» Blog » Seiko

Hodinky Seiko Cocktail Time dobývajú svet

Tagy: Predstavenie | Seiko | Klasické | Tradičné

Vojtěch Pospíšil | 23.8.2018 | 3 MIN

Z hodiniek, ktoré predtým poznali hlavne fanúšikovia, sa v priebehu krátkej doby stal globálny hit. Seiko sa teda trafilo do čierneho.

Seiko Presage  Cocktail Time SSA343J1 a SRPB43J1

Príbeh radu Cocktail Time sa začal písať v roku 2010, keď Seiko predstavilo tri nové modely (SARB065, SARB066 a SARB068), ktoré vytvorilo v spolupráci s japonským špičkovým barmanom Šinogu Išigakim. Hodinky, ktorých ideou bolo preniesť atmosféru barov a koktejlov na zápästie, sa rýchlo stali obľúbenými. Malo to ale jeden háčik - oficiálne sa totiž predávali len v Japonsku, a tak o ne bolo veľa ľudí ochudobnených.

Seiko túto krivdu napravilo v minulom roku, keď kolekciu Cocktail Time reštartovalo a uviedlo hneď osem nových modelov. Došlo k drobným zmenám vo vzhľade, napríklad pribudol nápis „Presage" na číselníku, ale to dôležité, teda fantastické číselníky s lúčovitou štruktúrou, zostali. Práve tento aspekt je tým, čo robí „Koktejlky", tak populárnymi. Žiadna iná značka totiž neponúka v tejto cenovej kategórii niečo aspoň trochu podobného.

Ponuka je rozdelená na dve časti. Prvú tvoria modely s tromi ručičkami, ktoré poháňa in-house strojček 4R35. Pôvodná trojica japonských modelov mala strojček 6R15, ktorý je v hierarchii Seika o niečo vyššie, ale nové modely sú oproti tým pôvodným lacnejšie, takže si nie je na čo sťažovať.

Seiko Cocktail Time SRPB43J1, SRPB41J1, SRPB44J1 a SRPB46J1

Trojručičkové modely SRPB43J1, SRPB41J1, SRPB44J1 a SRPB46J1

Druhou časťou ponuky sú modely so strojčekom 4R57, čo znamená, že majú ručičkový ukazovateľ dátumu na pozícii šesť a tiež ukazateľ rezervy náťahu strojčeka. Ide o zložitejší kaliber, preto sú tieto hodinky o niečo drahšie.

SSA341J1, SSA343J1, SSA345J1 a SSA346J1

Modely s ukazateľom rezervy chodu SSA341J1, SSA343J1, SSA345J1 a SSA346J1

V kolekcii samozrejme zostala varianta so svetlomodrým číselníkom, ktorá to celé pred ôsmimi rokmi odštartovala. Nová verzia má označenie SRPB43J1 a dopĺňa ju SSA343J1 (modely z cover fotky), taktiež so svetlomodrým číselníkom, ale so strojčekom 4R57. Obidva tieto kúsky sú inšpirované koktejlom Skydiving.

Seiko Presage Automatic SSA343J1 Skydiving Cocktail Time

Seiko SSA343J1 Skydiving - štruktúra číselníka je úchvatná

Aj ďalšie modely vychádzajú z nejakého koktejlu. Veľmi atraktívny je SRPB46J1 s hnedým číselníkom, inšpirovaný legendárnym koktejlom Manhattan, ďalším kúskom s tmavým číselníkom je SRPB41J1, ktorý vznikol podľa koktejlu Bluemoon. Paleta farieb je skutočne pestrá, nechýba ani tmavosivá v podobe modelu SSA345J1, inšpirovanom drinkom Espresso Martini. A následne netradičná kombinácia svetlého číselníka so zelenými detailmi pri verzii SSA341J1, ktorej dal podobu drink Martini. Partiu dopĺňajú SRPB44J1 „Margarita" a SSA346J1 „Side Car".

Seiko Cocktail Time SRPB46J1 Manhattan

Tmavý číselník modelu SRPB46J1 dokonale ladí ku koktejlu Manhattan.

Aj reštartovaná kolekcia si rýchlo vyslúžila záujem ľudí. Nie je sa čomu diviť, ceny štartujú od 398€, čo je za elegantné hodinky s ideálnym priemerom 40,5 milimetrov a predovšetkým jedinečným číselníkom vynikajúca cena. Perličkou je, že zbystrili aj českí barmani a vieme hneď o niekoľkých, ktorí si „Koktejlky" zadovážili.

Už základná ponuka je veľmi solidná, ale Seiko ju na prelome roku ešte vylepšilo dvoma limitovanými edíciami podľa koktejlov Starlight a Sakura Hubuki. Nemajú lúčovité číselníky, ale vystriedala ich iná a nemenej zaujímavá štruktúra, ktorá vyzerá veľmi pôsobivo predovšetkým pri svetlých modeloch SRPC03J1 a SSA363J1.

Seiko Presage SRPC03J1 Cocktail Time Sakura Hubuki

Čerešničkou na torte je novinka z tohtoročného veľtrhu hodiniek Baselworld, kde Seiko predstavilo dámské Cocktail Time. Majú menšiu veľkosť, takže dobre sadnú aj na útle zápästia. Prezeli sme si ich priamo na veľtrhu a sme nadšení. V e-shope ich máme dostupné už od tohto leta.

Číselníky sú pri všetkých modeloch skutočne krásne a ani tie najlepšie fotky nedokážu nahradiť jeden pohľad ľudským okom. Svetlo sa s nimi totiž neustále hrá a mení ich odtiene. Je to hra, ktorá nás veľmi baví. Toto sú hodinky, ktoré vás rozhodne nebudú nudiť. Odporúčame preto osobnú návštevu u nás na predajni, aby ste sa o kráse hodiniek presvedčili na vlastné oči.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre