» Blog » Huawei

Huawei Watch Fit SE recenzia - Ešte dostupnejšie dostupné smart hodinky

Tagy: Recenzie | Huawei | Inteligentné

Dominik Hok | 6.9.2023 | 6 MIN

Lacnejší, o niečo osekanejší variant hodiniek Huawei Watch Fit, teraz predstavený ako Watch Fit SE. Má zmysel si ich zaobstarať? Nie je lepšie priplatiť si za vyššiu verziu?

Dizajn hodiniek Watch Fit je ako Demolition Man - Znovu bol rozmrazený v rovnakom stave

Na sérii Watch Fit je zaujímavé, že naprieč (už tromi) generáciami zostáva dizajn rovnaký a v skutočnosti nie je čo vyzdvihovať alebo vyraďovať. Do istej miery sa mi to však páči, pretože podobne ako pri dizajne áut - prvky, podľa ktorých rozoznáte kus od kusu naprieč trhom, by tam mali zostať. Pri hodinkách Watch Fit som však možno trochu sklamaný, že keby ste predo mňa postavili všetky generácie, chvíľu by mi trvalo, kým by som ich všetky od seba rozlíšil.

Huawei Watch Fit 2 predstavenie – Búra hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 predstavenie – Búra hranice nemožného

Čím však Watch Fit vyniká, je zaujímavé chrómovanie lunety v kombinácii s naozaj nízkou hmotnosťou 21 gramov. Takáto hmotnosť sa len tak nevidí a vďaka nej sú hodinky Watch Fit o niečo viac nositeľnou elektronikou. Trochu ma však mrzí, že sa nedočkáme kovovej lunety, ktorú mala druhá generácia vo verzii PRO. Watch Fit SE majú zároveň celkom unisex rozmery, pričom puzdro je vysoké 46 mm a široké 30 mm. Veľmi dobre nositeľná je aj hrúbka 10,7 mm.

Ponúkajú sa 3 farebné varianty, pričom zelená varianta je doposiaľ nevídanou novinkou. Ďalšia je klasická čierna a dámami obľúbená smotanová v kombinácii so zlatom. Remienok je silikónový so systémom rýchlej výmeny, typickým pre hodinky Watch Fit.

Zaujímavosťou je, že hoci Watch Fit nespĺňa väčšinou používaný vojenský štandard, Huawei zdôrazňuje, že hodinky sám testuje proti nárazom, veľkej funkčnej záťaži, vysokým/nízkym teplotám, vlhkosti a vode (vodotesnosť 50 m). Okrem toho sa testuje aj tlačidlo. Bohužiaľ však nikde nie je uvedené, ako sú hodinky testované.

Keď sa displej rozsvieti, stane sa to isté, čo s vašimi očami

Huawei (ako všetky čínske značky) bol vždy dobrý v displejoch. Na hodinkách Watch Fit je skvelé to, že displej zaberá 70 % prednej strany hodiniek (1,64") a má rozlíšenie 456 x 280 px. Jemnosť je 326 ppi, čo je pri displejoch AMOLED taký štandard. Podľa výrobcu dokáže displej zobraziť 16,7 milióna farieb. Vždy ale neodolám si rýpnuť - uvádza sa, že človek vidí maximálne 1 milión farieb, niektoré zdroje hovoria 10 miliónov. To ale nič nemení na tom, že pár párov miliónov je tam nanič.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Na druhej strane! Na displej je naozaj radosť pozerať, má krásne farby. A keď príde krásne farebný mne (mierne farboslepému človeku), budete z neho unesení.

Krásu displeja Huawei podčiarkuje tým, že ponúka viac ako 10 000 ciferníkov. Čo ma však mrzí, je, že hneď na hlavnej stránke trhu vám prezentujú hromadu platených ciferníkov a celkovo je to nejako "rozmazané" platenými ciferníkmi. Chápem, že z ekonomického hľadiska to dáva väčší zmysel, ale keby to bolo mierne pomiešané, tak je to pre mňa trochu používateľsky prívetivejšie.

Užívateľské prostredie Watch Fit SE nie je úplne fit

Možno medzititulok vyššie vyvoláva dojem, že ho zatracujem, ale v skutočnosti mi pomalšia rýchlosť prostredia až tak nevadí. Je predsa pochopiteľné, že takto prístupné inteligentné hodinky majú nejaké zádrhele. Sem-tam sa mi napríklad stane, že hodinky vynechajú ťah alebo sa animácia zadrhne. Veci, ktoré by sa napríklad pri hodinkách Apple Watch nikdy nestali. Ale samozrejme, hovoríme o úplne inej cenovej kategórii.

Pohybom doľava a doprava sa môžete posúvať po widgetoch, ktoré si môžete ľubovoľne nastaviť v aplikácii Huawei Health. Pohybom nahor zobrazíte notifikácie, pohybom nadol ovládacie centrum (Nerušiť, Režim spánku, Nájsť môj telefón atď.). Stlačením tlačidla otvoríte ponuku, v ktorej nájdete všetky aplikácie.

GPS bez multifrekvenčného príjmu? Pochopiteľne

Pokiaľ ide o snímače, výbava je úplne rovnaká ako v predchádzajúcich generáciách - akcelerometer, gyroskop, snímač srdcového tepu, pulzný oxymeter a GPS. Vlastne ma celkom teší, že v hodinkách za túto cenu nájdem prijímač GPS, pretože to nie je úplne bežné. V súčasnosti je taký trend vydávať hodinky so schopnosťou prijímať na viacerých frekvenciách (čo zvyšuje presnosť), ale tu úplne chápem, že majú len príjem GPS. Koniec koncov, hovoríme o hodinkách, ktorých cenovka ľahko presahuje dvetisíc korún.

Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?

Watch Fit SE je ako Boh. 6 dní fungujú, siedmy deň odpočívajú na nabíjačke

Vždy sa mi páči, že Huawei vo svojej prezentácii výdrže batérie neponúka len počet dní, ktoré by hodinky teoreticky mohli vydržať, ale píše aj to, ako maximálne môžu byť hodinky vyťažené, aby sa na tieto hodnoty dostali.

Maximálna výdrž hodiniek je 9 dní pri celodennom monitorovaní srdcového tepu, aktivovanom monitorovaní spánku, prijímaní 50 notifikácií správ, 6 notifikácií hovorov a 3 budíkov denne, 30 minútami monitoringu cvičenia a 200krát rozsvieteným displejom.

Bežná výdrž batérie by však mala byť 6 dní. Tu je všetko ako vyššie, ale pridáva sa automatické monitorovanie okysličenia krvi, dvojnásobný čas cvičenia (60 min) a 500krát rozsvietený displej.

Ak je aktívna funkcia Always-On, čas sa skráti na 3 dni.

Čo sa mi však vyslovene páči, je rýchle dobíjanie. Hodinky sa dobijú na 100 len za 45 minút a pri celodennom používaní dokonca za 5 minút. Tým sa dostávajú pred Samsung aj Apple. A to hovoríme o hodinkách niekoľkonásobne lacnejších.

Z funkčného hľadiska hodinky Watch Fit SE zamrzli ako Nemci pri Moskve

Začnem asi tým najdôležitejším - Watch Fit SE nemajú mikrofón a reproduktor, takže z nich nemôžete telefonovať. Zároveň v hodinkách nie je ani čip NFC, takže nečakajte, že budete môcť platiť. Výbava hodiniek Watch Fit SE je vlastne celkom základná - notifikácie z telefónu, rýchle odpovede (Android), časovače, stopky, diaľková spúšť fotoaparátu (len telefóny so systémom iOS a Huawei), ovládanie hudby z telefónu, počasie alebo praktická funkcia "Nájsť môj telefón".

Čo mi príde ako veľká škoda, je, že hodinky Watch Fit SE z nejakého dôvodu nemajú možnosť inštalovať aplikácie. Akonáhle teda tieto hodinky vyjdú z továrne, budú na túto funkcionalitu navždy. Samozrejme, hodinky môžu byť vďaka aktualizácii systému bohatšie o nejaké tie aplikácie, ale to je asi tak všetko. Príde mi to ako škoda, pretože trh Huawei sa práve začal rozrastať.

Hodinky Watch FIT SE majú v porovnaní s druhou generáciou jeden nedostatok, a tým je absencia navigácie po krivke. Pri vyššej generácii ste mohli do hodiniek nahrať súbor GPX a hodinky vás potom navigovali. Variant SE to bohužiaľ neumožňuje.

Hodinky Fit SE nezaručia lepší spánok, ale zaručia lepšie monitorovanie

Čo ma pri hodinkách Huawei vždy teší, je sledovanie tepovej frekvencie každú sekundu počas celého dňa. Ostatné čínske značky v záujme šetrenia batérie merajú každú minútu, čo je v porovnaní s nepretržitým meraním oveľa menej údajov o tepovej frekvencii. Môžete si tiež nastaviť automatické meranie stresu alebo okysličenia krvi, keď hodinky zistia, že ste v pokoji.

Huawei tiež sľubuje o 10 % lepšie monitorovanie spánku (TruSleep 3.0). Hodinky dokážu vyjadriť časový pomer v jednotlivých fázach spánku a vyhodnocujú ho na stupnici od 0 do 100. Dokáže tiež analyzovať až 6 porúch spánku a vaše dýchanie.

Ako smart hodinky monitorujú spánok?
18.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky monitorujú spánok?

Ženy ocenia sledovanie menštruačného cyklu.

Inteligentný telefón, ktorý neurazí ani športovcov

Na spoločnosti Huawei je skvelé, že do všetkých svojich zariadení vždy implementuje všetky športové funkcie. Čo síce neodlišuje jej športové zariadenia od tých inteligentných, ale na druhej strane je príjemné nájsť takmer identický arzenál funkcií v celom cenovom spektre.

Takou "klasickou" športovou funkciou je odhad VO2 Max alebo času zotavenia. Jednou z takýchto "nadštandardných" funkcií je výpočet sedemdňovej tréningovej záťaže, ktorá sa počíta na základe hodnoty EPOC, čo je kyslíkový deficit vytvorený počas športovej aktivity.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Zaujímavý je index bežeckej výkonnosti (RAI) - táto metrika zohľadňuje vytrvalosť a účinnosť techniky behu a vypočítava jedno komplexné číslo. Čím je dané číslo vyššie, tým ste lepší bežec. Pre predstavu - svetový rekordér v maratóne má index bežeckej výkonnosti 85,3.

Hodinky Watch FIT SE majú dokonca automatickú detekciu športovej aktivity (beh, chôdza, eliptický trenažér a veslovanie) a bežecké tréningy, ktoré sú zamerané na rôznu intenzitu záťaže.

Zhrnutie

Viete, hodinky Watch Fit SE sa mi recenzovali ťažko. V skutočnosti mi v prvom rade nedávali zmysel. Vydať o niečo osekanejší a lacnejší variant už aj tak lacných hodiniek? Neviem, či to bolo potrebné.

Watch Fit SE majú zmysel z jedného dôvodu - zistíte, že navigáciu a telefonovanie vlastne vôbec nepotrebujete, a teda ušetríte 40 EUR. Možno je to príliš kruté, ale považujem to za jedinú motiváciu na kúpu týchto hodiniek. Samozrejme, nemôžem však len tak zľaviť, pretože z hľadiska pomeru cena/výkon sú to skvelé hodinky, ak nie najlepšie na trhu vo svojej cenovej kategórii. ALE! Ak ich porovnám s hodinkami Watch Fit 2, víťaz je jasný... A je to druhá generácia.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zľava 28% do 26.5.
67,53 € skladom
Zľava 14% do 26.5.
67,45 € skladom
Zľava 14% do 26.5.
67,45 € skladom