» Blog » Honor

Honor Watch ES recenzia – Baby smartwatch so skvelou cenovkou

Tagy: Recenzie | Honor | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 17.2.2022 | 6 MIN

Prvé stretnutie s hodinkami bolo veľmi zvláštne. Vôbec som nevedel, ako Honor Watch ES nazvať, a až po pár minútach som sa rozhodol pre baby smartwatch. Nedajte sa ale zmiasť názvom.

V rôznych literatúrach nájdete rôzne názory. Smart hodinky, smart náramok, smart hybrid, smart niečo tentononc. V recenzii na Honor Band 6 som písal, že to je náramok balansujúci na hrane smart hodiniek. U týchto hodiniek je to presne naopak. Má totiž viacero funkcií smart hodiniek a vo svete je za športového velikána za vážne nízku cenu. No a je len o trošku širší než niektoré náramky.

Prečo do takých hodiniek ísť?

Jednoducho, v bodoch:

Kompaktnosť čo sa rozmerov týka
Presný snímač tepovej frekvencie
Pulzný oxymeter
Nádherný AMOLED displej
Dlhá výdrž batérie

Čo hodinkám uberá na atraktívnosti?

Absencia GPS
čitateľnosť notifikácií

Baby smartwatch

Povedal by som, že v ruke asi držím jedny z najľahších smart hodiniek na svete. Ak nie najľahšie. Pri svojich rozmeroch 46 x 30 x 10,7 mm vážia len 21 g a na ruke ich vážne necítite. Je to sem tam až znepokojivé, že sa musíte uistiť, či ste ich nestratili. Ešte k rozmerom. Dalo by sa povedať, že je to unisex model, ale bohužiaľ na úplne tenké dámske zápästia by som ich nedoporučil.

Keďže testujem čierny variant (existujú aj v ružovej), môžem povedať, že sú aj relatívne elegantné a na ruke sa takmer strácajú. Taký decentný doplnok ako do kancelárie, tak na šport. Jediná maličkosť rozrážajúca monolitický výzor je mechanické tlačidlo na boku puzdra s červenou drážkou v strede. Ale presne toto tlačidlo sa mi na nich páči. Troška asymetrie v dokonalej symetrii.:-)

Remienok je silikónový a musím povedať, že nádherne sedí na ruke. Veľkou výhodou je aj to, že má rýchlopánty typu Quick Release (rozpätie nožičiek je 20 mm), a tak si môžete do kanclu nasadiť nejaký pekný kožený remienok a na šport potom klasický silikón.

AMOLEDia paráda s always-on módom

Okrem absolútnej rarity, náramku Honor Band 5 Sport, používá Honor vždy AMOLED displej, ktorý je proste... Úžasný. Čo si budeme, tu zatiaľ čínske hodinky rozhodne vládnu, pretože dokážu urobiť krásne čitateľný displej s dokonalou jemnosťou a pridať k tomu enormnú výdrž batérie. Číselné hodnoty činia 1,64" palcov priemer displeja s rozlíšením 456 x 280 pixelov a jemnosťou 326 PPI.

V minulej recenzii na Honor Band 6 som si posťažoval, že chlapci z Číny nepridali always-on mód. Tu sa konečne pochlapili a hoci výrobca upozorňuje na polovičnú výdrž batérie, je tam. Napríklad pre mňa, ako človeka zvyknutého na trvalo rozsvietený displej, je toto vyslobodenie, že si po celý čas môžem kontrolovať čas a dátum. No, ale keďže sú hodinky aj displej tak krásne, bola by škoda ich odrieť. Doporučujem preto kúpiť ochranné sklíčko na displej alebo silikónový kryt na puzdro, nech sú hodinky dostatočne chránené.

Honor Band 6 recenzia – Náramky sa rozrastajú o ďalšieho člena rodiny
22.12.2021 - Matěj Urbaczka
Honor Band 6 recenzia – Náramky sa rozrastajú o ďalšieho člena rodiny

Značná škvrnka na senzorovej výbave

Akcelerometer, gyroskop, tepovka, pulzný oxymeter a... Čakali by ste, že doplním GPSku, ale bohužiaľ tú tu nenájdeme a je to pre mňa najväčšie sklamanie. So senzorom GPS by to boli dokonalé hodinky ako do mesta, tak na športové aktivity. A za facku. Na druhej strane musím povedať, že túto škvrnku trošku vyvažuje fakt, že hodinky majú veľmi presný snímač tepovej frekvencie aj pulzného oxymetra. Tým, ako veľmi je prístroj ľahký, tak na ruke jednoducho sadne výborne a tepovka je úžasne presná aj čo sa týka v porovnaní s pásom.

Pokiaľ hľadáte podobný model s GPSkou, mrknite na tieto hodinky:

Huawei Watch Fit recenzia – Krpec s veľkým vreckom prekvapení
11.1.2022 - Dominik Hok
Huawei Watch Fit recenzia – Krpec s veľkým vreckom prekvapení

Baterka opäť s výdržou cez týždeň

Ako už som spomínal o kúsok vyššie, baterka je opäť niečo, čo môže človeka šokovať. Výrobca píše, že by hodinky v režime smartwatch mali vydržať 10 dní. S mojou aktivitou, kedy som ich nechal len jedenkrát doma, vydržali hodinky týždeň. Asi by dali aj ten ôsmy deň, ale nabíjal som z nejakých 10 %. Pre väčšiu špecifikáciu a prehľadnosť som okrem športových aktivít nosil hodinky celodenne s monitorovaním tepovky, prijímal cez deň notifikácie a v noci si meral spánok.

12 športových kurzov priamo v hodinkách

Hoci by sa mohlo zdať, že hodinky sú čisto mestské, tak opak je pravdou. 12 animovaných fitness kurzov je určite fajn a podstatných pre začiatočníkov, ale určite si z nich vezme niečo aj ostrieľaný pardál. Nechýba ani animované rýchlocvičenie do kanclu. Okrem kurzov nájdeme v športovom výbere 95 športových aktivít. Samozrejmosťou je potom beh, cyklistika, turistika a napríklad plávanie (hodinky majú vodeodolnosť 50 M). Ďalšie športové aktivity sú založené na meraní tepovej frekvencie, kalórií, a času.

Lite OS – Vlastný systém Honoru a Huawei

Pri tour de používateľské prostredie zistíte, že systém je absolútne geniálny. Vôbec sa neseká a je jednoducho faktom, že Lite OS je super. No a keby vedel ešte pár funkcií naviac, tak je božský. Ale späť k tour. Keď na základnej obrazovke prejdete prstom hore, zobrazíte notifikácie. Keď dole, zobrazíte skratky. Doľava a doprava potom rôzne widgety, ktoré si môžete nastaviť a jediným tlačidlom na puzdre sa dostanete k športovým aktivitám, nastaveniu, histórii a tak podobne. Celkom jednoduché, nie?

Ešte kúsok inteligencie chýba

Je veľká škoda, že do Honorov ešte neprišli rýchle odpovede na správu (hoci Huawei už touto možnosťou disponuje). To by bola proste absolútna bomba a nemuseli by ste riešiť už vôbec nič. Zatiaľ to takto nie je, takže si budete musieť vystačiť s prečítaním správy, hovoru alebo napríklad kalendárom. Okrem notifikácií môžeme hodinkami ovládať hudbu z telefónu, aktivovať spúšť foťáku v mobile alebo si nechať nájsť svoj telefón (krásne vám v angličtine odpovie: "I´m here."). Štandardom je už potom budík, stopky, časovač...

Pre denný monitoring ako stvorené

Čo by to bolo za smart hodinky, keby nevedeli kroky, kalórie, tep a ďalšie veci, že áno? Nebojte, aj tieto hodinky dokážu všetko, čo som spomenul v prvej vete. A pridávajú aj niečo navyše. Ako už sme zvyknutí u prístrojov Huawei a Honor, hodinky vedia merať stres na základe zodpovedaných otázok, kde dôjde ku kalibrácii prístroja. Tiež pridávajú cez TruSleep™ špeciálnu analýzu spánku, ktorá dokáže rozoznať REM, ľahký a hlboký spánok.

Tepovku hodinky dokážu zaznamenávať buď každú sekundu, alebo každých 10 minút za účelom predĺženia baterky. V hodinkách sa ukrýva aj pulzný oxymeter, ktorý je relatívne presný. A nakoniec, keď zistíte, že je všetko zle, tepovka je vysoko, stres tiež, tak si môžete pustiť jedno z dychových cvičení pre upokojenie.

Appka je úžasne prehľadná

Aplikácia Huawei Health ma jednoducho baví. Je skvele prehľadná, človek sa tam dozvie všetko, čo potrebuje a nemusí zbytočne premýšľať, kde to nájde. Za mňa jedna z najlepších aplikácií pre smart hodinky na trhu. Takou perličkou je potom prepočítavanie kalórií na jedlo, a tak sa dozvieme, koľko sme napríklad spálili kuracích stehienok alebo napríklad vajíčok.

Prečo si kúpiť taký prístroj?

Je to sakra dobrý spoločník, ktorý nestojí majlant. Dosť dlho som premýšľal nad vetou, ktorá by tento prístroj vystihovala. Snáď je to ona. Pri dnešných cenách pohonných hmôt vás tieto hodinky budú stáť takmer rovnakú cenu ako plná nádrž do auta a dokážu vážne mnoho. Veľmi dobrý snímač tepovky, pulzný oxymeter, animované cvičenia všetko v neskutočne malom puzdre podtrhnuté krásnym AMOLED displejom.

Pokiaľ by ste sa obzerali po podobnom prístroji s GPS, doporučil by som sa mrknúť na Huawei Watch Fit. Sú to vlastne úplne rovnaké hodinky, len disponujú GPSkou. Ďalším podobným by mohol byť Huawei Band 6 alebo napríklad o trošku drahšie Xiaomi Mi Watch či Mi Watch lite, ktoré sa môžu pýšiť algoritmami od Firstbeat.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

71 € nedostupné