» Blog » Huawei

Huawei Watch Fit 2 recenzia – Búra hranice nemožného

Tagy: Recenzie | Huawei | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 20.6.2022 | 7 MIN | 5x komentár

Že nemožné je iba slovo nám predstavuje nový Huawei Watch Fit 2, ktorý posúva hranice zážitku zo smart hodiniek úplne na inú rovinu, než ste boli doteraz zvyknutí. Dovolím si povedať, že toto budú jedny z najlepších smart hodiniek do 200 eur. Ak nie najlepšie.

Papierovo tento smartwatch vytrel zrak všetkým, pretože asi niet lacnejších hodiniek, ktoré by im mohli konkurovať a naopak drahšie hodinky majú veľké problémy, vyrovnať sa tomuto drobcovi.

Čo by ste nemali prehliadnuť u tejto novinky?

  • Tri varianty modelov – Active, Classic a Elegant
  • Nový 1,74" AMOLED displej s podporou Always-on
  • Výdrž batérie: 10 dní pri normálnom a 7 dní pri náročnom používaní
  • Možnosť telefonovania v dosahu Bluetooth
  • Zabudovaný prehrávač hudby
  • Množstvo športových funkcií a bežecké tréningy na mieru
  • Animované cvičenia
  • Navigácia po krivke

Ste nadšení rovnako ako ja? Že nie? Nie je možné. Mrknime na to poriadne a určite budete.

Huawei Watch Fit recenzia – Krpec s veľkým vreckom prekvapení
11.1.2022 - Dominik Hok
Huawei Watch Fit recenzia – Krpec s veľkým vreckom prekvapení

Drobec trošku povyrástol a pridal na elegancii

Všetci rastieme a nejak sa modifikujeme. Aj pri tomto modeli nezostali súdruhovia stáť a pridali medzi varianty Active a Elegant model Classic na koženom remienku. Aby bolo ešte trošku jasnejšie, verzia Active sa ponúka na silikóne, Classic na koži a Elegant na kovovom ťahu. Variant Classic a Elegant má naviac hliníkové puzdro a NFC čip, ale inak sú hodinky zhodné.

Poďme teraz mrknúť na puzdro. Watch Fit 2 má na výšku zhodných 46 mm ako jeho predošlý variant. Ale keďže všetci od nejakej doby rastieme už len do šírky, Watch Fit 2 pribral 33,5 milimetrov v priemere (staršia generácia mala 30 mm). Hrúbka je 10,8 mm. Celkovo hodinky sedia takmer na každom zápästí od anorektičky po korbu. Sú pohodlné na celodenné nosenie aj spánok. Napomáha tomu aj váha 26 g v Active verzii a 30 g vo verzii Classic a Elegant. Táto gramáž je ale bez remienka alebo ťahu.

Zaujímavosťou je aj to, že verzie Classic a Elegant majú iný systém upínania remienka, než verzia Active. U základnej Active verzie máme systém alá Huawei a pri dvoch vyšších variantoch už máme Quick Release. Je trošku škoda, že nedali štandardizované rýchlopánty aj do základu... A aby ušetrili nejakú váhu (a financie), spona na silikónovom remienku je plastová.

Inak vzhľad zostal rovnako minimalistický, takže jediný rušivý prvok je tlačidlo na pravej strane puzdra. Inak je puzdro čistejšie než slovo božie a aj základná verzia vyzerá ako z kovu, čo môže hrať veľa ľuďom do karát.

Štandardný displej značky Huawei

Náramok / hodinky majú displej s veľkosťou 1,74" a rozlíšenie 336 x 480 pixelov. Vysoká jemnosť displeja 336 PPI je ďalším z príjemných štandardov tejto firmy a rozhodne nemusíte mať obavu o to, že by ste sa pozerali na tetris. Sklíčko je klasika – Gorilla Glass.

Veľkosť displeja je za mňa úplne ideálna a domnievam sa, že pokiaľ by sme zaradili tieto hodinky k náramkom, jedná sa o najväčší displej, čo sa tejto kategórie týka. Veľa recenzentov špekuluje, kam tento model zaradiť, ale myslím, že slovo "Watch" v názve hodiniek nám jasne napovedá.

Jednu malú nevýhodu u displejov týchto značiek vidím, ale možno som až moc rozmlsaný. Gestá (ako napríklad zhasnutie displeja) fungujú len na základnej obrazovke. Nikde inde nie ste schopní položiť dlaň na displej a uspať ho.

GPS – áno, Gyroskop – áno, Kompas – áno

Zdá sa to už ako ľahké sci-fi, ale hodinky sú vybavené takmer všetkými snímačmi, ktoré bežne nachádzame skôr vo vyšších radoch smart prístrojov na zápästí. Menovite akcelerometer, kompas, gyroskop, pulzný oxymeter, snímač tepovej frekvencie a tiež GPS. Dosť slušná výbava na takého drobca...

GPS na volné planině, pecka. Červená Garmin Fenix 7X, červná Huawei Watch Fit 2GPS na voľnej planine, bomba. Červená Garmin Fenix 7X, čierna Huawei Watch Fit 2

Som moc rád, že Watch Fit 2 nesklamal a presnosť senzorov je ohromujúca. Vrátane tepáku a GPSky. Vzal som ich na tréning na Fatru medzi skaly a obstáli skutočne výborne. Mali trošku problémy v lese, ale minimálne odchýlky a bol som príjemne prekvapený.

Paradoxně se jim výborně vedlo v zastavěné oblastiParadoxne sa im výborne darilo v zastavanej oblasti. Červená Fenix 7X, čierna -⁠ Watch Fit 2

V jehličnatém lese při stoupaní na Stoh měly Watch Fity trošku problémPri stúpaní ihličnatým lesom na Stoh mali Watch Fit 2 trošku problém. Červená Garmin Fenix 7X, čierna Huawei Watch Fit 2

Staré Watch Fit mali problém s rýchlosťou

Je pravdou, že minulá generácia nebola úplne rýchlik, čo sa operačného systému týka. A tuším, že Huawei si toho bol vedomý a preto na tom zamakal. Flow v menu je výborné a nebojím sa povedať, že sa hodinky vyrovnajú aj drahším modelom od Huawei, ako napríklad Huawei Watch GT 3 Pro. Pokiaľ budeme jazdiť po displeji doprava a doľava, narazíme na všetky dôležité veci ako počasie, hudba, hovory, prehľady krokov a tak podobne. Všetko je samozrejme nastaviteľné.

Pohybom po displeji dolu otvoríme skratky a pohybom hore zasa notifikácie. Musím povedať, že všetko dáva zmysel až na jednu maličkosť. Pokiaľ prídete na koniec pravého alebo ľavého menu, ďalším dotykom nepreskočíte na základný vzhľad. Bohužiaľ sa nič nestane. Buď musíte späť pomocou tlačidla alebo ručne po starom prejsť späť. Na hlavnej obrazovke tlačidlo slúži ako cesta do menu hodiniek, kde už nájdete úplne všetko, čo sa v hodinkách nachádza.

Šport nie je žiadny problém

Väčšinu času býva zvykom, že tieto náramky / smart hodinky nižších tried bývajú dobré napríklad len v športe, smart funkcie viaznu a naopak. Tu to ale neplatí a ako v smart funkciách, tak v športe tento drobec exceluje. A tým nemyslím povestných milión aktivít, ktoré samozrejme nájdete aj tu.

Myslím tým prepracovanosť hlavných športov, ako napríklad beh, kde sa dozviete všetko podstatné a ešte vám pred výbehom ponúkne Watch Fit 2 vedenú animovanú rozcvičku. Po tréningu vám hodinky vypľujú podrobnú analýzu a Huawei nezabudol ani na stav tréningu, tréningovú záťaž a VO2 Max. Akože celkom to prestávam chápať, ako sa to všetko do toho puzdra môže zmestiť.:-)

Testování byla zábava a tak trošku dřina.:-)Testovanie bola zábava a trošku drina. :-)

Ďalšou peckou, ktorá nám v redakcii vyrazila dych, je navigácia. Počujete správne. V hodinkách je navigácia po krivke, a tak si môžete nahrať GPX súbor a pri svojich dobrodružstvách sa nechať navigovať po slepej mape. A pokiaľ niekde spadnete do vody, nemusíte sa báť, hodinky sú vhodné aj na plávanie.

Batéria je rozhodne nadštandardná

Niečo na tých hodinkách musí byť určite zle. Ale batéria to rozhodne nie je. 10 dní v režime smartwatch pri nenáročnom používaní a týždeň náročného používania je naozaj slušná hodnota a nabíjačku môžete na pár dní schovať do šuplíka.

Pokiaľ by vás to zaujímalo detailne po Hujawejovsky, tu máte rozpis, čo všetko môžete a nemôžete robiť pre takú výdrž batérie:

  • Pre 10 dní: 30 minút volania Bluetooth týždenne, 30 minút počúvania hudby týždenne, zapnuté sledovanie spánku a tepovej frekvencie nepretržite, 30 minút cvičenia týždenne, zapnuté notifikácie (50 správ, 6 hovorov a 3 budíky denne) a obrazovka sa môže prebudiť až 200x za deň.
  • Pre 7 dní: 30 minút volania Bluetooth týždenne, 30 minút počúvania hudby týždenne, zapnuté sledovanie spánku a tepovej frekvencie nepretržite, 60 minút cvičenia týždenne, zapnuté notifikácie (50 správ, 6 hovorov a 3 budíky denne) a obrazovka sa môže prebudiť až 500x za deň.

Bohužiaľ sa nikde nedočítate, koľko vydržia hodinky nepretržite na GPS. Keď som ich vzal na štyri hodiny do hôr, zo 46 % som mal pri dobehu 16 %. To nám vraví, že výdrž batérie bude niekde okolo 10 hodín maximálne. Ale myslím, že si rozhodne nie je na čo sťažovať.

Telefonovanie a hudba v hodinkách? Žiadny problém

Jedným z najväčších lákadiel tohto modelu je rozhodne možnosť telefonovania cez Bluetooth a úložisko pre hudbu. Ak sa nemýlim, tak to sú jedny z najlacnejších hodiniek, čo toto majú. Pokiaľ poznáte nejaké iné, kľudne mi ich napíšte do kometárov.

Hodinkami môžete odpovedať prednastavenou správou, čo je bomba a dosť to uľahčuje život. Samozrejmosťou je potom počasie, funkcia "Kde je môj telefón", budík, stopky, odpočítavacie stopky a tak ďalej. A aj pre Watch Fit 2 funguje obchod AppGalery, kde hodinky môžete obohatiť o ďalšie aplikácie.

Ako už som spomínal na začiatku recenzie, v dvoch variantoch môžete nájsť aj NFC čip. Zatiaľ vám je na Slovensku na dve veci, ale už sa hovorí, že na konci tohto roku by mohlo byť sprístupnené platenie pre pár českých bánk. Tak snáď sa pridajú aj tie slovenské.

Dýcha. To počujem, ako dýcha

Určite poznáte film Pelíšky a povestnú scénu, kedy pán Donutil zadržiaval dych. Ak sa chcete v zadržiavaní tiež zlepšiť (alebo sa chcete len upokojiť), môžete využiť dychové cvičenie a "dýchať" s hodinkami. Okrem toho, hodinky merajú základ ako kroky, tepovku, kalórie a napríklad stres po zodpovedaní dotazníka (u dotazníka sa určite pobavíte). Merajú aj spánok, pri ktorom vám dokonca povedia, ako ho vyplepšiť za pomoci rozoznania fáz hlbokého, ľahkého a REM spánku.

Nenašiel som žiadnu chybu

Naozaj a úprimne. Po celý čas som dúfal, že nájdem nejakú výraznejšiu chybu na tomto kúsku a nič... Hodinky mi vzali dych a Huawei vytvoril model, ktorý je jedinečný pomerom cena / výkon a tiež pomerom športové / smart funkcie. Nechápem to, ako vyčarovali taký model s takto nízkou cenovkou, ale je naozaj nadupaný úplne všetkým a stále si drží cenu pod 200 eur.

Kolega Dominik to komentoval slovami: "Pokiaľ sa tento model nebude hádzať zákazníkom po lopatách cez pult, tak už neviem, ktorý iný." A má pravdu. Huawei Watch Fit 2 v sebe skrýva obrovský potenciál, ako pre športovca, tak pre bussines kancelárske krysy.

Nájsť nejaký podobný model a ešte v podobnej cenovej relácii je veľmi ťažké. Ak by sme zostali u rovnakej firmy, mrkol by som sa na model Huawei Watch GT 2, ktorý má veľmi podobné funkcie a v akcii sa dá kúpiť len o niečo drahšie. Ďalšou alternatívou by mohol byť napríklad Garmin Venu SQ, ktorý síce netelefonuje, ale zato s ním zaplatíte a má povestnú Garminovskú kvalitu.

Pokiaľ chcete investovať o trošku viac, môžem už len doporučiť Apple Watch 7 alebo Samsung Watch 4.

Čo si o tomto modeli myslíte vy? Nadchol vás rovnako ako mňa?

Mohlo by sa vám páčiť:

Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?
11.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?

Garmin Venu SQ: Telom Apple Watch, srdcom Garmin
22.2.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu SQ: Telom Apple Watch, srdcom Garmin

Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?
30.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?

Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna
31.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Soňa Kucejovápred 572 dňami, reagovať
Super článok, stále ale váham medzi Huawei watch fit 2 classic a Amazfit GTS 4 mini. Podľa užívateľských recenzií sa zatiaľ nemôžem orientovaný, keďže Amazfit sú novinkou. Mám veľmi útle zápästie (obvod necelých 14 cm) a telefón Xiaomi. Trochu sa teda obávam o spárovanie práve s Huawei. Poradíte mi prosím?
Matěj Urbaczkapred 571 dňami
Dobrý deň, Soňa, v prípade Huawei sa nemusíte obávať párovania ani veľkosti. Dá sa povedať, že aj Huawei je stále novinkou, pretože hodinky boli vydané tesne pred prázdinami.
Imrichpred 474 dňami, reagovať
Tento článok ma presvedčil pre kúpu tohoto zariadenia pači sa mi a keď je v skutku tak dobrý nie je čo riešiť prostern cena - výkon na výbornú ďakujem.
Ladislavpred 417 dňami, reagovať
Zdravím, mam otázku. Dá sa pri kúpe verzie Classic, ktorá obsahuje kožený náramok dokúpiť a vymeniť remienok za silikónový? Niesom si istý, či som správne pochopil to s tými remienkami v článku. Systém upínania tam je myslený ako pripnutie náramku na hodinky alebo zapnutie hodiniek na ruku? Ďakujem
Matěj Urbaczkapred 416 dňami
Zdravím Ladislav, k modelu Classic je možné pridať akýkoľvek silikónový remienok QuickRelease so šírkou 20 mm.:-)

Hodinky zmienené v článku