» Blog » FAQ

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Tagy: FAQ | Technológie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 8.6.2021 | 7 MIN

Magnetizmus. Neviditeľný strašiak majiteľov mechanických hodiniek. Ani neviete, ako sa to stane a naraz hodinky bežia s niekoľko minútovou odchýlkou. Boli zmagnetizované? Ale kde? A hlavná otázka: ako to napraviť?

Aj napriek tomu, že dnes sú mechanické náramkové hodinky čím ďalej lepšie chránené voči magnetickým poliam, k ich zmagnetizovaniu môže dôjsť. Stále je to teda viac než aktuálna téma. V dnešnom článku sa teda pozrieme, ako zmagnetizované hodinky poznať, čo robiť s už zmagnetizovanými hodinkami a čo sú najväčšie nástrahy pre hodinky v bežnom živote.

VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami
29.6.2022 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami

Než sa dostaneme k tomu, ako magnetické pole pôsobí na hodinky, poďme si zopakovať učivo z fyziky. Pokiaľ ste väčšinu zabudli tak ako ja, doporučujem prečítať aj wikipediu.

Čo je to magnetizmus?

Najskôr si zhrňme, čo je to magnet. Magnet je objekt, ktorý vo svojom okolí vytvára magnetické pole. Magnet môže byť buď vo forme elektromagnetu, alebo permanentného magnetu. Rozdiel je v tom, že permanentné magnety nepotrebujú na vytváranie magnetického poľa vonkajšie vplyvy. Dajú sa vyrobiť, ale nájdeme ich tiež prirodzene v niektorých horninách. Práve vďaka špecifickým vlastnostiam zmagnetizovaných materiálov v prírode bol objavený magnetizmus.

Magnetizmus sa prejavuje pôsobením na pohybujúce sa nabité častice. Dôsledkom sú silové pôsobenia na telesá (tiež to, keď magnetom pohnete kovovou zicherkou) či zmeny elektrických, optických a ďalších materiálových a termodynamických charakteristík látok vystavených magnetickému pôsobeniu (skúšali ste zmagnetizovať staré pásky starých dobrých kaziet?). Najnáchylnejšie sú tzv. feromagnetické látky, napr. železo, nikel, kobalt či rôzne zliatiny.

Magnetické pole. Zdroj: C. Stephen MurrayMagnetické pole. Zdroj: C. Stephen Murray

A práve z feromagnetických látok býva často vyrobená nejedna súčiastka v hodinkách. Vplyvom magnetického poľa je teda možné ich zmagnetizovať a tým ovplyvniť ich vlastnosti a správanie. O takých komponentoch potom hovoríme, že sú zmagnetizované.

Magnetizácia (tiež magnetovanie alebo zmagnetovanie) predstavuje fyzikálny jav, ku ktorému dochádza pri vložení látky (telesa) do magnetického poľa, a ktorý sa prejavuje zmenou vlastností danej látky. Magnetická látka sa označuje ako magnetikum alebo ako zmagnetovaná látka. Magnetizácia môže byť dočasná, alebo trvalá (permanentné magnety).

Čo môže zmagnetizovanie spôsobiť hodinkám?

Magnetizmus je neviditeľná sila, preto si často neuvedomíme, že by mohla nejak pôsobiť na naše hodinky. Čo sa konkrétne môže s hodinkami pri vystavení magnetizmu stať? V zásade hodinkám pri bežnom kontakte s magnetizmom nehrozí trvalé zničenie alebo poškodenie. Magnetizmus má predovšetkým vplyv na presnosť hodiniek.

Najviac sú ohrozené klasické mechanické hodinky. Najrizikovejšia súčiastka je potom zotrvačník s vláskom, ktorý reguluje chod hodiniek. Pri vlásku, teda zmotanej tenkej pružine, môže dôjsť k zlepeniu, teda že sa tento tenučký kovový drôtik nalepí sám na seba a tým sa skráti jeho činná dĺžka. Hodinky potom začnú ísť rýchlejšie.

To je asi najčastejší problém, s ktorým sa môžeme u mechaník stretnúť. Ďalším môže byť narušenie teplotnej kompenzácie zotrvačníka, respektíve vláska práve vplyvom vystavenia magnetickej sily. To má za následok to, že hodinky budú pri rôznych teplotách bežať inak rýchlo.

Pri elektronických hodinkách sa zasa môže stať, že budú zmagnetizované motory, ktoré otáčajú ručičkami. Hodinky sa tak v tesnej blízkosti silnému zdroju magnetického poľa môžu jednoducho zastaviť. Väčšinou ale platí, že akonáhle sa od zdroja hodinky vzdialia, zasa sa pekne rozbehnú. Pri mechanikách je to ale zložitejšie a zmagnetizované hodinky sa musia odmagnetizovať.

Ako poznať zmagnetizované hodinky?

Ako zaznelo vyššie, elektronické hodinky sa vám pravdepodobne zastavia vo chvíli, kedy s nimi budete pri silnom zdroji magnetického poľa. Akonáhle sa vzdialite, zasa sa rozbehnú. Jediné, čo teda bude potrebné, je doladiť čas. Digitálky potom majú ešte väčšiu výhodu, a na zdroj magnetickej sily prakticky nereagujú.

Pri mechanických hodinkách si môžete všimnúť, že vykazujú vyššie odchýlky, ako je bežné, alebo sa dokonca občas aj úplne zastavujú.

Nájsť môžete aj rôzne mobilné aplikácie pre zistenie zvyškového magnetizmu, napríklad Gaussmeter pre Android alebo Lepsi – watch magnetism pre Apple. Vychýlenie elektronického kompasu (alebo odchýlka na krivke grafu) môže byť indikátorom, že hodinky môžu byť zmagnetizované.

Na trhu sú potom profesionálne meracie prístroje, napríklad One-of Accuracy, ktorý zmeria dennú odchýlku aj práve mieru prípadného zmagnetizovania hodiniek.

Měřící přístroj One Of Accuracy.Merací prístroj One Of Accuracy.

Zdroje magnetizmu v bežnom živote

Pokiaľ ste niekedy museli podstúpiť magnetickú rezonanciu, určite si vybavíte, že ste museli dať dole všetky kovové šperky. Keby ste si nechali hodinky, bol by to problém. Sila magnetického poľa dosahuje bežne 3 T (kedy 1 Tesla = 10000 Gaussov). Pre porovnanie, bežné antimagnetické hodinky odolajú sile 60 Gaussov, teda 4800 A/m.

Ďalším silným zdrojom, s ktorým môžeme ľahko príjsť do kontaktu sú reproduktory. Nie tie malinké, ale poriadne repráky, ktoré môžu v tesnej blízkosti vykazovať silu niekoľko tisíc Gaussov.

Bežné spotrebiče potom predstavujú takmer zanedbateľný problém. Napríklad fén môže mať silu okolo 20 Gaussov, magnet na chladničke má silu okolo 50 Gaussov. To sú ale hodnoty priamo na povrchu, zásadné tiež je, ako blízko magnetu ste. Už niekoľko centimetrov od magnetu klesne jeho magnetické pôsobenie aj na desatinu.

Zdrojom môžu byť aj nečakané miesta, ako napríklad reproduktory vo dverách auta, magnety v kabelkách, dobíjacie puzdro na elektronické cigarety, ale napríklad aj obaly na telefóny či tablety s magnetom, letiskové bezpečnostné skenery, niektoré detské hračky a tak ďalej a tak podobne.

Tu je preto dobré myslieť na to, že je potreba hodinky neodkladať práve k magnetickým krytom iPadov, alebo priamo na magnet krytu vášho telefónu.

Ako veľmi náchylné sú hodinky na zmagnetizovanie?

Predtým bol magnetizmus skutočným problémom a spolu s vodou jedným z najväčších nepriateľov hodiniek. Prvé antimagnetické hodinky prišli už na konci 19. storočia, tie náramkové potom mal na svedomí Tissot na začiatku 30. rokov. Najväčší rozmach bol potom v 40. a 50. rokoch a často ste priamo na hodinkách mohli nápis „antimagnetique“ nájsť.

Ale dnes sa už určitá odolnosť voči magnetizmu berie ako samozrejmosť. Pri novo vyrábaných hodinkách teda zasa tak ľahké zmagnetizovanie nehrozí. Často v návodoch nájdete informáciu, že hodinky odolajú magnetizmu pri bežných domácich spotrebičoch. Nie je preto potrebné sa zasa tak báť ísť sa s hodinkami oholiť elektrickým strojčekom, vyfúkať vlasy, alebo dať ohriať večeru do mikrovlnky.  Hodinky bežne zvládajú odolnosť okolo 20 Gaussov (1600 A/m), tie antimagnetické potom minimálne 60 Gaussov (4800 A/m).

Kvalitný výrobca používa zliatiny a materiály, ktoré sú voči magnetizmu odolnejšie. Aj napriek tomu je ale magnetizmus pri hodinkách stále dôležitou témou.

Na jednu stranu rastie odolnosť hodiniek voči magnetizmu, na druhú stranu sú magnety prakticky všade okolo nás. Nie každý magnet môže hodinky zmagnetizovať, ale napríklad pokiaľ ste vášnivý basgitarista a hodinky mávate blízko veľkých reprákov, nemôžete sa čudovať, pokiaľ vaše mechaniky podľahnú fyzikálnym silám.

Väčšina majiteľov, ktorých zmagnetizovanie hodiniek postihlo vám povie, že si za nič nespomenú, kde by k zmagnetizovaniu mohlo dôjsť. Ono to tiež nemusí byť jednorázová záležitosť. Takže áno, o hodinky sa zasa tak báť, čo sa magnetizmu týka, nemusíte. Výhovorka na to, že nemôžete kvôli hodinkám vysávať vám doma neprejde. Ale zmagnetizovanie silnejším zdrojom je rozhodne možné.

Demagnetizácia hodiniek

Ak už sa vám podarí hodinky zmagnetizovať, nie je nutné hádzať flintu do žita. Alebo hodinky do šuplíku. Demagnetizácia hodiniek je možná, a vlastne ide z hodinárskeho hľadiska o celkom banálny úkon.

Na hodinárskych fórach kolujú návody na demagnetizáciu podomácky, a pre domácich majstrov, ktorí vedia, čo robia, prečo nie – tu je napríklad zaujímavé vlákno na túto tému. Ale pri neodbornom zásahu môže byť problém na svete.

Najpohodlnejšia možnosť je samozrejme vziať hodinky k hodinárovi. Druhou možnosťou je kúpiť si domov demagnetizér. Na e-bay ho nájdete celkom lacno a používajú sa nielen na hodinky, ale napríklad na odmagnetizovanie drobného domáceho náradia.

Demagnetizér.Akonáhle hodinky demagnetizujete, máte po starostiach.

Ako zabrániť zmagnetizovaniu hodiniek?

Znie to jednoducho: vyvarovať sa kontaktu so silnými magnetmi. Často si to ale človek ani neuvedomí, aj tak je lepšie myslieť na to, že na chladničke, mikrovlnke či repráku nie je ideálna odkladacia plocha.

A samozrejme môžete pri výbere hodiniek siahnuť po výrobcovi, ktorý garantuje antimagnetické hodinky. Najčastejšie sú certifikované podľa ISO 764 o antimagnetických hodinkách a používajú pre vlások antimagnetické zliatiny. Bližšie sa na antimagnetické hodinky zameriame v ďalšom diele seriálu Hodinky a magnetizmus, kde si okrem iného bližšie priblížime spomínané ISO a tiež historický vývoj antimagnetických hodiniek.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre