VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre snímanie tepovej frekvencie

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 9.2.2022 | 4 MIN | 2x komentár

Tepová frekvencia je základ každého športu a vlastne aj nášho života na zemi. Preto je dobré mať srdce pod kontrolou a hrudné pásy sú najpresnejšia metóda, ako tepovú frekvenciu merať.

Meranie tepovej frekvencie pomocou hrudného pásu je najstaršia a doteraz aj najpresnejšia metóda ako merať tepovú frekvenciu a hodnoty zobrazovať v hodinkách, prípadne v telefóne. Prvý hrudný pás, ktorý mal kódovaný signál pre jedny hodinky, bol vydaný v roku 1979. A tou značkou bol Polar. Úprimne, zo začiatku Polar nemal žiadnu konkurenciu a valcoval trh športtesterov. Postupne sa pridávali ďalšie značky ako napríklad Timex či Sigma. Všetky hrudné pásy mali na začiatku kódovaný signál len pre jeden typ hodiniek.

První hurdní pás na světě vyrobil PolarPrvý hrudný pás na svete.

Princíp merania

Princíp merania tepovej frekvencie pomocou hrudného pásu vychádza priamo z elektrickej aktivity srdca. K tomu slúžia dve diódy umiestnené na hrudnom páse, ktoré snímajú jeho elektrickú aktivitu. Tie sú napojené na vysielač v strede pásu, ktorý potom posiela dáta do smart zariadení (telefón, hodinky) pomocou signálu Bluetooth alebo ANT+. Väčšinu času sa stretávame s popisom, že hrudné pásy merajú s presnosťou EKG. Po novom majú niektoré typy hrudných pásov aj svoje úložisko na určitý počet hodín, kedy dáta dokážu skladovať priamo v sebe a následne ich preniesť do aplikácie v telefóne.

Napravo je baterka, která je napojena na vysílač. Po stranách pásu je vysílač napojen na diody, ze který bere informaci ohledně naší tepovkyVo vnútri snímača je baterka a vysielač. Po bokoch snímača je vysielač napojený na diódy, elektrickú aktivitu srdca alebo tepovú frekvenciu. Tá sa potom ukazuje na našich smart zariadeniach

Ako je to s presnosťou hrudného pásu oproti optike?

Ako funguje optický snímač tepovej frekvencie už rozoberal kolega vo svojom článku:

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Presnejší je teda hrudný pás z dôvodu, že meria priamo elektrickú aktivitu srdca. Zatiaľ čo optika meria až druhotný jav – pretekajúcu krv. Kvôli tomu, že optika býva meraná zo zápästia, ktoré je vystavované vibráciám, nárazom a bohužiaľ aj chladu, nejde sa na ňu spoľahnúť v zhoršených podmienkach. Pokiaľ si snímač na tele dobre utiahnete a  pred použitím navlhčíte diódy, dá sa povedať, že by mal byť takmer 100% presný.

VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)
5.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)

Prečo a pre koho je hrudný pás vhodný?

Je treba strážiť správnu úroveň aktivity a mať správny pomer aeróbnych (pomalších) a anaeróbnych (rýchlejších) aktivít. Pre začínajúcich športovcov je veľmi dôležité strážiť tep, aby mohli pozorovať v ktorej zóne sú a tým posúvali výkon ďalej a tvorili aeróbnu základňu tzv. fyzičku. Táto zóna je tiež dôležitá pre začiatočníkov, ktorí chcú športovaním schudnúť.

Presnosť sledovania je dôležitá. Hrudný pás by mali zvážiť všetci športovci, ktorí chcú mať svoj výkon pod 100% kontrolou. Najmä potom ten, kto má akúkoľvek srdečnú vadu či arytmiu. Pri nedodržovaní správnej tepovej frekvencie môže dôjsť k dlhodobému preťažovaniu srdca, ktoré môže vyústiť v infarkt a ďalšie choroby spojené s touto problematikou.

sdSDdDdSD

Test hrudného pásu oproti optickému snímaču

Test sa skladal z niekoľkých častí, ktoré zahŕňali ako behanie, tak aj rôzne cviky vrátane rýchlych výpadov, angličákov atp. Podľa grafov je zrejmé, že hrudný pás je citlivejší a presnejší než optický snímač tepovej frekvencie. Optický snímač zaznamenal zmeny, ale len veľmi nepatrne, kým hrudný snímač ponúkol presnú krivku na ktorej možno pozorovať každú drobnú zmenu tepovej frekvencie.

Hrudný snímač môže okrem tepu ukazovať aj ďalšie veličiny

Nie je tomu tak pri všetkých typoch hrudných pásov, ale u niektorých prémiových je tepová frekvencia doplnená o meranie variability srdečného tepu (Suunto, Polar, mySASY, Garmin). To je ale stále veličina spojená s meraním srdečného tepu. Garmin do hrudného pásu pridal aj meranie dynamiky behu. Tá potom zahŕňa meranie doby kontaktu so zemou, vyváženie ľavej a pravej nohy, vertikálny pomer, vertikálnu osciláciu, kadenciu a po novom aj bežecký výkon. Tieto veličiny vedia merať prémiové hrudné pásy Garmin HRM PRO, HRM RUN 2 a HRM TRI.

Dynamika běhu ve vyhodnocení tréninku v Garmin ConnectuDynamika behu vo vyhodnotení tréningu v Garmin Connecte

Na čo si dať pozor pri používaní

Ani hrudný pás nebude 100% presný, pokiaľ sa nebude používať správne. Je treba mať pás dobre nasadený, utiahnutý a nezabudnúť na navlhčenie diód. Utiahnutý by mal byť tak akurát. Hrudný pás by nemal sťahovať aby sa nedalo dýchať, ale mal by držať pevne a obopínať hruď tesne pod prsiami. Navlhčenie diód je potom dôležité kvôli vodivosti. Suché diódy môžu skresľovať údaje a merať nepresne. Diódy stačí navlhčiť obyčajnou vodou, ale existujú aj špeciálne roztoky na vodnej báze.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Najväčšie problémy s hrudnými pásmi majú všeobecne ženy. Je potrebné zvoliť správne spodné prádlo, ktoré bude kompatibilné s pásom, aby nevznikali odreniny. Existujú aj podprsenky, ktoré majú hrudný pás priamo zabudovaný v leme, ale táto možnosť zatiaľ nie je úplne rozšírená.

Pre pánov môže byť problém upnuté tričko, ktoré hrudný pás môže posúvať. Pri dlhších behoch s vestou môžu byť problémom upínacie pásky alebo vesta samotná. Pri chudších jedincoch potom najväčším problémom môže byť upnutie pásu tak aby nepadal a pritom aby jedinec mohol dýchať.

Výber správneho hrudného pásu je potom na každom jedincovi čisto individuálny podľa toho, na čo snímač bude používať a tiež podľa funkcií, ktoré by mal snímač vedieť.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Mariánpred 529 dňami, reagovať
Používam Garmin Fenix 6 Pro Solar a plávem skoro výlučne prsiarsky štýl. Uplávaná vzdialenosť sa mi v dĺžke zobrazí pomerne presne, ak som súčasne snímal tep zo zápästia. Ale plavecká trajektória sa v aplikácii Garmin Connect zobrazí len ako bod, alebo krátka čiarka. Má tu HRM Swim prínos okrem presnejšieho merania srdcovej činnosti? Pozdravujem.
Dominik Hokpred 527 dňami
Zdravím, pás by teoreticky mohol pomôcť, ale pri plavaní v bazéne. Ak plávate na otvorenej vode, potrebujete prijímať signál GPS av pasu GPS prijímač nie je zabudovaný.

Hodinky zmienené v článku