» Blog » Casio

Pokémon oslavuje 25. narodeniny. Casio k tejto príležitosti uviedlo limitovanú edíciu

Tagy: Predstavenie | Casio | Dámske | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 22.3.2021 | 6 MIN

Pokémon. Fiktívny svet, ktorý sa stal kultúrnym fenoménom. Prišiel z Japonska v polovici 90. rokov a či už ste Pokémonov zbierali, sledovali seriál, hrali hru, čítali mangu, alebo sa ich snažili ignorovať, stali sa súčasťou nášho sveta. Do hodiniek sa tieto vreckové monštrá infiltrovali ľahko a medzi najnovšie prírastky patrí Baby-G Pikachu ako oslava 25. výročia Pokémonov.

Sama som vlne Pokémon pravdu povediac nikdy príliš nepodľahla, ale pamätám si, ako som po škole sledovala Asha, Pikachu a Rakeťákov. Mojou motiváciou bola síce snaha oddialiť domáce úlohy, ale roztomilý Pikachu, ktorý sa ale zdal byť takmer neporaziteľný, mi dodnes prináša milé spomienky na neskoré detstvo. A úvodnú zvučku už z hlavy nedostanem...

Pre niekoho to ale bola vášeň so všetkým čo k tomu patrí. Koľko detí v sobotu ráno vstávalo, aby im neutiekol nový diel, poznali naspamäť mená všetkých tých príšer (dnes ich je už skoro 900) a nosili tričko so svojím obľúbencom. Je úžasné, ako tento motív dokáže prežívať a stále má silu vyvolávať nadšenie.

V roku 2021 oslavuje Pokémon 25. narodeniny, a to je ideálna príležitosť si tento príbeh trochu predstaviť. A ako už mávame v týchto príbehových článkoch zvykom, aj na hodinky sa dostane.

Ako sa Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodiniek
18.3.2021 - Agáta Vřeská
Ako sa Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodiniek

Muž, ktorý miloval chrobáky

Za Pokémon mániou stojí muž menom Satoshi Tajiri, ktorý sa narodil v roku 1965 v Tokiu. V detstve bol nadšeným zberateľom chrobákov, ako teenager podľahol arkádovým hrám. Aj preto v 80. rokoch vydával vlastnoručne písaný časopis Game Freak, ktorý ilustroval Ken Sugimori. Lenže jeho snom bolo tvoriť vlastné hry. Naučil sa preto základy programovania a prvá hra Quinty bola na svete.

Potom prišiel nápad na Pokémon. Ako sám Tajiri uvádza, inšpiráciou bola práve jeho vášeň zbierania chrobákov. Ale svojím dielom prispel vtedy obľúbený seriál Ultraman, kde sa objavili malé bojové monštrá ukryté v kapsliach. Kryštalizátorom sa nakoniec stala prenosná herná konzola Game Boy, ktorá Tajirimu vnukla myšlienku súperenia hráčov a ich Pokémonov.

Názov Pokémon je zloženina z Pocket Monsters. Chytené príšerky sa totiž uchovávali v tzv. PokeBall, malej schránke, ktorú ich tréneri nosili vo vrecku.

Myšlienku predstavil Tajiri Nintendu, ale veľa nadšenia to nevyvolalo. Pretože ale už mal za sebou celkom úspešnú hernú minulosť, dostal šancu a prvé hry vyšli vo februári 1996. Dnes je za to spoločnosť Nintendo istotne rada...

Satoshi Tajiri | © Nintendo Co. Ltd.Satoshi Tajiri | © Nintendo Co. Ltd.

Ústredným motívom bol chlapec menom Red, ktorý cestuje po vymyslenom svete s cieľom chytiť a trénovať monštrá so špeciálnymi schopnosťami. No a na svojich cestách stretáva práve ďalších trénerov, s ktorými prostredníctvom Pokémonov bojuje.

Pokémon má rovnaký tvar slova pre jednotné aj množné číslo. Rovnako ako aj Pikachu. Správne by teda bolo napísať „Cieľom je pochytať všetkých Pokémon." Avšak v slovenčine sa bežne stretneme s Pokémonmi, tak pri tom zostaneme aj my.

Už o rok neskôr prišla komiksová podoba, kartová hra a seriál. Práve seriálová podoba mala silný vplyv na mimohráčsky svet. Seriál sa zameral na postavu chlapca Asha, ktorý je rozhodnutý stať sa najlepším trénerom Pokémonov. Jeho tzv. štartovacím Pokémonom sa stal netradične práve Pikachu.

Piskľa s chvostom v tvare blesku

Pikachu je druh Pokémona, ktorý sa stal svetovo asi najznámejším a Pokémon Company si ho vybrala za maskota. Kombinuje v sebe roztomilosť aj silu. Jeho úspech bol daný silným vplyvom seriálu, kde hral jednu z hlavných úloh.

Ako maskot bol Pikachu zvolený aj pre svoju žltú farbu, ktorú aj malé deti ľahšie rozpoznávajú. Žltého Pikachu neprehliadnete a jeho meno je ľahko vysloviteľné. Pre mnohých detských fanúšikov bol ale najmä stvárnením hrdinu, ku ktorému si vďaka roztomilému výzoru našli blízky vzťah.

Pikachu. Meno vzniklo z dvoch japonských zvukomalebných slov: ピ カ ピ カ (pikapika), označenie pre šumivý zvuk, aチ ュ ウ チ ュ ウ (chūchū), zvuk, ktorý vydáva myš. Japonské myši pištia skrátka inak.

Dizajnovým otcom je Atsuko Nishida, dokončil ho potom Ken Sugimori, ktorý animoval pôvodný časopis Game Freak a je autorom prvých asi 150 Pokémonov. Aj keď sa Pikachu najbežnejšie prirovnáva k myši, vychádza skôr z veveričky. Jeho sila spočíva v elektrických impulzoch, ktorými dokáže zasiahnuť svojich protivníkov.

V roce 2019 se objevil i hraný film Pikachu detektivem.V roku 2019 sa objavil aj hraný film Pikachu detektívom.

Je zaujímavé, že Pikachu môže byť mužského aj ženského pohlavia. Ženský Pikachu má iné zakončenie chvosta, pripomínajúce srdce. Známy Ashov Pikachu je teda mužského rodu. Ashov Pikachu bol naviac jedinečný svojou silou aj povahou. Nechcel byť schovaný v Pocket ball ako ostatní, a tak robil Ashovi skutočného spoločníka. Aj keď Pikachu toho moc nenahovorí. Teda presnejšie vyjadruje sa len hláskovaním svojho mena, ale vďaka spojeniu so svojím majiteľom dokáže vyjadriť všetko, čo potrebuje.

Pokémoni (až na výnimky) vydávajú len zvuky svojich mien. V seriále tak môžete naraziť na rozhovor Pokémonov typu: Pikaču pika pika. Bulbasaur bulba. Skvéru skvéru. Ratata ratata ratata. Čármandr čármandr. Pika pika. Ale oni si samozrejme rozumejú. Prekladať snáď nemusím.

Pokémoni a hodinky

Keď už vieme to najdôležitejšie o Pokémonoch aj Pikachu, poďme k hodinkám. Hodiniek s motívom Pokémonov nájdete stovky, možno aj tisíce. Ako "geek" produkty sa to nimi hemží už od 90. rokov. Na eBay alebo Amazone stále môžete získať mnohé Pokémonové hodinky, predovšetkým tie z produkcie Accutime Watch Corp., ktorá sa zameriava na licenčné produkty mnohých značiek, ako Disney, Marvel, Lucas Arts a samozrejme aj Pokémon Company.

Medzi detskými modelmi ale nájdete aj hračky typu vreckových hodiniek (Pocket Watch – Pokeball, chápete) s rytinou Pokémonov alebo umiestnených na prívesok so schránkou v tvare Pokeballu.

Vedľa nich tu ale máme aj tradičnejšie hodinárske značky, ktoré sem tam predstavia limitky či špeciálne edície. Medzi ne patrí aj Seiko, ktoré pomerne nedávno predstavilo pokémonové Seiko 5 Sports. Na Slovensko sa ani nedostali, ale u japonských predajcov sa dali zohnať.

Seiko 5 Sports s Pokémony.

My sa ale pozrieme k inému japonskému gigantovi, Casiu. Ešte v živej pamäti majú mnohí rok 2019, kedy Casio uviedlo tzv. párové modely pánskych G-Shockov a dámskych Baby-G inšpirované štyrmi známymi postavami Pokémonov.

V tom istom roku prišiel ale ešte iný špeciálny model s názvom Casio x Pokémon BGD-560PKC-1. Sesterský brand populárnych G-Shockov oslavoval totiž v roku 2019 svoje 25. narodeniny a pri tej príležitosti Casio vyrobilo digitálne Baby-G s Pikachu.

Baby-G, uvedené na trh v roku 1994, mali byť od začiatku dámskou verziou superodolných Casio G-Shock. Lenže do obľuby sa dostali aj u detí. Neskôr sa snažilo Casio Baby-G dať do trochu dospelejšieho konceptu, ale dodnes zostáva pri mnohých variantoch hravosť, farebnosť, menšie rozmery, a to dámske Baby-G skrátka predurčuje pre širšiu klientelu, než malo Casio v pláne.

Baby-G GD-560 s Pikachu u příležitosti 25. narozenin Baby-G řady.Baby-G GD-560 s Pikachu pri príležitosti 25. narodenín Baby-G radu.

Či už sú fanúšikmi Baby-G alebo Pokémonov deti, alebo dospelí, faktom je, že Baby-G BGD-560 s motívom Pikachu bol veľký úspech. Zberateľov potešil dizajn z pôvodnej hry na remienku, po rozsvietení displeja sa ukázal Pikachu a 25. výročie bolo spojené s 25. pozíciou Pikachu na zozname Pokémonov. Hodinky naviac mali špeciálnu krabičku v tvare Pokeballu. Netreba dodávať, že model je vypredaný.

Casio sa rozhodlo s pokémonovými modelmi pokračovať. V roku 2021 oslavujú svoje 25. narodeniny pre zmenu Pokémoni. A tak v rade Baby-G máme ďalšiu príšerku do zbierky. Opäť ide o Pikachu, ale tentokrát v ženskom rode! A tiež v inom modeli, konkrétne Baby-G BA-110PKC-4AER.

BA-110 sú dámskou kópiou G-Shockových GA-110 s typickým rozložením ana-digi číselníka. A hoci parametrovo ide o niečo menší model, funkčne sa takmer vyrovná. Nájdeme tu svetové časy, 5 budíkov, stopky (s presnosťou 1/100 sekundy), odpočítavacie stopky, LED osvetlenie, 100metrovú vodeodolnosť a samozrejme odolnosť voči nárazom.

Dizajnovo sú ladené do svetlej pieskovej farby s ružovými akcentmi. Na remienku nájdeme motív ružového Pikachu so srdcovým zakončením chvosta (symbol pre ženské pohlavie tohto pokémona), Lady Pikachu nájdeme aj vygravírovanú na dienku a na číselníku znázorňuje číslo #25 pozíciu Pikachu na zozname Pokémonov, ale práve aj 25. narodeniny tohto fenoménu. Nechýba krabička v tvare Pokeballu a aj keď Casio svoje limitky bežne nelimituje, neočakáva sa, že ich bude mnoho a najmä, že tu budú dlho.

Tak čo, pripravení pochytať ich všetkých?



Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku