» Blog » Huawei

Huawei Watch 4 (PRO) recenzia – Priamy konkurent Kórejcov a Amíkov?

Tagy: Recenzie | Huawei | Pánske | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 21.9.2023 | 7 MIN

Luxusné, naozaj múdre a so zaujímavým dizajnom – to je Huawei Watch 4 (PRO). Dokážu tieto hodinky konečne konkurovať titánom od Applu a Samsungu?

Huawei sa v posledných rokoch v nositeľnej elektronike posúva míľovými krokmi. Teraz sa opäť blysol novými modelmi, ktoré sú celkom slušným protivníkom pre Samsung Galaxy Watch či Apple Watch. Čo je na nich také zaujímavé?

  • dve varianty – PRO / klasická verzia
  • PRO verzia má telo z titánu TC4, zafírové sklíčko a keramické dynko
  • neopozeraný dizajn
  • vysoká vodeodolnosť do 30 metrov reálnej hĺbky
  • LTE telefonovanie
  • možnosť odpovede pomocou klávesnice či hlasového zadávania (len Android)

Jadrový reaktor vs. klasická oceľ

Puzdro hodiniek Watch 4 PRO je vyrobené z prémiového titánu TC4, ktorý sa používa v letectve a na výrobu jadrových reaktorov. Tým ale prémiovosť tohto modelu nekončí, pretože predná časť pokrýva vypuklé zafírové sklo a zadná zase keramika, ktorá je skvelá nielen kvôli antialergénnym vlastnostiam. Je tiež farebne stála a veľmi tvrdá, a dynka tak neschytá toľko vlásočníc a škrabancov.

Watch 4 PRO má veľmi zaujímavé a neopozerané krivky, ktoré sa medzi recenzentmi označujú slovným spojením "sférický dizajn". Mne sa hlavne páči kombinácia pomerne krátkych nožičiek s vypuklým sklíčkom a "bacuľatým" puzdrom. Príde mi, že to vytvára ojedinelosť, pretože čo si budeme, designy chytrých hodiniek nie sú práve hitparáda originálnosti.

PRO verzia je ešte osadená koženým remienkom s bielym prešitím, alebo titánovým kovoťahom, pri ktorom oceňujem sponu krásne lícujúcu so zvyškom kovotahu (a vlastne to vyzerá, ako by tam ani žiadna spona nebola).

Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou

Oceľový variant je o 2 milimetre užší a na silikónovom fluoroelastomerovom remienku. Tento materiál používa výhradne Huawei a je veľmi príjemný. A hlavne tento remeň nie je „pracholapka“. Oceľový variant je stavaný úplne rovnako, ale vyzerá ako mladší a chudobnejší brat verzie PRO. Váhovo sa potom musíte pripraviť na trošku tiaže na ruke – základná verzia má bez remienka 47 g a PRO verzia 65 g.

Vypuklé zafírové sklíčko vyzerá skvele

Watch 4 PRO má vypuklé zafírové sklíčko, ktoré vídame skôr na drahších modeloch klasických hodiniek a vyzerá sakra skvele. Klasická verzia ma trošku desí, pretože má sklíčko tiež vypuklé, ale jedná sa o Gorilla Glass. Čiže by som odporučil fóliu, aby displej aj sklíčko neprišlo k úhone.

Fotku zde dám znova, protože sklíčko tady lze moc pěkně vidět

Fotka sa v článku opakuje, pretože sklíčko tu možno veľmi pekne vidieť.

Oba modely potom majú zhodný AMOLED displej s veľkosťou 1,5" s rozlíšením 466 x 466 pixelov. Oproti podobným čínskym modelom Watch 4 zväčšil displej o 0,1" a nejaké tie pixely. S displejom ale určite nebudete mať žiadny problém. Doslova krásna práca od výrobcu, vrátane dobrej čitateľnosti na priamom slnku.

Senzorová výbava stojí za to

Senzorová výbava je u oboch modelov rovnaká – barometer, akcelerometer, EKG, gyroskop, hĺbkomer, kompas, pulzný oxymeter, snímač tepovej frekvencie, teplomer a to je snáď všetko. Je to naozaj slušná základňa a senzory nie sú zlé.

GPS prijímač je bez multifrekvenčného príjmu a nemôžete si vybrať, ktoré satelity používate. Na to konto je pomalšie načítanie satelitov... Úprimne som to po 3 minútach čakania vzdal a vybehol. Hodinky sa "chytili" po kilometri od vybehnutia. Dovtedy snímal iba akcelerometer.

Žlutá – Huawei Watch 4, červená – Garmin Fenix 7X

Žltá - Huawei Watch 4, červená - Garmin Fenix 7X

Nejaké problémy Huawei mali a GPS sa trošku kosila. Išlo to vidieť aj na určovanie tempa, ale je to mestský prístroj a toto by som mu asi odpustil.

Tepová frekvencia tiež celkom slušne sedela. Aj napriek horúco a poteniu to bolo slušné. Cez deň sa meria tepová frekvencia tak, ako si ju nastavíte. Kontinuálne meranie je možné nastaviť buď na inteligentné (čo meria vždy, keď sa vám zmení tepová frekvencia alebo začnete robiť nejakú aktivitu), alebo každú sekundu, čo veľmi ovplyvňuje výdrž batérie.

5 dôvodov, prečo siahnuť po hodinkách Huawei
20.11.2022 - Matěj Urbaczka
5 dôvodov, prečo siahnuť po hodinkách Huawei

Ovládanie a funkcie korunky

Rovnú musím povedať, že korunka je pevná a jej funkčnosť je skvelá. Korunkou sa dostanete do menu, môžete listovať položkami a až narazíte na to, čo potrebujete otvoriť, musíte „tapnúť“ na displej. Korunke totiž chýba potvrdzovacia funkcia. Pokiaľ stlačíte korunku v menu znova, dostanete sa na hlavnú stranu. Pod korunkou sa nachádza tlačidlo, ktoré v základe spúšťa posledné tri navštívené funkcie, čo sa mi veľmi páči. Dá sa ale naprogramovať napríklad len na spúšťanie športu.

"Jabličkovské" menu.

Menu hodiniek si potom môžete upraviť podľa seba. Opäť trošku "podľa jabĺčka" ako dlaždice (mriežku) alebo klasicky vo forme zoznamu. Úprimne, ten zoznam mi príde stále o niečo intuitívnejší ako tá mriežka.

Na základnej ploche pohybom doľava prechádzate konfigurovateľné widgety. Pri swipnutí doprava je pre vás pripravený asistent, ktorý dokáže zobraziť počasie či tréning.

4x a dosť

Pokiaľ sa budeme baviť o výdrži batérie, je to taký trošku lepší mestský štandard. Pri oboch modeloch je to 3 až 4 dni. Nie je to veľa, ale tiež to nie je 18 hodín ako pri jednej nemenovanej žiadanej značke.

GPS mód samozrejme nie je stanovený výrobcom, ale hodinky zvládli trojhodinový tréning a baterka klesla asi o 25%.

Hodinky nie sú úplne športové

Už z podstaty puzdra hodiniek by som nepovedal, že sú vyložene na šport. Ale celkom im to športovanie ide. Hodinky ihneď po tréningu vypľúvajú v prístroji všetky dôležité dáta a dokonca ukážu grafy prevýšenia, tepovej frekvencie a napríklad kadencie. V aplikácii je to samozrejme všetko prehľadnejšie, ale prečo sa na to v miniatúre nepozrieť hneď.

Čo ma veľmi prekvapilo, je vodeodolnosť do 30 metrov reálnej hĺbky ponoru. Ďalšou prekvapujúcou vecou je AI tréner, ktorý sa dokáže prispôsobiť našej aktuálnej výkonnosti a prispôsobiť tomu nadchádzajúce tréningy.

Pre leňochov tu máme funkciu rozpoznania aktivity, kedy sa stačí rozbehnúť alebo treba rozbehnúť na bicykli a hodinky po nejakej dobe spustia samé aktivitu.

Smart funkcie na čele s eSIM

Chytrostí sa Watch 4 snaží vyrovnať gigantom ako Samsung alebo Apple a celkom sa im to darí. Najväčším lákadlom je samozrejme telefonovanie v dosahu telefónu, ale aj bez neho. Avšak eSIM ešte nepodporuje "doublovanie" čísla, takže bohužiaľ v hodinkách musíte mať iné číslo ako na vašom telefóne. Možno pracovné?

Čo sa týka ďalších funkcií, nechýba napríklad úložisko pre hudbu, navigácia PetalMaps, počasie, stopky, budík, notifikácia a odpovede na ne (Android only). A dokonca je tu prvýkrát použitá na odpovede klávesnice s predikciou slov. No a tiež ďalších x fičúr, či už prednahraných alebo možnosť si ich stiahnuť na Huawei Markete (AppGallery priamo v hodinkách). Celkom slušná funkcia je poznámkový blok, kde si človek môže uložiť krátku nahrávku so svojimi myšlienkami. Alebo napríklad nákupný zoznam.

Novinkou sú mapové podklady priamo v hodinkách, na ktoré Huawei láka potenciálnych kupcov, no u nás sa mi to "rozbehnúť" nepodarilo. Prvýkrát sme mapy videli na modeli Huawei Watch Ultimate. Čo ale funguje s istotou, je nová funkcia SOS správy pri detekcii pádu. Buď hodinky môžu poslať správu na prednastavené kontakty alebo jeden kontakt priamo vytočiť.

Šikovné funkcie sú naozaj na vysokej úrovni, ale bohužiaľ chýba za mňa podstatná funkcia NFC platby. Čip na platbu tam je, ale u nás máme smolu.

Nabité fitness funkcie s respiračnou kontrolou

Čo Huawei v poslednej dobe rozšíril asi najviac, sú fitness funkcie. Nielen, že minulý rok vydal model Huawei Watch D so vstavaným tlakomerom, tento rok Watch 4 vybavil dokonca respiračnou kontrolou. Funguje to tak, že priblížite ruku s hodinkami k tvári a niekoľkokrát do prístroja (jeho mikrofónu) zakašlite. Na základe zvuku sú schopné hodinky vyhodnotiť respiračné problémy. Samozrejme nemajú 6 rokov medicíny, tak to berte s rezervou.

Pri Huawei modeloch už je samozrejmosťou EKG, meranie teploty kože, meranie stresu, kalórií, krokov a meranie stuhnutosti tepien. Že meria hodinky veci, o ktorých sa ďalším výrobcom ani nezdá? Áno, to meria. Aká je presnosť? To sa napríklad pri stuhnutosti tepien nedá veľmi posúdiť.

Všetky základné hodnoty vidíte v krúžkoch a vidíte tiež, či plníte denné ciele aktivity alebo nie. Čo sa mi na Huawei veľmi páči, sú „zdravotné trojlístky“, kde si môžete podľa vás nastaviť, čo chcete robiť. Napríklad: Vypiť liter vody, ísť na hodinu behať, urobiť dýchacie cvičenia, raz sa usmiať. To všetko si môžete nastaviť a Huawei sa vám bude pripomínať cez deň, či plníte svoje plány alebo nie.

Vyplatí sa alebo nie?

Hodinky Huawei Watch 4 alebo Watch 4 PRO sú skutočné kôstky na trhu. Páči sa mi ako dizajnovo (hlavne PRO verzia na koženom remienku), tak aj vnútornosťami, ktoré sú sakra kvalitné. Možností eSIM, voľnými odpoveďami a hlasovým zadávaním pri správe sa naozaj doťahujú na veľmoci mestských hodiniek.

Oproti mestským hodinkám iných značiek majú Huawei navrch vo výdrži batérie, ktorá je okolo 3-4 dní a ponúka za mňa aj lepšie možnosti stráženia zdravotného stavu.

Ako alternatívy by som zvážil nové Samsung Watch 6 alebo Samsung Watch 6 Classic, ktorý môže lákať napríklad na mechanickú lunetu. Pokiaľ zabrúsite "do Ameriky", rozhodne mrknite na Apple Watch, ktorý rozhodne láka funkciami, avšak spoločne so Samsungom práve nevynikajú vo výdrži batérie.

Páčia sa vám nové modely od Huawei? Dajte nám vedieť do komentárov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

397 € (doručíme do 13.5.)
595,00 € (doručíme do 13.5.)
Rozbalené, zľava 10%
357,30 € skladom
516,00 € nedostupné