížiť počet súčiastok.

Budúcnosť...

...je vo hviezdach! Kto vie, čo nás čaká. Stane sa Spring Drive alebo Monolithic novým kvartetom? Skončia mechanické hodinky ako historická pamiatka? Pevne dúfam, že nie, hoci prílev nových technológií a inovatívnych materiálov určite vnímam ako vítané spestrenie hodinkového sveta.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre