» Blog » Honor

Honor Watch GS Pro recenzia – Inteligencia, odolnosť a sila v jednom

Tagy: Recenzie | Honor | Pánske | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 13.8.2021 | 7 MIN

Sama spoločnosť tieto hodinky proklamuje ako smartwatche pre všetkých dobrodruhov, ktorí nechcú robiť kompromisy medzi outdoorom a mestskými hodinkami. U nás je značka Honor novinkou, a tak som bol veľmi zvedavý, čím Honor GS Pro prekvapia.

Pre niekoho, kto by chcel hodinky čisto len na dizajn, nemám dobrú správu. Zhodli sme sa, že vzhľad nie je úplne najhorší, ale išiel trochu bokom hlavnej veci. A tou je funkčnosť. Dalo by sa povedať, že to sú najlacnejšie outdoorové hodinky na trhu. Tu je pár vecí, ktoré rozhodne zaujmú na prvý pohľad:

Robustná konštrukcia spĺňajúca 14 z 29 testov podľa vojenskej normy MIL-STD-810G
Enormná výdrž batérie – až 25 dní v režime smart hodiniek a až 100 hodín s GPS
Funkcia späť na štart – hodinky vás dokážu navigovať späť na štart po slepej mape
Možnosť volať cez hodinky pri spárovaní s telefónom cez Bluetooth
Úložisko pre hudbu (až 500 skladieb)

Náročnejšie párovanie hodiniek s telefónom

Puzdro, ktoré vydrží aj atómovku

Možno si pri prvom pohľade na hodinky poviete to isté čo ja: "Hodinky pre deti a vzhľad ako z hračkárstva." Pri tom druhom, bližšom pohľade, ale zistíte pravý opak. Puzdro je tvorené z tvrdeného plastu a má veľa výstupkov pre ochranu dvoch mechanických oceľových tlačidiel a jednoducho pre ochranu pri drsnejšom zaobchádzaní. Úprimne, čím dlhšie sa na nich pozerám, tým viac sa mi páčia. Veľmi robustné puzdro doplňuje oceľová azimutálna luneta, ktorá je teda jeden z mála dizajnových prvkov.

Rozmery sú rozumné, čo v praxi znamená 48 x 48 mm a váha so silikónovým remienkom činí 76 g. Model sa tiež predáva s textilným remienkom, kde váha padá na 58 g. Silikónový remienok nie je plne poddajný pri zapínaní a tak všetkým, ktorí majú útlejšie zápästie doporučujem verziu s textilným remienkom. Ten nie je vôbec zlý a pripomína mi tuhosťou remienok na hodinkách Garmin Tactix Solar. Oba typy potom majú systém rýchlopántov Quick release, a tak výmena remienka je hotová šup šup.

Řemínek má systém rychlostěžejek, takže jej vyměníte rychle i bez náčíní.Remienok má systém rýchlopántov, takže ho vymeníte rýchlo aj bez náčinia.

A prečo by mali vydržať aj atómovku? Hodinky majú 14 testov z vojenského štandardu MIL-STD-810G. Konkrétne sú hodinky odolné proti nízkemu tlaku (nadmorskej výške), vysokej teplote, nízkej teplote, teplotným šokom, kontaminácii látkami, slnečnému žiareniu, dažďu, vlhkosti, solnej hmle, piesku a prachu, proti ponoreniu do vody aj vibráciám. Záverečné slovo k robustnosti bude to, že sklíčko je zapustené pod lunetu, a tak nehrozí obúchanie o zárubne alebo podobné nešťastia.

AMOLED displej s jemnosťou Applu

Outdoorové hodinky sú doplnené o relatívne mestský AMOLED displej s uhlopriečkou 1,39" a jemnosťou displeja 326 PPI, ktorú používa na svojich telefónoch a smart hodinkách aj Apple. Ako u všetkých Číňanov, tak aj tu platí, že displej je proste božský vo všetkých smeroch. Čitateľnosť na priamom slnku, ovládateľnosť, prekreslenosť. Toto môže čínskym hodinkám závidieť kadejaký hodinkový velikán.

Cez aplikáciu Huawei Health App môžete zmeniť dizajn číselníkov a dávam Honoru veľké plus, že si možno vzhľady plne nastaviť podľa seba v zmysle dát, ktoré chcete vedieť. Aby som len nechválil, tak zatiaľ som nenašiel zámok displeja pri športovej aktivite a samozrejme sa mi ju podarilo oblečením zastaviť. Ale bohužiaľ, toto už je údel všetkých dotykových displejov zasadených do hodiniek pre outdoorové aktivity.

Ovládanie tlačidlami by som nedoporučoval

Hodinky majú na pravom boku puzdra dve mechanické tlačidlá, ktorými sa dá prístroj ovládať. Teda, "ovládať". Horné tlačidlo netradične slúži k návratu na základnú obrazovku a spodné tlačidlo je plne programovateľné na čokoľvek. V základe je nastavené na prechod do športových aktivít. Zo základnej obrazovky sa horným tlačidlom dostanete do menu k ostatným widgetom. Trošku ma mrzí, že na druhú stranu nepridali mechanické tlačidlo "späť", ktoré by vás vrátilo len o jeden krok.

V športovej aktivite sa horným tlačidlom aktivita stopuje a spodným môžete rolovať obrazovky s dátami. Ako som už hovoril, je potreba dávať pozor na displej, pretože ho bohužiaľ nemožno zamknúť, a tak dotyk funguje stále. Horšie je, že takmer všetky smartwatche majú horné tlačidlo ako vstup k športovým aktivitám a tu je to naopak. Robí to trošku neplechu v hlave a treba sa to preučiť, pokiaľ ste zvyknutí na inú značku. :)

Mestský mudrlant, s ktorým si aj zavoláte

Podľa vzhľadu by ste tieto hodinky rozhodne netipovali na nejaké šialeně smart funkcie, ale opak je pravdou. Hodinky majú nielen základ ako notifikácie z telefónu (nedá sa odpísať, nezobrazujú sa smajlíky), budíky, časovače, funkcia nájsť môj telefón, ale dokonca majú zabudovaný mikrofón a reproduktor. Takže pokiaľ máte spojený telefón cez Bluetooth s hodinkami, môžete cez nich prijať hovor a pohodlne volať z hodiniek. Okrem volania určite oceníte aj úložisko pre hudbu, ktoré pojme až 4 GB hudby (okolo 500 skladieb).

Hodinky mají mikrofon i reproduktor. Takže pokud máte připojený telefon přes Bluetooth, s hodinkami vyřídíte i hovor.Hodinky majú mikrofón aj reproduktor. Takže keď máte pripojený telefón cez Bluetooth, s hodinkami vybavíte aj hovor.

Fitness funkcie tu zastáva počítadlo krokov, kalórií, pulzný oxymeter, celodenný monitoring tepovej frekvencie (monitoruje každú sekundu), monitoring stresu a tiež veľmi dobre prepracovaný monitoring spánku, kedy je možné zobraziť váš spánok priamo v hodinkách.

Stvorený pre tvrdý outdoor

Áno, zvonku sú Honory GS typické outdoorovky pre najťažšie podmienky, ale spĺňajú tento dojem aj funkčnosťou a dlhou výdržou batérie? To si píšte! Medzi skvelé outdoorové funkcie patrí kompas, barometrický výškomer a s ním spojený tzv. Storm alarm (búrková výstraha) a novinka u čínskych hodiniek – funkcia "späť na štart". Táto funkcia je jednoducho skvelá a dokáže vás dostať späť na východzí bod pomocou slepej mapy a vykreslenej krivky.

Funkce Funkcia "späť na štart" sa môže hodiť. Pomocou slepej mapy vás hodinky odnavigujú späť.

Vašu cestu rozhodne spríjemnia aj widgety s východom a západom slnka a tiež to, že hodinky nebudete musieť na treku či akomkoľvek inom dobrodružstve vôbec nabíjať. Prielom totiž Honor urobil aj u batérie, ktorá vydrží v režime smartwatch až 25 dní. Pri náročnejšom používaní s GPS uvádza výrobca až 14 dní a nepretržite s GPS po sekunde hodinky zvládnu fungovať až 40 hodín. Na úsporný mód dokonca až 100 hodín. Za toto si hodinky zaslúžia hlbokú poklonu.

Športové režimy pre všetkých a pre všetko

Pri športových režimoch sme si zvykli u rôznych výrobcov na perličky. Napríklad preteky vozíčkárov, bowling alebo napríklad kriket. Ale že Honor dá do hodiniek aj púšťanie šarkanov, to už je vážne na metál. Samozrejmosťou je potom cyklistika, beh, trail, jóga, lyže atď. Značka tvrdí, že majú 18 špecializovaných aktivít a potom 100+ ďalších. Chápte 18, ktoré vedia merať špeciálne jednotky (prevýšenie, rýchlosť, tempo atp.) a potom 100+, ktoré merajú len základ ako tepovku, kalórie a čas...

Honory Watch GS mají 13 běžeckých plánů přímo v hodinkách.Honory Watch GS majú 13 bežeckých plánov priamo v hodinkách.

Ale poďme sa zamerať viac na aktivitu beh. Veľmi ma prekvapila možnosť nastaviť si prednastavené tréningové plány pre beh a 13 bežeckých kurzov, ktoré sú priamo prednahraté v hodinkách (zahŕňajú ľahšie vedené tréningové jednotky). Čo sa merania týka, tak hodinky sú veľmi presné. Ako GPS, tak aj tepovka na zápästí bola perfektne presná. Rozhodne poteší možnosť nastavenia virtuálneho partnera alebo cieľové tempo, čas či vzdialenosť.

Čo ma ale už vážne dosť hnevá pri čínskej produkcii hodiniek, je absencia možnosti pripojiť hrudný snímač tepovky. Čo ma nahnevalo ešte viac je to, že hrudný snímač tepovky (len od značiek hodiniek Polar a Suunto) pripojíte k aplikácii Huawei Health. Takže k hodinkám nie, ale k appke v telefóne áno? Proste prečo to robia? Pritom slúchadlá k hodinkám v pohode pripojíte...

Aplikácia Huawei Health app

Už je tak zvykom, že Čínske hodinky vedia robiť displeje, ale pri aplikáciách si nedajú nikdy moc práce. Tu budem opäť chváliť, pretože Huawei Health app je jedna z najlepších appiek, čo som kedy videl po velikánoch ako Garmin či Polar. Všetko je krásne prehľadne zoradené. Appka ponúka aj možnosti správy hudby vo vašom zariadení a podrobné grafy ako v športovej aktivite, tak v celodennom monitoringu.

Aplikace Huawei Health je přehledná a dobře propracovaná.Aplikácia Huawei Health je prehľadná a dobre prepracovaná.

Najviac ma zaujalo meranie kilokalórií, kedy vám pri každom prehľade napíše, koľko je to cca jedla. Takže som zistil, že 1900 kcal je približne 6,3 kuracích stehien alebo že 29 kcal zodpovedá približne jednému vajcu. Celkovo, jediné čo aplikácii musím vytknúť je to, že nedokáže exportovať tréning. Potom by bola vážne takmer dokonalá.

Pri používaní je appka takmer dokonalá, ale čo pri spárovaní? Tam bohužiaľ trošku viazne spojenie. Prvýkrát keď som sa snažil pripojiť hodinky k mobilu, tak mi aplikácia napísala, že mám aktualizovať knižnicu s hodinkami, aby som tam našiel svoje hodinky. Hoci som sa snažil, ako som chcel, vždy aktualizácia zlyhala, a tak som hodinky pripojoval asi 4 hodiny. Potom, čo sa to konečne podarilo, všetko beží skvele a konektivita je parádna. Doteraz netuším, kde urobili chybu...

Hodinky majú čo ponúknuť

Úprimne a úplne vážne, na prvý pohľad boli hodinky sklamanie a vravel som si, že tá recenzia nebude chválivá. Avšak pokiaľ ste dočítali až sem, zistili ste, že môj pohľad sa zmenil, a že hodinky sú pecka. Výdrž batérie, odolnosť, displej, aktivity... Aj appka! Super. Mám z týchto striel radosť a doporučil by som ich ako hobíkovi, ktorý so športom začína, tak aj šporťákovi, ktorý má už nejaký ten kilometer odšportovaný.

Ako malé nedostatky vidím to, že nemožno pripojiť hrudný pás, nemožno exportovať tréning do GPX a pri notifikáciách chýbajú všetky smajlíky a možnosť odpísať prednastavenými správami. Verím, že spárovanie s appkou opraví aktualizácie. Ale povedzme si na rovinu, za tú cenu je to paráda a hodinky majú rozhodne čo ponúknuť.

Keby ste predsa len kukali po niečom inom, tak by vaše zraky nemali prehliadnuť hodinky Amazfit T-rex Pro z čínskej produkcie a Garmin Instinct z tej americkej. Oba modely tiež spĺňajú vojenský štandard a sú to outdoorové strely, ktoré vydržia skoro všetko.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku