» Blog » Xiaomi

SÚBOJ: Huawei Band 7 vs. Xiaomi Mi Smart Band 7

Tagy: Súboj | Xiaomi | Huawei | Inteligentné

Filip Debrecenyi | 24.10.2022 | 8 MIN

Názov, cena, funkcie. To je pár vlastností, ktoré spájajú dva konkurečné modely ázijských značiek. Huawei a Xiaomi prišli na trh s dosť podobnými modelmi Huawei Band 7Xiaomi Mi Smart Band 7. Dnes sa pozrieme na tento súboj Sedmičiek.

Huawei posledné mesiace prichádza s jednou šupou za druhou. A Band 7 nie je výnimkou. Podarilo sa im vytvoriť náramok za málo peňazí a veľa muziky. Tvárou v tvár mu stojí podobne pomenovaný Mi Smart Band 7. Nie je to len súboj dvoch menovcov, ale dvoch veľkých ázijských firiem, ktoré sa predháňajú o lepšie miesto v rebríčku.

Jednoduchý dizajn

Jedným z najviditeľnejších rozdielov je dizajn oboch náramkov. Zatiaľ čo Band 7 už ľahučko doháňa tvar smart hodiniek, jeho kolega od Xiaomi stále zostáva vo svete náramkov.

Parametrovo k sebe náramky nemajú ďaleko. Huawei Band 7 váži iba 16 g, má hrúbku 10 mm a priemer puzdra 26 mm. Mi Band je v porovnaní taký štíhlejší kolega. S ešte nižšou váhou 13,5 g ani neviete, že ho máte na ruke. Hrúbka 12 mm a priemer 21 mm z neho robia jeden z najmenších náramkov na trhu.

40,00 € skladom

Remienky na oboch modeloch sú zo silikónu. U Band 7 je veľká výhoda flexibilita remienka a veľké množstvo dierok na upnutie. Vďaka perfektnému upínaniu je náramok možné napasovať aj na útlejšie detské zápästie, čo často býva problém aj s vyložene detskými hodinkami.  U Mi Smartu je to naopak. Snáď nikdy ho nezapnete tak, aby vám sedel dokonale.

Remienok na oboch modeloch je vybavený plastovou sponou. Chápem, že výrobcovia chceli ušetriť náklady aj váhu. Vlastne sa k celoplastovému výrobku aj hodí. Avšak plastová spona je vždy ten najhorší variant. Pri rýchlom trhnutí, prípadne zlom zaobchádzaní sa môže jednoducho utrhnúť.

Čo sa týka celkového vzhľadu, stavby náramkov a upínania, je za mňa víťazom Band 7. Dokáže sa lepšie prispôsobiť zápästiu a typ silikónu použitého na remienok je príjemnejší než ten od Xiaomi. Ako muž síce úplne nefandím tak malému zariadeniu, ale z celkového hľadiska má v tomto nad Xiaomi navrch.

Displeje, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani giganti smart hodiniek

Je až fantastické, aké vyšperkované displeje ponúkajú oba náramky. Začnem u Huawei. AMOLED displej s veľkosťou 1,47 palca, rozlíšenie 194x368 pixelov a možnosť zapnutia always-on displeja (trvalo svietiaci displej). Celý displej následne pokrýva plastové sklíčko, ktoré je predsa len náchylnejšie na rôzne škriabance. Ale vzhľadom k cene náramku absolútne nič nenamietam.

51,00 € Predaj ukončený

Na druhej strane Xiaomi vracia úder. Ten má tiež AMOLED displej s veľkosťou 1,62 palca. Aj cez väčšie parametre nepôsobí, že by bol displej väčší. Je to dané tým, že je náramok vytiahnutý do výšky a menej do strán. Displej má pixeláž 192 x 490 a je tiež vybavený funkciou always-on. Pokrýva ho tvrdené Gorilla Glass sklíčko, ktoré mi dáva omnoho väčší zmysel než to plastové, pretože je odolnejšie voči škriabancom a rozbitiu.

Na každý z displejov sa mi pozeralo krásne. Chvíľami som skutočne žasol, pretože som si uvedomil, že ide o narámok. O niečo väčšie pixely nakoniec rozhodli o tom, ktorý displej ma viac zaujal. V súboji displejov by som dal tesné prvenstvo kúsku od Xiaomi, rozdiel je ale naozaj nerozoznateľný.

Xiaomi Mi Band 7 recenzia – Čo sa zmenilo okrem čísla v názve?
4.8.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Mi Band 7 recenzia – Čo sa zmenilo okrem čísla v názve?

Senzorová výbava

Senzorová výbava je rovnaká. Oba modely sú vybavené akcelerometrom, gyroskopom, snímačom tepu, krokomerom a pulzným oxymetrom. Zameral som sa teda na hodnotenie kvality merania. O Huawei je všeobecne známe, že má meranie kvalitné. To sa o Xiaomi povedať nedá, ani vo vyšších cenových hladinách.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Huawei Band 7 a meranie tepovky je na vysokej úrovni. Na tom sme sa zhodli aj s kolegom Matejom. Latku nastavenú vysoko sme mohli vidieť už pri predošlej generácii, ale teraz sa kvalita posunula zase o niečo vyššie a meranie je veľmi presné. S Xiaomi je to smutnejšia rozprávka. Meranie často nezodpovedá realite. S týmto problémom sa pasuje už x rokov...Úprimne nerozumiem, prečo s tým niečo neurobia.

Náramky už tiež pokročilo merajú spánok. Vďaka svojej mušej váhe na ruke neprekážajú, a to ani pri váľaní sa v posteli. V aplikácii potom nájdete detailne, ako sa vyvíjal váš spánok.

Počítajte aj s absenciou GPS prijímača. Za mňa by náramkom rozhodne dodal šmrnc a urobil z nich velikánov svojej kategórie. Na druhej strane by to náramky vystrelilo cenovo vyššie a neboli by tak dostupné ako teraz.

Skvelou správou je pridanie odhadu VO2Max. Tohto upgradu sa dočkali oba modely. Na náramok s cenovku okolo 40 euro je to fajn, nie? Ukazovateľ VO2Max definuje maximálne množstvo kyslíka, ktoré ľudské telo dokáže využiť pri športovom zaťažení. Vďaka tomu môžete zistiť, ako na tom vaša fyzická kondícia je.

Nevýhodou zostáva, že oba modely nedisponujú GPS, ktorá tiež súvisí s meraním VO2Max. Preto dáta nie sú úplne relevantné, aké by mali byť.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Čo sa kategórie presnosti týka, Huawei svojho protivníka v meraní valcuje. Presnosť dát bola dosť podobná aj smartwatchom Apple Watch 7, ktoré sú známe dosť presným a kvalitným meraním.

Slušná nálož športu

Ani jeden po športovej stránke nesklame. Na výber je široká ponuka športových aktivít. Band 7 ich ponúka až 96, Mi Smart Band 7 viac ako 130. Slušná dávka športu. Vďaka svojej ľahkosti o nich pri cvičení ani neviete. Ba čo viac... Na ruke držia pevne a nič nebráni nerušenému záznamu a meraniu.

Xiaomi Mi Watch Lite recenzia – Lacný vstup do sveta smartwatch
22.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch Lite recenzia – Lacný vstup do sveta smartwatch

Mi Smart Band 7 má byť spoločníkom pri športe a to perfektne spĺňa. Ponuka športových aktivít a aj ich rozdelenie do kategórií je omnoho lepšie, než u Huawei Band 7. Palec hore Xiaomi! Doladiť k tomu ešte kvalitnejšie senzory a z tohto náramku môže byť športový zabijak. Práve kvôli nekvalitným senzorom by som dal stále prednosť Huawei Band 7. Hoci športové predpoklady má Xiaomi vynikajúce, sú pre mňa stále dôležitejšie reálne dáta.

Výdrž je viac než solídna

Ani tento súboj nebude ťah na jednu bránku. Oba modely majú dokonca aj dosť podobnú výdrž batérie. Band 7 od Huawei to dotiahne až na 14 dní štandardného používania a 10 dní pri náročnejšom používaní.

Presnejšie:

  • 14 dní – Monitorovanie srdečného tepu: stále zapnuté, HUAWEI TruSleep™: zapnuté v noci, cvičenie: priemerne 30 minút týždenne, oznámenie správ: zapnuté (50 správ, 6 hovorov a 3 alarmy denne), obrazovka: zapne sa 200x denne
  • 10 dní – Monitorovanie tepu srdca: stále zapnuté, HUAWEI TruSleep™: zapnuté v noci, cvičenie: priemerne 60 minút týždenne, oznámenie správ: zapnuté (50 správ, 6 hovorov a 3 alarmy denne), obrazovka: zapne sa 500x denne

Mi Smart Band 7 je na tom skoro rovnako. Pri štandardnom používaní vydrží až 15 dní a pri náročnejšom využívaní 9 dní. Klobúk dole pred oboma. Na to, že sa bavíme o náramku za pár desiatok, je toto vynikajúci počin. Ani by som tu nevyhlasoval víťaza, v priemere to vychádza na rovnako.

Malí mudrci

Tieto náramky rozhodne nepatria medzi žiadnych hlupáčikov. Náhodou zvládnu toho celkom dosť. Medzi moje obľúbené smart funkcie patrí diaľková spúšť fotoaparátu. Jediná škoda je, že náramky nezrkadlia fotoaparát, ale to už by som chcel moc.

Cez náramky sa dá ovládať aj hudobný prehrávač, bohužiaľ úložisko alebo streamovacie služby v nich nenájdete. Palec hore dávam funkcii počasie. Dlho som nevidel tak pekne spracovanú funkciu. Musím uznať, že ma u každého z modelov svojim spôsobom uchvátila prevedením a zobrazenými dátami, ktorých ponúka nespočet.

Radosť pre každého používateľa

Používateľské prostredie je dobre zvládnuté u oboch. Každý z modelov má pekne prepracované prechody medzi menu a widgetmi, prílišne sa nezasekávajú. Každý z modelov naviac ponúka konfigurovateľné číselníky, ktoré si môžete upraviť podľa svojich predstáv.

Mi Smart Band 7 má v ponuke dokonca 3D pozadie. Prvýkrát som ho videl na modeli Xiaomi Watch S1. Zdá sa mi to cool, ale náramok na také vychytávky zatiaľ nemá dostatočný výkon. Pozadie sa kvôli tomu vždy pri animácii zasekalo a výsledný dojem to pokazilo. Ale len tak ďalej Xiaomi, raz to určite bude top!

Huawei Band 7 dokáže v kombinácii s Android zariadením odpisovať aj na správy. Nie je to cool? Za mňa stopercentne áno. Super funkcia v náramku za pár eur.

Huawei Band 7 recenzia – Potenciál v podobe presných dát a mestských funkcií
12.7.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Band 7 recenzia – Potenciál v podobe presných dát a mestských funkcií

Menší rozdiel vidím v tlačidle na boku puzdra. Tlačidlo má model Band 7, naopak model od Xiaomi je beztlačidlový. Tlačidlo slúži ako vstup a výstup do menu hodiniek. Pridržaním tlačidla môžete náramok aj reštartovať alebo vypnúť. Úprimne, pri používaní mi tlačidlo vyhovovalo. Je to prvok, ktorým sa náramok dobre ovládal. To mi možno chýba u modelu od Xioami, pretože nebol vždy tak spoľahlivý na dotyk a ovládanie stagnovalo. Na druhej strane z hľadiska estetického cítenia je tlačidlo menší rušivý element.

V celkovej ovládateľnosti a po prvom dojme sa opäť prikláňam na stranu Huawei. Je to jeden z ďalších dôvodov, prečo je vo finále o krok ďalej než Xiaomi. A na jednu stranu ma to mrzí, keďže to má Xiaomi dobre rozohraté, či už funkčne alebo inak. Len mám pocit, že to nikdy nedotiahne do konca. A preto veci, čo by mohli byť super, až tak super nie sú, pretože sú nedotiahnuté.

Aplikácie

Čo sa týka aplikácií, pre Huawei tu máme "Huawei Zdravie" a pre Xiaomi aplikáciu "Mi Fitness". O aplikáciách sa nemá cenu moc rozpisovať. Sú si dosť podobné, ponúknu vám rovnaký zoznam dát a prehľad všetkých záznamov je dobrý. Sympatickejšia mi bola aplikácia od Huawei. Dôvod je jednoduchý. Keď aplikáciu otvorím, mám z nej pocit, že je sofistikovaná. Naopak, keď otvorím Mi Fitness, pripadám si ako v nejakej aplikácii pre deti. To neberte zle, ale keď appku otvorím, je to prvá vec, ktorá mi napadne.

Môžem s čistým srdcom chváliť

Je zrejmé, že ani jeden z recenzovaných kúskov nezrúcal hranice nemožného. Jednoznačne sa im ale podarilo prekonať všetky očakávania. Keďže sa jedná o náramky za málo peňazí, naozaj od nich málokto čaká zázraky. Nízka cena, super displej, solídna výdrž batérie, slušná senzorová výbava, hromada športových funkcií a niečo málo smart. To je za mňa dosť pádnych argumentov, prečo oba náramky vychváliť.

Pokiaľ by som mal vybrať vyložene jeden z modelov, chvíľku by som váhal. Ale nakoniec by som sa priklonil k Huawei Band 7. Prečo? Po celú dobu testovania som nenarazil na to, že by náramok nefungoval plynulo. A to je prvá vec, ktorú vždy starostlivo pozorujem. Akonáhle niečo nefunguje ako má, nepozdáva sa mi to. A to o Band 7 povedať nemôžem. Naviac, keď pridám plusy vypísané v odstavci vyššie, nie je čo riešiť.

Dôvod prečo by som nesiahol po Mi Smart Band 7 je len jeden. Pri maximálnom využívaní ide po chvíľke plynulosť bokom. Veľmi sa mi páči aj to 3D pozadie, ale stále sa pýtam sám seba. Prečo to tam kurnik dávajú, keď to napol nefunguje a kazí to celkový dojem?

Xiaomi Mi Smart Band 6 recenzia – Čo sa dá ešte vylepšiť?
6.5.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 6 recenzia – Čo sa dá ešte vylepšiť?

Ako už som spomínal aj v našej videorecenzii, Band 7 doporučujem skôr ženám alebo pokojne teenagerom či menším deťom. Svojimi parametrami na pánsku ruku moc nesadnú. Mi Smart Band 7 je opakom. Tým, že je telo pretiahnuté, nemusí náramok úplne dobre sedieť každému. Najmä ľuďom s útlejším zápästím bude z ruky prečnievať a pravdepodobne sa im bude aj zle nosiť.

Po čom inom prípadne siahnuť?

Kto ani v jednom z produktov nenašiel to, čo od neho očakával, nezúfajte. Ako variant sa ponúka viac športový model od Garminu Vívosmart 5, ktorý ponúkne lepší pôžitok zo športu a veľmi presné dáta. Ďalej staršie modely spomínaných produktov. Medzi nich patrí Huawei Band 6Mi Smart Band 6. Voľba starších modelov mi dáva zmysel hlavne v prípade, že chcete ušetriť nejaké to euro. Inak sa oplatí investovať do novších modelov, ktoré ponúkajú trošku lepšiu výbavu, batériu a funkcie.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?
12.5.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?

Platenie náramkom Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečne je to tu!
29.10.2021 - Matěj Urbaczka
Platenie náramkom Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečne je to tu!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre