» Blog » Invicta

Hodinky s Mickey Mousom? Kreslený myšiak oslavuje už 94. narodeniny!

Tagy: Recenzie | Invicta | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 17.11.2022 | 5 MIN | 1x komentár

Žlté topánky, červené kraťasy, biele rukavice a šibalský úsmev. Už to by asi stačilo k rozpoznaniu ikonickej postavičky Walta Disneyho. 18. novembra 2022 oslávi Mickey Mouse svoje ďalšie narodeniny. A ťažko uveriť, že tento symbol hravosti vykročil k trojcifernému číslu.

Mickey Mouse, maskot impéria, kde sa z ceruzky a papiera rodia príbehy, ktoré pozná takmer každý, prišiel na svet pred takmer 94 rokmi. V roku 1928 ho vytvorili v spolupráci Walt Disney a jeho dvorný kreslič Ub Iwerks. A ako už to tak býva, k jeho vzniku prispela svojim dielom náhoda, múza aj potreba.

Na blogu o hodinkách by jeden čakal iné témy, než príbeh o kreslenej myši. My sa k nim samozrejme dostaneme. Ale dôvod, prečo si kúpite zrovna tieto hodinky, je Mickey. Takže pokiaľ aj vám náhle vykĺzne pri pohľade na tohto veselého šibala úsmev, ponúkam pár riadkov pútavého príbehu budúceho oslávenca.

Invicta Disney 27388 a Invicta Disney 25192 s Mickey Mousom

Prečo myšiak, prečo nie napríklad psík s mačičkou?

Mickey vznikol vlastne ako náhrada, nie z prozaických, ale z čisto logických dôvodov. Pôvodná Disneyova postava, Oswald Lucky Rabbit, bola totiž vytvorená pre Universals Studios a práva na ňu mal producent Charles Mintz. Ten ich použil ako páku proti Disneymu a Iwerksovi, čo sa pánom pochopiteľne nepáčilo.

Po nezhodách s producentom teda Disney musel začať od začiatku. Ale toto obdobie dalo vznik legende s dvoma M. Požiadal Iwerksa, aby začal pracovať na novej karikatúre. Po nákresoch psov, mačiek, žiab aj kravy sa Waltovi zapáčil až neviazaný myšiak. Dostal meno Mortimer Mouse. Ale ako známy príbeh vraví, prozreteľnosť manželky Walta Disneyeho zasiahla a Lilian presvedčila svoju drahú polovičku, aby zmenil meno na Mickey Mouse.

Legenda s dvoma M sa mala pôvodne volať Mortimer Mouse. Kto vie, či by s takým menom prerazila.

Ťažké začiatky myšiaka Mickeyho

Písal sa rok 1928. Mickey Mouse bol už na svete a Walt Disney hľadal producenta pre jeho debut, Plane Crazy. Ale bez odozvy. Ani druhý krátky film nemal úspech. Vtedy ešte nemej čiernobielej myške bol súdený až dátum 18. novembra 1928, kedy bol v New Yorku verejne premietaný krátky film Steamboat Willie.

Mickey už vtedy vedel, ako urobiť dojem. Sedemminútový film Steamboat Willie sa do histórie animovaného filmu nezapísal len tým, že sa v ňom prvýkrát objavili myšiaci Mickey a Minnie, ale bol to aj jeden z prvých zvukových filmov. Synchrónny zvuk bol v čase zrodu roztomilého hlodavca úplnou novinkou. Keď kreslená postavička pískla, počuli ste pískot. Keď hrala krave na zuby ako na xylofón, počuli ste úplný koncert. Kombinácia hravej povahy, úžasných kresieb, veselých príbehov a dobre načasovaného soundtracku bola tým správnym mixom, ktorý z postavičky urobil pojem.

„Len dúfam, že nikdy nestratíme zo zreteľa jednu vec – že to všetko začalo myšou."  Walt Disney, 1957

S bielymi rukavicami sa Mickey objavuje až pol roka neskôr, v marci 1929. A v rovnakom roku tiež prvýkrát prehovoril. Aké boli jeho prvé slová? "Hot Dogs! Hot Dogs!" Či myšiak nejaký párok v rožku nakoniec naozaj predal, sa môžete pozrieť v jeho filme Karnival Kit. Mňa skôr zaujalo, že roky nielen Mickeymu, ale aj Minnie prepožičiaval hlas práve Walt Disney.

Bezmála 20 let propůjčoval Mickeymu hlas právě Walt DisneyBezmála 20 rokov prepožičiaval Mickeymu hlas Walt Disney

Za tých 94 rokov sa Mickeyho silueta stala rozpoznateľnou takmer kdekoľvek. A jeho popularita asi len tak nezmizne. Veď kvôli Mickeymu Studio Disney opakovane (a úspešne) lobovalo za predĺženie autorských práv. Walt za ňu získal niekoľko ocenení a po celom svete má milióny fanúšikov.

Samozrejme, nájdete aj kritikov, protimouseovské príspevky a občas sa o Mickeym, ako americkom symbole, nevraví zrovna pekne. Veď aj jeho charakter sa za tie roky vyvíjal. Ale to už nechám na historikoch animákov. Pokiaľ vás príbeh zaujal, zapátrajte napríklad na Wikipedii, kde má Mickey Mouse rozsiahlejší profil, než hociktorá slávna osobnosť.

Kreslenú postavičku nájdeme takmer na čomkoľvek. Nielen, že hrala vo viac než 130 filmoch, ale môžeme ju nosiť na oblečení, kúpiť si darčekové predmety, stretneme ju v Disneylande aj na Hollywoodskom chodníku slávy. A v neposlednom rade ju môžeme mať na svojich hodinkách.

Postavičku Mickeyho a jeho přátel můžeme najít téměř na všem. Hodinky nejsou výjimkouPostavičku Mickeyho a jeho priateľov môžeme nájsť takmer na všetkom. Hodinky nie sú výnimkou

Invicta a jej Disney limitky

Aj keď na našich fotkách vidíte značku Invicta, prvé hodinky s Mickey Mousom boli vyrobené omnoho omnoho skôr. Tie úplne prvé dokonca už v roku 1933 firmou Ingersoll Watch Company. Slávy amerického myšiaka ale využili aj ďalšie spoločnosti. Timex, Elgin, Lorus, Swatch aj práve Invicta.

Invicta začala s Disneyho štúdiom spolupracovať v roku 2016, aby predstavila pri príležitosti osláv 90. výročia slávnej myši svoje masterpiecy. Vznikli tak zaujímavé limitované edície, ktoré si získali svojich pánskych aj dámskych majiteľov. Pravda, väčšina z nás asi nepôjde do práce s Mickeym na ruke, ale ako osobná radosť a zberateľský kúsok majú Mickeho hodinky mimoriadnu cenu.

Spolupráce Invicty a Disney Studio přineslo pár povedených hodinekSpolupráca Invicty a Disney Studia priniesla pár podarených modelov

Značka Invicta má na poli hodinárčiny veľmi zvláštne postavenie. Zrodila sa vo Švajčiarsku, dnes má sídlo v Amerike a nič s Invictou nie je tak spojené ako megalomanské, často až monštrózne hodinky, ktoré neznalému oku môžu pripadať občas ako hračka z Aliexpressu.

Avšak za Invictou hľadajme poriadny kus ocele a vzhľadom k cene poctivú hodinárčinu. O to, čo tiká vo vnútri, sa obvykle báť nemusíte, ale na tú váhu by som si predsa len dala pozor. Nosiť niektoré kúsky na ruke je totiž ako ťahať tehlu. Aj tak, alebo práve preto, je značne obľúbená a priťahuje pozornosť svojim unikátnym dizajnom.

A ešte jedna vec. Invictu musíte vedieť nosiť. A teraz nevravím len o dobre vyvinutých svaloch na rukách. Kto sa nebojí dravých farieb, veľkých čísel u parametrov, zdobnosti a okázalosti – pre tých tvorí Invicta svoje hodinky. A občas aj pre priaznivcov myšiaka Mickeyho, aby som sa držala témy.

Hodinky s Mickey Mousom nie sú iba pánskou záležitosťou

Na počesť Mickeyho Mousa a Minnie vzniklo hneď niekoľko kúskov a väčšina je nenávratne preč. Z tých, ktoré ešte môžete chytiť do pasce sme pre náš príbeh zvolili dva modely. Väčší, s priemerom puzdra 43mm (ref. 27388), minútovou otočnou lunetou a váhou nad 170g.

Limitovaná edice Mickey Mouse s průměrem pouzdra 43mmLimitovaná edícia Invicta Mickey Mouse s priemerom puzdra 43mm

Druhý model je o myší chvostík menší. Priemer puzdra je 39,5mm (ref. 25192), váha ľahko presahuje 150g a skvele vyzerá aj na dievčenskej ruke.

Limitovaná edice Invicta Mickey Mouse není jen mužskou záležitostíMenší model s Mickey Mousom sa hodí aj na dámske zápästie

Obaja majú u Invicty časté potápačské vlastnosti, na 20 ATM ohodnotenú vodeodolnosť, šrobovacie dienko a chránenú korunku. U oboch nájdeme japonský quartzový strojček z produkcie Seiko Instruments Inc. a spoločný je aj limitovaný počet vyrobených kusov – 3000 pre celý svet. Ktorý je ten váš zistíte na dienku kde nechýba silueta Myšiaka. Ten samozrejme bude baviť z číselníka vždy, keď sa pozriete na čas. Jeho úsmev od jedného veľkého ucha k druhému je totiž nákazlivý.

A pre pravých fanúšikov Mickeyho má Invicta za ušami ešte jednu čerešničku – Mickeymousovský kufor na hodinky Invicta.

Hodinky s Mickey Mousom si zrejme nevezmete na galavečer ani pracovné jednanie. Ale ako pripomienka nášho hravého ja ide o zaujímavý kúsok v zbierke.

Mickeymu prajeme k jeho budúcim 94. narodeninám mnoho úspechov, predaných darčekových predmetov, zachovanie hravej povahy a aby svet nezabudol, že to všetko začalo myšou.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

kreténpred 519 dňami, reagovať
Určite sa najde množstvo zakaznikov pretrvavajucich na nižšom stupni vývoja, nezrelých a nevyspelych jedincov s detinským správanim, ktorí utratia za baterkove quartzy takmer 300 eura. Pre vyzreleho chlapa by hodinky ktore ma na ruke mali predstavovať istu formu šperku za ktory by mal utratiť min. 3-nasobok svojho platu !

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 3000 ks
256 € nedostupné
Limitovaná edícia 5000 ks
359 € nedostupné