» Blog » Huawei

Huawei Watch Fit recenzia – Krpec s veľkým vreckom prekvapení

Tagy: Recenzie | Huawei | Inteligentné

Dominik Hok | 11.1.2022 | 6 MIN

Zvyčajne ma čínska ponuka smartwatchov nijak nezdvihne zo stoličky, ale keď som uvidel Huawei Watch Fit, prekvapilo ma hneď niekoľko vecí. Za cenovku podobnú lepšiemu páru topánok dostanete snímač tepovky, pulzný oxymeter a dokonca aj GPS prijímač. Naviac je to unisexová dizajnovka vhodná pre pánov, dámy aj deti. To je ale široká cieľovka, že? Až sa to zdá nejaké podozrivé...

Huawei Watch Fit je cenovo naozaj dosť dostupný smartwatch, ktorý ma po celý čas testovania neprestal udivovať. Najprv vás prekvapí svojou cenovkou a potom tým, čo všetko za túto cenovku dokáže vykúzliť.

Medzi jeho hlavné prednosti patrí senzorová výbava, ktorá sedí skôr na zariadenia o niekoľko desiatok eur drahšie. To všetko kombinuje s nádherným AMOLED displejom a prekvapujúcou 10dennou výdržou batérie. Teraz si asi vravíte, že je to predajný text ako prasa, ale práve naopak – je to číre nadšenie.

Hybrid medzi smart náramkom a hodinkami

Watch Fit nie je žiadny obor a so svojou výškou 46 mm a šírkou 30 mm sadne snáď na každé zápästie. Či už detské, dámske alebo pánske. Vďaka zaobleniu displeja naviac na ruke pôsobia pekne, pretože opticky akoby lepšie obopínajú ruku. Celkovo si zaoblenie pochvalujem, pretože to hodinkám dodáva šmrnc.

Na prvý pohľad by človek mohol váhať, či sa jedná o smart náramok alebo hodinky, ale možno presne to Huawei chcel. Zariadenie, ktoré by malo smartwatchovskú inteligenciu, ale ponechalo by si nenápadnosť smart náramkov.

Puzdro je kompletne plastové, čo som u hodiniek takejto ceny predpokladal. Avšak vďaka tomuto materiálu sa dostali na váhu 21 gramov. Ale oceňujem, že sa pokúsili pomocou metalického náteru vytvoriť kovový dojem, pretože to potom dodáva zariadeniu trochu luxusnejší nádych. Jedinou skutočne oceľovou verziou je Elegant.

Remienok je silikónový a na omak je takmer až hebký. Má to dve premenné. Pri normálnom nosení je to fajn, ale počas športu mám pocit, že potom hodinky majú väčšiu tendenciu na ruke kĺzať.

Trochu nevýhodou je dosť špecifický systém uchytenia remienka k hodinkám. Nemôžete teda kúpiť nejaký univerzál, ale typ priamo na tento model.

Za taký displej by sa nehanbil ani smartwatch za tisícku

Sklíčko je Gorilla Glass, čo je vo svete techniky už taký štandard. Pod ním je zlato ukryté v Huawei Watch Fit – naozaj sýtofarebný a kontrastný AMOLED displej s veľkosťou 1,64 palca, ktorý pokrýva 70 % prednej strany hodiniek. Narvali do neho 280x456 pixelov a jemnosť dotiahli na 326 ppi. Keď sa bavíme o tejto cenovej kategórii, displej je skutočne nadpozemský. Displej môžeme prepnúť aj do režimu Always-On, ktorý je pre niekoho síce pohodlnejší, ale je to pekný žrút baterky.

Keď som si nastavil číselník s nočnou oblohou v pozadí, displej začal hrať tisíckami farieb a bolo to veľmi pekné divadlo. Mimochodom, displej dokáže hrať viac než 16 miliónmi farieb.

GPS a pulzný oxymeter? V tomto lacňochovi?

Senzorová výbava je asi úplne tá najšťavnatejšia čerešnička na torte z tých všetkých čerešničiek, ktoré Watch Fit má. Je totiž zložená zo základu, ako je akcelerometer, gyroskop a tých atraktívnejších ako snímač tepovej frekvencie (Huawei TruSeen 4.0), pulzný oxymeter a GPS.

S tepovkou som nemal nijak výrazné problémy či už mimo alebo počas športovej aktivity. Toto potvrdzujú aj výsledky vedeckého kanálu The Quantified Scientist. Ten ho hodnotí ako veľmi dobrý a dokonca lepší než u niektorých prémiovejších smartwatchov.

GPS prijímač je podobná pesnička. Bežal som s týmito hodinkami polmaratón a keď ich porovnám s desaťkrát drahšími Garmin Tactix Delta, odchýlky boli minimálne.

Garmin Tactix Delta recenzia – Keby mali hodinky svaly, vyzerajú takto
30.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Tactix Delta recenzia – Keby mali hodinky svaly, vyzerajú takto

Hodinkám k celodennej prevádzke postačí 5 minút nabíjania

Výdrž batérie inklinuje skôr k smart náramkom, ktoré sú dlhou výdržou povestné. Watch Fit to dotiahne až na 10 dní a pri náročnejšom používaní až na 8 dní. A viete čo? Potvrdzujem!

Pokiaľ aktivujete najväčšieho žrúta baterky – GPS – dostanete sa na nejakých 12 hodín.

Parádne je ale dobíjanie, pretože stovka percent sa na displeji zobrazí do jednej hodiny. A pokiaľ ráno zistíte, že ste na nule, postačí vám 5 minút nabíjania, aby hodinky vydržali celý deň.

Používateľské prostredie je pekné, ale má "lajt" rýchlosť

Watch Fit sú postavené na Lite OS, ktorý je síce veľmi pekný, ale rýchlostne je fakt taký "lajt". Keď hodinky prekvapíte nejakým rýchlejším pohybom prsta, tak ony vás zasa prekvapia sekavejším prechodom. Nie je to ale niečo, čo by mi až tak prekážalo. Predsa len sa bavíme o lacných hodinkách a riešiť tu pár sekov absolútne nedáva zmysel. Škoda virtuálneho papiera.

Z hlavnej strany si pohybom prsta doľava a doprava zobrazíme widgety, ktoré sú v základe tieto – údaje o tepovke s grafom, graf stresu, počasie a krúžky aktivity (počet krokov, minúty strávené aktivitou a koľkokrát sa za deň postavíte). Všetko ostatné sa ukrýva v menu, ktoré otvoríte stlačením tlačidla. Stlačením tohoto tlačidla sa dostanete odkiaľkoľvek späť na štartovaciu obrazovku.

Pohybom prsta dole zobrazíte ovládacie panely s možnosťou nastavenia módu Nerušiť, režimu Spánku, aktivácie funkcie Nájsť môj telefón a nastavenia budíka. Okrem toho sa tam tiež skrýva skratka do nastavení.

Hodinky počas dňa sledujú vašu tepovú frekvenciu, hladinu stresu aj okysličenia krvi. Pokiaľ stres bude veľmi vysoký, môžete si aktivovať dychové cvičenie s dĺžkou 1–3 minúty a v troch rôznych dychových frekvenciách (rýchlá, stredná a pomalá). Pre svoje vlastné bezpečie si môžete nastaviť aj hranice zón tepovej frekvencie, kedy vás hodinky upozornia na príliš nízky alebo príliš vysoký srdečný tep.

Prekvapilo ma, že v mobilnej aplikácii sa dá nastaviť nepretržité meranie tepovej frekvencie. Tak som si vravel... Že by fakt merali každú sekundu? Pretože zvyčajne výrobcovia ponúkajú možnosť merania každú minútu, každých 5 minút, 15 minút ai. Tu je na výber buď nepretržité alebo manuálne. Bohužiaľ to ale nie je každú sekundu, ale každú minútu. Avšak, keby to bolo každú sekundu, výdrž batérie sa niekoľkonásobne skráti.

Stav tréningu, odhad VO2 Max, tréningová záťaž... To všetko tam je?

Hodinky vám počas športovej aktivity zobrazia údaje, ako je tempo, vzdialenosť, čas ai. V aplikácii potom zobrazíte aj podrobné grafy, vykreslenie trasy, zhrnutie všetkých ubehnutých kilometrov... To všetko ale nájdete v každých hodinkách s meraním tepovej frekvencie a GPS prijímačom. Čo ma ale naozaj prekvapilo, je koľko športových funkcií je tam nad rámec.

Priamo v hodinkách nájdete odhad hodnoty VO2 Max, čo je maximálna spotreba kyslíka pri športovej záťaži. Nájdete tam ale aj stav cvičenia – či trénujete dostatočne a či je tréning produktívny. Ďalej tam nájdete aj týždennú tréningovú záťaž na základe vytvoreného kyslíkového deficitu. Poteší aj doba regenerácie či odchýlka od stavu kondície. Keď spustíte športovú aktivitu, tak vám hodinky číselne vyjadria, ako si stojíte oproti poslednej nameranej hodnote VO2 max.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Priamo pri ukončení športovej aktivity sa vám v hodinkách zobrazí aj v čom mal tento tréning najväčší prínos. Či ste tým navýšili svoju aeróbnu kapacitu, VO2 Max, ai.

Búchači začiatočníci nájdu v hodinkách aj animované cvičenie

Áno, stále nedokážem uveriť, že sa bavíme o hodinkách za takú sumu. V hodinkách nájdeme viac ako 96 športových režimov od behu, cyklistiky až po HIIT, karate či šerm.

Okrem toho nájdete v hodinkách asi 12 setov cvičení, v ktorých je celkovo 44 animácií, ktoré vás prevedú tréningom a jeho správnym prevedením.

Smart základ je dostačujúci. Niečo naviac už by bolo neuveriteľné

Watch Fit počas dňa samozrejme zobrazuje všetky prijaté notifikácie, ale nemáte žiadnu možnosť na nich reagovať formou rýchlej odpovede. Potom tam nájdeme taký základ ako svetlo, budík, stopky, počasie či nájdi môj telefón. Keby tam bolo niečo nad rámec, tak už by som vážne uvažoval nad tým, ako je možné, že tieto hodinky majú tak nízku cenovku.

Xiaomi Mi Watch Lite recenzia – Lacný vstup do sveta smartwatch
22.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch Lite recenzia – Lacný vstup do sveta smartwatch

Zhrnutie môjho nadšenia z Watch Fit

Nechcem vás nijak ovplyvňovať, ale s cenovkou do 100 eur nenájdete asi žiadny lepší model než je Huawei Watch Fit. Z podobnej kategórie je napríklad Mi Watch Lite, GTS 2 Mini či Honor Watch ES, ale Watch Fit ich zadupal do zeme. Nebudem to obkecávať. Z Huawei Watch Fit som nadšený a nemôžem sa dočkať ďalšej generácie. Pretože tá by mohla ašpirovať na absolútny vrchol lacných smartwatchov, rovnako ako táto.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre