» Blog » Huawei

Huawei Watch Buds recenzia – Toto by ani Jules Verne nevymyslel

Tagy: Recenzie | Huawei | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 25.4.2024 | 7 MIN

Už dlho som nerecenzoval produkt, ktorý pôsobí ako zo science-fiction. Áno, Huawei vymyslel smart hodinky, ktoré majú vo vnútri puzdra ukryté bezdrôtové slúchadlá, ktoré úprimne... Hrajú veľmi dobre. To je Huawei Watch Buds.

Zvyčajne recenziu začínam bodovým zoznamom, kde vypichnem tie najzaujímavejšie veci týkajúce sa recenzovaných hodiniek, ale u Watch Buds mi to akosi nedáva zmysel. Kruci, veď to sú hodinky, ktoré majú v sebe ukryté slúchadlá s noise-cancellingom. Nemôžete chcieť niečo zaujímavejšie.

Watch Buds sú krv, mlieko a... Slúchadlá

Watch Buds nie sú žiadne tintítka, pretože so svojim priemerom 47 milimetrov a hrúbkou 15 milimetrov určite nesadnú na útlejšie zápästie. Myslím, že priemer nie je až taký problém, ale tá hrúbka je dosť atypická. Predsa len v sebe majú slúchadlá s rozmermi 22 x 10 x 10 mm. Na druhej strane si ale myslím, že Huawei odviedol dosť slušnú prácu, pokiaľ do 15mm puzdra narvali 10mm slúchadlá.

Puzdro je z nerezovej ocele s čiernou PVD úpravou vďaka čomu hodinky vážia nejakých 66,5 gramov. Jedno slúchadlo váži len 4 gramy.

V balení nájdete čierny kožený remienok, ktorý mi k hodinkám sedí, pretože sa predsa len jedná o mestské smart hodinky. Je ale trochu škoda, že v balení máte iba ten kožený, pretože ten je na šport takmer nepoužiteľný a hodil by sa silikónový.

Čo mi ale trochu prekáža, je taká moc prehnaná zaoblenosť a vypuklosť hodiniek. Ale rozumiem tomu, že sa to konštrukčne nedalo inak vyriešiť, pokiaľ máte vo vnútri slúchadlá.

Neviem, či to je mojim kúskom, ale mám pocit, že jedna strana hodiniek má zle vybrúsenú hranu a cítim taký drsný povrch, keď po hrane prejdem prstom.

Na pravej strane puzdra nájdeme tlačidlo s ktorým sa síce dá točiť, ale bohužiaľ nefunguje ako korunka. V spodnej časti potom tlačidlo pre vyklopenie displeja, kde sa schovávajú slúchadlá.

Keď už sme pri tom vyklopení displeja. Trochu mám strach, že by niekto bol tak šikovný a zlým pohybom vyrval displej z pántov. Pretože platí také zlaté pravidlo – čím viac pohyblivých častí vec má, tým väčšia šanca je, že sa niečo pokazí. Podľa výrobcu by pánt mal vydržať 10 000 otvorení, čo sa mi zdá ako-tak dostatočné. Keby ste hodinky mali 3 roky, môžete displej otvárať 9x denne. Tak moc nemachrujte s tým akú parádičku máte. :)

Dávajte si ale pozor na vodu, pretože hodinky majú len základnú IP na striekance a dážď. Sprcha, nedajbože potápanie, by mohli mať fatálne dôsledky. Pokiaľ sa tam nejaká voda dostane, je ale fajn, že hodinky to samy rozpoznajú a prestanú dobíjať slúchadlá, aby nedošlo ku skratu.

Displej je klasický Huawei

Prednú stranu pokrýva displej s veľkosťou 1,43", ktorý je na tom kvalitatívne úplne rovnako ako asi všetky displeje od Huawei. Ale nie je na tom vôbec nič zlé, pretože je na tom s technológiou displeja celkovo veľmi dobre. Displej má krásnu jemnosť, výborné pozorovacie uhly, šikovnú automatickú úpravu jasu a možnosť nastavenia Always-On.

Priestor pre slúchadlá priniesol obeť vo forme menšej senzorovej výbavy

Viete, keď Watch Buds vyšiel, žil som v tom, že má totožnú výbavu ako rada GT 3. Ukryté slúchadlá ale zaberajú priestor pre niektoré senzory, ktoré majú ostatné Huawei ako barometer, kompas, teplomer či EKG. V hodinkách teda nájdeme iba akcelerometer, gyroskop, snímač tepovej frekvencie a GPS prijímač. Na druhej strane, je to obeť, ktorú úplne v pohode podstúpim. Veď mám do kelu slúchadlá vo vnútri puzdra.

Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou

Výdrž 3 dni? Na to, že z toho sosajú tri...

Výdrž batérie je niečo, z čoho som mal najväčší strach, pretože batéria vo vnútri puzdra neslúži len k napájaniu hodiniek, ale aj oboch slúchadiel. Aj tak ale hodinky vydržia za mňa krásne 3 dni.

Huawei Watch Buds sľubuje 3dennú výdrž batérie, pokiaľ máte základné nastavenie hodiniek, kontinuálne snímanie tepu, aktivovaný podrobný monitoring spánku (TruSleep). Zároveň môžete vybaviť 30 minút hovorov, počúvať 120 minút hudby, 180 minút monitorovať športy vyžadujúce GPS, prijať cez 50 notifikácií a 30 minút mať aktívny displej.

Bez redukcie okolitého hluku vydržia slúchadlá 4 hodiny prehrávať hudbu alebo 2,5 hodiny telefonovať. Pri aktivácii redukcie okolitého hluku sa doba skráti na 3 hodiny (prehrávania hudby) a 2 hodiny (telefonovania).

Doba sa samozrejme môže skrátiť podľa toho, ako veľmi počúvate hudbu a potom dobíjate slúchadlá zo "zásob" hodiniek. Pokiaľ sa jedná o 2 hodiny počúvania za 3 dni, mali by ste sa dostať na požadované hodnoty, ale pokiaľ to "prešvihnete", doba sa skráti.

Priamo v hodinkách nájdete údaje nielen o stave batérie v hodinkách, ale aj o stave nabitia jednotlivých slúchadiel. Dobíjanie je riešené bezdrôtovo pomocou puku.

Aké kvalitné sú slúchadlá v puzdre?

Keď už sa bavíme o útrobách hodiniek, prichádza reč na slúchadlá. Bol som dosť skeptický, pretože sa jedná o slúchadlá v hodinkách, ktoré vážia 4 gramy a vyzerajú ako náboj do deviny. Opak je ale pravdou, pretože hrajú dosť kvalitne a dokonca disponujú aj noise-cancellingom (redukciou okolitého hluku) aj možnosťou ekvalizácie.

Baví ma aj ich ovládanie, pretože hudba sa pozastavuje a spúšťa dvojitým poklepaním na ucho a noise-cancelling sa aktivuje a deaktivuje trojitým poklepaním.

Keď som si chcel vypočuť hudbu, tak som inštinktívne išiel do nastavení Bluetooth, že si slúchadlá spárujem. Veľmi ma potešilo, že súčasťou párovacieho procesu hodiniek je aj spárovanie slúchadiel s telefónom, takže som sa na tento krok mohol vykašľať.

Keby vám slúchadlá nesedeli, v balení sú ešte ďalšie dve veľkosti násad. Stredná veľkosť je nasadená v základe, veľkosť S a L je v balení.

Slúchadlá môžete používať ako na počúvanie hudby, ktorá je v hodinkách, tak aj v kombinácii s telefónom. Medzi týmito zariadeniami môžete celkom pohodlne prepínať. Potešilo ma, že Watch Buds nemajú len funkciu "Nájsť môj telefón", ale dokonca aj "Nájsť slúchadlá".

Hodinky úplne nemajú možnosť telefonovať samy o sebe, ale dokážu to cez slúchadlá. Keď vám niekto volá, tak máte možnosť hovor odmietnuť alebo ho prijať tak, že vytiahnete slúchadlá z puzdra. Potom sa hovor automaticky zaháji.

Keď sme pri tých automatických funkciách, slúchadlá majú aj funkciu pozastavenia hudby, pokiaľ si vytiahnete slúchadlo z ucha.

A čo lifestylové funkcie?

Je fajn, že oproti ostatným mestským značkám smart hodiniek ponúkajú kontinuálne meranie srdečného tepu každú sekundu. Ostatné značky často majú meranie každú minútu, ale presnosť potom nie je taká dobrá ako u meraní každú sekundu.

Okrem srdečného tepu môžu hodinky celý deň merať stres, okysličenie krvi, kroky, spálené kalórie, minúty strávené aktivitou či prejdenú vzdialenosť.

Čo ma trochu mrzí, tak hodinky nezobrazujú skóre spánku alebo pomer jednotlivých fáz a musíte kvôli tomu otvoriť mobilnú aplikáciu. Nie je to až taký problém, ale mám rád, keď mám čo najviac informácií priamo v hodinkách.

Oproti Garminu oceňujem, že Huawei zaznamenáva aj šlofíky.

Veľa ľudí má rado aj plnenie "krúžkov" a tie nájdete aj tu a sú zložené z počtu krokov, spálených kalórií a počtu státí. Keď sa budete chcieť upokojiť, môžete si spustiť dýchacie cvičenie. Trochu ma ale hnevá, že si nemôžem nastaviť rôzne schémy dýchania, ale iba počet nádychov za minútu. Aj tak je to ale posun, pretože niektorí výrobcovia vôbec neponúkajú možnosť úpravy intervalu.

Je Watch Buds aj na šport?

Páči sa mi, že Huawei nijak nediferencuje svoje hodinky podľa športových funkcií a vždy do všetkých dajú úplne rovnaké funkcie – index bežeckého výkonu (efektivita behu), odhad VO2 Max (maximálne množstvo kyslíka využívaného pri aktivite), odhad tréningovej záťaže (vypočítaný na základe kyslíkového deficitu) a doba regenerácie.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

V hodinkách nájdete viacmenej každý známejší šport, ale čo poteší, tak sú bežecké tréningy, ktoré môžu začiatočníkovi skutočne pomôcť, pretože ho naučia behať v rôznych intenzitách, čo je najlepšia cesta k bežeckému progresu. Okrem toho tam máte aj rôzne konkrétne tréningy. Zamrzí, že si nemôžete nadefinovať vlastný tréning, ale chápem, že Huawei Watch Buds nie je priamo športové zariadenie a nie je to niečo, čo by cieľovka tohto modelu vyhľadávala.

Čo ale oceňujem, je možnosť pripojenia externých snímačov, čo nemajú značky ako Amazfit alebo Casio. Napríklad meranie tepovej frekvencie optikou nie je úplne ideálne (obzvlášť v horšom počasí), za to pás je presný takmer v každej situácii. Okrem pásu ale môžete spárovať napríklad aj snímač rýchlosti či výkonu.

Huawei stále nemá solídny market s aplikáciami

Z tých smart funkcií môžem vymenovať klasiky ako kalendár, budík, upozornenie na notifikácie v telefóne, ale najviac asi využijete možnosť telefonovania cez slúchadlá. K tomu sa rád vyjadrím, pretože úplne neznášam telefonovanie cez hodinky, keďže každý počuje, čo mi druhá strana hovorí. Riešenie cez slúchadlá je pre mňa ideálne, pretože mám voľné ruky a nikoho neotravujem (teda okrem toho, že rozprávam ja).

K jednej veci už som sa vyjadroval v recenzii Huawei Watch Ultimate a to k ponuke aplikácií. Tá proste chýba. Viem, že používatelia Androidu majú nejakú možnosť doinštalovania aplikácií do hodiniek, ale napríklad v iPhone som to vôbec nenašiel. Pokiaľ Huawei nevytvorí solídny market, stále budú o silný krok pozadu oproti napríklad Samsungu a Applu, ktorí majú markety veľmi, ale ako naozaj veľmi bohaté.

Hodinky potom majú trochu problém, že zamrznú v stave v akom vyšli z továrne. Áno, môžete získať nové aplikácie a funkcie cez aktualizácie priamo od výrobcu, ale ten nemá priestor na tak plošné programovanie ďalších aplikácií. Čo je pochopiteľné. Vyrábajú hodinky, nie sú firma na programovanie aplikácií.

Epilóg o Huawei Watch Buds

Viete, málokedy sa mi stáva, že by som ukončil recenziu s tým, že by som skoro nič nekritizoval, ale u Watch Buds to urobím. Tieto hodinky sú nabité všemožnými funkciami od značky Huawei a okrem toho vo svojich dutinách ukrývajú kvalitné slúchadlá so slušnou výdržou. Ťažko sa naviac kritizuje, keď máte v ruke produkt, ktorý nemá konkurenciu od inej renomovanej značky. Tak isto ťažko sa hľadajú alternatívy. Pretože proste a jednoducho nie sú.

Musím uznať, že Huawei sa vydal skvelou cestou a nemám čo vypichnúť. Možno by sa šikla podpora streamovacích služieb, keď už mám slúchadlá v hodinkách, ale možno sa dočkáme. :)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

476 € nedostupné